Jedino što nas vadi su ti stanovi od roditelja i to je to. Da posla ima najviše i da je centralizovano sve to jeste i bzvze je. Al dosta tih najboljih poslova i mesta vazda idu istim slojevima iz cele Srbije koji su gi dosli ovde a pljuju gi po Beogradjani.
Ovo za stanove ne da vadi, nego kida koliko vadi, ali ovo ne kapira covek koji vec ima nekretninu, njemu je to normalno.
Prosecan Beogradjanin sa nasledjenim stanom je u prednosti u odnosu na coveka iz unutrasnjosti bar 100k evra. U startu. Sto znaci, dok neko iz Beograda ima stan od 100k koji je nasledio od roditelja, on daje 20k za dobar auto i ima stan bez kirije, dok neko iz unutrasnjosti daje 20k za ucesce za stan, vozi gora kola i potencijalno se zaduzuje ne na 100k, nego na 160k po danasnjim kamatama. Ali niko meni nije kriv sto sam ja odrastao na planini, a ne u Beogradu.
Druga stvar je sto na primer ljudi iz unutrasnjosti imaju mnogo veci drive. Prirodno je, prezivljavanje. Kod mene nije bilo trte-mrte, ili ces da zavrsis fakultet i da se vadis iz blata kako znas ili umes, ili da kopas njivu dvanaeste klase 5km od kuce na brdu, i onda da se zalis kako su niske otkupne cene voca i zitarica, kako ne mozes da prezivis od poljoprivrede i ostalo. Pa ono, ti saberes 2 i 2 i onda kidas. Neuspeh nije opcija. Mazanje dzema na leba nedelju dana, moze, nema problema, sve se to isplati. Dizanje dzakova preko studentske zadruge, mora, nema veze i to je okej. Dok je Beogradjanin sa slicnim intelektom kao ja mozda poklekao, bio u fazonu, pa dobro, nema veze, ne moram u roku da zavrsim fakultet, upisacu neku visu, mogu i sa srednjom, imam ja ortake tu itd... Da se ne lazemo, i ja bih poklekao najverovatnije.
Ako pogledas ljude koji su fakultetski obrazovani i koji dolaze iz unutrasnjosti i iz blata (za ove druge ne znam, jer ih ne znam puno), oni su vise Beogradjani nego vecina Beogradjana po poreklu. Ja i slicni meni vise volimo Beograd nego bilo sta drugo, jer nas je spasio, i ne volimo kada kuckari prljaju grad svojim govnima, kojima je povodac misaona imenica, ne volimo nekulturne ljude koji prljaju Beograd itd...
Slazem se, ima gomila Beogradjana koji zive na ivici siromastva, ali ja koji dolazim iz unutrasnjosti i koji znam gomilu ljudi slicnih sebi, svi imamo isto misljenje: U Beogradu moze da se zaradi bar nesto vise nego u Babusnici na primer, zapnes jako, jedan posao, drugi treci, menjas. A ovi koji u toj situaciji imaju i stan uz to, a zdravi/pravi na ivici siromastva, a zale se na poslove, e pa bato, mora da se radi. Svi smo u istom sistemu, a sistem je nemilosrdan.
Posedovanje stanja po rodjenju je kao zdravlje, ako ga imas, ne cenis ga toliko. Tek kada nemas, shvatis u kolikom si problemu.