Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako ces da zakljucujes da smo u ‘jako losoj situaciji’ jer nam treba viza za usa onda stvarno ne treba da ulazis u tematiku.

Putuj na Kubu kad vec volis, nama tamo ne treba viza, njima treba a i lepse je od NY.
Mi smo uveli vize Kubi zbog pojacanog prolaska kubanskih migranata u EU koji su koristili bezvizni rezim a zatim peske ulazili u EU (Hrvatsku). Nesto slicno bese i sa Iranom i Ruandom ako se dobro secam.
Kao posledica toga, Kuba nam je nedavno uvela vize.
U principu, mozemo da drzimo bezvizni rezim sa zemljama kojima EU nema problem ilegalne imigracije iako im je potrebna viza, npr. Azerbejdzan. Ukoliko se Srbija koristi kao protocni bojler za ilegalni ulazak u EU neke zemlje treceg sveta (vidi pod Iran, Ruanda, Kuba i sl.) Brisel odmah zahteva uvodjenje viza.

Resi rebus: krediti za mlade, dijaspora, expo, rast turista = ???
ajmo ponovo, ti i ostali SNS teletabisi sa ovog foruma, resite ovaj rebus

Jel trebaju avioni sad da pocnu da padaju zbog ove moronske vlasti?

1736076765924.png

Uvek me je interesovalo kako nadju taj indeks, posto u toj listi ima drzava koje su naspad, a kao u korupciji su Svedska za nas.

Moze li argumentovano molim 🤣🤣🤣
Ajd vradovica razumem, čoveka realno ne zanima Srbija, ali senka bi trebalo da je upućen jer živi ovde….ogrezli smo braćo u epski nivo korupcije, ajde strucnjaka nekog da to argumentima pobije?

:) Sve je samo stvar percepcije. Negde je korupcija legalizovana negde nije. Kod nas na primer nije pa onda ispada ilegalno. Ono sto u Srbiji smatraju korupcijom je lepo uvrsteno u Zakon i onda samo oni koji su u mogucnosti dobijaju bolje uslove ili "preko veze" dok ostali nemaju sansu. (to se recimo ne smatra korupcijom) dok kod nas na primer vecina ljudi ako ih pitas da li je tender za Pekabetu korupcija ce ti odgovoriti sa da. A zapravo nemaju veze sa mozgom kako kapitalizam funkcionise.

Screenshot from 2025-01-05 11-06-49.png

Lobbying Disclosure Act

Kada meris korupciju meris zapravo koliko para je otislo na crno nekome i neko nije platio porez (na primanje mita) na to a omogucio ti je da tipa kupis drzavno zemljiste i to samo tebi. Kada tako meris onda naravno zemlje gde korupcija nije legalizovana imaju mnogo veci stepen korupcije. Kada legalizujes drogu (kao u Oregonu) onda prosto nemas krivicno delo za drogu, jer prosto nema potrebe da bilo sta radis ilegalno vec radis u skladu sa Measure 110 (od 2020) u Oregonu gde je to i izglasano.
To je isto kao da pitas gde ima vise uhapsenih za krivicno delo posedovanje droge Oregonu ili u Srbiji. Pa naravno da ih imas vise u Srbiji jer je u Oregonu legalno a ono tamo svaki drugi narkoman.

Poslednja izmena:
Ako je transparentno i po zakonu… tebi je to najmanje bitno, jel tako?

Pa nije u Oregonu legalizovana korupcija, nego marihuana.
Legalizovana je mogucnost da namestis tender za pribavljanja licne materijalne koristi. To vise ne spada u korupciju i naravno = manje korupcije. Inace je federalni zakon koji omogucava da platis da promene pravila na tenderu i prilagode onom ko je platio.

Banalizuješ..lepo si napisao ako je transparentno i u skladu sa zakonom. Ajde sad daj zakon koji kaže da je moguće namestiti tender radi pribavljanja lične koristi.

Ovo me baš zanima kako funkcioniše u realnosti, nekako ne mogu da zamislim da to može da bude praksa i po zakonu.
Slažem se da se uvek podredjuje nekome, pogotovo velikim igračima i korporacijama koji poseduju i tu neku moć koja dolazi kada imaju i svoje ljude u vladajućoj garnituri.
EDIT: I da u nekim zemljama je legalizovana marihuana na primer

Poslednja izmena:
Svrha mu je upravo smanjnje korupcije i pribavljanja lične koristi na tenderima, a ako se kojim slučajem i desi, onda imaš i zakon kojim ćeš ih sve osuditi za kriminal ako nisu radili transparentno i po zakonu.

pa nije to korupcija vec u Srbiji smatraju da je to korupcija. Naravno da je jako bitno da bude transparentno i da se na svaku takvu stvar plati porez a ne koferce kao u Srbiji :)

Screenshot from 2025-01-05 11-35-15.png

Screenshot from 2025-01-05 11-38-52.png

Zamisli dodje Zeljko Mitrovic i kaze hocu samo ja da prodajem struju. Placam sve sta treba i krene da placa redom a pre svega SNS-u.
Kod nas bi to vecina nazvala "korupcija".Naravno da nije nego ljudi ne razumeju u Srbiji kako funkcionise kapitalizam.

Fora je samo sto moras jasno da znas pravila i da ne odes mimo Zakona.

Poslednja izmena:
Jeste korupcija ako se ne plati neki vid poreza na to. Jeste korupcija ako ljudi udju u protest zbog toga, država pošalje navijače da eskaliraju protest a policija onda pohapsi protestante. Jeste korupcija ako se povede sudski postupak a i dalje u primeru Mitrović ne čeka završetak procesa već završava svoj posao. Jeste korupcija ako institucije ne reaguju u skladu sa zakonom.
Itd.
A iskreno....ja nemam ništa protiv USA modela. Oni su samo ljudsku prirodu pretočili u zakon.
@vradovic bolje nam kaži da li se poštuje zakon u USA. Kako prodju oni koji pokušaju utaju poreza? Pa makar to bile i poznate ličnosti, sportisti, političari. Da li postoji kontrola porekla imovine? Da li rade institucije svoj posao?

Poslednja izmena:
Covek pokusava da banalizuje korupciju (jer i sam koristi iste mehanizme u srbiji) navodeci transparentan zakon u usa. I da, nije mogao da ne spomene svog idola mitrovica :)

bolje nam kaži da li se poštuje zakon u USA. Kako prodju oni koji pokušaju utaju poreza? Pa makar to bile i poznate ličnosti, sportisti, političari. Da li postoji kontrola porekla imovine? Da li rade institucije svoj posao?
Sve zavisi koliko imas $$ ako nemas dovoljno .... nema teorije da prodjes dobro. Sve je na prodaju za $$. Sam ce morati barem 2-3B da plati.
Sam FTX ali za one sto nemaju dovoljno $$ institucije zesce rade dobro svoj posao.

Nego da se vratimo nekretninama

Prognoza za 2025. godinu
Prema Đokovićevim rečima, cene kvadrata će rasti za 1 do 3 odsto, što odgovara predviđenom trendu inflacije. „Cene nekretnina prate rast cena materijala, radne snage i energenata, što onemogućava značajan pad cena. Očekujem stabilizaciju sa blagim rastom od 2 do 3 odsto,“ istakao je Đoković.

Poslednja izmena:
Stabilizacija je izgubila smisao koliko su puta izgovorili reč zadnje dve godine kad god ih pitaju za cene.

Inače ovo što je on rekao nema smisla, jer ako inflacija bude iznad 3% (a biće), ispada da će cene realno pasti.

Nije bitno sta je meni bitno. Ja sam samo pokusao da objasnim da zavisi od percepcije kako meris, sta meris, ko meri, zasto meris i slicno.
Jbs vradovicu percepciju, crno je crno, ne može biti belo, pa da ga isperiepiras deset puta…nema potrebe da ovu brljavu korupciju u Srbiji porediš sa nekim lobiranjem u koliko toliko uredjenim sistemima i društvima…

Vrh