Šta je novo?

Cene nekretnina

Takodje mislim da nije mislio na Beograd jer jednostavno retkost je naci stan a da nije podrum na ultraperifieriji ispod 100K.
Mladenovac je specifican, skoro da je jednako udaljen od Kragujevca koliko do Beograda.
Naravno da nije mislio na Beograd jer je koliko vidim tacan citat:

u Srbiji je prosečna cena kvadrata 1.550 evra

Jesmo mi dosta centralizovani, ali poslednji put kad sam gledao, Srbija != Beograd.

Otvori nam ti oči.

Jasno nam je da je on ovde govorio o Srbiji bez Beograda (ne znam dal je u Novom Sadu situacija bolja što se tiče cene i da li se tamo može naći 48 kvn za 78k eur).

Dakle ova mera je za sve osim za one mlade koji traže stan u Beogradu.

A mi smo na forumu koji se bavi Beogradom.

Holandija uvozi soju i ostalo žito na veliko iz Brazila, zato i imaju profitabilno stočarstvo. Ni ne treba im zemlja.
Edit: Tamo je veći problem šta da rade sa tolikim stajskim đubrivom.
Pa bila je skoro neka statistika, Danska je upola manja površinski od Srbije, nalazi se ne severu Evrope i ima 3-4 puta vise svinja … pametnom dosta, ali kod nas se prave kombinacije na štetu seljaka i radnih ljudi, od tog novca se deci kupuju stanovi po Londonu i Atini…a “naša” deca odoše u beli svet…

Otvori nam ti oči.

Jasno nam je da je on ovde govorio o Srbiji bez Beograda (ne znam dal je u Novom Sadu situacija bolja što se tiče cene i da li se tamo može naći 48 kvn za 78k eur).

Dakle ova mera je za sve osim za one mlade koji traže stan u Beogradu.

A mi smo na forumu koji se bavi Beogradom.
Mislim da nemamo jos dovoljno informacija o tome kako ce subvencije izgledati (i da li ce ih uopste biti, il je ovo samo trenutni bromazepam za uznemirenu javnost).

Taj cifra od 70k za stan iz primera mozda nije maksimalna cena, vec verovatno nastelovana da rata od 200e zvuci lepo i dostupno.

Mislim da nemamo jos dovoljno informacija o tome kako ce subvencije izgledati (i da li ce ih uopste biti, il je ovo samo trenutni bromazepam za uznemirenu javnost).

Taj cifra od 70k za stan iz primera mozda nije maksimalna cena, vec verovatno nastelovana da rata od 200e zvuci lepo i dostupno.
Slažem se, treba još sačekati. Mi sad komentarišemo kako zvuči na prvu. A zvuči tako da je Beograd isključen iz plana subvencije.

poljoprivrednici u ove dve zemlje se bune zbog golog preživljavanja, a ne zbog nedovoljnih subvencija.
Subvencije poljoprivrednicima su napravljene da im podignu primanja tako što će podići cene potrošačima. To doduše retko rezultuje povećanjem njihovih primanja, ali cene zasigurno skoče.
Tako je gotovo svuda u svetu. Privilegije za manjinu koje ugrožavaju većinu.

U BG nema ali nije BG jedini grad za život!
Pa iskreno jeste, kada pričamo o Srbiji. Eventualno Novi Sad.
Srbija je potpuno centralizovana zemlja i sve što se dešava, dešava se u jednom gradu. To je jednostavno činjenica (teška doduše).
A zastupati to da bilo ko mlad u Srbiji hrli da živi u bilo kom drugom gradu osim Beograda i eventualno Novog Sada je iluzorno i bogme licemerno.

Poslednja izmena:
Pa gde ce mlad obrazovan covek da radi? Da zavrsi ekonomiju i da se vrati u rodni grad da radi za 40k svaku subotu u agenciji? Jedan ekonomista na primer moze da zivi bolje u Beogradu nego u rodnom gradu. I da zaradi vecu platu i da ima bolje uslove. Pa makar ziveo i kao podstanar, zivece bolje. I da se desi nesto na poslu, naci ce drugi. I to vazi za sve, dao sam samo kao primer ekonomistu. Zato svi i hrle u Beograd, jer prosto ako stvarno radis svoj posao na strucan nacin, bolje je biti u Beogradu nego bilo gde drugde u Srbiji.

Zato svi i pitaju za cene stanova u Beogradu po automatizmu.

Sada može da se dosta poslova radi online iz bilo kojeg grada/sela na svetu gde postoji stabilan internet.
Postoje i gradovi pored Beograda i Novog Sada u kojima se grade zgrade i ljudi kupuju stanove za život.
Pa i u te gradove dolaze ljudi da žive(Niš, Kragujevac, Subotica, Kraljevo, Kruševac, Čačak, Šabac, Loznica, Bor, Indjija, Pazova...).
Jedan info kako bi rekao jedan član foruma 😉planira se izgradnja tržnih centara(negde su već u izgradnji) i u tim nekim navedenim gradovima, kao i što će Kineske kompanije da grade stambena naselja u blizi svojih proizvodnih pogona gde će po nekim povlašćenim cenama/uslovima dobijati njihovi radnici mogućnost kupovine stana.
Otprilike će tamo biti pola Kineza pola naših.

Subvencije poljoprivrednicima su napravljene da im podignu primanja tako što će podići cene potrošačima. To doduše retko rezultuje povećanjem njihovih primanja, ali cene zasigurno skoče.
Tako je gotovo svuda u svetu. Privilegije za manjinu koje ugrožavaju većinu.
Potpuno se slažem.

Inače, u Evropi je već par godina trend smanjenja subvencija jer je dolazilo do apsurdnih situacija da se viškovi vina pretvaraju u alkohol da se ne bace ili da se gaje kulture u nekim regionima, koje se nikada nisu gajile zbog niskih prinosa, ali je zbog sistema subvencija bilo moguće izvući dovoljno para da to poljoprivrednici rade.

Uglavnom je to bio slučaj u Francuskoj i Italiji.

Sada može da se dosta poslova radi online iz bilo kojeg grada/sela na svetu gde postoji stabilan internet.
Postoje i gradovi pored Beograda i Novog Sada u kojima se grade zgrade i ljudi kupuju stanove za život.
Pa i u te gradove dolaze ljudi da žive(Niš, Kragujevac, Subotica, Kraljevo, Kruševac, Čačak, Šabac, Loznica, Bor, Indjija, Pazova...).
Jedan info kako bi rekao jedan član foruma 😉planira se izgradnja tržnih centara(negde su već u izgradnji) i u tim nekim navedenim gradovima, kao i što će Kineske kompanije da grade stambena naselja u blizi svojih proizvodnih pogona gde će po nekim povlašćenim cenama/uslovima dobijati njihovi radnici mogućnost kupovine stana.
Otprilike će tamo biti pola Kineza pola naših.
da li ovim insinuiraš kako mladi i školovani Srbi treba da ide da žive u Bor, Inđiju, Pazovu itd sa kinezima (namerno malim slovom) jer tamo mogu da nađu dobar internet i jeftine stanove?

da li ovim insinuiraš kako mladi i školovani Srbi treba da ide da žive u Bor, Inđiju, Pazovu itd sa kinezima (namerno malim slovom) jer tamo mogu da nađu dobar internet i jeftine stanove?

Samo komentar na tu temu, mladi školovani Amerikanci se masovno iseljavaju iz urbanih centara u male gradove zbog cena nekretnina, a dosta mojih kolega iz zapadne Evrope takođe prelazi iz Brisela/Pariza/Londona u okolna mesta ili skroz druge gradove zbog cena.

Naravno, uvek sve to zavisi od slučaja do slučaja, lične okolnosti su različite, ali u principu fenomen kojem mi prisustvujemo poslednjih godina sa cenama je nešto kroz šta su drugi veliki gradovi u Evropi već prošli.

Samo komentar na tu temu, mladi školovani Amerikanci se masovno iseljavaju iz urbanih centara u male gradove zbog cena nekretnina, a dosta mojih kolega iz zapadne Evrope takođe prelazi iz Brisela/Pariza/Londona u okolna mesta ili skroz druge gradove zbog cena.

Naravno, uvek sve to zavisi od slučaja do slučaja, lične okolnosti su različite, ali u principu fenomen kojem mi prisustvujemo poslednjih godina sa cenama je nešto kroz šta su drugi veliki gradovi u Evropi već prošli.
u redu je to jer složićemo se da drugi gradovi u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji nisu na istom kao isti ti u Srbiji. Drugim rečima, rival gradu Boru u Engleskoj je sigurno barem malo bolji i lepši za život mladog čoveka nego originalni Bor :)

Vrh