Šta je novo?

Cene nekretnina

Vrlo prosto. Ni cene stanova, ni cene kuca nemaju nikakve veze sa gradjevinom, niti sa cenom proizvodnje. Jedino sto utice na cenu su ponuda i potraznja.

U Bg je stan u fensi novogradnji, iz nekog razloga, veci statusni simbol nego velika kuca na periferiji. Takvo je nase trziste. Mi smo navikli da zivimo u manjim stanovima, u USA npr sve mora da bude ogromno, jednosoban stan od 80 kvadrata, velike kuce, velike sobe... tako su u mogucnosti.

Vidi, imam ja kolegu jednog koji se zanosio tako kućom u okolini BG, pa kad je video da nije ni svako zemljište isto, ni da nema svugde priključaka, infrastrukture, i da ipak ima razlike i u tome kakva ti je okolina i šta je u blizini i gomilu nekih stvari koje počneš da gledaš kad hoćeš da se skućiš, shvatio je da cena iole normalnih kuća ili placeva u okolini BG zapravo mnogo veća nego što je mislio. Pa je opet završio u stanu od 70 kvadrata jer ga je izašlo jeftinije.

Ovde mi pričamo kao da je BG takav da je okružen predgrađima koja izgledaju kao američki san pa eto mi smo razmaženi nećemo u kuću od 300 kvadrata sa garažom za male pare. A onda odeš u Barajevo kupiš takvu kuću i nemaš vodu 2 dana nedeljno.

Sva filozofija na ovoj temi i psihoanaliza da objasni što je Srbin iskompleksiran, a ne bavimo se suštinskim problemima ovog grada zbog čega se svi hoće da žive u blokovima.

Vidi, imam ja kolegu jednog koji se zanosio tako kućom u okolini BG, pa kad je video da nije ni svako zemljište isto, ni da nema svugde priključaka, infrastrukture, i da ipak ima razlike i u tome kakva ti je okolina i šta je u blizini i gomilu nekih stvari koje počneš da gledaš kad hoćeš da se skućiš, shvatio je da cena iole normalnih kuća ili placeva u okolini BG zapravo mnogo veća nego što je mislio. Pa je opet završio u stanu od 70 kvadrata jer ga je izašlo jeftinije.

Ovde mi pričamo kao da je BG takav da je okružen predgrađima koja izgledaju kao američki san pa eto mi smo razmaženi nećemo u kuću od 300 kvadrata sa garažom za male pare. A onda odeš u Barajevo kupiš takvu kuću i nemaš vodu 2 dana nedeljno.

Sva filozofija na ovoj temi i psihoanaliza da objasni što je Srbin iskompleksiran, a ne bavimo se suštinskim problemima ovog grada zbog čega se svi hoće da žive u blokovima.
Vise sam se fokusirao na razlog zasto cena nema veze sa gradjevinom ;) al da, nasa predgradja, pa i 'siri centri' su prica za sebe...

Ja bih se prvi upustao u izgradnju kuce po mojoj meri da znam da stoji jedan veliki znak pitanja oko dozvola i kacenja na infrastrukturu.
Da nam katastar radi kao sat a ne da se sve mora podmazati inace ti slucaj stoji u fioci 3 godine bila bi drugacija prica. Kao i da mozes da nadjes krstene majstore.

Ovako, izgubis i godine i zivce i pare ako se upustas u to.

Screenshot 2025-02-24 at 11.03.45.png

Screenshot 2025-02-24 at 11.08.01.png

Ja bih se prvi upustao u izgradnju kuce po mojoj meri da znam da stoji jedan veliki znak pitanja oko dozvola i kacenja na infrastrukturu.
Da nam katastar radi kao sat a ne da se sve mora podmazati inace ti slucaj stoji u fioci 3 godine bila bi drugacija prica. Kao i da mozes da nadjes krstene majstore.

Ovako, izgubis i godine i zivce i pare ako se upustas u to.

Pogledajte prilog 230337

Pogledajte prilog 230338
Da ali ako kupiš gotovu kuću neće biti po tvom ukusu. Ovako jeste pljusnuo 250k ali ima 230m2 po svom ukusu, dvorište, mir, može i neki bazen da ubaci... Sve ima prednosti i mane. Ili to ili 50m2 na NBG u skupljoj novogradnji :) Znam par ljudi koji su zidali ili zidaju u skorijem roku, nijedan nije poludeo ali da je cimanje, jeste.

Ja sam računao da mi za kuću u Surčinu treba 24.000 evra za plac (3 ara X 8.000evra/ar) i 100 evra po kvadratu naknade za građevinsko zemljište, na 200 kvadrata to mu dodje 20.000 evra. Ukupno 44.000 da platim, a da još ne počnem izgradnju. Za te pare imam solidno učešće da uzmem na kredit i uselim se odmah.

Ja sam računao da mi za kuću u Surčinu treba 24.000 evra za plac (3 ara X 8.000evra/ar) i 100 evra po kvadratu naknade za građevinsko zemljište, na 200 kvadrata to mu dodje 20.000 evra. Ukupno 44.000 da platim, a da još ne počnem izgradnju. Za te pare imam solidno učešće da uzmem na kredit i uselim se odmah.
Plus banke bas ne vole da daju kredite za kuce, posebno za izgradnju iste :/

Pa tako nekako, sve se plaća. I onda neko kaže "skupo, a koliko ga košta". Pa sve košta i useljenje odmah i završeni priključci i infrastruktura... Sa druge strane 44k da ali za još tipa 150k dobiješ 200m2 sa dvorišem, ovako ćeš uzeti stan od 60tak m2.

Plus banke bas ne vole da daju kredite za kuce, posebno za izgradnju iste :/
Tako je, jedino montažne neke mogu ili da kuća bude na primamljivoj lokaciji da bi odobrili kredit.

Neće da daju za gradnju, hoće da daju za gotovu kuću ako im se sviđa lokacija, ali opet traže mnogo više učešća, što većini ne odgovara.

Numbeo je jedna velika anketa gde se uvek racuna neki uzorak iz poslednjih par meseci, znaci u ovom trenutku u poslednjih par meseci za Stokholm je 280 ljudi upisalo cene.

Pitanje stoji lepo kolika je prosecna cena u centru a kolika je prosecna cena van centra. Trenutni rezultat je 5300 van centra a 9800 u samom centru. Znaci tako misle ljudi koji tamo zive, nema sta Numbeo tu da ‘ne prepoznaje kako grad izgleda’.
Pa sta si zapeo sa prosecnom Numbeo cenom. Sta mislis, da ces time da dokazes ljudima prave cene u Stokholmu. Zasto je Karaburma jeftinija od npr Profesorske kolonije. Sve ima svoju cenu.
Ja sam dao sajt https://www.hemnet.se/bostader?item_types[]=bostadsratt&location_ids[]=17744

Pa gledaj dokle ti volja i cene i poziciju, sve ti pise i odluci se sta je za tebe centar, sta siri centar, periferija ili se drzi Numbea jer ti njihovi brojevi odgovaraju da gurqs svoju pricu. Ja znam dobro i cene i grad. A kao neko ko dobro poznaje i Beograd mogu slobodno da kazem da su cene u Beogradu ne prenaduvane, nego sulude. Vreme ce najbolje da pokaze.

Pa sta si zapeo sa prosecnom Numbeo cenom. Sta mislis, da ces time da dokazes ljudima prave cene u Stokholmu. Zasto je Karaburma jeftinija od npr Profesorske kolonije. Sve ima svoju cenu.
Ja sam dao sajt https://www.hemnet.se/bostader?item_types[]=bostadsratt&location_ids[]=17744

Pa gledaj dokle ti volja i cene i poziciju, sve ti pise i odluci se sta je za tebe centar, sta siri centar, periferija ili se drzi Numbea jer ti njihovi brojevi odgovaraju da gurqs svoju pricu. Ja znam dobro i cene i grad. A kao neko ko dobro poznaje i Beograd mogu slobodno da kazem da su cene u Beogradu ne prenaduvane, nego sulude. Vreme ce najbolje da pokaze.
Ali ako je cena 2500 eur u nekom kvartu "na 15 minuta od centra" a centru 4x toliko, onda shvatiš da ti siromašni krajevi imaju daleko kompleksiju socio-demografsku strukturu stanovništva kada su cene toliko drastično niske. Tek kada dođeš tamo uvidiš da je najmanji problem kako doći do centra, a veći i suštinskiji kako preživeti svakodnevicu stokholmslog geta.

Lepo, ako poznajes grad popunis anketu na Numbeo i priblizis taj rezultat onome sto je tvoje iskustvo. Ovako, prosecan stanovnik Stokholma smatra da su cene barem duplo vece od onih koje si ti naveo.

I nema sta sad ja da idem kroz hemnet, postavio si ga vec dovoljno puta i zaista nema potrebe vise. Tako mogu i ja nekome ko Beograd nije video u zivotu dati HaloOglase, on vidi ponude u Kotezu, Bataji i MML i kaze u pa super ponuda, a samo 15 min kolima do centra (po Guglu).

Da je sve divno i super i saobracajno povezano ne bi niko placao 10k (prosecan) kvadrat u centru ako za 4 puta manje pare moze da uzme nesto gde 'eto samo ima nesto manje sadrzaja'. Osnovna logika kaze da tu sigurno postoji neka mana, i tvoje odbijanje da je priznas samo dovodi u sumnju tvoju objektivnost. Videli smo ranije kada si kacio stanove iz nekog kraja da kada se taj kraj ukuca na guglu izlaze samo vesti o upucavanjima i bacenim bombama. Ti kazes ma jok, drazesan kraj, vidi kako su lepi parkici. Zato, izvini, ali tvome svedocenju malo verujem.

Uostalom, aj batalimo Beograd, po tvojoj prici Stokholm je jeftiniji od Zagreba, Ljubljane, Budimpeste, Beca, Praga, Varsave itd. Jedini glavni gradovi koji su eventualno jeftiniji su Skoplje, Sofija (jedva), Sarajevo i Minsk. Ostalo sve skuplje. A plate u Svedskoj medju najvecim na kontinentu. Ok, mozda je stvarno najuredjenije trziste nekretnina na svetu, a mozda ti samo prenosis iskrivljenu sliku, ko zna.

Ja mislim da pre 2022. na ovoj temi se Inđija kao alternativa Beogradu nikad nije ni razmatrala.

Da li smo stvarno stigli do toga da na forumu o Beogradu govorimo o Inđiji kao dobroj alternativi zbog cena?

Treba onda da se napravi druga tema, alternative životu u Beogradu - ne bi ni bilo loše za ljude koji zaista razmatraju potpuno odseljenje.
A zasto Inđija nije super alternativa za Bgd ? To je 50km ...jeste ali jeste i mir...tišina...parking...150m2 za 50m2...
Nečiji roditelji došli iz Pizdi.aca a sada žele nista drugo nego da traže parking po 45min u krug....
Gospoda

A zasto Inđija nije super alternativa za Bgd ? To je 50km ...jeste ali jeste i mir...tišina...parking...150m2 za 50m2...
Nečiji roditelji došli iz Pizdi.aca a sada žele nista drugo nego da traže parking po 45min u krug....
Gospoda

A što je bitno odakle su nečiji roditelji došli? Beograd je grad doseljenika, pre sto godina je imao 200k ljudi, sad ima 1,6 miliona.

Lepo, ako poznajes grad popunis anketu na Numbeo i priblizis taj rezultat onome sto je tvoje iskustvo. Ovako, prosecan stanovnik Stokholma smatra da su cene barem duplo vece od onih koje si ti naveo.

I nema sta sad ja da idem kroz hemnet, postavio si ga vec dovoljno puta i zaista nema potrebe vise. Tako mogu i ja nekome ko Beograd nije video u zivotu dati HaloOglase, on vidi ponude u Kotezu, Bataji i MML i kaze u pa super ponuda, a samo 15 min kolima do centra (po Guglu).

Da je sve divno i super i saobracajno povezano ne bi niko placao 10k (prosecan) kvadrat u centru ako za 4 puta manje pare moze da uzme nesto gde 'eto samo ima nesto manje sadrzaja'. Osnovna logika kaze da tu sigurno postoji neka mana, i tvoje odbijanje da je priznas samo dovodi u sumnju tvoju objektivnost. Videli smo ranije kada si kacio stanove iz nekog kraja da kada se taj kraj ukuca na guglu izlaze samo vesti o upucavanjima i bacenim bombama. Ti kazes ma jok, drazesan kraj, vidi kako su lepi parkici. Zato, izvini, ali tvome svedocenju malo verujem.

Uostalom, aj batalimo Beograd, po tvojoj prici Stokholm je jeftiniji od Zagreba, Ljubljane, Budimpeste, Beca, Praga, Varsave itd. Jedini glavni gradovi koji su eventualno jeftiniji su Skoplje, Sofija (jedva), Sarajevo i Minsk. Ostalo sve skuplje. A plate u Svedskoj medju najvecim na kontinentu. Ok, mozda je stvarno najuredjenije trziste nekretnina na svetu, a mozda ti samo prenosis iskrivljenu sliku, ko zna.
Pratim ovaj forum već 3 godine. Ovaj komentar je jedini razlog što sam napokon odlučio da se registrujem i napišem prvu poruku.

Iz privatnih i poslovnih razloga sam kroz proteklih nekoliko godina imao priliku da jako dobro upoznam Stokholm. Bio sam smešten u više stanova u najrazličitijim krajevima grada.
Stokholmski "Kotež" je razvijeniji od centra Beograda, Novog Beograda ili Beograda na vodi. Stokholmski "Maxi" je jeftiniji od Delhaize Maxija. Stokholmske plate su makar 4-5 puta veće od Beogradskih.

Ako neko tvrdi drugačije jednostavno nikada nije bio ovde.

Da li je Stokholm savršen grad? Nikako nije. Ali je odličan primer za poredjenje i pokazivanje koliko je Beograd nerealno skup za nivo razvoja na kome se nalazi.

Bio sam Ja u Stokholmu i pisao sam svoja iskustva, a izmedju ostalog i više puta u Švedskoj. Nešto je mnogo skuplje, nešto je tu negde, nešto može da se probere da je jeftinije. Čisto je generalno ali nije savršeno, neke zgrade su konzerve i izgledaju kao zatvor (iako ni mi tu nismo ništa bolji), javni prevoz tačan u minut, institucije rade(meni se ne svidja što je sve digitalizovano ali predpostavljam da se čovek navikne kad nauči sistem)... a ima i mana. Fora je što Pera tvrdi da je taj kraj za 2500e m2 super, a sam ga ne želi jer kako je rekao

Ne zuri mi se, nisam ni odlucio dal bih bas tu kupio da zivim, mogu da priustim i bolju lokaciju.
Čemu bolja lokacija ako je ta odlična? Em odlična lokacija em 4x jeftinija od proseka. Em uštediš em uzmeš više kvadrata, a lokacija odlična. Ne treba da nas ubedjuje kako sve sve super, bajno i sjajno, a sam je ne želi. Razvijeniji su od nas naravno, a i cene su kod nas takve kakve su. Imamo nerazvijene delove grada(pored toga što moraš "na vračar u penthaus novogradnju da bi bio rasni Beogradjanin" imali smo takve komentare) i mnogo je veći pritisak na centralne opštine.

Bio sam Ja u Stokholmu i pisao sam svoja iskustva, a izmedju ostalog i više puta u Švedskoj. Nešto je mnogo skuplje, nešto je tu negde, nešto može da se probere da je jeftinije. Čisto je generalno ali nije savršeno, neke zgrade su konzerve i izgledaju kao zatvor (iako ni mi tu nismo ništa bolji), javni prevoz tačan u minut, institucije rade(meni se ne svidja što je sve digitalizovano ali predpostavljam da se čovek navikne kad nauči sistem)... a ima i mana. Fora je što Pera tvrdi da je taj kraj za 2500e m2 super, a sam ga ne želi jer kako je rekao

Čemu bolja lokacija ako je ta odlična? Em odlična lokacija em 4x jeftinija od proseka. Em uštediš em uzmeš više kvadrata, a lokacija odlična.
Ne možemo da poredimo loše krajeve Stokholma sa lošim krajevima Beograda.

Taj kraj koji Pera pominje je za stokholmske uslove lošiji deo grada. Za beogradske uslove je nepojmljiv.

Za 2500e m2 u Stokholmu dobijaš bolji i lakši život nego u Beogradu za 10ke m2. Mislim da je to cela poenta Perinih postova.

A što je bitno odakle su nečiji roditelji došli? Beograd je grad doseljenika, pre sto godina je imao 200k ljudi, sad ima 1,6 miliona.
PA zasto onda za 100k ne kupe duplo veci stan u okolini recimo Pazove.... zašto...zbog vrtića ?
Zašto prva destinacija mora Bgd ?
Pa bas zato što ima blizu 2 mil stanovnika zar nije vreme da se beži ? Ne na loše..nego na duplo i troduplo jeftinije a lepše i mirnuje mesto ....
Samo nemoj priču u 22 veku o mesto gde ima posla...pa sve oko Bgd su privredne zone...

@Extroniks
Sve dok ne dokažemo Godvinov zakon dobro je :)
Na drugim temama redovna pojava.
Ne možemo da poredimo loše krajeve Stokholma sa lošim krajevima Beograda.

Taj kraj koji Pera pominje je za stokholmske uslove lošiji deo grada. Za beogradske uslove je nepojmljiv.

Za 2500e m2 u Stokholmu dobijaš bolji i lakši život nego u Beogradu za 10ke m2. Mislim da je to cela poenta Perinih postova.
Sve to stoji, samo u Beogradu još nema 10k m2 :) Svaka država ima svoje cene u glavnom gradu, svaki grad ima svoje loše krajeve, negde su relativno ok, negde nisu i to je cela poenta koju ostali pričaju. Imamo izbor da kupimo ili ne.

@Extroniks
Sve dok ne dokažemo Godvinov zakon dobro je :)
Na drugim temama redovna pojava.

Sve to stoji, samo u Beogradu još nema 10k m2 :) Svaka država ima svoje cene u glavnom gradu, svaki grad ima svoje loše krajeve, negde su relativno ok, negde nisu i to je cela poenta koju ostali pričaju. Imamo izbor da kupimo ili ne.
U Beogradu svakako ima 10k+ m2 stanova. BW, Skyline, West65, bilo je i u ovoj maloj velikoj zgradi pored Kalemegdana ako se dobro sećam.

Imamo izbor da kupimo ili ne. Takodje imamo izbor i da kritikujemo očigledan problem koji se razvija u našem gradu i našoj okolini.

Vrh