Šta je novo?

Cene nekretnina

sa 50% ucesca svaki scenario pokriven, samo sto sam uveren da plaćanje rente je bilo niže od plaćanja kamate banci trenutno u mesečnom anuitetu …pogotovo sa kreditom na 30 godina
Rata kredita ce biti veca od moje trenutne rente nekih 170 eur (zavisno sta mi banka ponudi ali tu negde racunam), sama kamata ce biti nekih 15 eur veca od trenutne rente.
Sa druge strane stan je preko 20m2 veci od trenutnog i novogradnja, tako da trazim slicne kvadrature stan na istoj lokaciji nema sanse da bih prosao bolje od kredita.

Kreče stampedo kažu.
Dolaze Albanci od 1. marta....pašče cena nekretnina...
Jeste realni da neko od Vas i dalje čeka pad cena nekretnina i kamata ? Jeste stvarno toliko ...?

Ko prati vesti, moze cuti da nasi u poslednje vreme masovno kupuju nekretnine u Trstu.
image_2025-02-06_114439567.png

Prosečne cene u Trstu za januar 2025.
Najskuplji kvadrat 3458€

Gde ima stan od 100.000 EUR u urbanoj zoni Beograda? ovde se pisalo u starogradnji u Jerkovicu kao "dobrom dilu" za 2650 eur po m2.
Pisalo se o izvornom stanu od 120k za 55m2,što je 2180eur, a do cifre od 2650 eur smo mi došli jer smo uračunati kompletno renoviranje.
Možda može da se u tom stanu živi ili da se izdaje, a da se ne vrši renoviranje.

Pisalo se o izvornom stanu od 120k za 55m2,što je 2180eur, a do cifre od 2650 eur smo mi došli jer smo uračunati kompletno renoviranje.
Možda može da se u tom stanu živi ili da se izdaje, a da se ne vrši renoviranje.
Ne mislim na taj konkretno stan već na bilo koji stambeni prostor u urbanoj zoni grada, a koji je regularan stan prikladan za stanovanje (ne tavan ili podrum). Veoma teško naći nešto tako u gradu Beogradu u ovom trenutku za 100k eur.

Oko 400eur su dvosobni stanovi koji su prizemlje, 1sprat ili u potkrovlju(neki pod kosinama) i kao što smo pričali nisu kompletno sređeni.
Našao sam i par primera gde ide cena 500-600eur na regularnim spratovima koji su da kažem sređeniji.
EDIT: Trazio sam lokaciju Jerkovic, dvosobne, jer smo o tome pricali - sve su starogradnje osim jednog i skoro svi imaju manje od 55m2

Ima svega na oglasima. Ne znači da se izda po toj ceni. Čovek je komentarisao pre neki dan da je našao kod Skadarlije za 650.

Moje iskustvo sa oglasima je da je 90% precenjeno i zato stoji na oglasima, dok ono što izađe po ok ceni se odmah izda.

Ima svega na oglasima. Ne znači da se izda po toj ceni. Čovek je komentarisao pre neki dan da je našao kod Skadarlije za 650.

Moje iskustvo sa oglasima je da je 90% precenjeno i zato stoji na oglasima, dok ono što izađe po ok ceni se odmah izda.
Zavisi koga pitaš, @gamblerNBG svakako smatra da da je 650 za stan od 35m2 precenjeno, on bi te pare dao za neki "baš dobar stan"...kao da postojeći ROI na rentu nije mali sve sa Rusima i ne znam šta još. Međutim, uvek ima ljudi koji misle da je i to previše i da može da se dobije više kvalitetnijeg stambenog prostorsa na boljoj lokaciji za menje para.

Zavisi koga pitaš, @gamblerNBG svakako smatra da da je 650 za stan od 35m2 precenjeno, on bi te pare dao za neki "baš dobar stan"...kao da postojeći ROI na rentu nije mali sve sa Rusima i ne znam šta još. Međutim, uvek ima ljudi koji misle da je i to previše i da može da se dobije više kvalitetnijeg stambenog prostorsa na boljoj lokaciji za menje para.

Ja znam osobu koja iznajmljuje dvosoban stan u starogradnji u super stanju, 1.5km od centra za 350 EUR.

Znam da to nije pravilo, ali cene koje čujem od ljudi oko sebe, i cene koje vidim na oglasima su značajno različite.

Ne mislim na taj konkretno stan već na bilo koji stambeni prostor u urbanoj zoni grada, a koji je regularan stan prikladan za stanovanje (ne tavan ili podrum). Veoma teško naći nešto tako u gradu Beogradu u ovom trenutku za 100k eur.
Tesko je i u Novom Sadu, nedavno sam prodao dvosoban od 52m2 za 100k u pravom izvornom stanju u NS-u, ne znam jel bio cela dva meseca na oglasima.
Pri tome, nismo se uopste potrudili oko prodaje i na kraju smo prodali prijatelju po jeftinijoj ceni jer se bratu bas zurilo da kupi drugi stan kako bi imao mogucnost da dobije subvencije za prvo dete, juce mi je spomenuo valjda 20k, to mora valjda u roku od godinu dana od porodjaja.
Svakako smo i njega 1.5 god izdavali bez praznog hoda i na kraju nam je poslednji(drugi) podstanar i kupio stan.
Da nam se nije zurilo drzali bi cenu iznad 100k, a da smo se barem malo potrudili, krecenje i higijensko ciscenje i uklonili nepotrtebne stvari iz stana, bolje slikanje i oglasavanje onda bi cena bila i iznad 110k

Ja znam osobu koja iznajmljuje dvosoban stan u starogradnji u super stanju, 1.5km od centra za 350 EUR.

Znam da to nije pravilo, ali cene koje čujem od ljudi oko sebe, i cene koje vidim na oglasima su značajno različite.
Problem sa "ja znam osobu...." je što je to anegdostkog karaktera i ne reflektuje tržište. Naravno da će uvek biti ljudi koji ne rentaju da bi ostvarili ikakav prihod već da im neko "čuva stan" i plaća račune i to vrši tekuće održavanje, pa u skladu sa tim i cene kirija. Ja samo kažem da sa stnaovišta investitora sve i da se potrudiš da nađeš dobar stan, u kvalitetnoj zgradi, da ga opremiš lepo i sa ukusom i da se jednom rečju svojski potrudiš oko svega-ni tada neće biti lako naći zakupca za neki iole prisotjan novac jer nekim ljudima je iovako sve skupo, a isto tako su čuli da neko tamo renta stan za 350 EUR, pa zašto i njima da se ne izađe u susret....

Ako je "ja znam osobu...." problematicno, mogu da ti preformulisem - Ja ne znam osobu koja placa stan vise od 600 evra :) E sad ne kontam sta hoces da kazes, da 650 evra za 35 kvadrata nije jaka cena? I da se razumemo, niko nikome ne izlazi u susret, na trzisu su stvari takve kakve su... Trenutno imamo Ruse/Ukrajince, novu vrstu izbeglica koja je otisla zbog swifta i uplata iz inostranstva. Nema tu tu nikakve tajne niti dubljeg problema, Bg nije lepak za expate, nije najorganizovaniji, a na zalost vise ni najzabavniji grad u Evropi, kada oni odu videcemo kako ce se kretati cene rente.

Ako je "ja znam osobu...." problematicno, mogu da ti preformulisem - Ja ne znam osobu koja placa stan vise od 600 evra :) E sad ne kontam sta hoces da kazes, da 650 evra za 35 kvadrata nije jaka cena? I da se razumemo, niko nikome ne izlazi u susret, na trzisu su stvari takve kakve su... Trenutno imamo Ruse/Ukrajince, novu vrstu izbeglica koja je otisla zbog swifta i uplata iz inostranstva. Nema tu tu nikakve tajne niti dubljeg problema, Bg nije lepak za expate, nije najorganizovaniji, a na zalost vise ni najzabavniji grad u Evropi, kada oni odu videcemo kako ce se kretati cene rente.
Ja sam nedavno verbalno dogovorio najam jednog(relativno fino sredjenog) stana od 36m2, sa odvojenom sobom za spavanje, u samom centru Beograda, pocetak Skadarlije - 650eur, oglasen je bio na 750eur.
Čovek je napisao da je našao dobar dil i pregovorima spustio cenu nekih 13% i dogovorio da iznajmi stan od 35 m2 za 650 eur i očigledno je zadovoljan time. Taj primer sam naveo, jer poznajući tvoju retoriku ovde, ti bi smatrao da je takav stan apsolutno precenjen jer "ti ne znaš neikog ko plaća kiriju 650 eur". Znači pošto ti ne znaš nikog toliko plaća, teško bi te bilo ubediti da uopšte postoji stan koji zavređuje takvu kiriju u gradu Beogradu. Međutim, nismo svi isti niti razmišljamo na taj način. Neki ljudi se oseaćaju zadovoljno što su našli stan za 650 eur, pa makar i od 35 m2. Sve je releativno, na to sam hteo da ukažem.

Kamata se mesečno smanjuje, posle par godina opet si dao nešto za svoj stan dok si kirijom bacao pare na ulicu. Ko nema ili neće da izdvoji za željeni stan taj rentira.

Ako ti je prosečna godišnja kamata, tokom celog roka otplate, manja od godišnje rente+godišnje amortizacija tvog stana isplati se. Doduše tada kajmak uzima banka, uglavnom strana a ovako kiriju uzima, u najvećem broju slučajeva, neki naš :)

Poslednja izmena:
Čovek je napisao da je našao dobar dil i pregovorima spustio cenu nekih 13% i dogovorio da iznajmi stan od 35 m2 za 650 eur i očigledno je zadovoljan time. Taj primer sam naveo, jer poznajući tvoju retoriku ovde, ti bi smatrao da je takav stan apsolutno precenjen jer "ti ne znaš neikog ko plaća kiriju 650 eur". Znači pošto ti ne znaš nikog toliko plaća, teško bi te bilo ubediti da uopšte postoji stan koji zavređuje takvu kiriju u gradu Beogradu. Međutim, nismo svi isti niti razmišljamo na taj način. Neki ljudi se oseaćaju zadovoljno što su našli stan za 650 eur, pa makar i od 35 m2. Sve je releativno, na to sam hteo da ukažem.
Nisam rekao da je dobar dil(smatram da su ovo trenutno preduvane cene) ali za tu lokaciju ne moze jeftinije u ovom trenutku a lokacije jeste bas top. Plus je sto nema agencije u posredovanju i sto sam ga rezervisao na samo 6 meseci pa cu da vidim stanje tokom leta.

Ali generalno da, stanodavci uglavnom pocnu sa 10-15% vecim cenama od one na koju bi pristali verovatno.

Vrh