Šta je novo?

Cene nekretnina

^^Ne znam, zapeli su s tim da Expo ima ne samo svetom-promidžbenu funkciju, veće viđenosti Srbije, već i finansijsku dobit...
Jel postoji neko ovde da istu objasni, a da nisu turisti u to vreme🤷
Probaću, makar kako ja razumem. Expo je paradigma (šema, prikaz) razvoja Srbije u bliskoj budućnosti. Jedan projekat-jedan simbol koji oslikava gde Srbija želi da bude te 2027e. Želi da bude država koja je u kontaktu sa svetom i razvija se. Kreira se buzz-word Expo, koja će se korisiti kao magnet za sve ostale investitore. Na primer, ako piše po nekim ekonomskim tekstoima na engleskom da će biti Expo, veće su šanse da još neko smatra da je Srbija dobra destinacija. Suprotno tome bi bilo da u tekstovima nema plana šta će se dešavati. Još jedna analogija koja može slikovito da objasni značenje pojma Expo u Srbiji: AI, IOT, web 3.0. u IT svetu investicija. Sve ove 3 reči su zaokupile pažnju investitora na svetskom nivou i omogućile da cela industrija ostane u fokusu.
Spomenuo sam primer svecke i evrovizije, zemlja bogatija od nas gleda da krajcuje te nepotrebne dogqdjaje. Mi kakvi smo kod nas bi to trajalo 7 dana, napravile bi se dve dodatne hale, nekoliko firmi za odrzavanje dogadjaja, savetovaliste za dogadjaj, pomocnike organizatora… i hvalili bi se kako nisu sve pare potrosene na sam dogadjaj vec i u to sporedno koje posle nicenu nece sluziti. Ne znam, kad smo vec pojeli g***o hajmo da vidimo taj boljitak koji ce nam expo doneti, a da nije kratkog daha (verovatno da digne jos malo cenu kvadrata za iznajmljivanje dok traje expo).
Takvi smo mi južnjaci, a i oni severnjaci. To je dobar primer. Mislim da je korisno da Srbi nauče kako je ok pokazati novac i moć i na druge(skromnije) načine.

Probaću, makar kako ja razumem. Expo je paradigma (šema, prikaz) razvoja Srbije u bliskoj budućnosti. Jedan projekat-jedan simbol koji oslikava gde Srbija želi da bude te 2027e. Želi da bude država koja je u kontaktu sa svetom i razvija se. Kreira se buzz-word Expo, koja će se korisiti kao magnet za sve ostale investitore. Na primer, ako piše po nekim ekonomskim tekstoima na engleskom da će biti Expo, veće su šanse da još neko smatra da je Srbija dobra destinacija. Suprotno tome bi bilo da u tekstovima nema plana šta će se dešavati. Još jedna analogija koja može slikovito da objasni značenje pojma Expo u Srbiji: AI, IOT, web 3.0. u IT svetu investicija. Sve ove 3 reči su zaokupile pažnju investitora na svetskom nivou i omogućile da cela industrija ostane u fokusu.

Takvi smo mi južnjaci, a i oni severnjaci. To je dobar primer. Mislim da je korisno da Srbi nauče kako je ok pokazati novac i moć i na druge(skromnije) načine.
Kod nas se Expo predstavlja kao da je ne znam ni ja sta, a ustvari je samo sema za pljackanje para. Pa 95% ljudi u Srbiji nikad nisu ni culi za Expo pre nego sto smo dobili organizaciju, a culi su recimo za izbor za Miss sveta koji je totalno nebitna manifestacija. A jos cak nismo dobili ni glavni Expo, nego neki sporedni nebitni. Zemlje organizuju Olimpijske igre za koji ceo svet zna, pa budu u gubitku zbog organizacije tih igara, a mi navodno ocekujemo neki prosperitet od Expoa za koji 95+% ljudi u svetu nije culo niti zna da ce biti organizovano u Srbiji. Ovo je samo sema za pljackanje para i nista vise, ali to ce se videti tek za nekoliko godina. Mislim, to se zna i danas, za onog ko ima 2g mozga, ostali ce shvatiti kasnije, ili nikad nece ni shvatiti, jer kad sve bude puklo, onda ce to biti zbog nekog virusa, Ukrajine, Rusije, Izraela, Sirije, Marsovaca,...

Ja sam uveren da je jedini razlog zašto je SNS jurio da dobije Expo to da bi mogao da opravda preuzimanje zemljišta Sajma za potrebe BNV.

Prosto nisu mogli samo da ga otmu, već ovako ispada kao da su rešili taj problem preuzimanja Sajma tako što su napravili drugi Sajam... bez obzira što je to predodređeno na propast zbog same činjenice da ga grade na kraju sveta. To nije bitno zato što će moći da naprave i prodaju još 20k stanova na premijum lokaciji, a Sajam kome pa treba.

Pritom su iskoristili taj momenat da takođe preuzmu NBG deo obale i delić na Čukarici... ceo Expo ispada samo šema da SNS preuzme gomilu zemljišta za svoj stambeni projekat.

Kod nas se Expo predstavlja kao da je ne znam ni ja sta, a ustvari je samo sema za pljackanje para. Pa 95% ljudi u Srbiji nikad nisu ni culi za Expo pre nego sto smo dobili organizaciju, a culi su recimo za izbor za Miss sveta koji je totalno nebitna manifestacija. A jos cak nismo dobili ni glavni Expo, nego neki sporedni nebitni. Zemlje organizuju Olimpijske igre za koji ceo svet zna, pa budu u gubitku zbog organizacije tih igara, a mi navodno ocekujemo neki prosperitet od Expoa za koji 95+% ljudi u svetu nije culo niti zna da ce biti organizovano u Srbiji. Ovo je samo sema za pljackanje para i nista vise, ali to ce se videti tek za nekoliko godina. Mislim, to se zna i danas, za onog ko ima 2g mozga, ostali ce shvatiti kasnije, ili nikad nece ni shvatiti, jer kad sve bude puklo, onda ce to biti zbog nekog virusa, Ukrajine, Rusije, Izraela, Sirije, Marsovaca,...
Budalastine, bar je lako videti kolike su posecenosti i tih ‘nebitnih’ sporednih Expo-a.

Zrenjanin nema pijacu vodu 20 godina, procena da se resi problem je koliko se secam 600 mil eura.

A mi gradimo EXPO.
Kako se nisu nasle pare za takve stvari?

Ili npr novi klinicki centar? Opremanje bolnica itd? Zasto mora 2 milijarde da se spuca u neku egzibiciju soekulativnog karaktera?

Sto nismo ulozili te milijarde u nesto inovativno umesto u beton?
I to je ‘a sto se deca lece porukama’, samo u drugoj formi.

Sa obe strane politickog spektra se preteruje sa Expom. Sa strane vlasti to je sad jedinstveni dogadjaj koji ce da preporodi zemlju, sa opozicione strane cisto bacanje para zbog kog se sad nista drugo ne radi. Mislim da su obe slike preterivanje, ali kao i o mnogo tema u zemlji o tome gotovo da ne moze vise normalno da se diskutuje.

Ja sam uveren da je jedini razlog zašto je SNS jurio da dobije Expo to da bi mogao da opravda preuzimanje zemljišta Sajma za potrebe BNV.

Prosto nisu mogli samo da ga otmu, već ovako ispada kao da su rešili taj problem preuzimanja Sajma tako što su napravili drugi Sajam... bez obzira što je to predodređeno na propast zbog same činjenice da ga grade na kraju sveta. To nije bitno zato što će moći da naprave i prodaju još 20k stanova na premijum lokaciji, a Sajam kome pa treba.

Pritom su iskoristili taj momenat da takođe preuzmu NBG deo obale i delić na Čukarici... ceo Expo ispada samo šema da SNS preuzme gomilu zemljišta za svoj stambeni projekat.
A zamisli samo koliko tek namestenih tendera gde ce sve te budzetske tj nase pare da se isisaju i zavrse u njihovim dzepovima.

Budalastine, bar je lako videti kolike su posecenosti i tih ‘nebitnih’ sporednih Expo-a.
Bugari su do sad imali 2 Expo dogadjaja. Kod nas se ocekuje 4 miliona posetilaca, od toga racunaj barem 2 miliona "nasih", sto Beogradjana, sto onih iz ostalih delova Srbije, sto dijaspore. Pa Guca za 5 dana skupi pola miliona posetilaca. U svakom slucaju, koliko god da ih bude, na kraju ce se svesti na to da za tih 3 meseca biti malo guzve u gradu, i posle toga se vracamo u surovu realnost u kojoj ipak nismo ekonomski tigrovi. Ocekivanje da ce neko Srbiju da smatra ozbiljnom zemljom za investicije ili bilo sta drugo samo zato sto organizuje Expo je vise nego smesno. Expo je samo sema za pljacku para i mozda neka moneta za potkusurivanje u nekim geopolitickim odnosima. Ti nekom das Kosovo ili rudnike ili nesto trece, on ti da Expo da mazes oci narodu.

Ovo ako izglasaju i da banke prihvate treba uzeti ODMAH ko god može i na koga god možete, sebe ili dete. Ovo su savršeni uslovi. Jedino nisu definisali (barem još nigde ne piše do kad se definiše granica za mlade). Ako je samo uslov prvi stan onda je vrh. Ako su mladi do 30 onda na dete čim napuni 18 uzimati taj kredit! Po meni to je san snova. Treba iskoristiti jer neće dugo da važe ovi uslovi i ova ponuda.

"znači stan od 48 kvadrata mladog čoveka košta 75.000 evra"

Jel ima ovo negde u Beogradu?
ima, ima...ali tamo negde na sredini riznice bajki Hans Kristijan Andersena!
Jeziv spin i izvrtanje stvarnosti.
Kome se obraća on? Ko je njegova ciljna grupa? Koji su to mladi i gde oni žive kada mogu da kupe stan po 1500 eur/m2? Možda i ima, u Bukoviku, Bogatiću, Medveđi...mada kad malo bolje razmislim ima smisla da su njegova ciljna grupa u stvari mladi iz tih i sličnih mesta. Beograđani nisu.

Ovo isto obecanje ponavlja od 2012, opet se frlja sa nekim subvencijama. Racunice su mu bile razne od 300 evra po kvadratu, do rata od 100 evra.

Vucko je shvatio kao radi marketing, kad pocne medju penzionerima da se prica da su npr stanovi skupi, ono pokrene neku ovakvu pricu u medijima. Nista ga ne kosta, njegovo glasacko telo i onako zaboravi sta je on pricao za 6 meseci. Ostali ga ne interesuju. Oni koje se ova tema i ne tice, misle da se sve to i izgradilo. Da ne navodimo opet sve linkove i naslove.

Problem kod nas (kao i svuda doduše) nikada nije bio što država neće da radi, nego što hoće da uradi previše, i u tom procesu gotovo uvek pomogne bogatima da se dalje obogate na račun siromašnih.
Ova mera (opet krajnje populistička) će na kraju rezultirati istim.

Ne priča on za Beograd, pre bih rekao da ovakvi stanovi ulaze u ovakve priče.

Problem kod nas (kao i svuda doduše) nikada nije bio što država neće da radi, nego što hoće da uradi previše, i u tom procesu gotovo uvek pomogne bogatima da se dalje obogate na račun siromašnih.
Ova mera (opet krajnje populistička) će na kraju rezultirati istim.
Nasoj "drzavi" je cilj da ostane na vlasti i angazovala je sve od Tonija Blera do nekih izraelskih marketinskih firmi da to i ostvari. A ovo se nece nikada ni graditi, ide direktno u rubliku - 'nije se desilo'.

Takodje mislim da nije mislio na Beograd jer jednostavno retkost je naci stan a da nije podrum na ultraperifieriji ispod 100K.
Mladenovac je specifican, skoro da je jednako udaljen od Kragujevca koliko do Beograda.

Kao i svakoj, od kad je sveta i veka.
Ma sve je isto majstore i u Finskoj i u Svajcarskoj ko i kod nas. Samo sto ne vidim nigde da oni dolaze kod nas, nego mi idemo kod njih. Znaci, kanda ima neke male razlike, ili se tebi ne cini tako? Ima na vradovicevom instagramu, da dolaze neki stranci i da su nasi stanovi skupi zbog cistog pancevackog vazduha, ladne vode i gibanice.

Ma sve je isto majstore i u Finskoj i u Svajcarskoj ko i kod nas
Verujem da i tamo vladajuća struktura hoće da se zadrži na svojim pozicijama. Samo je pitanje koliko im je snažna inicijativa da se održe, i koliko ih u tome (ne) uspešno sputavaju drugi.

Eto smislen post. Naravno da je bitna. A to sto farmeri u EU protestvuju je dobar znak da ne trpe “nemamo para” kao nasi sto trpe.
Glavni protesti i u Holandiji i u V. Britaniji su zbog zakona koji imaju za cilj uništenje farmera.

U Holandiji su hteli direktno da ukinu veliki procenat farmi zbog "zelene" agende, a u Britaniji hoće da uvedu ogroman porez na prvi nasledni red- s oca na sina- koji farmeri ne mogu da plate i tako ih unište.

Dakle, poljoprivrednici u ove dve zemlje se bune zbog golog preživljavanja, a ne zbog nedovoljnih subvencija.

Nasoj "drzavi" je cilj da ostane na vlasti i angazovala je sve od Tonija Blera do nekih izraelskih marketinskih firmi da to i ostvari. A ovo se nece nikada ni graditi, ide direktno u rubliku - 'nije se desilo'.
Nije drzava nego 'stranka'. I glavni cilj je da se sto vise strpa u svoje dzepove, a sta ce biti sa drzavom, to njih preterano ne interesuje, sa dovoljno novca lako ce promeniti drzavu i skuciti se u Dubaiju, Moskvi, Londonu ili gde god.

Ako neko misli da ovo nema veze sa cenom nekretnina, ima i te kako. Em svako ko kupuje danas nekretninu u BG fakticki daje deo novca i njima (i to poprilicno deo), em svako treba da stavi prst na celo i razmisli kakvu vrednost ce nekretnina imati u buducnosti u zemlji ogrezloj u korupciju, koja se svake godine sve vise i vise zaduzuje i koja nije u stanju jednu nadstresnicu da odrzava a ne kamoli da je unapredi.

Vrh