pa to mu uzađe 2.180 eur/m2...ne znam iskreno koliko je realno uopšte i da se pita za manje...
da sam prodavac, neketninu u beogradu (jerkovic posebno nije toliko loš) sigurno ne bih dao za manje para, bez obzira na stanje stana
e sad, koliko ti kao kupac smatraš da treba da uložiš u renoviranje, nije problem prodavca jer je on već maksimalno izašao u susret s cenom.
ako ti se sviđa stan i odgovaraju ti njegove druge karakteristike, mislim da nema svrhe nešto dalje i jeftinije da tražiš.
Ne može tako da se rezonuje. To što neko smatra da njegov stan u zgradi staroj 50 godina vredi isto koliko i novogradnja na toj lokaiji ne znači da zaista toliko vredi.
Nakon 50 godina ističe ekspoatacioni vek zgrade. To znači da bi zgrada bila funkcionalna narednih 50 godina potrebno je recimo kao na zapadu da se kompletna zgrada iseli i da se rade komplet ponovo instalacije, stolarija, hodnici, fasada sa izolaciom, odnosno da se izvrši rekonstrukcija na način da se upotrebe savremeni materijali i oprema da bi zgrada bila finkcionalna narednih 50 godina. Naravno to se kod nas neće desiti nikada. Prvo zato što nemamo finansijskih sredstava, a gruga stvar zato što smo takvi kakvi smo, ne mogu stanari da se dogovore da poprave interfon, a kamo li nešto drugo.
Znači pravilan rezon bi bio da kada kupuješ stan u zgradi staroj 50 godina je kao da kupuješ stan u novogradnji u sivoj fazi (zapravo ni to nije do kraja tako, jer ti u sivoj fazi nemaš rušenje, ali uzećemo da je otprilike tako). Jer ti moraš da uradiš komplet nove završne radova, instalacije i opremu.
Čak i kada sve to odradiš, opet takav stan ne može da bude kao novogradnja, jer ti si svoj stan renovirao, ali cela zgrada je opet 50 godina stara. Instalacije u zgradi nisu predviđeneza moderene uređaje. Mnogo je veće opterećenje, pre 50 godina niko nije imao klimu, sad je imaju svi. Zgrada nema fasadu, nije zadovoljena energetska efikasnost itd.
Razumeš sada zašto ne može da se gleda: evo ti stan, imaš prozore, imaš vrata pa šta više hoćeš.
Pa nece ga gledati prodati istog trenutka nakon renoviranja, mnogo cudno rezonovanje.
Naravno da ga neće odmah prodati, pogotovu ako ga sređuje za sebe. Ali mora da uračuna kompletan trošak. Kupovina stana + renoviranje.