85k i blizu posla na švedske plate. Pa to da uzmeš na 5 godina rata je 1300-1400e neto mesečno. To bukvalno možeš isplatiti i sa keš kreditom a ne s hipotekarnim... Barem po meni. S tim cenama ja bi uzeo da se ne baci ali bukvalno. Ali svako odlučuje za sebe. Da ti ne treba, onda nemoj toliko pratiti tržište.
Taj stan se brzo prodao. Ne zuri mi se, nisam ni odlucio dal bih bas tu kupio da zivim, mogu da priustim i bolju lokaciju. Al eto ko kupuje za zivot ima ogroman izbor i raspon cene. Pratio sam trziste da bih se informisao na vreme pa sam podelio ovde. Al necu da smaram, dovoljno sam pisao do sada o trzistu nekretnina u Stokholmu. Svim normalnim ljudima je jasno da je Beograd preskup i da su cene vecine osnovnih stvari za zivot skuplje nego u Stokholmu i to je pre svega zalosno do cega je doveden nas narod. Da je ljudima postao luksuz da kupe meso, sir...
Juce sam pricao sa nasim covekom koji vozi taksi. Kaze neuporedivo je, sve je nekako smirenije ovde, nema nervoze. Bio je nedavno do nas, agresija u saobracaju, oseca kaze neku tenziju kod ljudi. O povratku ne razmislja.
Starija i iskusnija koleginica me dva puta pita da potvrdi da li je u redu da obavi kratak telefonski razgovor dok smo nesto zajedno radili i uopsteno se na poslu potencira medjusobno postovanje. Taksisti me cesto pitaju da li mi smeta ako oni pricaju telefonom preko bubica u toku voznje. Pricaju tiho jedva ih cujem i vecina su migranti jer im za taj posao ne treba visoko obrazovanje i znanje jezika.
Kada sam dolazio nedavno kod nas pruzim njihovom cariniku pasos i pozdravim ga. Posle mi pruza pasos i kaze da nisam rekao izvolite. Nisam ga odmah ni shvatio sta tacno hoce jer sam bio bas premoren. Kada sam stigao kod nas, pruzam nasoj mladjoj zeni na carini pasos da lupi pecat, reko izvolite, sta cu kad sam opomenut haha a ona nista, lupi pecat, prica sa kolegom pored i pruza mi pasos dok gleda u kolegu. Jedna sitnica koja dosta govori.
Ne uzdizem ja Svedjane niti im se divim, volim nase ljude i pored svih mana sto imamo, a Irance mozda i vise jer su mnogo druzeljubivi i fini ljudi iako im je stanje u drzavi katastrofa, ali Svedjani imaju sistem. Ako radis nesto pogresno oni te opominju i daju ti primer kako treba da se ponasa.
Zato pre svega ljudi odlaze u Svedsku, Austriju, Nemacku pa i Norvesku koju onaj gasterbajter pljuje. Sigurno da ni u Engleskoj nije toliko strasno cim se tamo skucio i ne razmislja o povratku. Sistem i pravila koja se postuju, ali to nije nesto sto se dobije i to je to. Oni su se za to izborili, ali mora stalno da se odrzava.