Šta je novo?

Cene nekretnina

PA zasto onda za 100k ne kupe duplo veci stan u okolini recimo Pazove.... zašto...zbog vrtića ?
Zašto prva destinacija mora Bgd ?
Pa bas zato što ima blizu 2 mil stanovnika zar nije vreme da se beži ? Ne na loše..nego na duplo i troduplo jeftinije a lepše i mirnuje mesto ....
Samo nemoj priču u 22 veku o mesto gde ima posla...pa sve oko Bgd su privredne zone...

Trebalo je neko da kaže Njujorčanima, Londoncima i Parižanima da beže u selo na vreme.

Nije problem što se grad uvećava, problem je država koju boli uvo da gradi infrastrukturu da isprati to povećanje pa je Beograd kao ekspres lonac.

U Londonu se 15m ljudi ne oseti, a nama je problem što nas nema ni puna dva miliona ovde. Šta li je razlog tome?

Pratim ovaj forum već 3 godine. Ovaj komentar je jedini razlog što sam napokon odlučio da se registrujem i napišem prvu poruku.

Iz privatnih i poslovnih razloga sam kroz proteklih nekoliko godina imao priliku da jako dobro upoznam Stokholm. Bio sam smešten u više stanova u najrazličitijim krajevima grada.
Stokholmski "Kotež" je razvijeniji od centra Beograda, Novog Beograda ili Beograda na vodi. Stokholmski "Maxi" je jeftiniji od Delhaize Maxija. Stokholmske plate su makar 4-5 puta veće od Beogradskih.

Ako neko tvrdi drugačije jednostavno nikada nije bio ovde.

Da li je Stokholm savršen grad? Nikako nije. Ali je odličan primer za poredjenje i pokazivanje koliko je Beograd nerealno skup za nivo razvoja na kome se nalazi.
Kao sto rekoh:

Uostalom, aj batalimo Beograd, po tvojoj prici Stokholm je jeftiniji od Zagreba, Ljubljane, Budimpeste, Beca, Praga, Varsave itd. Jedini glavni gradovi koji su eventualno jeftiniji su Skoplje, Sofija (jedva), Sarajevo i Minsk. Ostalo sve skuplje. A plate u Svedskoj medju najvecim na kontinentu. Ok, mozda je stvarno najuredjenije trziste nekretnina na svetu, a mozda ti samo prenosis iskrivljenu sliku, ko zna.

Naravno da se cena nece 1:1 skalirati sa kompletnom slikom.

U Beogradu svakako ima 10k+ m2 stanova. BW, Skyline, West65, bilo je i u ovoj maloj velikoj zgradi pored Kalemegdana ako se dobro sećam.

Imamo izbor da kupimo ili ne. Takodje imamo izbor i da kritikujemo očigledan problem koji se razvija u našem gradu i našoj okolini.
Skyline nije 10k bio je oko 3-4k, west65 kula je oko 5-6k bila (sad ne znam da ima slobodno, možda neko ko preprodaje namešten stan), ostalo mnogo niže, bw takodje sem kule ne znam da ima taj raspon cena, ima ona zgrada kod kalemegdana ali ona je i napravljena kao luks objekat sa velikim stanovima bila je 7k+ koliko se sećam, isto tako imaš i u Stockholm-u za 15k, a kod nas se često oglašava cena koja se ne realizuje. Ne kažem da je kod nas jeftino već da sve ima svoje, problem nije samo kod nas ali je kod nas više izražen zbog plata.

Nego, mene zanima ima li jeftine pljeke u Švede, i jedu li oni šta od mesišta?
Nema pljeke(roštilj teško, samo turska i tako neka kuhinja od mesa) ali mož da nadješ jeftin fast food sa brunch tj sa menijem platiš i jedeš koliko hoćeš, šta hoćeš. Restorani su bili skupi ali ne znam sada cene mada koliko su poskupeli u Beogradu ne bi me čudilo da su tu negde.

Nego, mene zanima ima li jeftine pljeke u Švede, i jedu li oni šta od mesišta?
Како сам ја чуо, богуми слабо се месо једе. Углавном веганска и медитеранска исхрана, броколи, блитва, риба, агруми, маслине и маслиново уље, нар,...То што успева у Шведској.

Ma mora da ima neki naš lik koji peče pečenje, ali je tipa 100km daleko, moraš da mu najaviš nedelju dana unapred i da kupis minimum 5 kila 😀

Skyline nije 10k bio je oko 3-4k, west65 kula je oko 5-6k bila (sad ne znam da ima slobodno, možda neko ko preprodaje namešten stan), ostalo mnogo niže, bw takodje sem kule ne znam da ima taj raspon cena, ima ona zgrada kod kalemegdana ali ona je i napravljena kao luks objekat sa velikim stanovima bila je 7k+ koliko se sećam, isto tako imaš i u Stockholm-u za 15k, a kod nas se često oglašava cena koja se ne realizuje. Ne kažem da je kod nas jeftino već da sve ima svoje, problem nije samo kod nas ali je kod nas više izražen zbog plata.
Evo na oglasima zgrada u Skyline za 13500e m2. BW Terase 10k evra m2.

Postoji u Stokholmu stan za 15k evra m2, samo što je tih 15k ako prebacimo u standard naših plata 3k.
Ali zato ima i za 2.5k evra. Što bi onda kod nas trebalo da bude 500 evra.

Dakle stan od 80m2 u Kotežu za 40k evra. Sa metro linijom koja te do centra grada dovodi za 20 minuta. Ili kolima za 25 ako baš voliš da voziš.

Tada bi mogli da se poredimo.

Postoji u Stokholmu stan za 15k evra m2, samo što je tih 15k ako prebacimo u standard naših plata 3k.

Dakle stan od 80m2 u Kotežu za 40k evra. Sa metro linijom koja te do centra grada dovodi za 20 minuta. Ili kolima za 25 ako baš voliš da voziš.

Pa ne mozes bas tako da gledas.
Ako ti materijal + ruke nakon korone itd kosta 600 eur/m2 za izgradnju ne moze nikad kod nas biti stan 500 eur/m2 nikad, jedino u nekoj starogradnji na zestokoj periferiji staroj 50 godina.

U Batajnici je novogradnja 2000 eur/m2.

Lepo ti extraonix objasnio. Ne moze 500e ni da hoces. Prema platama ne mozes da gledas jer svi znamo da je standard u Svedskoj veci, ne moramo da otkrivamo toplu bodu po ko zna koji put. Sa druge strane sta je sa drugim zemljama ako tako gledas? To sta ima na oglasima od preprodavaca i gotovi stanovi nije merodavno, gleda se samo realizovana cena. Ima u svastq nesto za 40k kolima do grada za 25-30min.

Pa ne mozes bas tako da gledas.
Ako ti materijal + ruke nakon korone itd kosta 600 eur/m2 za izgradnju ne moze nikad kod nas biti stan 500 eur/m2 nikad, jedino u nekoj starogradnji na zestokoj periferiji staroj 50 godina.

U Batajnici je novogradnja 2000 eur/m2.
Lepo ti extraonix objasnio. Ne moze 500e ni da hoces. Prema platama ne mozes da gledas jer svi znamo da je standard u Svedskoj veci, ne moramo da otkrivamo toplu bodu po ko zna koji put. Sa druge strane sta je sa drugim zemljama ako tako gledas? To sta ima na oglasima od preprodavaca i gotovi stanovi nije merodavno, gleda se samo realizovana cena. Ima u svastq nesto za 40k kolima do grada za 25-30min.
Postoji takodje rešenje da zamislite i kod nas plata raste malo proporcionalnije rastu cena.

Dok se ovo ne desi ne postoji ni jedan razlog da radno sposobna mlada osoba kupuje 12500eur/m2 stan u srpskoj Batajnici ako može 2500eur/m2 stan u švedskoj Batajnici. (cena prevedena srazmerno platama)

Postoji takodje rešenje da zamislite i kod nas plata raste malo proporcionalnije rastu cena.

Dok se ovo ne desi ne postoji ni jedan razlog da radno sposobna mlada osoba kupuje 12500eur/m2 stan u srpskoj Batajnici ako može 2500eur/m2 stan u švedskoj Batajnici. (cena prevedena srazmerno platama)
Slazem se, ali mislim da je COVID jednostavno prouzrokovao cenovni sok svuda u Srbiji sto se tice nekretnina.
To + rusi su jedini period gde su nerealno se poklopili faktori da nam drasticno skoce cene nekretnina, a onda inflacija koja je usledila dodatno na sve to.

Prvo je bio izgovor da zbog nemogucnosti dobavljivanja materijala i skupog transporta ti materijal kosta vise, a kada se normalizovalo dobavljanje materijala onda je izgovor bio "jbg inflacija" i cene nikad se nisu spustile. Mozda su se malo spustile neke nenormalne cene ali to ti je sto ti je.

Plate nigde u svetu nisu ispratile taj skok, te su 1% opet profitirali dizanjem cene svojih proizvoda vise nego sto su im troskovi i plate radnika, a to je jednostavno bilo globalno ovog puta.

I onda na sve to trebas naci majstora ili radnika na gradjevini koji zbog cene hrane i stanarine uopste nije jeftin.

Trebalo je neko da kaže Njujorčanima, Londoncima i Parižanima da beže u selo na vreme.

Nije problem što se grad uvećava, problem je država koju boli uvo da gradi infrastrukturu da isprati to povećanje pa je Beograd kao ekspres lonac.

U Londonu se 15m ljudi ne oseti, a nama je problem što nas nema ni puna dva miliona ovde. Šta li je razlog tome?
Hoceš ti da menjaš i promeniš Beograd ili ti lakše nešto drugo ? Upoređuješ Londonu...jesi li pri sebi ?

Potpuno se slažem ali imamo firme, kao što i Sale85 zagovara, da ako povećamo plate otićiće nam bogati ljudi i da minimalac treba da bude manji. Jedino možemo da povećamo ponudu i da pustimo da se tržište samo reguliše.

Price to income index je u Beogradu danas na najnizem nivou u poslednjih 10 godina. (https://www.numbeo.com/property-investment/region_rankings.jsp?title=2025&region=150).

To o cemu pricas se i desava ali ne ide bas tako brzo.

Zasto ceo svet nije otisao da zivi u Svedsku? Mora da su mnogo glupavi kad biraju losije.

Premium PVC ulazna vrata

Realno koji ces u Svedskoj? Pa ja bih od zime dobio depresiju.
Jel ima u svedskoj m2 za 50e?

Realno koji ces u Svedskoj? Pa ja bih od zime dobio depresiju.
Jel ima u svedskoj m2 za 50e?
Zapravo im zima nije puno gora od naše. Pogotovo sada sa znatno nižom cenom grejanja i cenom struje uopšte.

Jedino što mrak padne ranije - mada kod mene na Voždovcu (nekih 10 minuta vožnje od centra) ume da ne radi ni jedno ulično svetlo danima tako da ni to ne znam da li je bolje kod nas.

Vrh