Šta je novo?

Cene nekretnina

Sto bi se cistila tema? Prica se o temi cene nekretnina, pricamo o cenama.

Po meni ako iko gleda da li se starogradnja isplati i jeftinija je od novogradnje i ukljucuje renoviranje od 450 eur/m2 u racunicu, velika je verovatnoca da je odgovor NE bilo gde u Beogradu.
Ja sam uzeo stan u novogradnji za 3000+PDV na NBGD (kada se vrati PDV bice blizu 3100 total po m2) a stanovi u blokovima oko te novogradnje su oko 2600-3000 EUR /m2 a u zgradama starim 50+ godina i to nesredjeni.

Starogradnja se uzima zbog lokacije, parkova / zelenila i infrastrukture oko starogradnje koje generalno nema u novogradnji danas, proverene zvucne i toplotne izolacije itd.

Voleo bih primer stana u BGu a da nisu Ledine/Mirijevo 3 gde je cena rate sa ucescem od 20% jednaka / veca renti.

Koji je nivo izvedenih radova u smislu klase materijala? Montažna kuća je 600 EUR/kvm ključ u ruke. Srednja stolarija, tarket itd
Klase materijala su sve bile bolje od srednjih, to jest viša klasa.
Mene je izašlo nešto više od 400eur/m2 a jedino nisam radio kompletnu novu stolariju i tarket. Hoblovao sam stari kvalitetan parket i popravio i prefarbao celokupnu stolariju(kvale, šarke, potrebna štemovanja, nove aluminijumske roletne itd). Da sam i to sve novo bilo bi oko 550eur, ali onda bi bilo stvarno bilo kompletno sve ili ,,lux,, 😉
Angažovan jedan Izvodjač koje je radio po sistemu ključ u ruke(bez odradjenog bilo kakvog projekta od strane mene) i gde nije bila potrebna kontrola, sam premešta i stvari i zaštitio ih, nepotrebne stvari i stare ormane je sam izbacio itd...Rešavao sve stvari sam(kontaktiranje sa Elektrodistribuciom Upravnikom zgrade, zatvaranje centralnog vodovodnog ventila zgrade, mislim da je morao i taj novi da stavi itd).
Sanitarije su sve uračunate u tu cenu, kao i donošenje i nameštanje kupljene bele tehnike(to mi je kao gratis)...
Problem kod renoviranja stana u izvornom obliku što prvo sve mora da se štema i izbacuje napolje, pa onda da se radi.Dosta nepredvidjenih radova se tada javi, ja sam na kraju celokupnu struju radio u stanu sa novom kutijom i osiguračima.
U toku sam planiranja jedne montažne kuće može i dosta skuplje da izadje, moja neka procena je oko 950eur(osnovna verzija jeste oko 600eur)za montažnu kuću, dok je za monolitnu oko15-20% skuplje.
Šta da kažem, razlikuje se mnogo renoviranje i kompletno renoviranje i šta se podrazumeva pod time, kao i kod izgradnje montažnih kuća, nije baš zahvalno pričati o cenama ovih usluga, ali eto ja bih rekao da ispod 500eur/m2 za stvarno kompletno renoviranje izvornog stanja, mada su kolege gore dobro objasnile.

Sto bi se cistila tema? Prica se o temi cene nekretnina, pricamo o cenama.

Po meni ako iko gleda da li se starogradnja isplati i jeftinija je od novogradnje i ukljucuje renoviranje od 450 eur/m2 u racunicu, velika je verovatnoca da je odgovor NE bilo gde u Beogradu.
Ja sam uzeo stan u novogradnji za 3000+PDV na NBGD (kada se vrati PDV bice blizu 3100 total po m2) a stanovi u blokovima oko te novogradnje su oko 2600-3000 EUR /m2 a u zgradama starim 50+ godina i to nesredjeni.

Starogradnja se uzima zbog lokacije, parkova / zelenila i infrastrukture oko starogradnje koje generalno nema u novogradnji danas, proverene zvucne i toplotne izolacije itd.

Voleo bih primer stana u BGu a da nisu Ledine/Mirijevo 3 gde je cena rate sa ucescem od 20% jednaka / veca renti.
Mnogo je manje takvih primera nego pre par godina, tu meru sam uzeo jer to otprilike ilustruje logiku i mogucnosti prosecnog coveka koji kupuje stan. Nije idealna mera, ali mislim da pokazuje koliko je trziste odnarodjeno, sto bi reko Cane. Pitao je decko iz prvog lica sta misli koliko je "realno" za neki stan negde... Tako sam mu i odgovarao.

@Nnn062 Ti si se privi obratio meni sa covece, ja se ne ljutim :) smo mi je pitanje dubiozno, o cemu bi da pricamo, teorija cena il sta? Imas iste statistike ko i mi. To je do pre dve do tri godina bila sasvim solidna cena za taj deo grada, a ja ne mislim da nam je standard skocio toliko do sad.

Mnogo je manje takvih primera nego pre par godina, tu meru sam uzeo jer to otprilike ilustruje logiku i mogucnosti prosecnog coveka koji kupuje stan. Nije idealna mera, ali mislim da pokazuje koliko je trziste odnarodjeno, sto bi reko Cane. Pitao je decko iz prvog lica sta misli koliko je "realno" za neki stan negde... Tako sam mu i odgovarao.

@Nnn062 Ti si se privi obratio meni sa covece, ja se ne ljutim :) smo mi je pitanje dubiozno, o cemu bi da pricamo, teorija cena il sta? Imas iste statistike ko i mi. To je do pre dve do tri godina bila sasvim solidna cena za taj deo grada, a ja ne mislim da nam je standard skocio toliko do sad.

a ti imaš 10 godina i uvredila te je reč "čoveče"? pobogu, nemoj me zezati stvarno...
tema postoji da bi svi palamudili o cenama i izražavali svoj pogled na tržište.

a ti imaš 10 godina i uvredila te je reč "čoveče"? pobogu, nemoj me zezati stvarno...
tema postoji da bi svi palamudili o cenama i izražavali svoj pogled na tržište.
Pa sto se onda bunis ako ti neko odgovori sta ne zelis da cujes. :) To sta je tebi 'realno' mozda meni nije i obratno. Eto divni stanovi, divne cene, al se nasa sirotinja buni da nema stanova. Aj sad stvrno da ne smaramo ovaj napaceni narod, batali me...

Ja licno ne bih kupovao stan u Jerkovicu, jer nisam bas fan tog naselja. Ali kao sto vec negde rekoh, ako je cena izdavanja stana niza od rate uz 20% ucesca, stan je skup. To je neka moja okvirna odrednica. A ti preracunaj za sebe, nema potrebe da ubedjujes nas da je cena ok. Kao sto rekoh, ako ti to naselje odgovara, ako ce te ustedeti putovanja do posla, rodbine, prijatelja, onda ti se isplati. Do pre par godina mi je jerkovic za preko 2100 bio nezamisliv, a nisam se mnogo obogatio u medjuvremenu, tako da...
2005 kupio prijatelj za komplet renoviranje 4/4 bez lifta po 800eur/kvm...zgrade u medjuvremenu sredjene, malo prakinzi lice na nesto, mnogo zelenila, pijaca blizu i prevoz...ali i dalje Jerkovic :sesir:

Hoću da kažem, u mojoj perspektivi svako renoviranje mora da uđe u ukupnu cenu stana za kupca
I ovo je škakljivo, neko možda uloži dosta u renoviranje i na osnovu toga formira cenu.
Dok se nekom baš zainteresovanom kupcu, zbog specifične lokacije, strukture, mikrolokacije stana, kvarta baš svidja taj stan, ali se ne svidjaju pločice i dizajn i to u glavi gleda kao trošak jer treba da ih lupa i krečio stan u drugu boju.
Ali uglavnom naravno da treba da se uzme u obzir.
Pri tome treba razlikovati (kompletno) renoviranje i šminkanje zbog prodaje.

Glavni razlog sto ne vazi to pravilo je jer EURIBOR nije negativan vec je 3.2% veci nego pre 4 godine kada je bio -0.6% a danas je na 2.6%.
Nijedan stan sa 5% kamatnom stopom u banci nece moci da bude blizu rente sa ucescem od 20%.

Sad ko hoce to pravilo morace da ceka opet kamatne stopa ispod 1% i da se nada da ce banke i da spuste marze, inace tesko.
Sad je nazalost kao sto smo konstatovali vreme i velikih cena i velikih kamatnih stopa, ali nece se to moci odrzati dugorocno, ili ce cene padati ili kamatne stope.

Sad jesmo u fazi tržišta kad ima smisla kupovati samo za život ako si podstanar, pa si spreman da praviš kompromise na način da plaćaš ratu kredita 600-700 evra za Braće Jerković, i nadaš se da će ta kamatna stopa da padne.

Pritom niko ne može na svetu da garantuje da će pasti, čak je moguće sa ovim tarifama i ostalo što Amerika radi da će rasti opet zbog inflacije.

Kao što sam i rekao brat mi je uzeo stan u starogradnji, mislim da bi 70% vas sa foruma reklo da je visoka cena jer treba da se renovira i tako računalo plaćenu cenu.
On bi hteo takodje da renovira ali kada bude imao višak novaca za to(prvo će u razradu posla i firme uložiti sve novce), ovako je solidno/ok stanje u kojem može lepo da se živi i postoji mogućnost da neće ništa sredjivati godinama.
Ima krov nad glavom, nema vlage, funkcioniše sve, radi grejanje, da kažem sve osnovno je ok za porodični život.
Ja sam u prošlosti radije ulagao u druge stvari(nove nekretnine) nego u renoviranje postojećih, sada se tek malo izmenilo.

Sad jesmo u fazi tržišta kad ima smisla kupovati samo za život ako si podstanar, pa si spreman da praviš kompromise na način da plaćaš ratu kredita 600-700 evra za Braće Jerković, i nadaš se da će ta kamatna stopa da padne.

Pritom niko ne može na svetu da garantuje da će pasti, čak je moguće sa ovim tarifama i ostalo što Amerika radi da će rasti opet zbog inflacije.
Meni nekako te tarife daju signal da Ameri nece opet stampati lovu, nego da se ici na taktiku stezanja kaisa. Isekli su USAID, ne mirise mi na stampariju, vise mi mirise da ce da se snalaze sa vec postojecim volumenom. Videcemo kako ce Evropa da odreaguje, al mislim da ni oni ne mogu da dozvole sebi jos jedan inflatorni udar.

Štamparija=hiperinflacija i neredi na ulicama. Već sam o tome pisao. Nego daleko je Murika. Koja će nas muka da snadje 😁.
Negde sam pročitao čak i nepopularno mišljenje da će tarife imati multiplikovani manji uticaj na inflaciju (tipa 10% tarifa= 1% inflacije) kratkoročno. Srednjeročno dovodi do deflacije. Zašto....ne znam....još nisam proučio. Deluje mi nelogično......

Ja koliko vidim, situacija sa izdavanjem je sasvim ok. Stan za koji bi te rata izašla oko 900-1000€, možeš da nađeš da iznajmiš za 600.

I to sa sve Rusima/Ukrajincima/Belorusima :) Kada se rat zavrsi, videcemo kakve ce biti rente...
Pa čemu onda žurba ili želja da se kupi nešto? Rentaj za 600 eur vrhunski stan i uživaj. Ionako je Beograd poznat kao grad niskih renti, @Salev85 je dao prikaz gde je ROI na stan 2-3%. To treba iskoristiti ali ne sa stanovišta investicije, već upravo mogućnosti najma stanova po bagatelnim kirijama.

...nisu kirije bagatelne nego mi ne možemo da platimo vise...jedino lepo pretice ovog sivog kapitala za kupovinu, mada sve ode za Trst...by the way kakve su cene tamo?

Svakako glavnu stvar ovde ne komentarišemo dovoljno, a to je apsolutno očajna ponuda po mom mišljenju, to čak i onaj Đoković permabull priča, iako ima gradilišta, sveukupno se malo gradi u odnosu na tražnju, jedna od retkih stvari gde se slažem s njim.

Iščekujem te megaprojekte o kojima je pričao Nešovanović koji bi trebalo da se fokusiraju na kupce koji su najveća grupa, a za koje trenutno ponude nema, tkzv. prosečni stanovnik BG sa prosečnom platom kome takođe treba neki stan u životu.

Starogradnju ne bih više ni razmatrao osim ako je baš premijum lokacija, uži i širi centar ili centralni NBG blokovi, sve ostalo je po ovim cenama pecanje bu****. Sve je lepo rekao @zekagradjevinar, taj komentar treba pinovati na ovu temu.

Pa čemu onda žurba ili želja da se kupi nešto? Rentaj za 600 eur vrhunski stan i uživaj. Ionako je Beograd poznat kao grad niskih renti.
Rentam ja za manje od toga, don't worry be happy ;) A kad odu Rusi, za 600 mislim da ce moci stvarno vrhunski dase prodje.

A dok cekamo, evo jos jednog poredjenja sa jednim zaseokom u komsiluku, koji organizuje neki gradjevinski Expo ovde godine:
2025-02-05 14_56_01-Cost of Living Comparison Between Belgrade, Serbia And Budapest, Hungary —...png

Koliko ocekujete da ce da skoci Budimpesta posle expa ;) Da napomenemo i da imaju i jedno 10X vise posetilaca godisnje. Uzivajte u 'realnosti' cena. I da, renta im je malo niza nego nasa.

Vrh