Šta je novo?

Cene nekretnina

Jasno, to su uzroci visokih cena plus bih dodao kulturoloski obrazac Balkana gde je posedovanje nekretnine “must”.

Slazem se za starogradnju, a vrlo lako bi moglo da dodje do pada cena iste. Samo da su vlasnici stambenih jedinica obavezni da izdvajaju za investiciono odrzavanje. I to je razlog zasto je npr na zapadu starogradnja dosta jeftinija. Ok, kupis stan jeftinije, ali onda ne mozes da placas infostan 3 hiljade i zavrsis posao, a terasa otpada.

Stvarno je starogradnja pregazena vremenom pocevsi od izolacije, materijala itd.
A i zgrade su stare po > 50 godina, a odrzavanje nikakvo.
Nemam bas neku zelju da kupim takav stan, pogotovo danas kada je ponuda novogradnje ogromna.

To sve što si opisao je koren razloga zašto su cene visoke, koliko god da je grad "raspalina". Samo sam hteo ipak to da čujemo od @natasa3791, ali ona neće sebi da skače u usta pa je izostalo.
Ne, stvarno kažem, ne verujem da ću da kupujem. Samo me zanima kako ljudi razmišljaju, pa sam zato tu. Mislim da ću negde preko uložiti.

Sve si dobro napisao: neće pustiti tek tako kurs da pluta, neće biti ništa...ali zaboravio si da imamo ogromne dugove, (koji i nisu u prevodu veliki za zemlje koje imaju privredu). Zaboravio si da nemamo privredu, i da smo zaduženi kao kockar kod zelenaša, zaboravio si da nema para kao pre i da su svi viškovi utučeni u stanove, zaboravio si da nemamo poljoprivredu za razliku od prethodnih kriza. Zaboravio si da se kurs dinara čuva ogromnim novcem, koga nema.

Nije baš tačno da nemamo privredu, ali jesmo izloženi riziku zbog (pre)velike zavisnosti od direktnih investicija. Od kojih se neke povlače, kao što vidimo. Međutim, mislim da smo na neki način "zarobljeni" u ovom stanju, te ćemo ono što je Grčkoj svetovano 2008, da prodaje ostrva, mi primenjivati. Nemamo ostrva, ali teritorije sa nalazištima minerala imamo. Ako zaista budemo po tolikim pritiskom, kurs će se braniti potezom kao ovim za generalštab: ustupiš na 99 godina, i to je to.

Ionako dolazi kraj nacionalnim državama, taj proces se već može nazirati širom sveta. E, sada, naravno da ja nisam srećan zbog uloga koju je dodeljena Srbiji (i koju smo sami sebi dodelili), jer život neće biti baš prijatan kada si radnik u tim fabrikama i rudnicima, a bolje plate ćeš imati samo u gradovima, pogotovo na potezu BG-NS.

Protiv ovog scenarija je, (svejedno da li ga ne vide ili im je svejedno) 500k ljudi tops, u Srbiji. U smislu da bi nešto preduzeli da to spreče. Nije dovoljno. Pozicija na šahovskoj tabli protiv izraelskog AI-a je izgubljena, možeš samo da utičeš na to da li ćeš da se mrcvariš još 20ak poteza ili prihvataš brzi mat.

Proverila sam, jesu tačne cifre, u par % možda razlika. Jedino što je čak snizio cenu za Bg, jer u realnosti oko šireg centra nema ispod 4k, znači 4 neto plate. Rekao bi čovek da je ovo najbolji grad za život na ovom kontinentu, gledajući pomamu za stanovima koji koštaju 300k+ u ovoj raspalini od grada. Ovde po forumu izgleda svi milioneri kad je to ok cena, svaka čast 🙌

Već je ustanovaljeno na forumu da je odnos prosečne plate i cene nekretnine u BG trenutno zapravo dosta povoljan u odnosu na istorijski prosek. Upoređivanje sa susednim zemljama nije ni tada imalo smisla kao ni što nema sada. Jednostavno je tako. Nekretnine u Srbiji su uvek bile skupe u odnosu na prihod.

Ljudi vide da je fiat novac u smrtonosnoj spirali, i ponašaju se u skladu sa navikama i mentalitetu na ovim prostorima: ulažu u ciglu. Investicione kupovine se ne mogu sprečiti. Da li će neko zaista računati na ROI ili samo želi da se hedžuje protiv inflacije je procena tog aktera na tržištu.

Evo, FED treba da objavi novi balance sheet uskoro. Već se šuška da polako kreću da rotiraju valjci, i da se nastavlja QE. Ja očekujem da će tržišta munjevito reagovati, a inflacija odmah skočiti za 0.5%. Bitcoin takođe ponovo raste.

Ko nije u zlatu, nekretninama (i donekle kriptu) će narednih meseci i godina biti "šišan" još nekoliko puta, širom sveta, pa tako i u Srbiji. Eto, zato se ljudi zadužuju i kupuju po ovim cenama.

Beograd nije svetsko mesto za ulaganje to je valjda jasno i nije u rangu sa svetskim gradovima.
Mi smo odavde pa imamo neku prednost, ali kao ,,lokalci,, se ne takmičimo sa raznim investitorima iz celog sveta, već sa delom Balkana i imamo jaku dijasporu.

Ja bas danas kupio pola bele tehnike za stan, ukljucujuci i susilicu, pih mogao sam na terasi sve da susim :D
Sušilica je američki Izum prilagođen američkom stilu odevanja- sindža, "no iron" i slične varijante. Ja ne bih stavljao svoju odeću unutra ni za živu glavu. Doduše; ja sam malo specifičan po tom pitanju, ne volim ni mašinu previše da koristim osim za veš, posteljinu, peškire i stvari tog tipa .

Sušilica je američki Izum prilagođen američkom stilu odevanja- sindža, "no iron" i slične varijante. Ja ne bih stavljao svoju odeću unutra ni za živu glavu. Doduše; ja sam malo specifičan po tom pitanju, ne volim ni mašinu previše da koristim osim za veš, posteljinu, peškire i stvari tog tipa .
Iskreno, susilica je game changer. Mekoca peskira recimo pre i posle nje, ne moze se poredi.

Vrh