7500 evra blok 26 ....paÅ”ce paÅ”ÄeJesi ti stvarno toliko? Mora da si neki SNSovac.
7500 evra blok 26 ....paÅ”ce paÅ”ÄeJesi ti stvarno toliko? Mora da si neki SNSovac.
Slažem se. Ja bih voleo da vidim taj stan gde je renta manja od proseÄne godiÅ”nje kamate al nema. Znaci ako je kamata na stan od 60m2 recimo 100k na 20god jer vredi 200k (znaci m2 preko 3k Å”to bi trebalo da daje dobru lokaciju pa Äak novogradnju) to znaÄi da kirija za takav stan treba biti manja od 400e u najmu, a to ne verujem da ima. NIsu ti "neki naÅ”i" baÅ” cveÄe pa da daju niske kirije ako ne moraju.Ako ti je proseÄna godiÅ”nja kamata, tokom celog roka otplate, manja od godiÅ”nje rente+godiÅ”nje amortizacija tvog stana isplati se. DoduÅ”e tada kajmak uzima banka, uglavnom strana a ovako kiriju uzima, u najveÄem broju sluÄajeva, neki naÅ”
ama stalno neko zamazivanje oÄiju, u meseÄnom anuitetu placas deo na otplatu glavnice, deo na kamatuā¦ako je deo na kamatu (koji takodje BACAÅ ) je 10-20% veÄi od rente onda ima smisla da platiÅ” iluziju svog stana i kucaÅ” eksere gde god hoÄeÅ”Kamata se meseÄno smanjuje, posle par godina opet si dao neÅ”to za svoj stan dok si kirijom bacao pare na ulicu. Ko nema ili neÄe da izdvoji za željeni stan taj rentira.
BaÅ” tako, praktiÄno ti je kamata fiksna proseÄna oko 5000 EUR godisnje. Kirija za takav prazan stan je bar 600 evra. Ako i bude nekog pada to Äe biti na 500, raÄunaj da Äe kirija 2030. biti 700-800 a 2040. bar 900-1000. Stoga bi ja uzeo proseÄnu kiriju konzervativno oko 700 evra (od 500-900). za takav stan za period od 20 godina. Kamata je 100k EUR. Renta je oko 168k EUR.Slažem se. Ja bih voleo da vidim taj stan gde je renta manja od proseÄne godiÅ”nje kamate al nema. Znaci ako je kamata na stan od 60m2 recimo 100k na 20god jer vredi 200k (znaci m2 preko 3k Å”to bi trebalo da daje dobru lokaciju pa Äak novogradnju) to znaÄi da kirija za takav stan treba biti manja od 400e u najmu, a to ne verujem da ima. NIsu ti "neki naÅ”i" baÅ” cveÄe pa da daju niske kirije ako ne moraju.
Pre pasje groblje na Bež.kosista mislite kao investicija, trosoban stan u gnjilane
Ovo apsolutno nije taÄno. Kako si doÅ”ao do te raÄunice?Slažem se. Ja bih voleo da vidim taj stan gde je renta manja od proseÄne godiÅ”nje kamate al nema. Znaci ako je kamata na stan od 60m2 recimo 100k na 20god jer vredi 200k (znaci m2 preko 3k Å”to bi trebalo da daje dobru lokaciju pa Äak novogradnju) to znaÄi da kirija za takav stan treba biti manja od 400e u najmu, a to ne verujem da ima. NIsu ti "neki naÅ”i" baÅ” cveÄe pa da daju niske kirije ako ne moraju.
A gde i kako racunas opportunity cost?Evo malo da nacrtamo, stan od 33 kvm, proda se za dan po ceni od 100.000ā¬ trenutno, renta max 350ā¬, meseÄni anuitet na 360 meseci uz 20% ucesca 490ā¬ uz kamatnu stopu od 6%, kamata u prvih nekoliko godina kamata je 400ā¬ā¦.e sad ako kuoujes komfornije, recimo 55kvm, racunaj na kamatu u anuitetu od 600ā¬ i meseÄnu ratu od 750ā¬ā¦mada svako pravi svoju kalkulaciju ā¦sam pao, sam se ubioā¦
Ali otplaÄujeÅ” svoj buduÄi stan, a vremenom opada iznos kamate.Evo malo da nacrtamo, stan od 33 kvm, proda se za dan po ceni od 100.000ā¬ trenutno, renta max 350ā¬, meseÄni anuitet na 360 meseci uz 20% ucesca 490ā¬ uz kamatnu stopu od 6%, kamata u prvih nekoliko godina kamata je 400ā¬ā¦.e sad ako kuoujes komfornije, recimo 55kvm, racunaj na kamatu u anuitetu od 600ā¬ i meseÄnu ratu od 750ā¬ā¦mada svako pravi svoju kalkulaciju ā¦sam pao, sam se ubioā¦
Kako mislis kako? Kolika je rata na 200k kredita na 20god sa kamatom 5%? Razlika je jos veca u korist kupivine ako uzmes ucesce od 40k pa dobijes kredit od 160k.Ovo apsolutno nije taÄno. Kako si doÅ”ao do te raÄunice?
Zakupodavci ce uvek pricati kako kupovina ne valja i da je bolje da se iznamljujeA gde i kako racunas opportunity cost?
Neko ko je npr hteo/mogao da kupi u nekom kompleksu novogradnje stan pre 4 godine ali je odlucio da to ne radi zbog mesecnog anuiteta danas moze da se obesi o strik jer su cene duplo vece otisle i na istom je mestu kao pre 4-5 godine.
Da ne pricamo sto onda niti mozes da biras lokaciju, orijentaciju, spratnost i druge stvari koje isto imaju cenu. Nije isto niti svejedno da li ti je stan severno orijentisan ili juzno/zapadno.
Tvoje rezonovanje je kako ustedeti 100 EUR mesecno a da za uzvrat zivis u stanu gde imas gazdu (koji moze da ti digne kiriju a anuitet ipak mozes da uzmes fiksan), gde ne mozes da zakucas ekser bez da pitas, ne mozes da promenis stolariju, ne mozes da fakticki nista menjas u stanu.
Meni za 2 godine podigli kiriju za 250 EUR na kontu rusa i inflacije ti pricas o anuitetu
Problem je sto zivot nije samo cista matematika i maksimizacija brojeva, ima nesto ipak i u kvalitetu zivota i da zivis u svom stanu koji si birao prema svojim zeljama.
I jos na to racuna samo kolika je kamata na pocetku, to sto se vremenom udeo glavnice u rati povecava i njegova racunica prestaje da vazi veci deo otplate to cemo se pravimo ludi.A gde i kako racunas opportunity cost?
Neko ko je npr hteo/mogao da kupi u nekom kompleksu novogradnje stan pre 4 godine ali je odlucio da to ne radi zbog mesecnog anuiteta danas moze da se obesi o strik jer su cene duplo vece otisle i na istom je mestu kao pre 4-5 godine.
Da ne pricamo sto onda niti mozes da biras lokaciju, orijentaciju, spratnost i druge stvari koje isto imaju cenu. Nije isto niti svejedno da li ti je stan severno orijentisan ili juzno/zapadno.
Tvoje rezonovanje je kako ustedeti 100 EUR mesecno a da za uzvrat zivis u stanu gde imas gazdu (koji moze da ti digne kiriju a anuitet ipak mozes da uzmes fiksan), gde ne mozes da zakucas ekser bez da pitas, ne mozes da promenis stolariju, ne mozes da fakticki nista menjas u stanu.
Meni za 2 godine podigli kiriju za 250 EUR na kontu rusa i inflacije ti pricas o anuitetu
Problem je sto zivot nije samo cista matematika i maksimizacija brojeva, ima nesto ipak i u kvalitetu zivota i da zivis u svom stanu koji si birao prema svojim zeljama.