Šta je novo?

Cene nekretnina

Šta kaže dečko koji obrađuje 200ha, šta gaji i jel se isplati?

Poenta je da imamo toliku plodnu zemlju, a da ne znamo sta cemo sa njom. Poljoprivreda se cini kao realno resenje ali je velikim delom neisplativo. Ni ta prica “nemamo vise para za poljoprivredu” ne pije vodu jer se uvek nekako nadju pare za nepotrebne projekte. Nije da nema subvencija ali su smesne, bar ljudima koji od toga zive i nemaju tal sa drzavom. Zato svi i beze od toga, a zemlja nam prazna pa je krajcuju svako malo. Poljoprivreda nas je odrzala tokom sankcija.
Ali ta plodna zemlja je ekstremno skupa. Ovde se razglaba o ceni nekretnina i ko to kupuje, ali veruj da delovi Srema koji su razvijeni i gde se zemlja aktivno obrađuje, imaju visoke cene. Isto tako, bogati ljudi (koji pri tome nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa poljoprivredom) kupuju zemljište i to nije ništa novo i dešava se još od pocetka 2000-ih. Tako da potencijal je nesporan, ali cela ta agrarna politika je druga priča i mislim da mladi ljudi ne vide smisao ostanka na selu iz nedostatka sadržaja i društvene perspektive. Ja to mogu da razumem, teško je naći u selu/malom mestu osobu za partnerski odnos, a kamoli neki društveni sadržaj.

Vise je to volja za prezivljavanjem nego volja za drustveni sadrzaj. Infrastruktura se moze sprovesti i do sela ali je to drzavi nebitno pa je lakse tamo gde je vec ima (citaj sever).

Ja iz druge ruke čuo od više poljoprivrednika da ne može da se zaradi. Možda ako držiš 200 hektara imaš neku moć, ali za malu proizvodnju zavisiš od nakupaca i izvoznika, države koja daje krš cene i sl. Zato svi oni prodaju tu zemlju i dolaze u BG i NS da nose ajncer.

Poenta je da imamo toliku plodnu zemlju, a da ne znamo sta cemo sa njom. Poljoprivreda se cini kao realno resenje ali je velikim delom neisplativo. Ni ta prica “nemamo vise para za poljoprivredu” ne pije vodu jer se uvek nekako nadju pare za nepotrebne projekte. Nije da nema subvencija ali su smesne, bar ljudima koji od toga zive i nemaju tal sa drzavom. Zato svi i beze od toga, a zemlja nam prazna pa je krajcuju svako malo. Poljoprivreda nas je odrzala tokom sankcija.
Nejasno je sad sta zelis da kazes. Realno resenje ali neisplativo?

Jel mi treba da ulazemo u poljoprivredu zato sto je isplativija od bespotrebnih projekata ili samo kao rezervu za neke sankcije? Mislim da je generalno pitanje pojloprivrede dosta komplikovanije od pukog 'drzava da ulozi nesto'. Cak sam misljenja da drzava nekim subvencijama cesto odrzava neke neodrzive modele.

Šta kaže dečko koji obrađuje 200ha, šta gaji i jel se isplati?
Standardno ratarstvo, psenica, uljana repica, suncokret. On zivi ekstra,za njega smo mi senior IT-evci sirotinja a nema jos 25 god. I on ce biti profitabilan i bez subvencija.

A u selu gde mi je tazbina, gde svi imaju po 10 hektara maks jos rascepkano na po bar tri razdvojene lokacije, pa prave malo ovoga malo onoga, i ocekuju da ce od toga da zive istim standardom ko moj deda 1960. tu mozes da sipas tri puta vise subvencija i opet neces postici da zive kako zele da zive.

Pa normalno. Brat od tetke obradjuje 200 hektara i moze stosta da ti kaze o toj “moci”. Moc ima samo ko taluje sa drzavom i velikim prodavcima, ostali grcaju tek toliko da prezive. Lakse je nositi ajncer za iste pare nego obradjivati hektare, zato i uvozimo skoro sve.

Poenta subvencija u poljoprivredu i stočarstvo bi trebalo da bude podržavanje strateških privrednih grana za državu, znači jeftinija hrana za njene građane. Te subvencije koje se sada dele su potpune promašile ciljeve.

Nejasno je sad sta zelis da kazes. Realno resenje ali neisplativo?

Jel mi treba da ulazemo u poljoprivredu zato sto je isplativija od bespotrebnih projekata ili samo kao rezervu za neke sankcije? Mislim da je generalno pitanje pojloprivrede dosta komplikovanije od pukog 'drzava da ulozi nesto'. Cak sam misljenja da drzava nekim subvencijama cesto odrzava neke neodrzive modele.
Nismo mi jedina zemlja u Evropi koja daje subvencije “neisplativoj poljoprivredi”. Realno je resenje ali je neisplativo jer niko nece da obradjuje stotine hektara za crkavicu pa nam zemlja zvrji prazna, a zalimo se kada neko drugi hoce da je otme. Bg pasaluk je safu.

Nismo mi jedina zemlja u Evropi koja daje subvencije “neisplativoj poljoprivredi”. Realno je resenje ali je neisplativo jer niko nece da obradjuje stotine hektara za crkavicu pa nam zemlja zvrji prazna, a zalimo se kada neko drugi hoce da je otme. Bg pasaluk je safu.
Pa upravo, cela Evropa je uvucena u medjusobni rat subvencijama, sto ti dodatno govori koliko je poljoprivreda daleko od neke 'razvojne sanse'. I pored tih subvencija koje su cesto dosta iznad nasih, evo pola Evrope je zahvaceno protestima i blokadama farmera.

Da se razumemo, pojloprivreda je bitna strateski, jer nijedna zemlja ne zeli za hranu da zavisi od nekoga spolja, zato se na kraju i subvencionise. Ali upravo zbog toga, treba ostale grane da jacaju da bi imala od cega da se subvencionise, jer sama po sebi ne moze vuci privredni rast.

Mrzi me sad da proveravam, ali je u Holandiji baš poljoprivreda, dugo godina bila zamajac rasta.
To je posebice ludo s obzirom da su de fakto, ukrali to zemljište od mora. 😊

Holandija uvozi soju i ostalo žito na veliko iz Brazila, zato i imaju profitabilno stočarstvo. Ni ne treba im zemlja.
Edit: Tamo je veći problem šta da rade sa tolikim stajskim đubrivom.

Pa upravo, cela Evropa je uvucena u medjusobni rat subvencijama, sto ti dodatno govori koliko je poljoprivreda daleko od neke 'razvojne sanse'. I pored tih subvencija koje su cesto dosta iznad nasih, evo pola Evrope je zahvaceno protestima i blokadama farmera.

Da se razumemo, pojloprivreda je bitna strateski, jer nijedna zemlja ne zeli za hranu da zavisi od nekoga spolja, zato se na kraju i subvencionise. Ali upravo zbog toga, treba ostale grane da jacaju da bi imala od cega da se subvencionise, jer sama po sebi ne moze vuci privredni rast.
Eto smislen post. Naravno da je bitna. A to sto farmeri u EU protestvuju je dobar znak da ne trpe “nemamo para” kao nasi sto trpe.

This Tiny Country Feeds the World​

The Netherlands has become an agricultural giant by showing what the future of farming could look like.

Eto smislen post. Naravno da je bitna. A to sto farmeri u EU protestvuju je dobar znak da ne trpe “nemamo para” kao nasi sto trpe.
To što protestuju ne znači da je to pametno, niti je pravilo da sve što se radi u EU je po difoltu dobro. U Francuskoj se poljoprivrednici ubijaju zbog nemaštine i teškog rada, i to ovi sa velikim parcelama. Ne vidim da su im protesti pomogli.

I da dodam, naravno da nam treba i privredni rast samo ne vidim kako ce nas expo pospesiti privredu. Nisam protiv expa da se razumemo odmah ali je i cinjenica da su pare mogle biti bolje utrosene, a expo bi dosao kada se ekonomski ojaca. Do tada nek ga organizuju drzave koje imaju para za bacanje. Eto slusam pre neki dan za euroviziju u sveckoj. Planira se da se ide odmah na finale, da se ne bi bespotrebno trosile 3 veceri umesto jedne.

To što protestuju ne znači da je to pametno, niti je pravilo da sve što se radi u EU je po difoltu dobro. U Francuskoj se poljoprivrednici ubijaju zbog nemaštine i teškog rada, i to ovi sa velikim parcelama. Ne vidim da su im protesti pomogli.
Pa ako se ubijaju zbog nemastine onda znaci da nemaju dovoljno za zivot, a rade kao konji. Znaci po tebi je resenje da se niko ne bavi poljoprivredom da ne bi bilo nemastine i protesta? Pa ono jes i lekare trebamo da ukinemo, samo nam crpe pare iz budzeta bez veze, a dan rade, dva odmaraju. Kako je lepo gledati svet IT ocima.

Napisao sam šta sam imao, nemoj mi dodavati rešenja koja nisam napisao :) Niti imam rešenja, niti se razumem, samo komentarišem šta vidim.

I da dodam, naravno da nam treba i privredni rast samo ne vidim kako ce nas expo pospesiti privredu. Nisam protiv expa da se razumemo odmah ali je i cinjenica da su pare mogle biti bolje utrosene, a expo bi dosao kada se ekonomski ojaca. Do tada nek ga organizuju drzave koje imaju para za bacanje. Eto slusam pre neki dan za euroviziju u sveckoj. Planira se da se ide odmah na finale, da se ne bi bespotrebno trosile 3 veceri umesto jedne.
Nisam siguran da su bas pare date na expo bacene. Mnogo je tu politicke buke da bi se izvukle objektivne informacije.

IMaj u vidu da je u tih famoznih 18 milijardi 'za Expo' tek 2 milijarde za samu manifestaciju, a ostalo investicije u infrastrukturu koje su svakako potrebne i verovatno najpametnije pare koje mozemo potrositi sad (naravno i najpametnije ulaganje na papiru moze biti pokvarenokorupcijom).

Nisam siguran da su bas pare date na expo bacene. Mnogo je tu politicke buke da bi se izvukle objektivne informacije.

IMaj u vidu da je u tih famoznih 18 milijardi 'za Expo' tek 2 milijarde za samu manifestaciju, a ostalo investicije u infrastrukturu koje su svakako potrebne i verovatno najpametnije pare koje mozemo potrositi sad (naravno i najpametnije ulaganje na papiru moze biti pokvarenokorupcijom).

Zrenjanin nema pijacu vodu 20 godina, procena da se resi problem je koliko se secam 600 mil eura.

A mi gradimo EXPO.
Kako se nisu nasle pare za takve stvari?

Ili npr novi klinicki centar? Opremanje bolnica itd? Zasto mora 2 milijarde da se spuca u neku egzibiciju soekulativnog karaktera?

Sto nismo ulozili te milijarde u nesto inovativno umesto u beton?

^^Ne znam, zapeli su s tim da Expo ima ne samo svetom-promidžbenu funkciju, veće viđenosti Srbije, već i finansijsku dobit...
Jel postoji neko ovde da istu objasni, a da nisu turisti u to vreme🤷

Zrenjanin nema pijacu vodu 20 godina, procena da se resi problem je koliko se secam 600 mil eura.

A mi gradimo EXPO.
Kako se nisu nasle pare za takve stvari?

Ili npr novi klinicki centar? Opremanje bolnica itd? Zasto mora 2 milijarde da se spuca u neku egzibiciju soekulativnog karaktera?

Sto nismo ulozili te milijarde u nesto inovativno umesto u beton?
Voda nije toliko bitna, a bolnice bi usle u dzep privatnim ordinacijama pa bi njima opao promet i morali bi da dignu plate zdravstvenim radnicima sto im se ne isplati.

Spomenuo sam primer svecke i evrovizije, zemlja bogatija od nas gleda da krajcuje te nepotrebne dogqdjaje. Mi kakvi smo kod nas bi to trajalo 7 dana, napravile bi se dve dodatne hale, nekoliko firmi za odrzavanje dogadjaja, savetovaliste za dogadjaj, pomocnike organizatora… i hvalili bi se kako nisu sve pare potrosene na sam dogadjaj vec i u to sporedno koje posle nicenu nece sluziti. Ne znam, kad smo vec pojeli g***o hajmo da vidimo taj boljitak koji ce nam expo doneti, a da nije kratkog daha (verovatno da digne jos malo cenu kvadrata za iznajmljivanje dok traje expo).

1733961634879.gif

^^Ne znam, zapeli su s tim da Expo ima ne samo svetom-promidžbenu funkciju, veće viđenosti Srbije, već i finansijsku dobit...
Jel postoji neko ovde da istu objasni, a da nisu turisti u to vreme🤷
Nije to rocket science, bilo bi lako objasniti finansijske efekte da mi ne živimo u Srbomori, mafijom zarobljenoj državi. Ovako je svaka sumnja u otimačinu državnog novca zarad ovog projekta opravdana.

Vrh