Šta je novo?

Cene nekretnina

Glupost. Tvoj je, možeš da ga prodaš, pokloniš, da radiš šta hoćeš u njemu.
jeste, dok ne zakuca izvrsitelj zbog neplaćenih rata ili moras da ga prodaš i skupis da doplatis …
Ako je napeta finasijska konstrukcija treba da budeš dobro naivan, pa da kupis na piku vrednosti…realno!

jeste, dok ne zakuca izvrsitelj zbog neplaćenih rata ili moras da ga prodaš i skupis da doplatis …
Ako je napeta finasijska konstrukcija treba da budeš dobro naivan, pa da kupis na piku vrednosti…realno!
Zašto bi uopšte doveo sebe u takvu situaciju? A gazda stana ne može da te išutira napolje preko noći? I opet da nemaš ništa. Ovako bar imaš novac koji si do tada uplatio. A da ne pominjem da ne možeš da zakucaš sliku na zid bez da pitaš gazdu, kamo li da unaprediš nešto u njemu.

Poslednja izmena:
Zašto bi uopšte doveo sebe u takvu situaciju? A gazda stana ne može da te išutira napolje preko noći? I opet da nemaš ništa. Ovako bar imaš novac koji si do tada uplatio. A da ne pominjem da ne možeš da zakucaš sliku na zid bez da pitaš gazdu, kamo li da unaprediš nešto u njemu.
Dešava se i da nekretnine padnu ispod nivoa učešća. Prvih godina samo plaćaš kamatu. Niko neće da ga kupi a tebi je hitno jer nemaš uštedjevinu.....i tako

Njegova logika je u konačnici manja kamata u procentima ali i tvoj model radi jer imaš manju kamatu u novcu. Da li si pravio računicu u nekom excelu odnosno upoređivao ova dva modela u pogledu placanja kamate u novcu?
Cost of doing business / smanjenja rizika.
Pravio sam racunicu u spreadsheetu naravno, sa kolicinom prevremene otplate koju planiram je razlika zanemarljiva a lakse je dobiti kredit sa manjom ratom.
Pravio sam i modele sa 5-6-7% kamatne stope jer se nije znalo u kom pravcu idemo, pa sam hteo da pokrijem i najgori scenario itd.

Cost of doing business / smanjenja rizika.
Pravio sam racunicu u spreadsheetu naravno, sa kolicinom prevremene otplate koju planiram je razlika zanemarljiva a lakse je dobiti kredit sa manjom ratom.
Pravio sam i modele sa 5-6-7% kamatne stope jer se nije znalo u kom pravcu idemo, pa sam hteo da pokrijem i najgori scenario itd.
sa 50% ucesca svaki scenario pokriven, samo sto sam uveren da plaćanje rente je bilo niže od plaćanja kamate banci trenutno u mesečnom anuitetu …pogotovo sa kreditom na 30 godina

sa 50% ucesca svaki scenario pokriven, samo sto sam uveren da plaćanje rente je bilo niže od plaćanja kamate banci trenutno u mesečnom anuitetu …pogotovo sa kreditom na 30 godina
Plaćanje rente je svakako jeftinije nego rata. Većina ljudi može da izdvoji do 400 eur za rentu. Šta vredi i da imas prijatelja milionera koji je spreman da ti ustupi njegov stan u BW kuli po nekoj simboličnoj ceni od 500 eur (ROI 1%) ako ti nemaš ni toliko da platiš. Dakle što je skuplji stan, veća je verovatnoća da ces ga dispropprcijalno jeftino iznajmiti jer nemaš sa kime da se takmičiš, niko ne daje više od 500 eur na rentu, ne jer ne želi već zato što nema odakle.

Kraj ko kraj je ok, ja lično više imam problem sa saobraćajem na strani Voždovca ka gradu... Previše kritičnih tačaka u vreme špica. Proći do centra je nekad ogroman izazov.

Rusi su veliku uslugu učinili domaćim rentijerima poslednjih godina. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.
Rusi su samo trenutna manifestscija, situacija je daleko, daleko dublja ali ko će se baviti time. Kao nekog ko ima porodicu koja je izbegla iz HR, iz prve ruke sam video sve teškoće koje su tadašnje izbeglice imale da obezbede minimalnu egzistenicju u Beogradu, iako su imali i obrazovanje, znali jezik i sve ostalo. 30 godina kasnije dolaze neke nove izbeglice u Beograd koje niti znaju jezik niti su na bilo koji nacin integrisani u ovo društvo, ali znaju da plate kiriju 1000 eur, burger 1800 dinara, a flat white 450 dinara. Kada postoje ljude čija primanja ni na koji nacin nisu povezana sa lokalnim tržištem rada onda se desava to što se desilo kod nas. Sa globalizacijom očekujem da se taj trend nastavi i dalje društveno raslojavanje.

Ma nisam ni mislio da si ti mislio 😁 nesto lose.. Nego proslo je evo 15-ta godina kako sam se odselio pa rekoh da se nesto nije promenilo u medjuvremenu.
Pa i problem je jer se nista nije promenilo, sem cene kvadrata. :)
Ceo taj istocni deo grada je zakrzljao, samo se nabijaju kvadrati na postojece stanje, oslanjanje na dusanovacki i plavi most da ne pominjem, onaj deo od Vojvode Stepe do Jerkovica kako je krenulo nikad se nece ni uraditi, prosto se ide unazad sa kvalitetom zivota. Ali bitno da je 2.6k opravdana cena za starogradnju...

NIkada nisam živeo tamo ali često sam išao i meni je to OK kraj, dobro povezan, sve blizu, jedino što je malo neplanski gradjen, kao i Vračar i svi ostali delovi.

Kamata se mesečno smanjuje, posle par godina opet si dao nešto za svoj stan dok si kirijom bacao pare na ulicu. Ko nema ili neće da izdvoji za željeni stan taj rentira.

Pa i problem je jer se nista nije promenilo, sem cene kvadrata. :)
Ceo taj istocni deo grada je zakrzljao, samo se nabijaju kvadrati na postojece stanje, oslanjanje na dusanovacki i plavi most da ne pominjem, onaj deo od Vojvode Stepe do Jerkovica kako je krenulo nikad se nece ni uraditi, prosto se ide unazad sa kvalitetom zivota. Ali bitno da je 2.6k opravdana cena za starogradnju...

Pritom taj deo grada treba da bude pokriven metro linijom 3, znači sledećih 20 godina minimum će ostati saobraćajno slepo crevo. I to u najoptimističnijem scenariju.

Nije uvek. Recimo za stan od 100.000 evra rata sa 20% učešća na 30 godina je oko 400 evra. Za toliko može da se izda gotovo svaki stan od 100k . Ali tačno je da sa povećanjem iznosa kredita se pravi raskorak između cene rente i rate.
Gde ima stan od 100.000 EUR u urbanoj zoni Beograda? ovde se pisalo u starogradnji u Jerkovicu kao "dobrom dilu" za 2650 eur po m2.

I onda na konto ta dva stana uzmeš kredit za treći (npr. u Zemunu) i rentaš i taj treći, budeš ozbiljan biznismen.
Šta ako odu svi podstanari i ne budeš imao kirije, a računi i porezi na stan se moraju plaćati, pa još i taj kredit...
Ili podstanari unište jedan stan, dok drugi neće da se isele...
Uskoro dolazi Izvršitelji, advokati, borba sa osiguranjem, više nisi biznismen.

Vrh