Šta je novo?

Cene nekretnina

Kad neko kaže: "navodno dug nije 40 milijardi nego 100", a pritom ne navede ništa uz to, meni je to isto kao da je rekao: navodno Hitler nije mrtav, on i dalje živ i krije se po selima Crne Trave.
Nije baš 100 ali:

Spoljni dug Srbije na kraju prošle godine dostigao je 45,4 milijarde evra, a od tog iznosa više od polovine, 24,7 milijardi, odnosi se na javni dug,
----ovo je bilo na kraju 2023. Sada je javni dug oko 40 milijardi. Ukupno je to oko 60+ milijardi. To je spoljni dug

E sad unutrašnji dug:
do podataka o unutrašnjem privatnom dugu mnogo je teže doći jer ne postoji zvanična evidencija. Najpribližniju sliku daju izveštaji Udruženja banaka Srbije (UBS), koji evidentiraju kreditne obaveze privrede i stanovništva u zemlji, a one su, prema poslednjim podacima od 30. aprila ove godine, iznosili 30,8 milijardi evra.

Unutrašnji+ spoljašnji= 60+30= 90 milijardi
Pogresio je. Rekao je 100 umesto 90 i nešto.

Reinkarnirao se Hića izgleda. Eno ga sa maltarkom u Black grass

Poslednja izmena:
4000 eur+

Prolazim cesto tu, mislim da rade prvi sprat tek, tako da 50% prodato dok su jos u zemlji je prilicno dobro.
Kada je toliko mala ponuda, i da je cena 10k bi prodali isto ovoliko. Mi pričamo o 50 stanova samo.
Dolazimo do toga da se prodaja desetak stanova mesečno bilo gde tretira kao uspeh.

Kada kreće green line?

Kada je toliko mala ponuda, i da je cena 10k bi prodali isto ovoliko.
Dolazimo do toga da se prodaja desetak stanova mesečno bilo gde tretira kao uspeh.

Kada kreće green line?
Pa sad, ja sam u aprilu gledao i tek tada su kretali sa prodajom projekta, tako da su za 8 meseci prodali 50% projekta, po meni to je skroz solidno sa obzirom na cene.

Ne znam kada krece Green Line, nadam se sto pre da mi ulepsa buduci kraj :D

Spoljni dug Srbije na kraju prošle godine dostigao je 45,4 milijarde evra, a od tog iznosa više od polovine, 24,7 milijardi, odnosi se na javni dug,
----ovo je bilo na kraju 2023. Sada je javni dug oko 40 milijardi. Ukupno je to oko 60+ milijardi. To je spoljni dug
Odakle cifra od 60+ milijardi? Kada neko kaze imas 45 bombona od kojih je 24 crveno ja ne racunam da imam 70 bombona, vec 24 crvenih i 21 plavu.
EDIT: Hoces da kazes da smo se 2024 zaduzili 15 mlijardi EUR?

👆 Nije ovo baš sve budalaština kao što se sprdaju pojedini na forumu. Savin komentar zapravo zavisi od brzine implementacije AI i industrijskih robota umesto ljudi.
Sava ima istoriju izjava sa kojima se s pravom ovde sprdamo - loženje parketa i kupovina stavlna za džak brašna. Kako onda ozbiljno shvatiti bilo koju njegovu izjavu? A sve su iste "pokajte se jer stiže sudnji čas". Mene fascinira kako si ti upro da na malo drugačiji način pokažeš isto pa ideš dotle da sebe diskreditujes tumačenjem Nostradamusovih proročanstava.

Pa sad, ja sam u aprilu gledao i tek tada su kretali sa prodajom projekta, tako da su za 8 meseci prodali 50% projekta, po meni to je skroz solidno sa obzirom na cene.

Ne znam kada krece Green Line, nadam se sto pre da mi ulepsa buduci kraj :D

Odakle cifra od 60+ milijardi? Kada neko kaze imas 45 bombona od kojih je 24 crveno ja ne racunam da imam 70 bombona, vec 24 crvenih i 21 plavu.
Kažu u tekstu. Na kraju 2023 ukupan spoljni dug Srbije je iznosio 45 milijardi. Od toga javni dug Srbije 25. To je bilo na kraju 2023. Sada je javni dug skoro 40 milijardi. To je 60 🤷. Ako lažu oni 🤷.

Kažu u tekstu. Na kraju 2023 ukupan spoljni dug Srbije je iznosio 45 milijardi. Od toga javni dug Srbije 25. To je bilo na kraju 2023. Sada je javni dug skoro 40 milijardi. To je 60 🤷. Ako lažu oni 🤷.
Da se ne bi frljali sa ciframa moze se i gledati zvanicna statistika:

Screenshot 2025-01-06 at 09.24.57.png

Javni dug Srbije na kraju oktobra iznosi 38,13 milijardi evra.

Pa onda ispade još gore.....
Direktne + indirektne obaveze su 36.5 + 38.4 = 74.9 milijardi.
Dodaj na to podatak iz teksta o privatnom unutrašnjem dugu iz aprila 2024 u iznosu od 30,8 milijardi....... prešli smo 100 🤔

Ovo je ukupan dug. Privatni+državni.

Direktne + indirektne obaveze su 36.5 + 38.4 = 74.9 milijardi.
Sale, procitaj opet lepo tabelu i sadrzaj celog izvestaja.
Indirektne obaveze su 1.8 milijarde dok su direktne obaveze 36.5 milijardi za ukupno 38.4 milijardi (zaokruzivao sam decimale)

Odakle ti cifra od 74.9 milijardi, koje si cifre ti sabirao tacno?

Samo da podsetim pre nego što se diskusija dodatno rasplamsa, originalna izjava Save je bila sa dug nije 40 nego 100 milijardi. Nit se pominje koji dug, niti ko je lagao da je dug 40 a zapravo je 100. Znači bukvalno se igramo tumačenja Nostradamusa.

Sale, procitaj opet lepo tabelu i sadrzaj celog izvestaja.
Indirektne obaveze su 1.8 milijarde dok su direktne obaveze 36.5 milijardi za ukupno 38.4 milijardi (zaokruzivao sam decimale)

Odakle ti cifra od 74.9 milijardi, koje si cifre ti sabirao tacno?
Moraću da proučim ovo. Nemam sad vremena da se posvetim. Kad završim sa poslom kasnije.
Baš me je zaintrigiralo.
Druga stvar koju planiram da pogledam detaljnije je podatak o štednji. Nemoguće je da se uz silne milijarde eur, povećanje m2 dinara povećala samo 10%.

Moraću da proučim ovo. Nemam sad vremena. Kad završim sa poslom kasnije.
Baš me je zaintrigiralo.
Druga stvar koju planiram da pogledam detaljnije je podatak o štednji. Nemoguće je da se uz silne milijarde eur, povećanje m2 dinara povećala samo 10%.
Naravno, procitaj slobodno i deo sekcije o unutrasnjem dugu:

Screenshot 2025-01-06 at 09.39.01.png

I uporedi ga sa sa izjavom clanka danas koji si citirao:
"Država je precizno utvrdila i svoj unutrašnji dug koji u evrima iznosi 10,99 milijardi."

Ispada da je drzava smanjila unutrasnji dug sa 10,99 milijardi na 10,4 milijarde.
A dug koji ti spominjes od 30 milijardi je dug stanovnistva prema bankama, i ja nemam pojma zasto bi drzavu Srbiju zanimalo koliko EUR ja dugujem privatnoj banci?
To nije njen dug.

Imas i kreditni izvestaj banaka ovde:

Ne znam zasto bi sabirali kredite stanovnistva sa kreditima drzave, pa ako to uradimo u bilo kojoj drzavi to je katastrofa.

Ovo je ista ona aritmetika kojom dodju do zakljucka da dug Kine recimo nije 77% vec 300% BDP-a.

Da bi ra racunica nesto znacila, treba da se primeni na svaku zemlju i uporedi, al onda ce svi imaju duplo veci bar dug.

Država se zadužuje i u domaćoj valuti :D
Pitam, jer mi se sve čini da na forumu ljudi nesvesno čas ciljaju na ukupan javni dug, čas na učešće spoljnog duga države u javnom dugu, čas na ukupan spoljni dug. Moramo biti jasni u formulacijama.
Radi se takođe o ovome. Ako nekog baš toliko zanima koliko je samo država dužna nek gleda javni dug kao kategoriju ukupnih obaveza države i kraj priče. U ukupan spoljni dug spadaju i dugovanja privatnog sektora, banaka itd.
Ali kad sve to staviš na gomilu, oduzmeš, sabereš, malo pomnoziš, i dobiješ brojku koju god ti duša ište.

Radi se takođe o ovome. Ako nekog baš toliko zanima koliko je samo država dužna nek gleda javni dug kao kategoriju ukupnih obaveza države i kraj priče. U ukupan spoljni dug spadaju i dugovanja privatnog sektora, banaka itd.
Ali kad sve to staviš na gomilu, oduzmeš, sabereš, malo pomnoziš, i dobiješ brojku koju god ti duša ište.
Spoljni dug privatnog sektora je verujem dug domaćih kompanija matičnim firmama. Svako formiranje profita u Srbiji se vraća matičnim firmama kada dodje do budućeg profita.
Manje plaćanje poreza u Srbiji u narednom periodu. Ne treba zanemariti.

Baš me zanima šta si ovde hteo da kažeš, pošto ovo nema nikakve logike.
Štednja po računima stanovništva se od avgusta 22 do danas povećala desetak %. To je maltene samo kamata na oročenje.
Sa druge strane silne milijarde su ušle u zemlju. Plus se mnogo povećao m2 dinara.
Moram da proverim nekako taj podatak (tako kaže štampa ali mene zanima tačan iznos).
To znači ako je tačno da postojeća štednja na računima stoji i umnožava se. Nema nove a mnogo je više para u opticaju. Nema značajne akumulacije.

Štednja po računima stanovništva se od avgusta 22 do danas povećala desetak %. To je maltene samo kamata na oročenje.
Sa druge strane silne milijarde su ušle u zemlju. Plus se mnogo povećao m2 dinara.
Moram da proverim nekako taj podatak (tako kaže štampa ali mene zanima tačan iznos).
To znači ako je tačno da postojeća štednja na računima stoji i umnožava se. Nema nove a mnogo je više para u opticaju. Nema značajne akumulacije.

Ko je lud na veliku inflaciju da orocava pare u stednju od 3-4%?

Da li može da se pretpostavi neki okvir cena za Green Line? Od 3k prvi stanovi u predprodaji?

Vrh