Po meni ne znači demagogija. On je naveo primer stana po kvm za 1500eura. Ali ono što je VAŽNO po meni je da je učešće 3%. E sad da li ćeš ti uzeti stan za 500e po kvm ili za 4k po kvm to je nebitno. U oba slučaja imaš učešće od 3%. Po meni je to super mera ako se sprovede. Ko god ima uslove nek uzima po tim uslovima jer će je vrlo brzo po meni i otvoriti ali i zatvoriti. Najveći problem koji ja vidim je gornja granica za "mlade". Ako ne bude granice, već samo za prvi stan, onda je to super. Još ako bude moglo i na maloletnu decu ja ću prvi da uzmem.Nije. Samo mera nije plasirana kao da za cilj ima decentralizaciju vec da pomogne mladima da se skuce. To je znači demagogija.
Jeste, ima i po Holandiji.
Evo ja sam van ITja. Farmacija, tačnije farmakoekonomija. Ima još mnogo u medicinskom svetu poslova, samo što se ne čuje. Ali ne znači da ne postoji. Npr. regulatory affairs, medical affairs - sve za velike ili male farmaceutske kompanije. Ne moraš skoro nikad u kancelariju. OK da odeš da se upoznaš i slično ali sve može online i rade naši tako već mnogo. IT svi znaju pa je vidljiv svima.Mogu samo IT poslovi. Nikad nisam cuo za nekog van IT-ja da radi od kuce ili sa sela.
Ne zameri, ali kovanica 'pametnom dosta' nije baš pametna. Dalje, ima Danska svoje probleme, ne može se tako porediti 1 parametar iz Srbije sa 2. iz Danske. Ako misliš da se u Danskoj ne "prave kombinacije na stetu seljaka i radnih ljudi", onda mislim da si u zabludi. I ne postoje "naša deca", niti "odlaze u beli svet".Pa bila je skoro neka statistika, Danska je upola manja površinski od Srbije, nalazi se ne severu Evrope i ima 3-4 puta vise svinja … pametnom dosta, ali kod nas se prave kombinacije na štetu seljaka i radnih ljudi, od tog novca se deci kupuju stanovi po Londonu i Atini…a “naša” deca odoše u beli svet…
a stambeni kredit na 40 godina ne postoji ni u jednoj banci da se uzme. maksimlano je 30 godina i to se u pojedinim bankama dosta teško odobrava.Иначе, овај предлог субвенција је бедан.
По том предлогу, држава би субвенционисала рату кредита са 91 евро месечно у току првих 6 година отплате кредита. То је укупно 91 * 12 * 6 = 6.550 EUR субвенције, односно тек 2-3-4-5% укупног износа који треба да се врати банци. Наводи се да би то државу укупно коштало 36 милиона EUR, одакле долазимо да би било могуће субвенционисати тек око 5.500 кредита.
Осим тога, изнео је рачуницу о висини рате са роком отплате од 40 година како би иста изгледала што мања.
Zašto kritika? Pa ko će ti u današnjem svetu išta subvencionisati. Ako daju uzmi i reci hvala i super. Ko te tera da uzmeš na max 30 godina. Uzmi na manje. Uvek imaš pravo i prevremene otplate. problem je početak do nemaš veliku platu. Posle s godinama poveća se plata, dođu drugi prihodi, bonusi, akcije, svašta. Posle se lako otplati problem je početak.Иначе, овај предлог субвенција је бедан.
По том предлогу, држава би субвенционисала рату кредита са 91 евро месечно у току првих 6 година отплате кредита. То је укупно 91 * 12 * 6 = 6.550 EUR субвенције, односно тек 2-3-4-5% укупног износа који треба да се врати банци. Наводи се да би то државу укупно коштало 36 милиона EUR, одакле долазимо да би било могуће субвенционисати тек око 5.500 кредита.
Осим тога, изнео је рачуницу о висини рате са роком отплате од 40 година како би иста изгледала што мања.
Ruke su im krvave, hvala dobiti nece.Ako daju uzmi i reci hvala i super.
Ovo je tačno! najvažnije je da se to izglasa i stavi u praksu.Osim ako odredba ne predvidi mogucnost izdavanja takvih kredita mladima (<30 godina).
Jer tehnicki deo rizika je sklonjen ako vlada Srbija stoji iza dela novca itd.
No mislim da je suludo sad diskutovati dok nema ni nacrta u skupstini o toj subvenciji, svaka cast Vucku kako baci kosku i ljudi sad sanjare o tim jeftinim stanovima i ratom od 200 EUR.
A ako se protesti uguse za 2 meseca bice, ja sam dao savet skupstini ali je NBS / skupstina odlucila protiv toga, mi nemamo ta sredstva ipak ili je protivzakonito itd itd.
Ali ste u velikoj manjini. Svaka cast za delatnost kojom se bavis i to sto radis od kuce je stvarno sjajno. Nista lose ne mislim, samo hocu da kazem da razumem kad se pita za cenu stana, po default-u se misli na Beograd, zato sto svi najvise mogucnosti imaju tamo, pa sam malo odlutao od teme.Evo ja sam van ITja. Farmacija, tačnije farmakoekonomija. Ima još mnogo u medicinskom svetu poslova, samo što se ne čuje. Ali ne znači da ne postoji. Npr. regulatory affairs, medical affairs - sve za velike ili male farmaceutske kompanije. Ne moraš skoro nikad u kancelariju. OK da odeš da se upoznaš i slično ali sve može online i rade naši tako već mnogo. IT svi znaju pa je vidljiv svima.
Pa ajmo prosta racunica, za tih 6 godina ti bi svakako dao jedno 15,000 EUR na rentu nekome drugome (ako ti je rata 200 eur).Znači daju ti kredit sa manjim učešćem što znači veći iznos kredita i duži rok otplate, duži rok otplate znači više platiš za kamatu. Ali zato dobiješ 6.500e kroz 6 godina i to treba da budu mnogo dobri uslovi. To ti je isto kao da praviš dete zbog pomoći od 100.000 dinara.
Slažem se da je najveći problem učešće, ali ono postoji da bi se banka osigurala da je neko solventan da isplati taj kredit. U principu ovo olakšanje (ako ga uopšte bude, u šta ne verujem) ide ka tome da se lakše zadužiš, a u zbiru ćeš čak i više platiti za taj stan, samo kroz duži period.Pa ajmo prosta racunica, za tih 6 godina ti bi svakako dao jedno 15,000 EUR na rentu nekome drugome (ako ti je rata 200 eur).
Bolje onda dati banci za svoj stan, koji mozes da prodas posle tih 6 godina npr, znas kolika ti je rata svaki mesec + ne brines hoce li nekome da se digne da te istera iz istog, mozes da ga renoviras, okacis sliku gde hoces itd.
Najveci problem mladima i jeste ucesce, lako ce se naci pare za ratu jer je renta vec u toj visini.
Sa druge strane, malo saljivog sadrzaja, ako prodje odluka ja cu biti u fazonu:
Pogledajte prilog 222733
Slažem se da je najveći problem učešće, ali ono postoji da bi se banka osigurala da je neko solventan da isplati taj kredit. U principu ovo olakšanje (ako ga uopšte bude, u šta ne verujem) ide ka tome da se lakše zadužiš, a u zbiru ćeš čak i više platiti za taj stan, samo kroz duži period.
Ako ne racunamo Bosnu i Kosovo* kao zasebno, i dalje EU dijaspora najvise salje u Srbiju proporcijalno BDPu. Podaci za 2023.
Ovo je lako moglo da se nazove mapa gastarbajterske radne snage u Evropi. Tačno se vidi odakle ljudi najviše beže.
brate prijatelju, ako tih 1400 eur učešća znači da moram da vučem ratu po stambenjaku u narednih 40 godina i živim u Bujanovcu, neka hvala...što bi se reklo tuku ko neće da uzmeOvde mislim da racunaju samo novac poslat preko racuna, ono sto se unese u kesu verujem da uglavnom ostaje nezabelezeno. Deo ovog novca sigurno ide u nekretnine.
Moze se gledati tako, a moze i kao kombinacija faktora. Na pamet mi padaju kulturoloski (nasi ljudi imaju obicaj da salju), ali i ekonomski (sto je ekonomija nerazvijenija, i baza gasterbajtera veca, doznake imaju veci uticaj na BDP).
У том говору, намењеном омладини у нади да ће исте смирити, споменут је период отплате од 40, а не 30 година. Случајно?Ko te tera da uzmeš na max 30 godina. Uzmi na manje. Uvek imaš pravo i prevremene otplate. problem je početak do nemaš veliku platu.