Šta je novo?

Cene nekretnina

Kako sad peru se pare kroz nekretnine kad smo već rekli na forumu da to nije moguće i da su to klevete 🙂
Edit: nešto mi nedostaju pojedini članovi. Nema ih. Izgleda ipak bilo na ruke a ne preko računa ❤️.

"Reč je o imovini u ukupnom iznosu od 625.454 evra i 5.366.328,27 dinara, koju je dalje ulagao u kupovinu nekretnina i vozila na svoje ime i na ime članova svoje porodice."

Kad od nelegalno zarađenih para kupuješ na svoje ime i imena članova porodice- to je pranje para?!

Valjda je pranje para kad prikažeš nelegalno zarađen novac, kao legalno zarađen novac.

Ovaj lik se nije ni trudio da opere pare.

To sa depozitom u većini slučajeva kada ga daš pozdravi se sa njim. Većina stanodavaca bude u fazonu, mora da se okreči (a ne okreči ga već ga odmah izda nekom drugom), mora da se popravi ovo, mora ono, a stan dotrajao jer nije ulagano.
Izdajem 14 godima...i jednom ili.2 puta sam uzeo 100evra od depozita...i mnogevznam koji slično rade...jer realno sve sto crkne je na moju štetu i ne vidim razlog da sadrzim ceo ...
Ali neko ovde piše samo zbog ostrascenosti...tj.dramatizacije ...

"Reč je o imovini u ukupnom iznosu od 625.454 evra i 5.366.328,27 dinara, koju je dalje ulagao u kupovinu nekretnina i vozila na svoje ime i na ime članova svoje porodice."

Kad od nelegalno zarađenih para kupuješ na svoje ime i imena članova porodice- to je pranje para?!

Valjda je pranje para kad prikažeš nelegalno zarađen novac, kao legalno zarađen novac.

Tačno. Ono što se vidi iz članka i što mi svi već znamo je da u Srbiji nema ni potrebe da se pare peru.

Ako se sve radi po PSu:
1. Zapisnik stanja stana
2. Ugovor o zakupu sa pravima stanara overen kod notara
3. Placeni PDV na kiriju

Onda je OK traziti 2 stanarine kao depozit, jer se na papiru tacno identifikuje stanje stana pa postoji mehanizam za odbranu prava stanara.
U inostranstvu se trazi i po 6 meseci kao depozit u nekim mestima.

E sad, sa obzirom da kod nas uglavnom nista od gore pomenutog se ne postuje, 2 kirije kao depozit nije praksa skoro nikad iz mog iskustva.
Ja sam praktikovao da se od depozita plate poslednji mesec racuna + u dogovoru sa gazdom sta oboje mislimo da treba jos da se sanira / ocisti itd da se odbije od tog depozita, uglavnom jedno 3-4 nedelje pre iseljenja se nadjem sa gazdom da pogleda stanje stana pa onda jos jednom pre samo iseljenje i tada se sve lepo dogovorimo.
Sve isto ...i mislim da 99% tako radi..ja čak nikad ne vrsim kontrolu...u vecini slucajeva budecsve ok...ima i nesporazuma ali sve je za ljude..

Meni je korektno 3 meseca unapred kirije, kako dodje poslednji mesec, ponovo se plati 3 meseca.
Stan ne vidjam nikada, tek poslednji mesec ako je stanar najavio da izlazi iz stana i to je po pravilu barem mesec dana unapred.
Nekako mi se podrazumeva da ukoliko je on fizički nešto pokvario uništio da to i popravi ili kupi u istom rangu/kvalitetu u dogovoru samnom(zbog estetike stana).
Ukoliko crkne nešto samo od sebe, onda je to moja obaveza.
Ako se nadju korektni ljudi pod time mislim na oboje i vlasnika i podstanara onda stvarno nema problema.
I da kažem da pre ulaska u stan treba da planira da bude minimum 6 meseci pa do godinu dana, to mi je ok.
E sada ako nešto iskrsne njemu, šta da se radi, za povećanje kirije sam mišljenja da ne treba da se diže kirija po meni minimum 2 god i da treba da mu se najavi to nekih 3-6meseci unapred kao i moguće iseljenje zbog prodaje ili potrebe tog stana za nešto drugo.
Ja to uvek radim samo sa meni poznatim osobama i takav je neki dogovor koji je do sada uvek maksimalno obostrano ispoštovan.
Prazan hod nikad nisam imao u izdavanju a cene su po mom mišljenju uvek manje od oglašenih za 15%.

BlackStone vrsi rasprodaju nekretnina u Americi i gubi velike pare.
Tako da nije bas tako jednostavna racunica, kao ti kupujes nekretnine i bogatis se.

Ovde ljude zanima da li je moguće kupiti nešto od 1-3k evra po m2 pa bilo da je to kuća/stan, novogradnja/starogradnja.
Pa Sale ja sam kačio ovde i oglašavao prodaju mog stana na odličnoj lokaciji u NS-u, dvosoban, odlična mikrolokacija dvostrano orjentisan 52m2 sa terasom 54m2, sa održavanom zgradom i dva lifta prodat za 100k.
Jeste na neki način u izvornom stanju ali ok za život i daleko od totalno zapuštenog, jer sve funkcioniše, tamo mi je baka živela i ja kao mali, a neki su govorili da je to socijalna olupina 😂
Eto takvi stanovi idu u NS-u za 2k(nama se žurilo i prijatelj je pa je zato ta cena),za Beograd ne znam baš, skuplji su, su ali ne preterano, ja bih rekao kada bih poredio onda 20%, pričali smo o naselju Jerković u starogradnji u izvornom stanju.
Iako bi bilo idealno da se može sve skroz renovirati, ali to ne mora i po meni se ide korak po korak ako se nema drugačije.
Jeste diskutujemo i o najprestižnijim projektima koji pružaju najsavremeniji komfor za život koji retko ko može da priušti, ali ne vidim ništa loše u tome iako trenutno živim u stanu u kojem većina sa foruma ne bi ni razmatrala iznajmljivanje a kamoli kupovinu (moje mišljenje)😉😂

Zašto bi? Koja institucija ga sprečava?
Ja o tome pričam 🙂
Izvučeš odredjeno lux naselje, drzavne činovnike, uzmeš im prosek primanja i samo pošalješ dopis za pojašnjenje iz kojih sredstava su kupili nekretninu. Oni i njihovi bližnji, razume se.
Elem. Nama je vrhunac borbe protiv korupcije ovako nešto:
Smejurija.

Poslednja izmena:
Pa Sale ja sam kačio ovde i oglašavao prodaju mog stana na odličnoj lokaciji u NS-u, dvosoban, odlična mikrolokacija dvostrano orjentisan 52m2 sa terasom 54m2, sa održavanom zgradom i dva lifta prodat za 100k.
Jeste na neki način u izvornom stanju ali ok za život i daleko od totalno zapuštenog, jer sve funkcioniše, tamo mi je baka živela i ja kao mali, a neki su govorili da je to socijalna olupina 😂
Eto takvi stanovi idu u NS-u za 2k(nama se žurilo i prijatelj je pa je zato ta cena),za Beograd ne znam baš, skuplji su, su ali ne preterano, ja bih rekao kada bih poredio onda 20%, pričali smo o naselju Jerković u starogradnji u izvornom stanju.
Iako bi bilo idealno da se može sve skroz renovirati, ali to ne mora i po meni se ide korak po korak ako se nema drugačije.
Jeste diskutujemo i o najprestižnijim projektima koji pružaju najsavremeniji komfor za život koji retko ko može da priušti, ali ne vidim ništa loše u tome iako trenutno živim u stanu u kojem većina sa foruma ne bi ni razmatrala iznajmljivanje a kamoli kupovinu (moje mišljenje)😉😂
Odgovoriću u stilu Miće 😂. Pa isto kao da pričamo za Moniku Beluči 😂

Odgovoriću u stilu Miće 😂. Pa isto kao da pričamo za Moniku Beluči 😂
Ne razumem, ja nemam problem sa time za koliko je prodat stan i to i jeste njegova vrednost.
Problem je što kvalitetna novogradnja sa mnogo boljim komforom za život košta i to je ta cena, pogotovo na odličnim lokacijama.
Čak bih zaključio da je dosta ljudi to svesno, ali ih nerviraju APP cene starogradnje gde su se vlasnici nerealni.
Novogradnja formira cene tako da se ti stanovi prodaju, e sada ako je nečije mišljenje da bi oni to prodali i za duplo veću cenu zbog prljavih para onda je u zabludi, jer bi onda i bile veće cene.
Ovako neko ipak istraži tržište i na osnovu toga i osnuje cene. Pa samo na ovom forumu ima dosta kupaca odličnih novogradnji.
Znaš kako, svi bi hteli Moniku Beluči iz najboljih dana, većina bi se i zadužila na max da mogu da je imaju, ali ne vredi ni to.
Realnost je drugačija i treba biti svestan tog ili se sam unapredjuješ da bi dobio bolje ili uzmeš ono što možeš.
Neki izbor za većinu ljudi koji gledaju od 2k-2.5k po m2 je periferija novogradnja ili starogradnja na boljoj lokaciji koja je za renoviranje, može da se pronadje nešto i ok.
Ti si spomenuo zašto se ne priča o tim stanovima izmedju 1-3k za većinu stanovništva, pričamo i postuju se oglasi, ali naravno da oni imaju mane, te prizemlje, za renoviranje, potkrovlje, loš raspored, loša mikrolokacija, nije uknjižen, samo keš, bučna ulica, pored groblja je, u naselju pored se pale gume, navijači u kvartu, nema zelenila i parka itd...
Dobro renovirana starogradnja je skuplja, a najskuplja je kvalitetna sa maksimalnim komforom života novogradnja.

Ne, hocu da kazem da nije istina da su 'cene osnovnih namirnica jeftinije nego u Srbiji' kao i da cene kvadrata nisu uporedive.

Mislim da je cinjenica da je u Svedskoj veci standard opste poznata, ne moramo to dodatno banalizovati bajkama da su im ne samo plate vece nego i cene nize, kada jednostavno nisu.

Ali ok, dobro je da vidis ono sto ja nisam pisao a ne vidis ono sto pera zdera vec tri godine (netacno) pise.
Pa onda dodji pa se licno se uveri ako mi ne verujes. Za cene kvadrata imas sajt hemnet koji sadrzi i aktivne oglase i zavrsene kupovine. Za cene namirnica koje vidis na numbeu, mogu da kazem da su malo vece nego u marketima. Ako mi ne verujes, i ne verujes mom rodjaku, hoces da ti slikam nesto iz marketa?
Za cenu goriva nadji, jeftinije nego kod nas. Cargo kod nas mi bude neznatno jeftiniji nego Uber i Bolt u Stokholmu.
Ako iznajmljujes stan od nekog onda je skuplje, ali ko dobije iz prve ruke onda je cena kao u bgu.
Tehnika jeftinija. Odeca i obuca isto. Struja kao kod nas. Iznajmljivanje garaznog mesta 100e mesecno. Majstori su skuplji. Stomatolozi i frizeri isto. Infostan je otprilike 3x skuplji. Sta ti jos treba. Vrtic ti je jeftiniji. Zdravsteno ti je dzabe. Racunao sam ranije da moj drug sam, stan 40m2 iz prve ruke, ukupni mesecni troskovi su mu oko 1600e da zivi opusteno. E sad ko je taze u Svedskoj onda ili da nadje cimera ili da iznajmi sobu da bi bio na slicnim troskovima. Infostan placa vlasnik tako da je solidno manja cifra iznajmiti nego placati pun kredit takvog stana.
Ovo pisem reda radi, ti sigurno znas bolje od mene kako se zivi u Stokholmu.

Ma kako to, sad će da ti kažu da je sa nelegalnim parama nemoguće kupiti nekretnine jer banka sve proverava :)
Ovo je kap u moru. Mi se svi kao pravimo ludi da su svakojaki dundjeri na pozicijama gde uzmu mito i kupe stan. Oni nemaju pojma kako da pre toga "legalizuju" novac.

Pa onda dodji pa se licno se uveri ako mi ne verujes. Za cene kvadrata imas sajt hemnet koji sadrzi i aktivne oglase i zavrsene kupovine. Za cene namirnica koje vidis na numbeu, mogu da kazem da su malo vece nego u marketima. Ako mi ne verujes, i ne verujes mom rodjaku, hoces da ti slikam nesto iz marketa?
Za cenu goriva nadji, jeftinije nego kod nas. Cargo kod nas mi bude neznatno jeftiniji nego Uber i Bolt u Stokholmu.
Ako iznajmljujes stan od nekog onda je skuplje, ali ko dobije iz prve ruke onda je cena kao u bgu.
Tehnika jeftinija. Odeca i obuca isto. Struja kao kod nas. Iznajmljivanje garaznog mesta 100e mesecno. Majstori su skuplji. Stomatolozi i frizeri isto. Infostan je otprilike 3x skuplji. Sta ti jos treba. Vrtic ti je jeftiniji. Zdravsteno ti je dzabe. Racunao sam ranije da moj drug sam, stan 40m2 iz prve ruke, ukupni mesecni troskovi su mu oko 1600e da zivi opusteno. E sad ko je taze u Svedskoj onda ili da nadje cimera ili da iznajmi sobu da bi bio na slicnim troskovima. Infostan placa vlasnik tako da je solidno manja cifra iznajmiti nego placati pun kredit takvog stana.
Ovo pisem reda radi, ti sigurno znas bolje od mene kako se zivi u Stokholmu.
Po Numbeo su groceries celih 64% skuplje u Stokholmu nego u eogradu ali ti ces sad da objasnis da su zapravo ‘malo nize’ i neka manje nego u Beogradu. Zavera neka protiv Stokholma a Numbeo pa svi unose duplo vece cene nego u realnosti.

Ajde da je 10% razlika pa kao margina greske jos i da se poveruje, al pretera ga.

Za svake dve zemlje mozes da cherry pickujes par proizvoda i dokazes da je negde jeftinije ali za te stvari se zato i gleda prosek cele potrosacke korpe.

Ma kako to, sad će da ti kažu da je sa nelegalnim parama nemoguće kupiti nekretnine jer banka sve proverava :)
To nisu nelegalne pare :) To su malverzacijske pare stecene na legalan nacin koristeci rupu u sistemu. Btw el svi ovde imamo legalan windows i programe, el placamo porez kada prodamo/kupimo na KP ili bilo gde drugde "na ruke", el placamo porez na izdavanje, el oporezujemo svaki prihod, el ne primamo deo plate na ruke...? Sve su to onda nelegalne pare :) Nije isto ako vec imas pare na racunu i kad hoces kesom od 300k da kupis stan, a nema te nigde.

Slazem se ali smo onda opisali i 95% svih kupaca :) jer skoro svako namakne neki novac za kupovinu "nelegalnim" parama. Ne znam da li postoji neko u Srbiji da je skroz cist ako po tome gledamo. Meni nisu problem ovi sto kupe malverzacijama jer bar nesto rade, to su sitne ribe (200k, jedva za stan u bg), problem je sto se ovi veci ne hapse, a izmedju ostalog i kriminal.

Poslednja izmena:
Da li su više pokrale mase malih i srednjih u hijerarhiji stranke ili pojedini veliki i najveći?

Relativizacija po 100-ti put kad se ukazuje na nešto loše u državi.
Izjednačava se kupovina polovnih dobara i kradja partijskih drugova i njihovih drugova.
Do juče nije moglo da se kupuju stanovi od novca iz korupcije. Sad može ali ipak smo svi grešni. E pa nije tako i nikada neće biti tako.

Da li su više pokrale mase malih i srednjih u hijerarhiji stranke ili pojedini veliki i najveći?
Ko to zna. Placas li ti porez na prihod od sajta?
Relativizacija po 100-ti put kad se ukazuje na nešto loše u državi.
Izjednačava se kupovina polovnih dobara i kradja partijskih drugova i njihovih drugova.
Do juče nije moglo da se kupuju stanovi od novca iz korupcije. Sad može ali ipak smo svi grešni. E pa nije tako i nikada neće biti tako.
Kad nije moglo da se kupuje od korupcije?

Slazem se ali smo onda opisali i 95% svih kupaca :) jer skoro svako namakne neki novac za kupovinu "nelegalnim" parama. Ne znam da li postoji neko u Srbiji da je skroz cist ako po tome gledamo. Meni nisu problem ovi sto kupe malverzacijama jer bar nesto rade, to su sitne ribe (200k, jedva za stan u bg), problem je sto se ovi veci ne hapse, a izmedju ostalog i kriminal.

Evo vidi ovu vest i reci da si ti isti kao ovaj

Ovaj je realno treća kategorija SNS lopova, sitna riba najtipičnija, zamerio se nekome pa ga sad ganjaju. Vidi listu nekretnina:

„Rešenjem Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, usvojen je zahtev Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije i privremeno je oduzeta imovina i to:
  • 1/2 porodične stambene zgrade površine u osnovi 69 m2,
  • 1/2 pomoćne zgrade površine u osnovi 55 m2,
  • 1/2 pomoćne zgrade u osnovi površine 46 m2, kao i
  • 1/2 katastarske parcele ukupne površine 7 ari 83 m2 sa zemljištem pod zgradom-objektom 69 m2, 55 m2 i 46m2,
  • zemljište uz zgradu-objekat u površini od 5 ari i voćnjak 3. klase površine 1 ar 13m2,
  • 1/2 parcele površine 28 ari 75 m2, voćnjak treće klase,
  • 1/2 parcele površine 7 ari 29 m2, šuma druge klase,
  • 1/2 parcele površine 43 ara 78 m3, njiva četvrte klase

Od trećeg lica M.K. oduzeto je

• 1/2 porodične stambene zgrade površine u osnovi 69 m2,
  • 1/2 pomoćne zgrade površine u osnovi 55 m2,
  • 1/2 pomoćne zgrade u osnovi površine 46 m2, kao i
  • 1/2 katastarske parcele ukupne površine 7 ari 83 m2 sa zemljištem pod zgradom-objektom 69 m2, 55 m2 i 46 m2,
  • zemljište uz zgradu-objekat u površini od 5 ari i voćnjak 3. klase površine 1 ar 13m2,
  • 1/2 parcele površine 28 ari 75 m2, voćnjak treće klase,
  • 1/2 parcele površine 7 ari 29 m2, šuma druge klase,
  • 1/2 parcele površine 43 ara 78 m3, njiva četvrte klase

Od Aleksandra Jovičića i M. K. oduzete su i

• katastarska parcela površine 5874 m2,
  • parcela površine 1418 m2,
  • parcela površine 4932 m2 i
  • parcela površine 2096 m2,

sve poljoprivredno zemljište, Borča, ukupne površine 1 ha 43 ara 20 m2, sve potes Miloševića kosa (Čačak)“,

novčana sredstva u iznosu od 311.545 evra, 5.000 američkih dolara, 10.607.000,00 dinara i 200.000,00 dinara, kao i 6 ručnih satova i to marke „IWC schaffhausen“, „Chopard granturismo XL“, „Zenith“, „Raymond Weil“ i Maurice Lacroix“ te vozilo marke „Škoda“, model „Superb Style“, godina proizvodnje 2019.

Vrh