Šta je novo?

Cene nekretnina

Naravno, 3615 +PDV :)
Uzimati reklame sa rezervom bas iz razloga sto je Sale rekao iznad ali isto tako, vecita poredjenja sa BNV su malo ipak dosadila.

Po meni BNV je toliko masivna gradnja da vise ne moze biti nikakvo merilo ni luksuza niti trendsetera, dobar deo novogradnji se svakako izjednacila u ceni sa njima danas.

Bas tako to je reklama velikim slovima od 3615 pa malim plus PDV, znači skoro 4k.
Iskreno ne znam koje kvadrature je stan i njegovu mikrolokaciju.
Tamo zavisi stvarno od kvadrature i mikrolokacije.
Isti stan po kvadraturi ali boljoj mikrolokaciji je skuplji i po 10k(dalje od bučne ulice, bolji pogled, viši sprat).
Ja sam iskreno prestao da istražujem i da sa njima toliko komuniciram, prošli put kada sam se i našao sa agentivom sam ovde okačio njihove cene za stanove koje sam gledao, mislim da sam ceo papir uslikao i okačio.
Sada zovu i hoće ponovo sastanak ali nemam vremena da odem da to vidim jer sam odložio bilo kakvu kupovinu za naredne mesece, sigurno jedno 1/2 godine neću ništa ni uzimati ni toliko detaljno istraživati.

Kako si odredio tih 5 godina? Koliki je BDP Rumunije a koliki naš? Dok god nismo u EU oni će nam svake godine bežati sve više i više, jer imaju pristup fondovima o kojima mi možemo samo da sanjamo kao ruska prćija.

Bio sam skoro u Temišvaru i s jedne strane odlično se provedoh a sa druge se dobrano smorih kad videh kako lepo žive u odnosu na nas.
Pa, zapravo, poslednje dve godine mi rastemo malo brze od njih. Dal smo ruska prcija je budalastina ali o tome ima dosta rasprava na politickim temama, ne moramo ovde.

Ja sam baš trenutno u Temišvaru, jeste dosta toga jeftinije, i tacno se vidi da tih par godina kasnimo po dostupnosti nekih stvari ali ne vidim toliko bolji zivot da bi se neko ‘dobrano smorio’. A i provod iskreno, aj ok Beograd je ipak dosta veci ali i Novi Sad je solidno življi grad.

Bio sam skoro u Temišvaru i s jedne strane odlično se provedoh
Verovatno nisi mislio na noćni provod, ali evo jedne trivije: Rumuni imaju prejaku turbo folk scenu, odnosno žanr muzike koji zovu "manele". U moje studentske dane su često rokali po studentskim domovima. I dan danas pamtim mnoge rumunske reči.
Eto, čak i tu mogu da nam pariraju, vraga mu...

Pa, zapravo, poslednje dve godine mi rastemo malo brze od njih. Dal smo ruska prcija je budalastina ali o tome ima dosta rasprava na politickim temama, ne moramo ovde.

Ja sam baš trenutno u Temišvaru, jeste dosta toga jeftinije, i tacno se vidi da tih par godina kasnimo po dostupnosti nekih stvari ali ne vidim toliko bolji zivot da bi se neko ‘dobrano smorio’. A i provod iskreno, aj ok Beograd je ipak dosta veci ali i Novi Sad je solidno življi grad.
Po kojoj dostupnosti je Rumunija ispred? Mi imamo shared service u Bukureštu i u smislu korporativne organizovanosti, strukture ljudi i svega što se tiče posla kapa dole. Međutim grad (koji je solidno veći od Beograda) je raspad sistema. "Stari grad" gde trešti muzika i go-go igračice u izlogu diskoteka, butici sa poliesterskim haljinama i ostale lokalne čarolije su kao vremeplov u 90-e. Što se tiče atmosfere, zabave, samog kvaliteta sadržaja BG je bukvalno New York za Bukurest.

Po kojoj dostupnosti je Rumunija ispred? Mi imamo shared service u Bukureštu i u smislu korporativne organizovanosti, strukture ljudi i svega što se tiče posla kapa dole. Međutim grad (koji je solidno veći od Beograda) je raspad sistema. "Stari grad" gde trešti muzika i go-go igračice u izlogu diskoteka, butici sa poliesterskim haljinama i ostale lokalne čarolije su kao vremeplov u 90-e. Što se tiče atmosfere, zabave, samog kvaliteta sadržaja BG je bukvalno New York za Bukurest.
Pansta znam, prosao sam kroz ovaj Ilus town ovde i veci je izbor brendova odece, tehnike, hrane, punije knjizare. Imaju elektricni uber, elektricne bajseve za iznajmljivanje po gradu, tako neke sitnice koje ce verovatno uskoro kod nas ali ih nema jos.

Za sadrzaj se slazem, ponuda restorana recimo je prilicno mrsava, sve italijanski i pubovi sa burgerima, slabo imaju svojih tradicionalnih, od ovih egzoticnih kuhinja eventualno po jedan. Jeste manji grad ali i Novi Sad ima bolju ponudu po meni.

Ruku na srce nasli smo jedan vijetnamski i bio je odlican, plus kad je dosao racun preracunao sam u evre i pomislio ‘ok, malo skuplje al ne bi puno manje bilo ni u Bg-u’, posle skapiram da sam lose konvertovao i da je zapravo duplo manji :)

Znaci Beograd ima manje plate nego Bukurest, nema metro za razliku od Bukuresta, stanovnicima Beograda je stan teze priustiv nego stanovnicima Bukuresta, u Beogradu je zagadjeniji vazduh, vise korupcije, ali to nema veze, posto Beograd ima splavove za razliku od Bukuresta, i zato je za njega New York.

Pansta znam, prosao sam kroz ovaj Ilus town ovde i veci je izbor brendova odece, tehnike, hrane, punije knjizare. Imaju elektricni uber, elektricne bajseve za iznajmljivanje po gradu, tako neke sitnice koje ce verovatno uskoro kod nas ali ih nema jos.

Za sadrzaj se slazem, ponuda restorana recimo je prilicno mrsava, sve italijanski i pubovi sa burgerima, slabo imaju svojih tradicionalnih, od ovih egzoticnih kuhinja eventualno po jedan. Jeste manji grad ali i Novi Sad ima bolju ponudu po meni.

Ruku na srce nasli smo jedan vijetnamski i bio je odlican, plus kad je dosao racun preracunao sam u evre i pomislio ‘ok, malo skuplje al ne bi puno manje bilo ni u Bg-u’, posle skapiram da sam lose konvertovao i da je zapravo duplo manji :)
Prethodnih godina poručujem hranu i jedem po restoranima, Novi Sad je u pitanju i ponekad BG. Primećujem da je kod nas skočila cena tih stvari otprilike 50% pa i više pogotovo u prethodnih 2-3god.
Malo malo pa se iznenadim koliko je to ustvari skupo, to jest skuplje svakih par meseci.

Znaci Beograd ima manje plate nego Bukurest, nema metro za razliku od Bukuresta, stanovnicima Beograda je stan teze priustiv nego stanovnicima Bukuresta, u Beogradu je zagadjeniji vazduh, vise korupcije, ali to nema veze, posto Beograd ima splavove za razliku od Bukuresta, i zato je za njega New York.
Još dok si postovao kao P3rica89, jasno je da ne poznaješ Beograd. Zapravo, većina splavova je davno uklonjena, a na ove koji su presostali vise gotovo niko ne izlazi. Beograd ima raznovrsnu I eklekticnu scenu, od vrhunske kafe (gde su ruku na srce Rusi doprineli), preko raznovrsnog I ukusnog street food-a do fine dining opcija kojih se mnoge metropole sa metroom ne bi postidele. Na sve to, grad (makar ovaj centralni deo) pulsira, uvek ima ljudi I sadržaja i osećaš se da zaista živiš u jednoj evropskoj preatonici. Nedostaje bolja I raznovrsnija internacionalna kuhinja (ne pizza, pasta I slično) ali grad se drastično promenio u proteklih 3-4 godine. Ja nisam konparirao infrastrukturu I plate, već neki opsti vajb I atmosferu koji su daleko na strani Beograda, ne samo u odnosu na Bukurest, već I na bilo koji grad u jugoistocnoj Evropi.

Još dok si postovao kao P3rica89, jasno je da ne poznaješ Beograd. Zapravo, većina splavova je davno uklonjena, a na ove koji su presostali vise gotovo niko ne izlazi. Beograd ima raznovrsnu I eklekticnu scenu, od vrhunske kafe (gde su ruku na srce Rusi doprineli), preko raznovrsnog I ukusnog street food-a do fine dining opcija kojih se mnoge metropole sa metroom ne bi postidele. Na sve to, grad (makar ovaj centralni deo) pulsira, uvek ima ljudi I sadržaja i osećaš se da zaista živiš u jednoj evropskoj preatonici. Nedostaje bolja I raznovrsnija internacionalna kuhinja (ne pizza, pasta I slično) ali grad se drastično promenio u proteklih 3-4 godine. Ja nisam konparirao infrastrukturu I plate, već neki opsti vajb I atmosferu koji su daleko na strani Beograda, ne samo u odnosu na Bukurest, već I na bilo koji grad u jugoistocnoj Evropi.
Splavovi su metafora za nocni zivot i sve ono sto ti pricas. Poenta price jeste u tome da ti pricas jeste da li je Beograd privlacniji turistima od Bukuresta ili nije. Prosecnog stanovnika Beograda ne interesuju ove stvari koje si ti naveo, nego da li od svoje plate moze da prezivi do sledeceg meseca. A cak i takva "nezanimljiva" Rumunija ima 4-5 puta veci broj turista od Srbije (https://www.statista.com/statistics...spent-in-short-stay-accommodation-in-romania/, https://www.statista.com/statistics...-spent-in-short-stay-accommodation-in-serbia/). Rumuni su 2018. imali doprinos turisma GDP-u od 5,21 milijardi evra (https://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Romania#:~:text=Romania's tourism sector had,Greece and the Czech Republic.), dok je u Srbiji 2021. godine to iznosilo 940 miliona evra (https://en.pks.rs/industry-associations/association-15).
GDP Bukuresta je 88 milijardi evra, tj. 25% GDP-a Rumunije (https://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest), a GDP Beograda je 2022. iznosio 26 milijardi USD, odnosno 40% GDP-a Srbije (https://en.wikipedia.org/wiki/Econo...of 2022, the total,to 15,533 euros per capita.), a imaju slican broj stanovnika.

Poslednja izmena:
Siniša (iliti Ministar finansija) kaže da "nećemo imati novca ni za plate ni za penzije"

nećemo imati novca za plate - siniša.png

Kada neko ovako nešto izgovori, a pritom je na vodećoj funkciji u zemlji, šta da očekujemo?

- krah tržišta nekretnina?
- rast tržišta nekretnina, naročito za keš kupce, jer će ljudi masovno krenuti da dižu štednju iz banaka, zbog straha od propasti istih?

Nisam pametan, Siniša kaže da nam se loše piše...

Nemoj da verujes ni u jednu javnu razmenu argumenta u okviru SNS :cool: Gluma na nivou. Samo me cudi da na kraju obracanja nije rekao - Ja sam V... A.V.... u stilu James Bonda. Sto rece neko uvek imaju nekog bad cop-a koji nesto drami, a onda ga kao Vucko umiri, postavi na mesto.

Splavovi su metafora za nocni zivot i sve ono sto ti pricas. Poenta price jeste u tome da ti pricas jeste da li je Beograd privlacniji turistima od Bukuresta ili nije. Prosecnog stanovnika Beograda ne interesuju ove stvari koje si ti naveo, nego da li od svoje plate moze da prezivi do sledeceg meseca. A cak i takva "nezanimljiva" Rumunija ima 4-5 puta veci broj turista od Srbije (https://www.statista.com/statistics...spent-in-short-stay-accommodation-in-romania/, https://www.statista.com/statistics...-spent-in-short-stay-accommodation-in-serbia/). Rumuni su 2018. imali doprinos turisma GDP-u od 5,21 milijardi evra (https://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Romania#:~:text=Romania's tourism sector had,Greece and the Czech Republic.), dok je u Srbiji 2021. godine to iznosilo 940 miliona evra (https://en.pks.rs/industry-associations/association-15).
GDP Bukuresta je 88 milijardi evra, tj. 25% GDP-a Rumunije (https://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest), a GDP Beograda je 2022. iznosio 26 milijardi USD, odnosno 40% GDP-a Srbije (https://en.wikipedia.org/wiki/Econo...of 2022, the total,to 15,533 euros per capita.), a imaju slican broj stanovnika.
Lol, gde sam ja spominjao broj turista? Rumunija je višestruko veća zemlja od Srbije, dugo su u EU, zaista me ne čudi da ostvaruju veći prihod od turizma nego mi. Ja sam govorio o sadrzajima koje Beograd nudi kqo grad, I to još dodatno ograničio na centralne (urbane) delove grada. de jel moguće da toliko mašiš poentu svega što se napiše I kao papagaj ponavljaš ono što svi znamo (da Beograd nema metro, da ima lošiju infrastrukturu, niži BDP, viši stepen korupcije, itd.)

Lol, gde sam ja spominjao broj turista? Rumunija je višestruko veća zemlja od Srbije, dugo su u EU, zaista me ne čudi da ostvaruju veći prihod od turizma nego mi. Ja sam govorio o sadrzajima koje Beograd nudi kqo grad, I to još dodatno ograničio na centralne (urbane) delove grada. de jel moguće da toliko mašiš poentu svega što se napiše I kao papagaj ponavljaš ono što svi znamo (da Beograd nema metro, da ima lošiju infrastrukturu, niži BDP, viši stepen korupcije, itd.)
Nisi pominjao broj turista, samo sto si Beograd opisivao kao Njujork a Bukurest kao Drakulin dom :)

Nemoj da verujes ni u jednu javnu razmenu argumenta u okviru SNS :cool: Gluma na nivou. Samo me cudi da na kraju obracanja nije rekao - Ja sam V... A.V.... u stilu James Bonda. Sto rece neko uvek imaju nekog bad cop-a koji nesto drami, a onda ga kao Vucko umiri, postavi na mesto.
Kad je izbor za Oskara u Holivudu? Sinisa ce ga osvojiti za najbolju sporednu ulogu :) jos ako zalepi zvaku Hale Beri (kao Adrijen Brodi) onako neocekivano ... :)

a poceli smo sa dosta slicne tacke 2000.
Mislim da je njihova tačka 2000. godine već bila daleko iznad naše.
Nakon pada Čaušeskog 89-te, njihov prelaz sa komunizma na tržišnu ekonomiju išao je relativno glatko (a daleko, daleko lakše nego nama). Oni su, pre nego što smo ušli u 2000. godinu, već potpisali SAA i krenuli da se spremaju za EU. FDI su im krajem 90-ih već uveliko kretale (Ford & Criova, Renault & Dacia.). A kod nas ratno stanje, sankcije i sve što smo već prežvakali hiljadu puta. Jugoslavija je bila jedna kompleksna, multietnička tvorevina posle čijeg raspada nije moglo tek tako da se stane na noge (ali to je opet priča za drugu temu).

Posle kad su ušli u EU 2007, tad su im već upumpali ozbiljnu pomoć. Njima oko 2% BDP-a čini Cohesion Funds od EU. Od 2021-2017 31 milijarda evra. Prethodni do 2020 je bio 22 milijarde. Agrikulturni progam (CAP) 20 milijardi. Ozbiljni iznosi.
Slažem se da ima poente porediti se sa njima, ali je i ovo klasična priča: šta bi bilo, kad bi bilo. Lako možemo da kažemo: da smo i mi imali njihove okolnosti (kao što nismo), mi bi sad možda bili i bolji od njih...
Ali pošto nismo, to može samo da izazove neželjene komentare, pa ne vredi ni pričati suviše o tome.

Siniša (iliti Ministar finansija) kaže da "nećemo imati novca ni za plate ni za penzije"

Pogledajte prilog 225205

Kada neko ovako nešto izgovori, a pritom je na vodećoj funkciji u zemlji, šta da očekujemo?

- rast tržišta nekretnina, naročito za keš kupce, jer će ljudi masovno krenuti da dižu štednju iz banaka, zbog straha od propasti istih?

Švedski akcioni imaju bolji scenario i režiju. Napravim problem gde ga nema i onda sam kao spasio sve. I tako iz nedelje u nedelju.
Da je ozbiljno, ne bi se pričalo na TVu.

A bdp po glavi stanovnika samo više od 50% veći kod Rumuna. Ako mi za 5 godina smanjimo tu razliku na 0 pa bili bismo svetsko čudo, zar ne?

Temišvar nema smisla porediti sa Beogradom. To je neki recimo deseti grad po veličini u Rumuniji. Znači da ha uporedimo možda sa Kraljevom (onako napamet kažem sad).

Evo recimo imaju vrlo lep akva park u Temišvaru. Toga u Beogradu niti ima niti je u najavi. Ukice u boljem stanju nego Beograd, vozni park odličan, biznis centar u gradu sa sjajnim vrtom u jezerom, tako nešto nema u Beogradu osim ovog airport sitija ogrezlog u betonu. Tako da ima i taj Temišvar neke stvari koje u Beogradu nisu ni u najavi. Na moju veliku žalost.

Švedski akcioni imaju bolji scenario i režiju. Napravim problem gde ga nema i onda sam kao spasio sve. I tako iz nedelje u nedelju.
Da je ozbiljno, ne bi se pričalo na TVu.
Ozbipjno je, ali za njihoce dzepove. Dodju im cikice i kazu ovde nije placena akciza, ovde taksa, ovde ovo... Uplatite malo u budzet malo u nase dzepove i malo u dobrotvorne svrhe da se narod ne buni. I tako vec godinama.

Pogledajte prilog 225205

Pa javna je tajna da se sav novac alocira prema Expu, RSZO placa račune od juna meseca sa ozbiljnim kašnjenjima…

Pa javna je tajna da se sav novac alocira prema Expu, RSZO placa račune od juna meseca sa ozbiljnim kašnjenjima…
I krenula poreska da šalje nepostojeća rešenja sa rokom plaćanja od 5 dana. Tipa na oružje, trofejno oružje, eko takse za davno zatvorene firme čak i za period od pre 12,13,15 godina. Nešto što je odavno zastarelo (apsolutna zastarelost je 10 godina). Žali mi se kolega, njegovom ocu je stiglo rešenje da plati nešto iz 2008/2009. On srećom čuva sve uplatnice i ima sve plaćeno ali najverovatnije će morati da plati pa da piše žalbu jer žalba ne odlaže izvršenje. Pa onda da čeka refundaciju par meseci. Kažu mu u poreskoj pošto ih zna, oko 30-40k takvih rešenja poslato 31 decembra. Ne znam šta je to zabagovalo.

Vrh