Šta je novo?

Cene nekretnina

Zaboravio sam da je danas Black Friday. Ima svašta na popustu. Osim nekretnina i zlata, tu su cene redovne.
Pametan je naš narod 😅

Neki umesto o petku razmisljaju o početku meseca tj. kreditu...plati...kirijama...dugovima dođemti...porezu...dazbinama...viškovima...
A neko o majici dal kupiti ili ne ?
Tako je kako je

Ti Mićo konstantno izvlačiš deblji kraj

Skupi stanovi, porez mora da se plati, kredit... Baš ti se ne da u životu.

pa zar nije realizacija kredita za 2 nedelje? A jel prihvataju kredite za stare?
Kredite za stare prihvataju, s tim da dosta njih za novogradnju traži veće učešće u ranijim fazama, tipa 40-60% ili je cena za kredit u izgradnji nešto veća po kvadratu, otprilike 100 evra. Zavisi od investitora do investitora. Svako ima svoju računicu. Za starogradnju mahom prihvataju kredit.

Imali su lošu praksu sa kreditima za majke, dosta se čekalo na isplatu. Pa su zato skeptični.

То је тачно 2х скупље него што је мене изашло, а при том мали стан, 39м2 у НС - 350 по квадрату (писао сам о томе овде, у новембру). Додуше, без беле технике и намештаја, али са кухињским елементима и свим осталим радовима које си набројао, буквално од сиве фазе. Чак је унутрашња столарија (собна и терасна врата) ппуно дрво, остало је неки стандард, под је таркет паркет, и слично. Добро, имао сам среће са мајсторима, али мислим да не би смело да изађе више од 500 Е за неко стандардно али квалитетно сређивање.
Едит: наравно, уз претпостављено твоје ангажовање (идејни пројекат, налажење и организација мајстора, надзор,...).
Da se malo preciznije izrazim: sto se samog renoviranja tiče u smislu da se stan dovede na nivo šta se sve dobija u novogradnji (nove instalacije, zamena svih vodovodnih i kanalizacionih cevi, pvc stolarija, molersko gipsarski radovi, podovi sa materijalom, kupatilo sa sanitarijama, novi radijatori uz izmene grejanja, rusenje zidova i jedan novi, ulazna i sobna vrata + klima) ispada projektovano 480e po m2. Za ostatak dodati opremanje namestajem jos nekih 220e po m2, s tim sto je dosta elemenata po meri: kuhinja, sobni i ugradni plakar, ormarici u wc-u. Javicu jos koliko ce biti tacno na kraju, jos je sve u toku. Tako da manje više da se starogradnja u kompletno izvornom stanju dovede na stanje novogradnje, a rekao bih i malo kvalitetnije jer ipak imate sami kontrolu radova i birate materijale treba 450-500e po m2 danas u Beogradu. Naravno zavisi i kakve majstore dogovorite, samo za jedan posao sam imao ponude koje su se razlikovale u 50-100%, uzeo najpovoljniju a ispali su vrhunski odgovorni i precizni majstori.

Da se malo preciznije izrazim: sto se samog renoviranja tiče u smislu da se stan dovede na nivo šta se sve dobija u novogradnji (nove instalacije, zamena svih vodovodnih i kanalizacionih cevi, pvc stolarija, molersko gipsarski radovi, podovi sa materijalom, kupatilo sa sanitarijama, novi radijatori uz izmene grejanja, rusenje zidova i jedan novi, ulazna i sobna vrata + klima) ispada projektovano 480e po m2. Za ostatak dodati opremanje namestajem jos nekih 220e po m2, s tim sto je dosta elemenata po meri: kuhinja, sobni i ugradni plakar, ormarici u wc-u. Javicu jos koliko ce biti tacno na kraju, jos je sve u toku. Tako da manje više da se starogradnja u kompletno izvornom stanju dovede na stanje novogradnje, a rekao bih i malo kvalitetnije jer ipak imate sami kontrolu radova i birate materijale treba 450-500e po m2 danas u Beogradu. Naravno zavisi i kakve majstore dogovorite, samo za jedan posao sam imao ponude koje su se razlikovale u 50-100%, uzeo najpovoljniju a ispali su vrhunski odgovorni i precizni majstori.
Da li prvo unajmiš arhitektu pa na osnovu njegovog izabranog rendera se radi predmer radova sa kojim unajmljujete jednog Izvodjača koji će raditi sve radove - to jest da kažem generalnog Izvodjača radova ili se radi bez arhitekte sa pojedinačnim majstorima?
Razlika izmedju ove dve varijante moze da varira najčešće 20-30%, ali zahteva dobru logistiku i znanje i skoro uvek dosta duže trajanje radova.
Ukoliko se ne poznaje izvodjenje radova potrebno je jednog gradjevinskog inženjera ili arhitektu unajmiti za povremeni nadzor radova - 100eur za izlazak na teren otprilike ako se uopšte i nadje neko tako voljan, to je najbolje sa arhitektom da se unapred dogovori koji je i projekat radio.
Uglavnom može za te radove da se i poprilično nauči sa googla, to jest dovoljno je za praćenje radova majstora.

Preuzeto sa društvene mreže
Krediti za mlade!

UPOZORENJE: Ovo je moje licno iskustvo i ni u kom slucaju ne potpisujem da ce biti isti slucaj kao i kod drugih mladih ljudi. Zelim da podelim neke stvari koje sam saznao i naucio(sto opet ne mora da je tacno za svakoga, ali je tacno u mom slucaju). Prica je generalno za Srbiju a svoje informacije o troskovima baziram na Suboticu.

Naravno da svi mi zelimo krov nad glavom a pogotovo mladi ljudi koji moraju sami da ostvare to pravo. Neko je srecne ruke pa ce mu taj krov biti ostavljen ili je neko drugi za njega potegao. Neki nece potegnuti a neki cemo potegnuti.

Znam da dosta ljudi ima averziju prema ovoj pomoci drzave, kupci i prodavci zajedno. Toliko o tome da mozemo da se podrzimo medjusobno. Potencijalni kupci misle da je pljacka a prodavci misle da nema nista od toga. Ako to iskombinujemo stvarno nema nista od toga. Sve je u zivotu jedna transakcija. Razgovor je transakcija, ali ako neko ne zeli da razgovara onda te transakcije nema.

Kao prvo kredit ne daje drzava nego banka. Drzava subvencionise taj kredit banci a ne vama. Vi imate veze sa bankom i ugovorom koji potpisujete pri uzimanju tog kredita. Morate da znate da drzava pomaze prvih 6 godina a posle toga je sve kao regularni kredit te se ne treba zaletati sa 100.000 eura kredita ako ne posedujete pozamasnu platnu moc. Stan nije lako uzeti pogotovo kad je preko kredita koliko god lako zvucalo, jer ne zavisi sve ni od vas. Trebace vam vremena dok nadjete taj stan,kucu ili plac a tek onda i da odete u banku i zatrazite kredit. Onda sledi prikupljanje tih dokumenata i papira. Na kraju vas i odbiju pa idete ponovo.

Mislim da je sada momenat da se dobro razmisli o tome. Ono sto drzavi cilja jeste da vas veze sa kreditom i tim stanom za Srbiju i grad u kome ste se odlucili da uzmete tu nekretninu. Iznajmljivati stan je super jer si kao slobodan i ne veze te mesto, sto je super za ljude koji stalno putuju ili ne zele da zive u Srbiji. Oni koji zele da zive za njih je idealno. Naravno vi mozete da uzmete stan pa da ga izdajete ili prodate ALI TEK nakon isteka tih 6 godina koje vas drzava subvencionise, ako uzimate preko kredita za mlade. Oni koji dolaze da studiraju je vrhunski jer ce svakako morati da placaju kiriju nekome od stanodavaca, cije su kirije otisle u nebo. Za nekih 85.000 eura dignutih rata ce biti 135 eura mesecno prvih 6 godina, sto je apsolutno povoljno pogotovo ako se osvrnemo da imamo 1% ucesca, i ne placamo nekome kredit nego svoj otplacujemo.

Neke od stvari koje sam saznao i naucio naravno kroz svoje iskustvo su sledece. Garantna sema koju je Vucko izbacio i Sinisa Mali potpisao je 100% tako u Postanskoj Stedionici i samo tamo jer je to drzavna banka(da napomenem da kada sam ja bio tamo oni nisu znali sta pricaju i gledali me bledo za sva moja pitanja, tako da bih ja tu banku izbegao ako je moguce). Moramo se podsetiti da ta banka nikad nije izdavala ogromnu kolicinu kredita kao sto planira sad da uradi (nece ni moci od zagusenosti prijavama). Troskovi koje su naveli na nekim mestima, naravno da ce biti veci nego sto su oni rekli. Po njihovom vasi troskovi su 1% ucesca, procenitelj od fixno 100 eura, osiguranje stana 40 eura i menice koje su nekih 400 dinara (bice potrebno dva komada). Pored toga sto su oni rekli vi cete morati biti spremni da angazujete advokata ili ce to agencija uciniti za vas po ceni od 200 eura. Advokat je jako bitan ako niste u materiji i niste upoznati sa pravnim aktima svoje drzave ili ako ne znate da citate ugovor koji u vecini slucajeva ima uvek neku zackoljicu. Sledeci trosak je trosak overe predugovora (ako se kupuje preko investitora jer on zna da bude malo zaje*******an), ako je to vec uknjizen stan koji prodaje fizicko lice onda nece biti potrebna overa predugovora vec ce potpis biti dovoljan. Overa kupoprodajnog ugovora i zalozne izjave se po zakonu ne naplacuje od strane javnog beleznika. Sledeci trosak koji vam predstoji je placanje poreza na prenos apsolutnih prava koji je INACE 2.5% od cene stana. U nasem slucaju bice taj procenat ali na vrednost od 60% cene stana. Zakon je donet da na subvenciju ne ide porez (sto je i logicno kad malo bolje razmislimo jer drzava ne placa porez vec ona oporezuje). Taj trosak nekome dodje i kasnije pa ne bude sve u istom vremenskom periodu ali ima i tog troska. Izvadak iz katastra se ne naplacuje po zakonu. Trosak putovanja ako niste iz grada gde zelite da kupite stan i potencijalnog smestaja jer ne mozete sve u jednom danu da resite. Ucesce koje dajete samom vlasniku od 1% dovoljno je SAMO AKO procenitelj kaze da je dovoljno, jer od procenitelja zavisi da li ce stan zadovoljiti cenu za koju se vlasnik bori. Ako je cena stana napumpana(sto u vecini slucajeva jeste za starogradnju)procenitelj ce je sigurno proceniti na manje jer banka ne sme da gubi i samim tim ce ucesce od 1% biti nemoguce. Ovde zakon nema nikakve veze jer banka ne odustaje od ucesce od 1% vec moze biti 1% ako vlasnik snizi cenu do proceniteljeve. Znaci ako procenitelj proceni na manje imate dve opcije da se dogovorite sa vlasnikom da smanji cenu pa da bude 1% ucesca ili da ucesce bude dosta vece 7 ili 8% u nekim slucajevima. Jos jedna opcija je da trazite novogradnju gde ce 1% biti dovoljan. Naravno ovo je meni banka rekla, nisam ja izmislio. Kredit otplacujete 30 godina a ne 40 kao sto je Vucko rekao (40 je samo u PS, jer je drzava). Strana banka vam nece odobriti kredit na 40 godina. Grejs godina je apsolutno nepotrebna i suluda, nemojte je uzimati jer tad placate samo kamatu. Vama treba odma da krene regalarna rata da vam drzava sto vise isplati a ne da sto manje placate, u sustini gubite godinu dana pomoci drzave jer tu drzava ne placa nista nego vi samo kamatu. Kao sto sam i pre napomenuo da vi imate veze sa bankom a ne sa drzavom te vam banka nece odobriti kredit ako nista kreditno sposobni za iznos koji trazite. Mladi ljudi koji su nezaposleni ce imati jako mali procenat sanse da im banka odobri kredit cak i sa jamcem. Jer je u zakonu navedeno da ce se postovati svi zakoni NBS i te banke u kojoj trazite kredit ako u specificnom dokumentu nije navedeno. U tom dokumentu koji mozete da nadjete na netu ne stoji nista povodom toga ako je neko kreditno nesposoban. Ima smisla da te banka odbije ako se kockas i ako nemas 100 eura na racunu na kraju meseca ili ako imas losu kreditnu istoriju. Banka je nesto kao ambasada koja te proveri od glave do pete pre nego ti dozvoli kredit tako da morate biti strpljivi i pametni. Uglavnom cete naici na prepreku da prodavac nece da proda stan preko tog kredita jer misli da nema nista od toga ili da ce kredit biti odobren kasno za njegove potrebe. Nemojte se plasiti agencija, u Subotici agencije ne naplacuju proviziju kupcima nego prodavcima samo. U BG i NS nije taj slucaj te budite oprezni. Agencije zele da prodaju sto pre neki stan te ako vidite da vas pozuruju vi njima skrenite paznju da niste u trci. Ako vec zuri onda imati advokata koji nikad ne zuri je pametan potez (ako bas zelite taj stan gde vas agen

Da li prvo unajmiš arhitektu pa na osnovu njegovog izabranog rendera se radi predmer radova sa kojim unajmljujete jednog Izvodjača koji će raditi sve radove - to jest da kažem generalnog Izvodjača radova ili se radi bez arhitekte sa pojedinačnim majstorima?
Razlika izmedju ove dve varijante moze da varira najčešće 20-30%, ali zahteva dobru logistiku i znanje i skoro uvek dosta duže trajanje radova.
Ukoliko se ne poznaje izvodjenje radova potrebno je jednog gradjevinskog inženjera ili arhitektu unajmiti za povremeni nadzor radova - 100eur za izlazak na teren otprilike ako se uopšte i nadje neko tako voljan, to je najbolje sa arhitektom da se unapred dogovori koji je i projekat radio.
Uglavnom može za te radove da se i poprilično nauči sa googla, to jest dovoljno je za praćenje radova majstora.
U mom slučaju sam ovog puta samostalno naučio malo oko 3d rendera i mogu da preporučim vrlo lep sajt koji ima osnovne stvari i u free verziji: https://roomtodo.com. Prethodna renoviranja nisam ni radio rendere al je ovde bilo malo zeznutije jer je bilo pitanje većeg rušenja zidova i promena prostorija pa je render značajno olakšao odluke.
Na osnovu tog osnovnog rendera bih dogovarao sa pojedinačnim majstorima i za sad sam bar imao sreće da sve to brzo ide, okvirno mislim da će mi trebati dva meseca da završim sve pa onda još nameštanje. Svratim svakog dana na po pola sata sat da proverim al ništa osim toga, za sad su bili samo neki sitniji propusti koji su laki za korekciju. Nisam profesionalno u tome al smo u bližoj porodici imali dosta iskustava sa renoviranjem i znamo vise majstora od ranije.

Ko ima malo vise para, evo jednog top stana na Banovom Brdu, samo 2200 kvadrat

Ok sve mi je jasno @dr.optimus kao i kolega @Ћумбави što je verovatno odradio, tako uz lično angažovanje, kontrolu, odabir i sa iskustvom i pažljivim odabirom majstora može da se prodje što se tiče same cene jeftinije.
Dok sa druge strane postoje opcije i da se se sa arhitektom ili nekom firmom te struke dogovori ,,ključ u ruke,, to jest nakon odabira rendera da to arhitekta sa svojim izvodjačima-majstorima sve i odradi uz njegov da kažem resovni nadzor i praćenje celog projekta.
U tom slučaju nakon definisanja i dogovora se ulazi u već gotov stan, skoro uvek je skuplje ali ima mnogo pogodnosti.
Kada se sam radi i angažuje treba uračunati i svoje potrošeno vreme, gorivo itd...

Koleginica jedva čekala ovu novu državnu pomoć za kupovinu stana, i baš se radovala. Sada kaže da se dobro raspitala o uslovima i svemu i došla do zaključka: neće da kupuju stan jer oboje rade u IT, a jedan otkaz se sprema, nisu sigurni da će narednih 5 godina imati posao, a ne 30. Dodatna je još kaže i nestabilnost u državi, i blizak krah naše ekonomije...nažalost reke nezaposlenih neće moći platiti ni dažbine, a kamoli ratu kredita. Na svu muku, dodamo odluku naše vlasti da daju podsticaje za zapošljavanje albanaca...jeza.

Koleginica jedva čekala ovu novu državnu pomoć za kupovinu stana, i baš se radovala. Sada kaže da se dobro raspitala o uslovima i svemu i došla do zaključka: neće da kupuju stan jer oboje rade u IT, a jedan otkaz se sprema, nisu sigurni da će narednih 5 godina imati posao, a ne 30. Dodatna je još kaže i nestabilnost u državi, i blizak krah naše ekonomije...nažalost reke nezaposlenih neće moći platiti ni dažbine, a kamoli ratu kredita. Na svu muku, dodamo odluku naše vlasti da daju podsticaje za zapošljavanje albanaca...jeza.
Meni nije jasno kako ne jedan, nego dva ITjevca ne mogu da ustekaju pare da kupe stan, a ne da uzimaju kreditte, 2 drugara imam, jedan senior drugi "medior" uskoro senior, rade za 6800e i 4200e, pre ovih plata, uspeli su da ustekaju za stan, dok su radili za oko 2000 i malo jace, valjda mogu da razmisljaju i da stekaju tri, cetri godine i kupe stan, a ne da se zaduzuju i razmisljaju posle dal ce imati posla

Meni nije jasno kako ne jedan, nego dva ITjevca ne mogu da ustekaju pare da kupe stan, a ne da uzimaju kreditte, 2 drugara imam, jedan senior drugi "medior" uskoro senior, rade za 6800e i 4200e, pre ovih plata, uspeli su da ustekaju za stan, dok su radili za oko 2000 i malo jace, valjda mogu da razmisljaju i da stekaju tri, cetri godine i kupe stan, a ne da se zaduzuju i razmisljaju posle dal ce imati posla
Pa ne mogu ako trose vise, zar ne? Malo ko ostane imun da ne krene da zivi skupljim zivotom sa porastom primanja.

Radili za 2000 kada?
Sumnjam da sa rentom racunima i ostalim rezijskim troskovima zivota u Beogradu danas bas mozes da za "kratko" vreme skupis za stan.
Za ucesce da, ali za stan u kesu, pa i ne bas. Drugi je primer sto navodis i te "predjasnje" zarade kao neki osnov za IT.

Dušmani mogu samo da nam pljunu pod prozor. Budućnost pripada nama.

Uvek me je zanimalo koji su to momenti kada se neko nekome ispoveda za visinu plate. Jel se hvali, trazi razumevanje ili sta vec?
Najbolje da se o tome ne priča sa prijateljima... Da ne možeš prijateljima da govoriš finansijske planove, buduće kupovine , trenutno stanje itd...
Onda takve prijatelje ne treba ni imati, pa valjda oni trebaju da su srećni kada uspevaju njihovi bližnji.
Svaku kupovinu nekretnine su moji najbliži prijatelji proslavili i radovali se, pa i oni koji su otišli u inostranstvo jer nisu imali ovde da imaju da budu podstanari sa porodicom - to mi je sada jedan od kumova.
Kako može neko i da pokuša da menja po njemu nepravedni sistem ili da poboljšava nešto ako je taboo tema zarada, vrednost...
Znam da je u nekim firmama kao poslovna tajna visina plate, hehe.

Mozda ako zive na vazduhu i tako levitiraju kosmosom pa im ostane cela plata i onda u tom slucaju barem 5-6 godina tako pa da skupe za neki jednosoban stan.. Bilo ko da zivi u Beogradu a da placa stan i ostalo tesko da moze od 2k da nesto ustedi na ove cene. Mozda je nekad i moglo sad tesko.

Najbolje da se o tome ne priča sa prijateljima... Da ne možeš prijateljima da govoriš finansijske planove, buduće kupovine , trenutno stanje itd...
Onda takve prijatelje ne treba ni imati, pa valjda oni trebaju da su srećni kada uspevaju njihovi bližnji.
Svaku kupovinu nekretnine su moji najbliži prijatelji proslavili i radovali se, pa i oni koji su otišli u inostranstvo jer nisu imali ovde da imaju da budu podstanari sa porodicom - to mi je sada jedan od kumova.
Kako može neko i da pokuša da menja po njemu nepravedni sistem ili da poboljšava nešto ako je taboo tema zarada, vrednost...
Znam da je u nekim firmama kao poslovna tajna visina plate, hehe.
Glupi korporativni sistem gde ti kažu da imaš veliku platu ali nemoj drugima da pričaš da ne budu ljubomorni jer si ti svakako vredniji od njih... i tako ti misliš da imaš veliku platu i da si jedini... Eto npr da se malo malo neko dobrovoljno ne javi sa platom Sale bi i dalje mislio da je 800e najbolja plata u IT-u, a pošto on zaradjuje više ne sme da priča o plati da IT ne bude ljubomoran.

Prosecna plata u IT-ju je malo veca od 2k evra neto. Mozda samo 10% prebacuje 3k evra neto, a svega par procenata 4k evra neto. IT-jevci su u proseku sitna riba kad je rec o onima koji kupuju nekretnine. Mislim, ne treba gledati samo mali procenat onih koji rade u Microsoftu i jos par jacih firmi ili one koji imaju svoje firme, nego obicne programere. Jel neko stvarno misli da IT-jevci tek tako zaradjuju 4k evra kao mediori i 7k seniori? I ja znam recimo IT-jevca koji je prosle godine zaradio oko 800k evra za godinu dana, ali to nije prava slika prosecnog IT-jevca. Prosecan IT-jevac radi za 2k evra neto i jedva moze da skupi za ucesce. Doduse, jeste mu lakse nego nekom ko ima prosecnu platu, ali daleko od toga da se svi IT-jevci ubijaju od para, a posao je u proseku jako stresan i nestabilan (nemaju svi srecu da ubodu stabilne i dobro platezne klijente i projekte)

Poslednja izmena:
U životu, čuo sam, ima i značaj da si ispunjen poslom. Tako kažu ljudi.
Maločas se u maksiju jadaju jednom drugom dvoje mlađanih kako im je radnik meseca deka od 70 godina. "Treba da nas je sramota", uzdišu i ređaju flaše. Posle će verovatno da krenu o plati...

Vrh