Šta je novo?

Cene nekretnina

Gledam bezveze sad jer su pominjali Trst dosta "iz razloga" i mogu da kažem da nisu ludi uopšte.
Evo bukvalno nisam ni tražio nešto posebno....pa ovaj stan koji je 3-ći oglas sa sajta je 285k a lagano se tako nešto izdaje za mnogo više novca 🤷. Kod nas imaš Cerak novogradnju za te pare....Nije ni čudo da se dijaspora okrenula kupovini u inostranstvu (Grčka, Italija itd).

pa to mu uzađe 2.180 eur/m2...ne znam iskreno koliko je realno uopšte i da se pita za manje...
da sam prodavac, neketninu u beogradu (jerkovic posebno nije toliko loš) sigurno ne bih dao za manje para, bez obzira na stanje stana
e sad, koliko ti kao kupac smatraš da treba da uložiš u renoviranje, nije problem prodavca jer je on već maksimalno izašao u susret s cenom.
ako ti se sviđa stan i odgovaraju ti njegove druge karakteristike, mislim da nema svrhe nešto dalje i jeftinije da tražiš.

Ne može tako da se gleda. Cena renoviranja umanjuje cenu stana. Pitanje nije da li bi prodao za 2180, već da li bi prodao za 2680, a tu je odgovor očigledno ne.

Ne može tako da se gleda. Cena renoviranja umanjuje cenu stana. Pitanje nije da li bi prodao za 2180, već da li bi prodao za 2680, a tu je odgovor očigledno ne.
pitanje renoviranja je prilično siva zona...
što je za nekoga mnogo, za nekoga je malo, što je nekome dobro, za nekoga je loše.
kažem ovo u smislu da kupac može da dođe i kaže treba da čupam prozore jer su loši i to me košta toliko i toliko, a prodavac da kaže ne vidim šta je loše, ti hoćeš samo da se luksuziraš...
može se diskutovati dosta o temi renoviranja ali "neto" cena od 2180 eur je za mene što bi se reklo uzmi ili ostavi

Pa nece ga gledati prodati istog trenutka nakon renoviranja, mnogo cudno rezonovanje.

Hoću da kažem, u mojoj perspektivi svako renoviranje mora da uđe u ukupnu cenu stana za kupca, u tom smislu ovo nije stan od 120k ako mora da ubaci 400-500 EUR/m2 u njega, to je mnogo bliže stanu od 150k.

što je za nekoga mnogo, za nekoga je malo, što je nekome dobro, za nekoga je loše.
kažem ovo u smislu da kupac može da dođe i kaže treba da čupam prozore jer su loši i to me košta toliko i toliko, a prodavac da kaže ne vidim šta je loše, ti hoćeš samo da se luksuziraš...
može se diskutovati dosta o temi renoviranja ali "neto" cena od 2180 eur je za mene što bi se reklo uzmi ili ostavi

Slažem se, ali na ovoj temi se diskutovalo dosta o cenama i neko opšte mesto je da za suvi prosek renoviranja stana u kojem mora da se uradi većina ili sve jeste oko 400-500 EUR/m2.

Sve je 'siva zona' u trgovini. Ali stan za renoviranje je stan za renoviranje. Polovan auto je polovan auto, cak i ako ga je vozila baba u Nemackoj, ne moze da kosta kao nov. A ti sracunaj sta je cena sredjenog stana na toj lokaciji, pa uracunaj troskove. Nekima je i 3000 uzmi li ostavi, po meni, uvek je normalno da pitas. Ko je uvredljive prirode, ne treba da se bavi trgovinom.

Ako je nase trziste, realno trziste, na kome ucestvuju i ljudi koji kupuju na kredit za zivot (ne samo deponija opranog novca), sasvim je normalno da stan sa sve renoviranjem ne kosta vise nego vec renoviran

Trst je malo smalaksao grad iz moje perspektive...

Poslednja izmena:
ok, hajde neka se računa i renoviranje, 450 eur/m2. dolazimo do 2630 eur/m2 što svakako jeste cena za sređen stan u jerkoviću.

Q3 Jerković starogradnja

jerković.PNG

ok, hajde neka se računa i renoviranje, 450 eur/m2. dolazimo do 2630 eur/m2 što svakako jeste cena za sređen stan u jerkoviću.
Ako je tebi ok cena, kupuj, nema sta da pitas bilo koga. Pogledaj i na wolf-ovom i goranovom sajtu kako se krecu ugovori za lokaciju i nek ti je sa srecom... Ja iskreno ne mogu vise da procitam ovo nase trsiste, jer cene u istoj zgradi setaju za 1000 eur, za jako slicne stanove, kao sto smo vec pricali.

pa to mu uzađe 2.180 eur/m2...ne znam iskreno koliko je realno uopšte i da se pita za manje...
da sam prodavac, neketninu u beogradu (jerkovic posebno nije toliko loš) sigurno ne bih dao za manje para, bez obzira na stanje stana
e sad, koliko ti kao kupac smatraš da treba da uložiš u renoviranje, nije problem prodavca jer je on već maksimalno izašao u susret s cenom.
ako ti se sviđa stan i odgovaraju ti njegove druge karakteristike, mislim da nema svrhe nešto dalje i jeftinije da tražiš.
Ne može tako da se rezonuje. To što neko smatra da njegov stan u zgradi staroj 50 godina vredi isto koliko i novogradnja na toj lokaiji ne znači da zaista toliko vredi.

Nakon 50 godina ističe ekspoatacioni vek zgrade. To znači da bi zgrada bila funkcionalna narednih 50 godina potrebno je recimo kao na zapadu da se kompletna zgrada iseli i da se rade komplet ponovo instalacije, stolarija, hodnici, fasada sa izolaciom, odnosno da se izvrši rekonstrukcija na način da se upotrebe savremeni materijali i oprema da bi zgrada bila finkcionalna narednih 50 godina. Naravno to se kod nas neće desiti nikada. Prvo zato što nemamo finansijskih sredstava, a gruga stvar zato što smo takvi kakvi smo, ne mogu stanari da se dogovore da poprave interfon, a kamo li nešto drugo.

Znači pravilan rezon bi bio da kada kupuješ stan u zgradi staroj 50 godina je kao da kupuješ stan u novogradnji u sivoj fazi (zapravo ni to nije do kraja tako, jer ti u sivoj fazi nemaš rušenje, ali uzećemo da je otprilike tako). Jer ti moraš da uradiš komplet nove završne radova, instalacije i opremu.

Čak i kada sve to odradiš, opet takav stan ne može da bude kao novogradnja, jer ti si svoj stan renovirao, ali cela zgrada je opet 50 godina stara. Instalacije u zgradi nisu predviđeneza moderene uređaje. Mnogo je veće opterećenje, pre 50 godina niko nije imao klimu, sad je imaju svi. Zgrada nema fasadu, nije zadovoljena energetska efikasnost itd.

Razumeš sada zašto ne može da se gleda: evo ti stan, imaš prozore, imaš vrata pa šta više hoćeš.
Pa nece ga gledati prodati istog trenutka nakon renoviranja, mnogo cudno rezonovanje.
Naravno da ga neće odmah prodati, pogotovu ako ga sređuje za sebe. Ali mora da uračuna kompletan trošak. Kupovina stana + renoviranje.

Rekord ukupna cena
1738748507202.png

Rekord po m2
1738748813360.png

Rekord? Mislim da nije ali da je vrlo blizu.

@Wolf mozes li da ispravis da se lepo vidi 2.6M :)

Ako je tebi ok cena, kupuj, nema sta da pitas bilo koga. Pogledaj i na wolf-ovom i goranovom sajtu kako se krecu ugovori za lokaciju i nek ti je sa srecom... Ja iskreno ne mogu vise da procitam ovo nase trsiste, jer cene u istoj zgradi setaju za 1000 eur, za jako slicne stanove, kao sto smo vec pricali.
samo hoću da kažem da treba biti realan, i ako sam prvi ko diže buku oko stanja na tržištu što se tiče i cena i ponude. pričamo o kompeltno sređenom stanju u dosta popularnom delu grada za život...ne može se tražiti za džabe stvarno.

To što neko smatra da njegov stan u zgradi staroj 50 godina vredi isto koliko i novogradnja na toj lokaiji ne znači da zaista toliko vredi.
konstatovao bih samo da za 2630 eur/m2 sa pdv ne postoji više nigde da se nađe stan u urbanoj zoni grada, tako da i dalje stojim pri tome da je ovo dobar deal

samo hoću da kažem da treba biti realan, i ako sam prvi ko diže buku oko stanja na tržištu što se tiče i cena i ponude. pričamo o kompeltno sređenom stanju u dosta popularnom delu grada za život...ne može se tražiti za džabe stvarno.
Opet ti kazem, setaju cene dosta, sta je realno? Meni nista zadnjih par god ne izgleda realno. Poslao je sutraw screnshot cena za lokaciju. Ja takodje kazem samo svoje misljenje, ako ce da se pojave odmah trojica sa vecim parama, cena je niska, ako ce da stoji na oglasima jos 6 meseci, onda je mnogo... Pitao si nas za misljenje, ali sam donesi zakljucak, ako ti je Jerkovic 'dosta popularan' deo grada i ako ti se svidja, za tebe je mozda i 3000 korektna cena i isplatice ti se, ako ne volis taj kraj neces ni dzabe da nude.

Opet ti kazem, setaju cene dosta, sta je realno? Meni nista zadnjih par god ne izgleda realno. Poslao je sutraw screnshot cena za lokaciju. Ja takodje kazem samo svoje misljenje, ako ce da se pojave odmah trojica sa vecim parama, cena je niska, ako ce da stoji na oglasima jos 6 meseci, onda je mnogo... Pitao si nas za misljenje, ali sam donesi zakljucak, ako ti je Jerkovic 'dosta popularan' deo grada i ako ti se svidja, za tebe je mozda i 3000 korektna cena i isplatice ti se, ako ne volis taj kraj neces ni dzabe da nude.
koliko bi ti platio kopletno renoviran stan te kvadrature u jerkovicu?

Ja licno ne bih kupovao stan u Jerkovicu, jer nisam bas fan tog naselja. Ali kao sto vec negde rekoh, ako je cena izdavanja stana niza od rate uz 20% ucesca, stan je skup. To je neka moja okvirna odrednica. A ti preracunaj za sebe, nema potrebe da ubedjujes nas da je cena ok. Kao sto rekoh, ako ti to naselje odgovara, ako ce te ustedeti putovanja do posla, rodbine, prijatelja, onda ti se isplati. Do pre par godina mi je jerkovic za preko 2100 bio nezamisliv, a nisam se mnogo obogatio u medjuvremenu, tako da...

Ja licno ne bih kupovao stan u Jerkovicu, jer nisam bas fan tog naselja. Ali kao sto vec negde rekoh, ako je cena izdavanja stana niza od rate uz 20% ucesca, stan je skup. To je neka moja okvirna odrednica. A ti preracunaj za sebe, nema potrebe da ubedjujes nas da je cena ok. Kao sto rekoh, ako ti to naselje odgovara, ako ce te ustedeti putovanja do posla, rodbine, prijatelja, onda ti se isplati. Do pre par godina mi je jerkovic za preko 2100 bio nezamisliv, a nisam se mnogo obogatio u medjuvremenu, tako da...
ma kakav ja čoveče, šta mene stalno stavljaš u kontekst, niti me interesuje jerković niti mi treba bilo šta u jerkoviću. našao sam ja sebi već šta sam želeo i gde sam želeo. takođe me ni najmanje ne interesuje da namećem svoj stav ljudima za koje ne znam ni da li su stvarni. ovde pričam o realnosti i pogledu na tržište.
"ako je cena izdavanja stana niza od rate uz 20% ucesca, stan je skup" a uzimajući u obzir da renta ovde ne može biti veća od 400 eur, stanovišta si da sređenih 55 kvadrata u jerkovicu treba da vredi 1730 eur/m, odnosno 95.000 eur jer je to cifra za koju se dobija 400 eur rate po kreditu uz 20% učešća na 30 godina...

ma kakav ja čoveče, šta mene stalno stavljaš u kontekst, niti me interesuje jerković niti mi treba bilo šta u jerkoviću. našao sam ja sebi već šta sam želeo i gde sam želeo. takođe me ni najmanje ne interesuje da namećem svoj stav ljudima za koje ne znam ni da li su stvarni. ovde pričam o realnosti i pogledu na tržište.
"ako je cena izdavanja stana niza od rate uz 20% ucesca, stan je skup" a uzimajući u obzir da renta ovde ne može biti veća od 400 eur, stanovišta si da sređenih 55 kvadrata u jerkovicu treba da vredi 1730 eur/m, odnosno 95.000 eur jer je to cifra za koju se dobija 400 eur rate po kreditu uz 20% učešća na 30 godina...
Pa sta te interesuje onda, covece i sta nas pitas? Ako si agent koji ispituje trziste, kazi tako brate, nije sramota. A i sam si sebi odgovorio na kraju. Cao, nemam sta da dodam.

Pa sta te interesuje onda, covece i sta nas pitas? Ako si agent koji ispituje trziste, kazi tako brate, nije sramota. A i sam si sebi odgovorio na kraju. Cao, nemam sta da dodam.
upravo, odgovorio sam koliko su kupci čak i nerealniji od prodavaca jer traže bukvalno da im se da za džabe i onda muka na tržištu.

Igore, moze jedna metla na ovu filozofsku raspravu sta je realnost :D kako smo krenuli, pitace nas batica koliki je svemir i koji je univerzum u multiverzu onaj pravi. Al ne pita on to zbog sebe, nego za drugara.

Vrh