Šta je novo?

Cene nekretnina

U 2024 je izdato 80k radnih dozvola. Dosta njih će ostati koji će biti zaposleni po fabrikama, rudnicima, proizvodnjama raznih delatnosti. Daleko od toga da svi rade gradjevinu. Skoro sam čuo da je skroz dobra zamenila proizvodnju skroz iz uvoza npr. Ovo posle 3 godine.....ima fino da nas košta.
Ne moram da crtam. Samo uporedi sa HR koja je 4-5 godina ispred nas. Možeš i sa više zemalja koje imaju taj problem a ispred nas su 5+ godina.
Rusi su tu zbog sankcija i nemogućnosti naplate svog rada. Gradjevina dok traje projekat ali ovo.....ne ne . Ovo je za stalno. Plus država dozvoljava zloupotrebe na štetu domaćeg stanovništva.
Aha, razumem sta hoćeš da kažeš, ali tek sada to nema smisla. Kada nas uporedim sa HR koja je po svim raspoloživim parametrima ima daleko sposobniju vlast od nas nije uspela da predupredi "zamenu stanovništva", kako je ti nazivas, otkud ideja da će taj globalni fenomen koji je prisutan u svim zemljama u okruženju zaobići nas? Značajan narativ ove vlasti je "neutralanost i nezavisnost", kao mi samo odlučujemo o sopstvenoj sudbini, bez priklanjanja bilo kome, što možda dobro zvuči za prosečnog glasača SNS, ali je u potpuno van svake realnosti. Tako i ovo, mi bismo da očuvamo naše homogeno slovensko poreklo, da stanovi budu priustivi svima j da zivimo srećno i zadovoljno do kraja života. Malo smo previše utonuli u demagogiju koja nam se svakodnevno servira pa verujemo u bajke.

Aha, razumem sta hoćeš da kažeš, ali tek sada to nema smisla. Kada nas uporedim sa HR koja je po svim raspoloživim parametrima ima daleko sposobniju vlast od nas nije uspela da predupredi "zamenu stanovništva", kako je ti nazivas, otkud ideja da će taj globalni fenomen koji je prisutan u svim zemljama u okruženju zaobići nas? Značajan narativ ove vlasti je "neutralanost i nezavisnost", kao mi samo odlučujemo o sopstvenoj sudbini, bez priklanjanja bilo kome, što možda dobro zvuči za prosečnog glasača SNS, ali je u potpuno van svake realnosti. Tako i ovo, mi bismo da očuvamo naše homogeno slovensko poreklo, da stanovi budu priustivi svima j da zivimo srećno i zadovoljno do kraja života. Malo smo previše utonuli u demagogiju koja nam se svakodnevno servira pa verujemo u bajke.
Šta je bajka? Rumuni npr žive u bajci? Šta njima fali, ne razumem?
Naša neutralnost je samo i isključivo da bi mali broj ljudi imao korist. Na više strana korist a sve na štetu domaćeg stanovništva.

Ovde se radi o sistematskom proterivanju. Zašto? Nisam siguran. Ali ako država dozvoli da xy godina plaćaš kao poslodavac manje poreza za radnika iz uvoza xy godina u odnosu na domaće stanovništvo bez ikakvih kontrola da li zaista nema radnika šta je to? Pritom i dalje može poslodavac da koristi subvencije države za investiranje i zapošljavanje.
Da li to postoji u bilo kojoj zemlji? Na ovaj način ne postoji nigde.

Jedno je kada ne možeš da sprečiš a drugo kada to pospešuješ.

Mi smo ekstremni u svemu. Kada rastu nekretnine, svuda npr 40%, kod nas daj odmah duplo. Za svaki slučaj. Kada padaju, padaju svuda 10-20% a kod nas 40-50%.

Isto i za zapošljavanje. Ako jednu firmu, košta Makedonac, Albanac, Nepalac, Pakistanac 200-300e mesečno ima da otpuste sve koje mogu. 500 ljudi x 300 = 150.000e mesečno. 12 puta 150k = 1.8 miliona. Pa ko je lud ako se vodi profitom da ne razjuri domaće i zaposli iz uvoza? Pa prve to rade domaće firme koje su najbliže vlastima. Zašto bi strane firme imale empatiju ako im to sistem dozvoljava?
I onda pošto nema nikakve kontrole da li zaista nema ko da radi i ko će nagrabusiti tu?

Poslednja izmena:
Rusi su već tu 3,5 godine i biće još min 1,5 godinu. Da li ti misliš da će neko nakon 5 godina života u nekoj državi i kad je već postao i državljanin da se samo pokupi i vrati?!? Možda 10 ili max 20%. To su sve ljudi mlađi s decom. Deca su Srbi koji pričaju ruski i srpski. Neki će živeti na dve strane ali da će svi ili većina otići mogu s 99% sigurnosti reci da neće!
Malo je offtopic ali evo pogledaj samo naše iz Krajine, Republike Srpske ili Kosova. Koliko se vratilo?!:)

Pricao sa par Rusa. Misle da ce se 2/3 vratiti zbog rodjaka. Ne zaboravi oni su slicniji nama nego Nemcima. Nemcu nije bitan socijalni zivot koliko Rusima i nama.
Plus dosta njih ima nekretnine u Rusiji koje cekaju.

Što se tiče Rusa, samo da im skinu sankcije i da mogu da naplate svoj rad..... odoše oni. Ne u Rusiju, nego na zapad. U ovakvom sistemu neće ljudi da žive. To je činjenica i vidi se svake godine po broju ljudi koji su emigrirali.

Narativ u EU da je cilj mira Rusija sa Ukrajinom oporavak vojnih kapaciteta Rusije kako bi napali EU. U Nemackoj loze kako je ovo poslednje mirno leto koje ce se pamtiti i vec da na jesen pocinje napad Rusa. Jasno je meni da se to radi da bi Blackrock preko investicija u vojnu industriju mogao da se omasti od rasta vojnih budzeta zemalja u EU ali vecina stanovnika EU nece to doziveti tako vec ce imati odbojnost prema Rusima.

U 2024 je izdato 80k radnih dozvola. Dosta njih će ostati koji će biti zaposleni po fabrikama, rudnicima, proizvodnjama raznih delatnosti. Daleko od toga da svi rade gradjevinu. Skoro sam čuo da je skroz dobra zamenila proizvodnju skroz iz uvoza npr. Ovo posle 3 godine.....ima fino da nas košta.
Ne moram da crtam. Samo uporedi sa HR koja je 4-5 godina ispred nas. Možeš i sa više zemalja koje imaju taj problem a ispred nas su 5+ godina.
Rusi su tu zbog sankcija i nemogućnosti naplate svog rada. Gradjevina dok traje projekat ali ovo.....ne ne . Ovo je za stalno. Plus država dozvoljava zloupotrebe na štetu domaćeg stanovništva.
Carine SAD prema EU ce indirektno pogoditi i nas pa je pitanje ko ce ostati posle svih otkaza itd Ako EU ispregovara smanjenje svojih carina sa SAD i obratno onda jeste tako.

A evo samo još jedna stvar koja je bila zabluda u prošloj krizi. Npr EU bude u krizi. Mi smo se nadali da će oni zatvoriti deo proizvodnje kod njih i prebaciti kod nas zbog niskih troškova "kriza je naša šansa" kad ono..........
Njihove firme su gledale da sačuvaju radna mesta u centralama i matičnim zemljama i smanjile kod nas. Zato smo izvukli deblji kraj.

Ok. Onda zamena stanovništva. Svaka akcija države ima posledicu. Imamo pravo da se ne slažemo. Meni je to suludo sa aspekta života. Taman ćemo dogurati na 50 sa 1% učešća.
Ovo je urgentni problem koji ne može da se reši bez uplitanja države koja već dugo favorizuje samo jednu stranu.
Za 50god uopšte ne mora cena m2 da bude skupa koliko može niska kirija :kum: Samo kirije što niže da imamo poplavu forumskih investitora koji kukaju na roi.

A evo samo još jedna stvar koja je bila zabluda u prošloj krizi. Npr EU bude u krizi. Mi smo se nadali da će oni zatvoriti deo proizvodnje kod njih i prebaciti kod nas zbog niskih troškova "kriza je naša šansa" kad ono..........
Njihove firme su gledale da sačuvaju radna mesta u centralama i matičnim zemljama i smanjile kod nas. Zato smo izvukli deblji kraj.
Mislim ta rečenica je bila toliko glupa da se još dan danas citira. Ajde pogledajte realno u svetu - kada i gde se desilo da zatvaraš centralu a ideš na periferiju? NIGDE NIKADA.
Evo pogledajte samo naš organizam kako funkcioniše. Kada dođe do nekog šoka, da li se krv usmerava u nožne prste ili se usmerava u centralne delove (mozak, srce itd)?! Isto tako se ponaša i ekonomija. Ekonomija je samo copy-paste svega što već postoji u prirodi.

Srbija nije dovoljno periferija da bi ovde proizvodnja preživela u krizi. Ostavljaju se fabrike tamo gde se radi za 5$ dnevno, mi smo ipak previše razvijeni svet da bi to bilo isplativo.

Rusi su već tu 3,5 godine i biće još min 1,5 godinu. Da li ti misliš da će neko nakon 5 godina života u nekoj državi i kad je već postao i državljanin da se samo pokupi i vrati?!? Možda 10 ili max 20%. To su sve ljudi mlađi s decom. Deca su Srbi koji pričaju ruski i srpski. Neki će živeti na dve strane ali da će svi ili većina otići mogu s 99% sigurnosti reci da neće!
Malo je offtopic ali evo pogledaj samo naše iz Krajine, Republike Srpske ili Kosova. Koliko se vratilo?!:)

Mislim da nije dobro poređenje. Ljudi iz Krajine i Bosne, juga Kosova i Metohije su došli zbog rata jer se tamo više nije moglo živeti. Danas, nakon rata, nemaš ograničenja, možeš slobodno otići i živeti i u Kninu i u Ferizaju (hoću reći Uroševcu), ALI, osim tercijarne delatnosti, tamo nema posla, ni mogućnosti, pa se ljudi nisu vratili. Rusija i Moskva su nešto sasvim drugo. Da li je neko od vas posetio biznis distrikte u Moskvi? Čak i sa sankcijama, tamo ima 720 puta više korporacija nego u Srbiji, jer svi ovi Rusi su morali negde prvo da se zaposle pa prenesu svoje bogatstvo ovde.

Veliko je pitanje šta će biti posle, ako posle rata Rusija nastavi da se razvija i ponovo privlači strane korporacije, tamo će, pored tog emotivnog aspekta (roditelji, rodbina, prijatelji), biti mnogo više mogućnosti za njih

Rusi koji su došli kod nas su pripadnici srednje klase uglavnom, urbaniti koji su živeli u Moskvi i St. Peterburgu. Za njih je Srbija selendra na mnogo načina i verujem da će dobar broj njih da se vrati onog momenta kad budu sigurni da se situacija normalizovala.

Jel još neko primetio da su u poslednje vreme nerealne cene na oglasima, znatno veće nego realizovane cene na katastru? Na primer stan koji se prometuje za 2000-2500 evra je oglašen za 3000-4000 evra. I tako jedno 70% oglasa.
Veruje se da će krediti za mlade drastično podići potražnju na postojeću malu ponudu. Sad je pitanje kako će tržište reagovati i da li će ljudi kupovati po tim cenama da bi ih održali, ako izuzmemo APP oglase tipa https://www.nekretnine.rs/stambeni-objekti/stanovi/stan-na-odlicnoj-lokaciji-id9330/NkH-U7Uafae/

Ovaj sam kačio dok je imao fotografije enterijera sa smećem, i koji je svojevremeno bio 120k, pa 130k kako su rasle cene, a sad akcijskih 150k (za mlade)

Rusi koji su došli kod nas su pripadnici srednje klase uglavnom, urbaniti koji su živeli u Moskvi i St. Peterburgu. Za njih je Srbija selendra na mnogo načina i verujem da će dobar broj njih da se vrati onog momenta kad budu sigurni da se situacija normalizovala.

Logičnije je očekivati da radnici iz Šri Lanke i Pakistana žele da ostanu jer Srbija ovakva kakva je pruža više mogućnosti za njih, a i pomalo je uređenija. Na Šri Lanci mogu eventualno dobro da zarade ako deru turiste pa ti naplate kokos 5$ umesto 1$, a Pakistan da ne pominjem. Šalu na stranu, Pakistan ima više turista od Srbije

Veruje se da će krediti za mlade drastično podići potražnju na postojeću malu ponudu. Sad je pitanje kako će tržište reagovati i da li će ljudi kupovati po tim cenama da bi ih održali, ako izuzmemo APP oglase tipa https://www.nekretnine.rs/stambeni-objekti/stanovi/stan-na-odlicnoj-lokaciji-id9330/NkH-U7Uafae/

Ovaj sam kačio dok je imao fotografije enterijera sa smećem, i koji je svojevremeno bio 120k, pa 130k kako su rasle cene, a sad akcijskih 150k (za mlade)
Milion novih ljudi (populacija 25-35 godina) mogu kupiti stan (pored postojećih ljudi koji kupuju) od 100k evra sa 1000e sa ovom merom gde će država pokrivati nekoliko godina ratu. Šta misliš da će se dogoditi?
Pričamo o novim potencijalnim kupcima.

Poslednja izmena:

Hahaha, niko mu nije rek'o da su krediti do 100k lol. Da je ostao na 120 možda bi i našao neku budalu.

Hahaha, niko mu nije rek'o da su krediti do 100k lol. Da je ostao na 120 možda bi i našao neku budalu.
Tu ima onaj faktor roditelji, rodbina pomognu sa učešćem.
Jasno je da je potražnja za malim stanovima velika i cena raste, ali se taj trend preliva na veće jer ako se manji prodaje za 3000/m2, onda veci dodje na 2700-2800/m2

Van Beograda ova mera može da pogura tražnju jer postoji solidan izbor do 100k (osim možda dela NS), ali će imati i uticaj na Bg

Milion novih ljudi (populacija 25-35 godina) mogu kupiti stan (pored postojećih ljudi koji kupuju) od 100k evra sa 1000e sa ovom merom gde će država pokrivati nekoliko godina ratu. Šta misliš da će se dogoditi?
Pričamo o novim potencijalnim kupcima.
Tačno.
Isto tih milion ljudi danas živi ili kao podstanar ili sa roditeljima (potencijalni podstanari).
Šta se dešava onda sa kirijama?

Realnost je sasvim drugačija. Tih kredita nema u značajnom broju da bi mogli da naprave stvarnu razliku na tržištu (par hiljada na celu Srbiju a pitanje je da li će biti i za toliko).

Sve i kad bi država obezbedila pare za 100k takvih kredita, rentiranje bi postalo neisplativo toliko da bi došlo do veće ponude nekretnina za prodaju. Tržište radi u oba smera.

Osim ako se u međuvremenu ne uveze 100k rusa i nepalaca.

Promet celokupni u Beogradu za legalne nekretnine u 2024 je 2,1-2,2 milijarde evra.
Ukupan promet svih (legalnih i nelegalnih) u Srbiji je oko 6milijardi evra. Promet nelegalnih nekretnina je oko 2 milijarde evra.

Ako od ovih milion ljudi nadjemo 4000 ljudi koji ce uzeti kredit od 100k dolazimo do cifre od 400.000.000 tj 4 milijarde evra. To znači kompletan promet nekretnina u Srbiji.

Taman da sve ode još 10-15% na gore ove godine. Sledeće godine ako se proširi mera, još toliko itd. E onda će da pukne nešto (kad god, za 1,2,3,5 godina) pa će ukloniti uslov što se tiče godina.
Samo da je neko voljan da digne kredit i uspori raspad tržišta i spase ga preuzimanjem duga. Videćemo.

Promet celokupni u Beogradu za legalne nekretnine u 2024 je 2,1-2,2 milijarde evra.
Ukupan promet svih (legalnih i nelegalnih) u Srbiji je oko 6milijardi evra. Promet nelegalnih nekretnina je oko 2 milijarde evra.

Ako od ovih milion ljudi nadjemo 4000 ljudi koji ce uzeti kredit od 100k dolazimo do cifre od 400.000.000 tj 4 milijarde evra. To znači kompletan promet nekretnina u Srbiji.

Taman da sve ode još 10-15% na gore ove godine. Sledeće godine ako se proširi mera, još toliko itd. E onda će da pukne nešto (kad god, za 1,2,3,5 godina) pa će ukloniti uslov što se tiče godina.
Samo da je neko voljan da digne kredit i uspori raspad tržišta i spase ga preuzimanjem duga. Videćemo.
Plus ne smemo zaboraviti da jedna transakcija iz kredita povlači otprilike 3 naredne transakcije sa nekretninama.

Na primer ako sam ja uzeo stan iz kredita za 100.000 taj neko ko mi je prodao stan će dodati 20.000 i kupiti stan na boljoj lokaciji za 120.000 od nekog ko hoće da proširi porodicu pa kupuje stan za 150.000 itd. Ta masa novca iz kredita se obrne otprilike 4 puta.

Ammm, fali ti jedna nula tu. Pri tom koliko znam nije predvidjeno 4000 kredita svake godine.

Manje od 10% Rusa sve ukupno zivi u Mosvi i St. Peterburgu. Jesi li ikada bio u nekom ruskom industrijskom gradu? Ja jesam u mnogim i mogu ti reći da je atmosfera jeziva, mahom su to planski pravljeni gradovi potpuno, potpuno dehumanizovani sa odvratnim stambenim blokovima i veoma malo pratećeg sadržaja. Naravno, ima i pozitivnih stvari i veoma lepih kvartova gde obitavaju ljudi koji voze Ferrarije i Lamboughnije i to je u Moskvi 20X prisutnije i veće nego u Beogradu. Medjutim, ovi sto su dosli nisu Rusi tog kalibra, već srednji stalež kako si ti to pravilno naveo. Takvima je standard života ovde daleko bolji nego što su imali u Rusiji, a isto tako ti ljudi iako Rusi se po svom mentalitetu nikako ne uklapaju u trenutno rusko društvo. To su mahom neki hipsteri, pripardnici LGBT zajednice i generalno liberali koji bi se osećali komfornije u San Francisku ili Berlinu nego u Moskvi. Obzirom da većina njiih ionako radi za strane kompanije, nemaju baš neki poseban razlog da se vraćaju kući.

Za mnoge Ruse znam da im se sviđa ovde i hoće da ostanu.

Vrh