Šta je novo?

Cene nekretnina

Cao drugari imam pitanje za investitore - kako ide renta i jel uspevaju da iznajmljuju po cenama koje su mislili?
5234 oglasa ima za rentu sto je ja mislim apsolutni rekord u zadnje vreme, oko Nove godine je bilo drastično manje (oko 700 ako se dobro secam) - jer neko prati to uopšte?
U odnosu na ovaj period prosle godine čak 1500 oglasa više.
Ja sam nedavno verbalno dogovorio najam jednog(relativno fino sredjenog) stana od 36m2, sa odvojenom sobom za spavanje, u samom centru Beograda, pocetak Skadarlije - 650eur, oglasen je bio na 750eur.

Poslednja izmena:
Dijaspora se ozbiljno naoštrila na masovan povratak kad ovaj padne sa vlasti. Bukvalno ga 1) skidamo, 2) sudimo i nekretnine to the moon 🌝 🚀

Kaže čovek...Bgd
1992.godine oko 400 maraka cena
2025.godina od 2000 do 7000 evra
30 godina cena nikad pala nije
Uvek raste

Ja ne kapiram tu mantru da građevinci neće da zidaju jer vagaju šta će biti a potražnja je ogromna ?!?! Ako je potražnja ogromna znači da ima novca i da treba da zidaju.

Primer 2 velika Izvodjača radova(Investitora).
Kada nema značajnijeg posla u gradjevini, fabrika, velikih skladiša, tržnih centara, puteva, javnih objekata, renoviranje velikih javnih objekata poput pozorišta onda grade zgrade.
Kupe uglavnom veliki plac i na njemu usled nedostatka ozbiljnijeg posla grade zgrade. Prvo za kancelarije i centralu firme, ostatak zaposlenima daju uz velike pogodnosti , a onda ih puštaju i u prodaju.

Mslo je komplikovano razumeti ali 2008.bila svetska finansijska kriza ..zar ne? Pa uporedite vrednost novca tada i cene nekretnina..biće Vam jasnije...verujem
Jeste, ali ukoliko neko ima mnogo keša spremnog za kupovinu nekretnine, njemu je svakako bolje da sačeka tu novu finansijsku krizu(ako bi se desila) i da tada kupi nekretnine.
Takvi kupci pa i neki investicioni kupci čekaju to godinama...
Ako su sada na maksimumu(ATH) nekretnine i dobijemo takav pad, onde će neko barem u tom segmentu profitirati.

Jeste, ali ukoliko neko ima mnogo keša spremnog za kupovinu nekretnine, njemu je svakako bolje da sačeka tu novu finansijsku krizu(ako bi se desila) i da tada kupi nekretnine.
Ako su sada na maksimumu(ATH) nekretnine i dobijemo takav pad, onde će neko barem u tom segmentu profitirati.
Jest vala Filipe, izgleda da je najbolje sačekati…

Nema tog balona....a Vi čekajte

I cekanje kosta (kirija, inflacija)
Meni se vise nije cekalo, davati 6000+ EUR godisnje na kirije cekajuci pad + jos gledati kako uslovi u bankama sve gori a cene sve vise :)
Koliki ti je u mesečnom anuitetu trenutno deo koji ide na kamate , ne na otplatu glavnice?
Jesi kupio isti ili komforniji stan od onog koji si rentirao?

Poenta je da ljudi plaćaju obično vise na kamate banci nego za rentu za privid da su u svom stanu, a stan nije tvoj dok ga ne otplatis za 20-30 godina…
Drugo je mića koji sve kesira i ubira rentu i gleda da cene rastu iako neće da proda, ali ima privid da je bogatiji 🙃

Jest vala Filipe, izgleda da je najbolje sačekati…
Sve zavisi, kao što je i Extroniks rekao i čekanje košta. Mogu da se oroče novci(barem to). Rekao sam prošle godine da neću ulagati do Q2 ove godine, a zbog privatnih razloga, trenutnih dešavanja u državi i ulaganja u posao skoro sigurno ni do Q4 ove godine, sada samo renoviranja i sredjivanja.
Ukoliko neko ima ok kiriju i odnos sa stanodavcem njemu se ne žuri i on je dosta neodlučniji po pitanju kupovine nekretnine.
Sa druge strane ukoliko se kupi (za neke lifetime) porodična nekretnina onda je gotovo sa potragom i to je to(nekome je to olakšanje a možda nekom podsvesno i nije).
Lično se za takve stvari ne vezujem i već sam dosta nekretnina promenio i stanovao u raznoraznim i već imam u planu neku buduću kuću a nisam se ni uselio u budući stan ili prodaja svega i ulaganje u neki posao.
Samo što iako su teže po pitanju likvidnosti nekretnine su nešto što traje i što se uvek može prodati(barem u narednih 20god u BG-u i NS-u i to po meni skuplje u odnosu na trenutnu cenu zbog globalne i lokalne politike podizanja plata - inflacije).

Sve zavisi, kao što je i Extroniks rekao i čekanje košta. Mogu da se oroče novci(barem to). Rekao sam prošle godine da neću ulagati do Q2 ove godine, a zbog privatnih razloga, trenutnih dešavanja u državi i ulaganja u posao skoro sigurno ni do Q4 ove godine, sada samo renoviranja i sredjivanja.
Ukoliko neko ima ok kiriju i odnos sa stanodavcem njemu se ne žuri i on je dosta neodlučniji po pitanju kupovine nekretnine.
Sa druge strane ukoliko se kupi (za neke lifetime) porodična nekretnina onda je gotovo sa potragom i to je to(nekome je to olakšanje a možda nekom podsvesno i nije).
Lično se za takve stvari ne vezujem i već sam dosta nekretnina promenio i stanovao u raznoraznim i već imam u planu neku buduću kuću a nisam se ni uselio u budući stan ili prodaja svega i ulaganje u neki posao.
Samo što iako su teže po pitanju likvidnosti nekretnine su nešto što traje i što se uvek može prodati(barem u narednih 20god u BG-u i NS-u i to po meni skuplje u odnosu na trenutnu cenu zbog globalne i lokalne politike podizanja plata - inflacije).
Ipak Q4 😁?
Što se tiče kao ulaganja.....mi imamo samo 4 veća grada. NS, BG, KG i Niš. Oni upijaju stanovništvo i ostaju manje više na nuli. Doduše ima manjih mesta koja i dalje usisavaju sela i još manja mesta.

Koliki ti je u mesečnom anuitetu trenutno deo koji ide na kamate , ne na otplatu glavnice?
Jesi kupio isti ili komforniji stan od onog koji si rentirao?
Ne treba uzimati mene za standardni primer jer ja dajem 50% ucesca. Uzimanje kredita kod mene je dosta drugacije od nekoga ko pravi racunicu od 20% ucesca.
Kredit uzimam na 30 godina zbog sto manje rate, a kredit ce verovatno biti otplacen do kraja 2030e godine svakako.

Komforniji dosta stan sam uzeo doduse, jedno 20ak m2 vise od trenutnog koji rentam (cekam 80% za kredit, useljenje bi trebalo pocetkom avgusta).
Razlicita je svakako moja racunica i coveka koji skuplja 20% ucesca i stvarno planira da otplacuje stan 30 godina, samo sam hteo reci da i cekanje kosta, nekoga vise a nekoga manje.

Ipak Q4 😁?
Što se tiče kao ulaganja.....mi imamo samo 4 veća grada. NS, BG, KG i Niš. Oni upijaju stanovništvo i ostaju manje više na nuli. Doduše ima manjih mesta koja i dalje usisavaju sela i još manja mesta.
Tako je ta 4 grada i dodao bih Suboticu.
Najverovatnije ako sve bude išlo po nekom zamišljenom planu i ne bude nekog drugog tipa ulaganja onda Q4(i to još ne znam u kojoj državi a u Srbiji mi je opcija NS, BG i još jedan nepomenuti grad, ali taj grad je zbog mogućeg širenja posla), kao što sam rekao uglavnom zbog privatnih razloga, jednostavno nešto drugo mi je sada prioritet.
Meni generalno jako dosta vremena ode na udubljivanje i traženje investicione nekretnine kojeg sada nemam.
Obilazak terena, procena i saznanje gradnje u budućnosti u okolini, razgovori sa Investitorima, sagledavanje projekata, traženje ljudi koji rade na tom projektu, pregovori sa Investitorim oko plaćanja, pa kasnije i sredjivanje i opremanje tog stana itd...

2005 kupio prijatelj za komplet renoviranje 4/4 bez lifta po 800eur/kvm...zgrade u medjuvremenu sredjene, malo prakinzi lice na nesto, mnogo zelenila, pijaca blizu i prevoz...ali i dalje Jerkovic :sesir:
Cek, nisam u toku. Sta fali Jerkovicu?
Do svoje 20-te godine sam ziveo na Medaku 1 i na stranu to sto sam detinjsrvo proveo tu kraj je odlican. Imate sve. Od skola, vrtica, zdravstvenih ustanova, trznih centara do prodavnica prehrambenog tipa i sve ostalo...zelenilo sportski centri. Pre bih tu ziveo ili na Banjici nego na Vracaru/Zvezdari.

Ne treba uzimati mene za standardni primer jer ja dajem 50% ucesca. Uzimanje kredita kod mene je dosta drugacije od nekoga ko pravi racunicu od 20% ucesca.
Kredit uzimam na 30 godina zbog sto manje rate, a kredit ce verovatno biti otplacen do kraja 2030e godine svakako.

Komforniji dosta stan sam uzeo doduse, jedno 20ak m2 vise od trenutnog koji rentam (cekam 80% za kredit, useljenje bi trebalo pocetkom avgusta).
Razlicita je svakako moja racunica i coveka koji skuplja 20% ucesca i stvarno planira da otplacuje stan 30 godina, samo sam hteo reci da i cekanje kosta, nekoga vise a nekoga manje.
Jeste, može da se oduži i 30 godina dok postaneš vlasnik stana, malo veći stres prilikom pikova na tržištu nekretnina, finansijskih kriza, brige oko kursa dinara….mada je čudna i tvoja odluka, učešće 50% i onda na 30 god, bolje bilo manje učešće i kredit na 10 godina…

Cek, nisam u toku. Sta fali Jerkovicu?
Do svoje 20-te godine sam ziveo na Medaku 1 i na stranu to sto sam detinjsrvo proveo tu kraj je odlican. Imate sve. Od skola, vrtica, zdravstvenih ustanova, trznih centara do prodavnica prehrambenog tipa i sve ostalo...zelenilo sportski centri. Pre bih tu ziveo ili na Banjici nego na Vracaru/Zvezdari.
no hard feelings gavro, nisam ništa loše mislio, samo ima neku reputaciju iz 90-tih…

Jeste, može da se oduži i 30 godina dok postaneš vlasnik stana, malo veći stres prilikom pikova na tržištu nekretnina, finansijskih kriza, brige oko kursa dinara….mada je čudna i tvoja odluka, učešće 50% i onda na 30 god, bolje bilo manje učešće i kredit na 10 godina…
Sto je cudno? Zelim minimalnu ratu za koju sam siguran da mogu uvek da placam ili koju renta moze da pokrije, a sve sto ustedim preko godisnje smanjuje glavnicu.

Meni je cudna tvoja logika gde bi bilo bolje manje ucesce i 3x manji period otplate za verovatno 4x vecu mesecnu ratu :)

Sto je cudno? Zelim minimalnu ratu za koju sam siguran da mogu uvek da placam ili koju renta moze da pokrije, a sve sto ustedim preko godisnje smanjuje glavnicu.

Meni je cudna tvoja logika gde bi bilo bolje manje ucesce i 3x manji period otplate za verovatno 4x vecu mesecnu ratu :)
Njegova logika je u konačnici manja kamata u procentima ali i tvoj model radi jer imaš manju kamatu u novcu. Da li si pravio računicu u nekom excelu odnosno upoređivao ova dva modela u pogledu placanja kamate u novcu?

Vrh