Šta je novo?

Cene nekretnina

Mi smo medju najgorim u Evropi, pa jedno 200 godina, nista tu nije revolucionarno. Bicemo u donjoj polovini i za 50 godina, samo ce nadam se ta razlika izmedju ‘najboljih’ i ‘najgorih’ biti jos manja. Opet, Evropa je kontinent sa najboljim standardom zivota i jbg tesko je tu progurati se mnogo dalje. Cak i ti Rumuni, sa neverovatnim rastom, su opet na dnu Evrope samo eto imaju nas i Bugare, ko sto mi imamo Bosance i Albance, da se vade. To nece jedni izbori i jedna promena vlasti resiti, to je nesto sa cime mozes da se pomiris, ili da emigriras.

To opet ne znaci da se i kod njih i kod nas i kod Albanaca ne zivi bolje nego pre 10 god, i da se kece ziveti jos bolje. Ne znaci da za 5 godina i stvari koje si naveo nece biti resene. Nece ih doduse resiti besmislene fraze poput te ‘kolinija za rudnike i otpad’. Evo ubismo se od rudarstva.
Meni ne treba najbolja zemlja na svetu. Meni treba da naša zemlja bude bolja. Ali ne brža jača bolja nego da radimo na funkcionisanju institucija. Bez obzira ko je na vlasti da institucije rade za promenu. Ali da rade za sve. Mi smo toliko ograničili ponudu nekretnina i toliko podigli takse, usporili sve što može (od katastra, urbanizma, priključenja struje, gasa, usporene i nemoguće legalizacije itd) samo da bi podigli cene nekretnina da se rasproda vodeni projekat. Dali besplatno zemlju, proglasili ga projektom od specijalnog značaja (ne primenjuju se svi zakoni u tom slučaju) samo da bi odredjen broj ljudi profitirao. I sad nam još ovakvi kao ti sole pamet da je to dobro za nas i ako nam se ne sviđa da emigriramo 🙂. Pa lepo.

Mi smo medju najgorim u Evropi, pa jedno 200 godina, nista tu nije revolucionarno. Bicemo u donjoj polovini i za 50 godina, samo ce nadam se ta razlika izmedju ‘najboljih’ i ‘najgorih’ biti jos manja. Opet, Evropa je kontinent sa najboljim standardom zivota i jbg tesko je tu progurati se mnogo dalje. Cak i ti Rumuni, sa neverovatnim rastom, su opet na dnu Evrope samo eto imaju nas i Bugare, ko sto mi imamo Bosance i Albance, da se vade. To nece jedni izbori i jedna promena vlasti resiti, to je nesto sa cime mozes da se pomiris, ili da emigriras.
Samo sto su Rumuni i Bugari do pre 30-ak godina dolazli kod nas u nadnicu, a sad nas siju po platama i imaju jeftinije nekretnine, jaci pasos, manju korupciju, zdraviji vazduh,... Jedino po cemu smo mozda malo "smanjili" tu razliku je nominalna plata koja je pritom totalno obezvredjena inflacijom, a sve to lako moze sve to da se ponisti padom kursa, dok nam zagadjena sredina, visoka korupcija,... ostaje.

Koliko god se neko bunio, Bugari, Rumuni i Hrvati su svi marka za nas. I ne idu u ambasadu na razgovor 6 meseci ranije ako hoce da idu u Njujork, nego kupe kartu za sutra i idu. Ne zelim vise da ulazim u tematiku jer nisam ekspert, ja sam samo jedan inzenjer koji je pobegao od siromastva i voli da putuje i ima uslova jer mu je obrazovanje to omogucilo, ali ono sto vidim je jako prosto. U losoj smo situaciji jako.

I bugarima i rumunima treba viza za Ameriku kao i nama.
I nije baš da je to ono što ih razlikuje od nas.
Idi napravi turističku vizu pa putuj koliko hoćeš, za US ti vredi 10 godina.

Tih par sati čekanja za vizu jednom u 10 godina je mnogo manji problem od vremena provedenog u gužvama u prevozu (privatnom ili javnom, svejedno je).

Znaci jedino ne treba da talasas i da se bunis? :D ili bezi ili se pomiri sa stanjem da smo siromasniji a skuplji od cele Evrope. Delim pesimizam da se ovde nece mnogo promeniti dok sam ja ziv, ali to ne znaci da treba jednostavno da se pomiris i da zalepis flaster na usta, da se slucajno neko na vlasti ne naljuti.

Ako bude Mirijevo 10k dok su plate 800 evra, probaj da racionalizujes zasto je tako, dijaspora, turisti, IT, fudbaleri (toga u Bugarskoj i Rumuniji nema)... Samo dilere i crnu ekonomiju ne pominji, to vredja nasu Bogom danu vlast.
Ti bas imas nesvakidasnji talenat da svaki put promasis poentu.

Samo sto su Rumuni i Bugari do pre 30-ak godina dolazli kod nas u nadnicu, a sad nas siju po platama i imaju jeftinije nekretnine, jaci pasos, manju korupciju, zdraviji vazduh,... Jedino po cemu smo mozda malo "smanjili" tu razliku je nominalna plata koja je pritom totalno obezvredjena inflacijom, a sve to lako moze sve to da se ponisti padom kursa, dok nam zagadjena sredina, visoka korupcija,... ostaje.
Jeste, i onda bio rat. Plus su te price o njihovom nadnicarenju preuvelicane, ko i soping po Trstu.

Meni ne treba najbolja zemlja na svetu. Meni treba da naša zemlja bude bolja. Ali ne brža jača bolja nego da radimo na funkcionisanju institucija. Bez obzira ko je na vlasti da institucije rade za promenu. Ali da rade za sve. Mi smo toliko ograničili ponudu nekretnina i toliko podigli takse, usporili sve što može (od katastra, urbanizma, priključenja struje, gasa, usporene i nemoguće legalizacije itd) samo da bi podigli cene nekretnina da se rasproda vodeni projekat. Dali besplatno zemlju, proglasili ga projektom od specijalnog značaja (ne primenjuju se svi zakoni u tom slučaju) samo da bi odredjen broj ljudi profitirao. I sad nam još ovakvi kao ti sole pamet da je to dobro za nas i ako nam se ne sviđa da emigriramo 🙂. Pa lepo.
Realno, i takvi kao ti nam sole pamet da smo najgori na svetu i da bolje biti nece (a sve to jer se nisi penzionisao u 40oj godini kako si planirao). Poklopio te je lepo, sad ili cuti ili argumentovano pobedi. Postaje mucno citati vas obojicu. Lepo je napisao nesto sa cim se slzem, necemo postati Austrija za 5god ni 10god, kome se ne svidja moze da ode, sto i nije tako losa ideja jer nemamo mentalitet. Eto, mogu da se kladim da si ti ostvario svoj cilj penzionisanja u 40oj da bi na sva usta pricao kako smo tigar, kako je kod nas zivot dobar i kako imas najbolje smestaje u evropi.

Plus su te price o njihovom nadnicarenju preuvelicane, ko i soping po Trstu.
Ne bih rekao da su preuvelicane, bar iz mog iskustva. Jeste kod nas bio rat ali se rat i zavrsio, samo mi nismo mogli mentalno da prelomimo da nam trebaju promene u odnosu na postojeci sistem.

Znaci bombardovanje je krivo za to sto imamo vecu korupciju od Bugara i Rumuna? Srecom oni nisu bili decijama pod Sovjetimw.
Naravno. Kad unistis sistemski drzavu sve poluge vlasti i mehanizmi su veoma losi i naravno da se tada radja korupcija. Sistem je tu da sprecava korupciju.
Nasi prijatelji su nam pomogli pa su nas resetovali na nulu pa treba vremena dok se povratimo na normalu.

Isti oni prijatelji od kojih se ne vracas? Kada srusis drzavu ostaje narod, ako je narod korumpiran bice i sledeca vlast sve dok se vremenom ne promeni vecinski mentalitet.
Aha. U svakom sistemu kada srusis mehanizme sprecavanja korupcije, javlja se korupcija. Ne vidim sta je tu cudno.

Meni ne treba najbolja zemlja na svetu. Meni treba da naša zemlja bude bolja. Ali ne brža jača bolja nego da radimo na funkcionisanju institucija. Bez obzira ko je na vlasti da institucije rade za promenu. Ali da rade za sve.
Pa s pvim se i ja slazem.

Mi smo toliko ograničili ponudu nekretnina i toliko podigli takse, usporili sve što može (od katastra, urbanizma, priključenja struje, gasa, usporene i nemoguće legalizacije itd) samo da bi podigli cene nekretnina da se rasproda vodeni projekat.
Ovo vec diskutabilno. Jesmo li investitorski pakao gde svako gradi sta hoce ako podmaze il je drzava stopirala sve zbog BnV? Ne moz bas oba.
I sad nam još ovakvi kao ti sole pamet da je to dobro za nas i ako nam se ne sviđa da emigriramo 🙂. Pa lepo.
Pa i nisam bas tako rekao ali stagod

Pazi to je moje mišljenje i na osnovu koga donosim odluke oko ulaganja u akcije i sve. Što ne mora da znači da je tačno. Lično mislim da će i US i Evropa da uđe u opasnu recesiju. EU je već duže vremena ali se krije. US lažiraju podatke oko zaposlenosti i nezaposlenosti više nego Slobo 90-ih. Moje mišljenje je da će akcije i BTC i sve da skoče još jednom a onda sledi veliki pad. Akcije inicijalno pad 20% pa posle još više. Ovo je moje mišljenje i pošto mislim da je dosta opasno sad igrati se na berzi ja sam se povukao i čekam da vidim na koju će stranu da okrene tržište. Nemam ništa protiv i da kažem da sam pogrešio, samo da ne izgubim pare. to ako ću propustiti koju priliku isto nema veze, biće drugih. Ne moram ni ja biti u svakoj čorbi mirođija.
Ja mislim da će da puste sve prave podatke kad Trump dođe na vlast tako da će imati da se bori s recesijom, padom berze i svim ostalim.
Trump će da stimuliše i fiskalno i monetarno (štampanjem) i tad će sirovine da odlete u nebo (što smo mi videli kod Slobe kad je bila hiperinflacija). Već sam rekao da čekam da padne zlato na 1600$ po unci i onda ću da uđem all in i čekam - to bi trebalo da bude u leto ove godine (+/- koji mesec). Sa kriptom se bojim jer i dalje mislim da je to globalna Dafina. OK lepo sam zaradio ali to je to. Tu moja priča staje. Niti sam pobornik niti protivnik kripta ali da vredi tih para ne vredi. Hvala BTC na lepom profitu prošle godine sad već, jednostavno tu transakciju posmatram samo kao privremenu i kao skidanje kajmaka ili na engleskom riding the wave. Niti sam se udubljivao čemu služi ni zašto služi već samo da uđem i izađem s profitom, što jesam i što sam rekao još u septembru prošle godine da mi je cilj bio. Sad isto savetujem sve da ako su investirani da JAKO paze. Sad šetamo po ivici žileta (ne više ni noža) i krenuće kola nizbrdo vrlo brzo.
Da li ocekujes neki black swan event? Objavljivanje realnih podataka? Carineske stope?

Znaci bombardovanje je krivo za to sto imamo vecu korupciju od Bugara i Rumuna? Srecom oni nisu bili decijama pod Sovjetimw.
Ne samo bombardovanje, niz dogadjaja devedesetih koji je kulminirao bombardovanjem i 5. Oktobrom je uzrok dosta toga, pa i nase korupcije i cinjenice da Rumuni i Bugari ne dolaze na nadnicu ovde vise (mada svakako danas kod svih nas dolaze Nepalci i Bangladesani).

Oni su svoje revolucije i tranzicije poceli 10 godina ranije. Samo zahvaljujuci tome sto smo 1990 bili fino ispred danas ne zaostajemo jos vise.

Evo za Vradovića i Defketa, Arčibald Rajs:

1000039626.jpg

Realno, i takvi kao ti nam sole pamet da smo najgori na svetu i da bolje biti nece (a sve to jer se nisi penzionisao u 40oj godini kako si planirao). Poklopio te je lepo, sad ili cuti ili argumentovano pobedi. Postaje mucno citati vas obojicu. Lepo je napisao nesto sa cim se slzem, necemo postati Austrija za 5god ni 10god, kome se ne svidja moze da ode, sto i nije tako losa ideja jer nemamo mentalitet. Eto, mogu da se kladim da si ti ostvario svoj cilj penzionisanja u 40oj da bi na sva usta pricao kako smo tigar, kako je kod nas zivot dobar i kako imas najbolje smestaje u evropi.

Ne bih rekao da su preuvelicane, bar iz mog iskustva. Jeste kod nas bio rat ali se rat i zavrsio, samo mi nismo mogli mentalno da prelomimo da nam trebaju promene u odnosu na postojeci sistem.
Ako pod penzionisanjem podrazumevaš da radim 2 posla za sebe umesto 1 za platu onda da....planirao sam da se penzionišem.
Ne znam šta me je to poklopio.
Šta si mu ti? Neki šef u hijerarhiji ili drveni advokat pa svaki put braniš sirotog malog🙂.

Brate, meni je ovo posao. Penzionisanje su tvoje reci, no da ne gubim slova badava. Ne branim nikog samo skrecem paznju o pogresnom zakljucivanju proisteklo iz toga sto se ne razume napisano ali je bitno da znamo da su drugi botovi.

Brate, meni je ovo posao. Penzionisanje su tvoje reci, no da ne gubim slova badava. Ne branim nikog samo skrecem paznju o pogresnom zakljucivanju proisteklo iz toga sto se ne razume napisano ali je bitno da znamo da su drugi botovi.
Ne gubiš badava slova. To se zove spin. Kada pišeš i pričaš nešto a ništa ne kažeš ali pametno upotrebom par reči primoraš drugu stranu da ti daje neka objašnjenja. Skretanje pažnje. Spin

Mirijevo 5k je sprdnja na Vradovićeve prognoze šta će biti u narednih par godina sa cenama.
Shvatio sam, ali se više puta to spomenulo nego neke trenutno realne cene...
Znam da takve izjave trigeruju mnoge pa se zato ponavljaju, ali mislim da se preteralo, osim ako stvarno ne mislite da će se to desiti u narednih 10god, što je po meni nemoguće.

Rumuni su jedna od, ako ne i najuspesnija ekonomska prica Evrope 21. veka, a poceli smo sa dosta slicne tacke 2000. Mislim da poredjenje ima dosta vise smisla nego sa Austrijama i Svedskama sa kojima nismo bili blizu istog nivoa nikad.

I ne mislim da su Rumuni 10 god ispred nas, 5 otprilike.
Kako si odredio tih 5 godina? Koliki je BDP Rumunije a koliki naš? Dok god nismo u EU oni će nam svake godine bežati sve više i više, jer imaju pristup fondovima o kojima mi možemo samo da sanjamo kao ruska prćija.

Bio sam skoro u Temišvaru i s jedne strane odlično se provedoh a sa druge se dobrano smorih kad videh kako lepo žive u odnosu na nas.

Samo se priča o Mirjevu 5k, a ono ispod 2k.
Čuveni BNV se reklami po ceni od 3615eur...
Da ponovim o trenutnim cenama nekretnina 😉
Zna li se koliko m2 je taj stan od 3615? Koliko stanova je u ponudi? Spratnost?
Da ne bude 120m2, severna strana u prizemlju. Naredni po ceni je 5666.

Vrh