Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja pričao isto pre par meseci da sam gledao neki hotel sa spa (odustali zbog supruge ove godine). Prethodnih godina puno, ove godine si uvek da nadješ mesto. Više soba zapravo. Sve moguće kombinacije. Nije ovo samo zadnjih mesec dana.

Donekle se slazem.

Isto sam cuo od bliske osobe koja je zaposlena u hotelijerstvu, godina je pocela jako lose. Mada i oni treba da se zapitaju sta rade sa cenama.
Nema šta donekle 🙂. Svako od nas zna nekog ko je bio podoban i ko je iskoristio neke stvari. Mi smo mala zemlja. To je sada i problem vlasti. Ovi poslušnici su dugo tu, navikli se da žive na max i iznad svojih sposobnosti. Navikli na pare i tu nema lojalnosti. A para trenutno sve manje i manje. Još malo i pojeli su sami sebe.
Sprint u Kraljevu ti je eto današnji primer revolta zbog bahatosti. Svi smo videli. E tako je kad izgubiš kompas, živiš ga na max i misliš da možeš da radiš šta hoćeš. Tako završiš.

Sada su otkazali i neki studenti kod prijatelja izdavanje na mesečnom nivou jer su se vratili u svoja mesta.
Nisam pratio sada oglase i cene ali trebalo bi da se sada spuštaju kirije zbog svega nabrojanog i da ima više izbora što se tiče izdavanja.
Pratim oglase za izdavanje za niže cene do nekih 500e i ponuda se znatno popravila u poslednjih par meseci. Ima dosta dobrih stanova u tom cenovnom rangu što nije bio slučaj pre nove godine. Sada kad već postaje jasno da i teoretski ne može da se završi školska godina mislim da će većina studenata odjaviti stanove da ne bi plaćali do oktobra. Tako da očekujem dodatno sniženje cena izdavanja. E sad ne znam kakve navike imaju današnji studenti, možda i ostanu da rade pa od svega ne bude nista. Ostaje da vidimo :)

Nista manje ni vise nego predhodnih decenija. Sve utice na cene pa i oni ali oni nisu glavni faktor, pricali smo vec. Tema je otvorena 2010te kada su cene padale pa je i tada bilo preskupo i tada nije bilo jasno "ko kupuje".

U kontekstu državnog aparata lik jeste sitna riba, predsednik opštine. Nije čak ni mator previše pa da stigne da se nakrade. Nakupio zgrade, voćnjake, šume, poljoprivredno zemljište, stotine hiljada EUR drži kod sebe u kešu. Ne mogu da zamislim koliko neko zapravo bitan (npr. Vesić ili Šapić) ima nekretnina i kojekakvog bogatstva izmuženog sa državne sise.

Koliko ovih Jovičića zapravo ima i koliko su nekretnina akumulirali zadnjih 12 godina, pitaj boga.
Nije ovaj lik bio baš sitna riba u SNS nomenklaturi (I Šapić I Grčić su predsednici opština, pa su objektivno krupne ribe), ali to što je ukrao jesu relativno sitne pare. Nisu skupi kvadrati u Beogradu zbog toga sto se u Borči nelegalno stiču pašnjaci I livade, već zbog ovakvih primera kojih ima a uključuju za javnost potpuno anonimne ljude:

Nije ovaj lik bio baš sitna riba u SNS nomenklaturi (I Šapić I Grčić su predsednici opština, pa su objektivno krupne ribe), ali to što je ukrao jesu relativno sitne pare. Nisu skupi kvadrati u Beogradu zbog toga sto se u Borči nelegalno stiču pašnjaci I livade, već zbog ovakvih primera kojih ima a uključuju za javnost potpuno anonimne ljude:
Upravo to i jeste problem, sto je ovakvih mali milon i sto su ti ljudi nasa elita koja kupuje stanove. Da je ovaj lik neko ko je pokrenuo svoju firmu, zaposlio ljude, da su to likovi koji su napavili nesto u zivotu, ne bih ja imao problem sa cenama... Sada ce uhapsiti njih nekoliko, da pokazu studentima da shatro nesto rade, a to je samo vrh ledenog brega.

Zlato opet dostize ATH, jutros probijena granica 2950 USD za uncu. Cestitam svima koji slavimo :).
Zamah je jak, i dalje procenjujem da ce magicna cifra od 3000 USD biti probijena do kraja meseca. Ako se to desi, ocekujem jos jedan i to jaci bull talas tj. 3300 ce doci vrlo brzo, i tek onda konsolidacija.
To nam ukazuje da je inflacija zapravo iznad procenjene, YoY minimum 5% i raste bez obzira na izjave FED-a.
Zlato ima preko 12% rasta od 01.01.2025. sto je poprilicno, mada je konsolidacija u decembru takodje bila jaka.
Prema tome, i za 2025 ocekujem umeren rast cena u skladu sa inflatornim ocekivanjima, 5-10%.

Zlato opet dostize ATH, jutros probijena granica 2950 USD za uncu. Cestitam svima koji slavimo :).
Zamah je jak, i dalje procenjujem da ce magicna cifra od 3000 USD biti probijena do kraja meseca. Ako se to desi, ocekujem jos jedan i to jaci bull talas tj. 3300 ce doci vrlo brzo, i tek onda konsolidacija.
To nam ukazuje da je inflacija zapravo iznad procenjene, YoY minimum 5% i raste bez obzira na izjave FED-a.
Zlato ima preko 12% rasta od 01.01.2025. sto je poprilicno, mada je konsolidacija u decembru takodje bila jaka.
Prema tome, i za 2025 ocekujem umeren rast cena u skladu sa inflatornim ocekivanjima, 5-10%.
Šta ima bilo kome da čestitaš na tome i šta tu treba da se slavi.
Jel to neko alt provociranje?

Čestitam.

1000017638.png

Šta ima bilo kome da čestitaš na tome i šta tu treba da se slavi.
Jel to neko alt provociranje?
Ne. Ulaganje u zlato je legitimno i drustveno prihvatljivo ulaganje, kao i u kriptovalute. Bolje od ulaganja u nekretnine po meni.
Vec godinama ulazem po malo u zlato i zadovoljan sam, bolje nego da mi banka daje 3% pa mi drzava jos uzme 15% poreza na profit.
Otkako je ulaganje u zlato oslobodjeno od PDV-a u Srbiji prikljucili smo se normalnim drzavama bar u tom pogledu.

Čudni smo ljudi :) Ja se plašio da uložim u zlato, a ne plašim se kripta. Juče baš bio sa likom koji radi sa investicionim zlatom i koji mi je objašnjavao cake. Kaže šta si čekao do sad, rekoh ne znam ni Ja sam. Tako neko samo nekretnine vidi, a sve ostalo mu je bodljikava žica.

Ne. Ulaganje u zlato je legitimno i drustveno prihvatljivo ulaganje, kao i u kriptovalute. Bolje od ulaganja u nekretnine po meni.
Vec godinama ulazem po malo u zlato i zadovoljan sam, bolje nego da mi banka daje 3% pa mi drzava jos uzme 15% poreza na profit.
Otkako je ulaganje u zlato oslobodjeno od PDV-a u Srbiji prikljucili smo se normalnim drzavama bar u tom pogledu.
Nisam te pitao za tvoju motivaciju za investiranje i uspešnost.
Pomešao si tvoju oportunističku euforiju i pogoršanje ekonomskog statuse ostatka društva u jednu ''lepu vest'' kao da si čuo da se gradi neki novi autoput.
Sedi.

Čudni smo ljudi :) Ja se plašio da uložim u zlato, a ne plašim se kripta. Juče baš bio sa likom koji radi sa investicionim zlatom i koji mi je objašnjavao cake. Kaže šta si čekao do sad, rekoh ne znam ni Ja sam. Tako neko samo nekretnine vidi, a sve ostalo mu je bodljikava žica.
Razlika je u tome sto je na kriptu daleko veci rizik ali i brza zarada ako je napravis.
Zlato u principu samo cuva vrednost novca i tu sigurno ne mozes da izgubis na duzi rok. Otkako je maknut zlatni standard (1971) vrednost zlata je porasla 100 puta.
Slicno je i sa nekretninama ali su one daleko kompleksnije za baratanje i ne mozes je preneti ili prodati kad hoces. Plus postoje troskovi odrzavanja itd.
Porast cene zlata u poslednjih par godina nije samo posledica napetosti u svetu vec i peglanje inflacije pogotovu posle Covid-a.
A dalji rast koji upravo vidimo pokazuje da se inflatorna ocekivanja povecavaju.
Po meni nije kasno ni za zlato ni za kripto. Ja sam mislio da je kasno kad je zlato bilo 50 EUR gram evo ga sad 90+ EUR gram...

Nisam te pitao za tvoju motivaciju za investiranje i uspešnost.
Pomešao si tvoju oportunističku euforiju i pogoršanje ekonomskog statuse ostatka društva u jednu ''lepu vest'' kao da si čuo da se gradi neki novi autoput.
Sedi.
Izjava da porast cene zlata obavezno znaci pogorsanje ekonomskog statusa drustva je blago receno netacna.
Najveci ekonomski bum (izuzimajuci period posle I svetskog rata) u USA je bio sedamdesetih godina kada je napusten zlatni standard i uveden petrodolar.
Pretpostavimo sada teoretski da USA odluci da se vrati na zlatni standard i garantuje recimo cenu od 10 000 USD za uncu. To bi smanjilo odnos duga i zlatnih rezervi 3 puta i samim tim donelo poboljsanje ekonomskog statusa drustva.

Ево малог ажурирања од мене у вези мог кредита, као и кратак историјат свега, обзиром да сам писао о дилеми да ли да скратим период отплате или да смањим рату.

Ја сам крајем 2021. године узео кредит у НЛБ, 2.95% + 6м Еурибор на 30 година. У том моменту, еурибор је био негативан, па ми је рата била ~270€.
Након дивљања еурибора, рата је ишла до ~420€.

Међутим, у ове 3.5г сам успео превремено да отплатим два пута максимална "дозвољена" износа, без плаћања додатних пенала. Са те две исплате, преполовио сам кредит и остало ми је за исплату још 15г. За тако кратко време, прилично сам задовољан шта сам успео да урадим, нарочито што ми је, услед промене каматне стопе, скочио целокупан дуг, па сам морао са ове две исплате уштедео/избегао плаћање додатне камате у износу од ~50к€.

По новом кредитном плану и каматној стопи од 5%, рата ми је ~380€.

Сада већ планирам да пустим да све иде својим током, нећу се оптерећивати са превременом отплатом јер ми се износ главнице и камате скоро изједначио, тако да је главно прошло.
Dao si 20 hiljada evra da bi uštedeo 40 evra mesečno, po meni je to žestok promašaj...

Hehe, eto meni su trenutno u videokrugu nekretnine i zemljišta i oko njih bodljikava žica, što se tiče ulaganja 😉

Izjava da porast cene zlata obavezno znaci pogorsanje ekonomskog statusa drustva je blago receno netacna.
Najveci ekonomski bum (izuzimajuci period posle I svetskog rata) u USA je bio sedamdesetih godina kada je napusten zlatni standard i uveden petrodolar.
Pretpostavimo sada teoretski da USA odluci da se vrati na zlatni standard i garantuje recimo cenu od 10 000 USD za uncu. To bi smanjilo odnos duga i zlatnih rezervi 3 puta i samim tim donelo poboljsanje ekonomskog statusa drustva.
Ta hipotetička situacija se nikada neće desiti tako da to možemo ostaviti po strani.
Desiće se ono što se već dešava a to je nastavak inflatornog rasta koji ne staje a samim tim se raste pritisak na niži stalež društva.
Sve te ja razumem ali nije vreme za slavlje.

Vrh