Šta je novo?

Cene nekretnina

Spomenuo sam i to, hteo sam porodični stan(kuću)da kupim u Fruškum vilama, da su bile tada druge okolnosti verovatno bih i kupio umesto ovog kojeg sam uzeo i sada bih tamo i živeo.
Inače drugari čekaju gradjevinsku dozvolu da krenu sa izgradnjom ispod Covid bolnice manje zgradice po par stanova grade.
Kolega je kupio jedan veći investicioni stan(dvoiposoban ili trosoban) i garsonjeru u suterenu u kompleksu na Mišeluku koji sam kačio ovde kao primer razlike izmedju izvedenog stanja vs prikazanog rendera.
Buraz je isto prilikom odabira porodičnog stana gledao taj kraj kao opciju za kupovinu, ali ipak nije uzeo zbog cene(odlučio se starogradnju na Limanu koju će kada dobije subvencije i renovirati)...Drugar ranije uzeo u jednom kompleksu u izgradnji, sačekao da se izgradi kompleks i prodao(lepo je zaradio) itd...
Meni je lično za investicionu kupovinu po povoljnijoj ceni u izgradnji to ok, ako nekome nije problem duži period da čeka. Izabere pouzdanog Investitora koji će kvalitetno odraditi i najsličnije prikazanom renderu stvarno to izgraditi.
Pošto je kvadrat u F Vilama?

Pošto je kvadrat u F Vilama?
IMG_9697.jpeg

IMG_9698.jpeg

IMG_9699.jpeg

Ovo su cene pre nego sto su krenuli sa izgradnjom I faze, sada je to izgradjeno. Mislim da se čeka(ili je krenula) II faza izgradnje.

Evo nešto što je meni zapalo za oko. U zadnja 2 dana znači samo juče i danas dobio sam ni manje ni više nego 3 maila od Kadene za kupovinu stana u tri različita kompleksa. To mi se nije desilo nikada. Obično su slali 1 mail mesečno (nezavisno od kompleksa). Ne znam da li je slučajnost ili šta samo pišem šta vidim.

Nova stolarija
Nova ulazna vrata
Nova unutrašnja vrata
Nova voda struja
Parket plocuce
Gletovanje krečenje
Sve u svemu bar 400 evra po m2

Nova stolarija
Nova ulazna vrata
Nova unutrašnja vrata
Nova voda struja
Parket plocuce
Gletovanje krečenje
Sve u svemu bar 400 evra po m2
to te izadje skoro 2.6k po m2 za jerkovic, sto je za mene licno novac koji nikada ne bih dao za taj kraj.
Ali kao sto uvek kazem svakome, sve zavisi od licnih preferencija, ako ti smatras da vredi, bilo za zivot ili investiciono, i uklapa ti se u racunicu - uzimaj, onda dzabe pitas forum.

Jel nije poslednji sprat?
Drug je skoro odbio ponudu za 118.000 za tu kvadraturu na Jerkoviću. Računao je učešće 24.000 plus rata 500 evra na trideset godina plus 20.000+ za renoviranje i zaključio je da mu se ne isplati.

Moja neka računica je da ako ne možeš da ga izdaš za onoliko koliko ti je rata na 30 godina sa minimalnim učešćem ne isplati se. U takvom stanju teško da možeš da ga izdaš za 500e.

Upravo sam renovirao te kvadrature stan, tvoje nabrojano bi bilo bar 500eur/m2 za ok renoviranje, 600eur/m2 za bolje.
Ako je dobra mikrolokacija stana i zgrade i ako je održavana zgrada, to mi je ok cena.
Odlično je što ima dva lifta.

Primer samo da dam jedan iz mirjeva
Stan kupljen pre godinu i 4 meseca za 102 000
Prodat je za 126 600 evra poslednji sprat 50 m2 sa balkonom bez lifta ove godine
Pritom je stan okrečen zamenje slavine ventili plocice u kuhinji tuš kabina ulazna vrata i sobna vrata ukupno mozda uloženo 8000 evra

Cao drugari imam pitanje za investitore - kako ide renta i jel uspevaju da iznajmljuju po cenama koje su mislili?
5234 oglasa ima za rentu sto je ja mislim apsolutni rekord u zadnje vreme, oko Nove godine je bilo drastično manje (oko 700 ako se dobro secam) - jer neko prati to uopšte?
U odnosu na ovaj period prosle godine čak 1500 oglasa više.

Evo nešto što je meni zapalo za oko. U zadnja 2 dana znači samo juče i danas dobio sam ni manje ni više nego 3 maila od Kadene za kupovinu stana u tri različita kompleksa. To mi se nije desilo nikada. Obično su slali 1 mail mesečno (nezavisno od kompleksa). Ne znam da li je slučajnost ili šta samo pišem šta vidim.
Šta nude?

Jel još neko ima utisak da se ponuda stanova za izdavanje popravila, a ponuda stanova za prodaju pogoršala u poslednja 2-3 meseca? Konkretno gledam stanove do 450 eur za izdavanje. U decembru i januaru je bila jako mala ponuda takvih stanova, negde 15-20 oglasa dnevno, sada ima i preko 50. Sada za tu cenu može da se nađe korektan stan blizu centra.

Stanove za kupovinu gledam do 125.000 evra. Ponuda je sve lošija, pogotovu za veće stanove. Većih stanova strukture 2+ za taj novac ima samo na Mirijevu, Ledinama, Vojvode Vlahović itd. Čak i starogradnja, 2+ strukture za komplet renoviranje retko ima da se kupi a da nije periferija ili suteren i potkrovlje.

Možda to ima veze i sa periodom godine.
Upravo sam pisao o tome, ne treba uopste gledati grafike i cenu mesa u Beču, samo lepo pratiti oglase.
1500 oglasa vise za rentu, a nažalost isto oko 1500 manje za kupovinu.

3732 Izdavanje 9406 Prodaja je bilo na HO 26.1.2024.

Upravo sam pisao o tome, ne treba uopste gledati grafike i cenu mesa u Beču, samo lepo pratiti oglase.
1500 oglasa vise za rentu, a nažalost isto oko 1500 manje za kupovinu.
Deluje mi da je to delom zbog trenutne situacije, studenti prestali da budu podstanari ovaj period, moguće da se deo njih vratio kod svojih roditelja.Kao što su i ostali koji su u štrajku možda otkazali stanove - moje mišljenje.
Cao drugari imam pitanje za investitore - kako ide renta i jel uspevaju da iznajmljuju po cenama koje su mislili?
Meni ide identično godinama, nikada ni do stavljanja na oglase nisam morao da dodjem.
Izdajem samo proverenim prijateljima/poznanicima ili dam agenciji da mi izdaje po principu stana na dan.
Kod izdavanja stana na dan mi je bila konstantna zarada nekih 8god(tu mi se nije podizala renta, to jest zarada u skladu sa inflacijom), medjutim i sa time prestajem jer treba kolegi smeštaj pa će on koristiti.
Nikad nije bilo praznog hoda ali to je zato i što ne idem na maksimalni profit nego verovatno jedno 10-15% jeftinije i sa odličnom saradnjom i mojom procenom kome treba izdati.
Tu sam zapažanja da zavisi mnogo od osoba vezano za izdavanje, ako su obe strane normalne i korektne onda ta ,,saradnja,, traje godinama, dok u obrnutom slučaju su velike oscilacije i glavobolje za neku stranu.

Vidim Nbg ima 800+ za izdavanje. Neki su doduše duplirani, ali dobro. Može se nađe stan za 500 evra ko iz šale koliko ja vidim. Sad gazda da me istera preselio bi se u nešto duplo veće.
Evo, ovo 600, deluje ki novo. Prazno, mogu da ga dizajniram po svome i živim kao mali kralj Nbg-a za svega šest stotina evrića. Not bad.

Upravo sam renovirao te kvadrature stan, tvoje nabrojano bi bilo bar 500eur/m2 za ok renoviranje, 600eur/m2 za bolje.
Ako je dobra mikrolokacija stana i zgrade i ako je održavana zgrada, to mi je ok cena.
Odlično je što ima dva lifta.
Koji je nivo izvedenih radova u smislu klase materijala? Montažna kuća je 600 EUR/kvm ključ u ruke. Srednja stolarija, tarket itd

Investiciono, verovatno se vise isplati nego stan u Bg. Ako su podaci sa neta tacni, maleni Trst poseti oko 4 do 5x vise turista godisnje nego Bg. A stanovi su tu negde, na periferiji ima i za manje pare. Univerzitetski je grad, sto znaci da nije mrtvo ni leti ni zimi. Nije Gangula lud...

Jel puno za 55 m2 u jerkovicu 120 000 izvorno stanje stana
pa to mu uzađe 2.180 eur/m2...ne znam iskreno koliko je realno uopšte i da se pita za manje...
da sam prodavac, neketninu u beogradu (jerkovic posebno nije toliko loš) sigurno ne bih dao za manje para, bez obzira na stanje stana
e sad, koliko ti kao kupac smatraš da treba da uložiš u renoviranje, nije problem prodavca jer je on već maksimalno izašao u susret s cenom.
ako ti se sviđa stan i odgovaraju ti njegove druge karakteristike, mislim da nema svrhe nešto dalje i jeftinije da tražiš.

Vrh