Šta je novo?

Cene nekretnina

Gledam malo štednju po bankama. Koliko to para ima. Avgusta 2022 smo imali oko 15-15.2 milijardi po bankama. Na kraju 2024 oko 16-16.5 evra. Manje od 10% maltene. Pričam ukupno eur i rsd.
U medjuvremenu m2 za dinare je porastao 50%:
Dug zemlje je porastao sa 30 na skoro 40 milijardi evra. 33+% više.
Gde su pare? 🙂 Gde je ta akumulacija?
Ako neko ima preglednije podatke neka podeli.

Gledam malo štednju po bankama. Koliko to para ima. Avgusta 2022 smo imali oko 15-15.2 milijardi po bankama. Na kraju 2024 oko 16-16.5 evra. Manje od 10% maltene.
Nekretnine?

Pa i nije baš. Koliko sam na brzinu bacio pogled. Novac za nekretnine je manje više isti. Samo dobijaš sve manje kvadrata.

Bilo bi dobro ako bi još neko bio vredan i pokušao da iskopa kretanja kreditne zaduženosti pojedinaca (stambeni i potrošački krediti) i kompanija (2022 do kraja 2024). Da li je tu bilo promena.
Evo @Defke sigurno to voli da traži. Državnu statistiku. Mogao bi da se uključi za nešto pametno.

Gledam malo štednju po bankama. Koliko to para ima. Avgusta 2022 smo imali oko 15-15.2 milijardi po bankama. Na kraju 2024 oko 16-16.5 evra. Manje od 10% maltene. Pričam ukupno eur i rsd.
Ako neko ima preglednije podatke neka podeli.
Zapravo.....ovde i nije bilo novih depozita sad kad pogledam. Za 2.5 godine je to samo kamata na štednju. Praktično je akumulacija novog novca stala avgusta 2022.
Druga opcija je da se prosečnom građaninu smanjuje štednja a da se bogatima povećava u istom iznosu (zero sum).

:) Sve je samo stvar percepcije. Negde je korupcija legalizovana negde nije. Kod nas na primer nije pa onda ispada ilegalno. Ono sto u Srbiji smatraju korupcijom je lepo uvrsteno u Zakon i onda samo oni koji su u mogucnosti dobijaju bolje uslove ili "preko veze" dok ostali nemaju sansu. (to se recimo ne smatra korupcijom) dok kod nas na primer vecina ljudi ako ih pitas da li je tender za Pekabetu korupcija ce ti odgovoriti sa da. A zapravo nemaju veze sa mozgom kako kapitalizam funkcionise.

Pogledajte prilog 225261

Lobbying Disclosure Act

Kada meris korupciju meris zapravo koliko para je otislo na crno nekome i neko nije platio porez (na primanje mita) na to a omogucio ti je da tipa kupis drzavno zemljiste i to samo tebi. Kada tako meris onda naravno zemlje gde korupcija nije legalizovana imaju mnogo veci stepen korupcije. Kada legalizujes drogu (kao u Oregonu) onda prosto nemas krivicno delo za drogu, jer prosto nema potrebe da bilo sta radis ilegalno vec radis u skladu sa Measure 110 (od 2020) u Oregonu gde je to i izglasano.
To je isto kao da pitas gde ima vise uhapsenih za krivicno delo posedovanje droge Oregonu ili u Srbiji. Pa naravno da ih imas vise u Srbiji jer je u Oregonu legalno a ono tamo svaki drugi narkoman.
Pokvario ti se chatgpt

1736112685771.png

vradovic se istripovao da je genije multitaskinga, pa ovde sa promilom fokusa misli da je vrhunski influenser na forumu i da se ljudi primaju i odmah ujutru odu i kupe nešto u BW :)
Prodaja m…za b……e, a pomalo i nervoza, ne ide kako se planiralo 🙃

Ovih 110m2 pisi da ima daj boze 60-70m2 korisne povrsine gde ne udaras glavu.
Pa dobro za tu cenu mi je realno ok, nadje se svrha i tih m2 gde bi udarao glavom, ne znam lokaciju ali eto po meni je ok stan za te pare. 110m2 za 175k u širem centru NS-u. Ne znam, ja volim nekad da gledam da mi je čaša do polu puna, inače mi ni jedna stvar ili da kažem stan ne bi odgovarao.
Slažem se da nema korisnih 110m2 ali to je stvarno lepa kvadratura, nekako mi je sad pomalo krivo što nisam uzeo veći za mene porodični stan dok ovo pišem, ali polako to bi bio šok za moj organizam koji je navikao na manje i lošije stanove, valja korak po korak 😉

pokušao da iskopa kretanja kreditne zaduženosti pojedinaca (stambeni i potrošački krediti)
Šta ima da se kopa, uđeš na sajt NBS i imaš sve.

Struktura potraživanja banaka od privrede po namenama / struktura potraživanja banaka od domaćeg stanovništva.

Naveo bih cifre, ali cenim da mi niko neće dati lajk zbog toga, tako da vam prepuštam to zadovoljstvo...

Navodno dug nije 40, nego 100 milijardi
Dug je onoliki koliko forumdžije odrede putem rasprave. Oni koji žive u zemlji sigurno osećaju dug jače, pa ćemo njima dati veći ponder. Ovi što pričaju o dugu iz inostranstva imaju manje pravo učešća sa ponderom 0.5. Posle ćemo standardnom devijacijom da dobijemo određenu brojku i prenesemo je svim medijima putem press release-a foruma (ako bude onih koji će želeti da objave naše ingeniozne kalkulacije).

Poslednja izmena:
Šta ima da se kopa, uđeš na sajt NBS i imaš sve.

Struktura potraživanja banaka od privrede po namenama / struktura potraživanja banaka od domaćeg stanovništva.

Naveo bih cifre, ali cenim da mi niko neće dati lajk zbog toga, tako da vam prepuštam to zadovoljstvo...
Mikrofon je vaš 🙂. Slobodno ubaci cifre.

Ljudi vide da je kraj zaduživanju veoma blizu. Navodno dug nije 40, nego 100 milijardi...kupujte parče zemlje, kuću bilo gde, posla neće biti, a oni koji budu radili radiće za još niže plate nego sada, najavljuju da neće biti za penzije.
👆 Nije ovo baš sve budalaština kao što se sprdaju pojedini na forumu. Savin komentar zapravo zavisi od brzine implementacije AI i industrijskih robota umesto ljudi.

Marijan Rističević me blokirao na Tviteru tokom aktuelne vesti o Šapićevoj ideji da premesti Tita.
Objavio je komentar:
“Eh, kako će još deca da vraćaju Titove dugove,
generacijski.”
Na to sam mu postavio pitanje: “Pa zar Vučić i država nisu odavno u plusu? Kakvi dugovi?”
(Inače, ne podnosim priče o “ekonomskom tigru”). Posle tog pitanja ja popijem blok.

Ne razumem zašto ljudi stalno misle da je država u dugu ili da se neprestano zadužuje. Smatram da je država u plusu, samo što vaši džepovi možda nisu onakvi kakvi biste želeli da budu.Uostalom ako se pozivate na titove dugove mislite da će neko da Vam smanji plate ? Pa za koliko radite ? Hocu reci na koliko ste prijavljeni?!

Kad neko kaže: "navodno dug nije 40 milijardi nego 100", a pritom ne navede ništa uz to, meni je to isto kao da je rekao: navodno Hitler nije mrtav, on i dalje živ i krije se po selima Crne Trave.
Pa ne sme čovek da otkriva sve na forumu. Ovo je dovoljno i hvala mu. Kupujem kuću i parče zemlje, i ne pitam za cenu. Parket sam odavno naložio i spremio par dzakova krompira da trampim za stanove na Vračaru (samo historical). Ponude u inbox.

Vrh