Šta je novo?

Cene nekretnina

@mariks
Evo da ti kopiram nesto iz grupe koju pratim. Mozda bi te zanimalo kao poslodavca. Znaci Nepalci vec imaju problema u Hrvatskoj. Raspitacu se jel u Srbiji bolje ili tece med i mleko. Mada ovde ih ima daleko manje.

Prilozi

• Screenshot_20241019-003933_Telegram.jpg
    Screenshot_20241019-003933_Telegram.jpg
    104,5 KB · Pregleda: 194
Bice vise, za covid je bilo oko 4-5 triliona, sada mora barem 8. Pratim sada jedino Kinu posto su oni u deflaciji a imali su ogroman stimulans pa su na neki nacin pravi primer onoga sto sledi.
Vidi se posle stimulansa kako je drasticno skocilo i sada pada, pratim da vidim da li je samo korekcija ili je ovo bio izlaz za bogate. Pokusavam da skontam da li ce retail uopste reagovati na stimulans.

EDIT: samo 2023 kada je bio onaj problem sa Silicon Valley Bank i Bank Term Funding programom je uzeto oko 160 milijardi da bi izasao podatak da 102 milijarde nije vraceno a u martu ove godine je prestao program sto znaci da imaju fore do marta 2025 da vrate kao poslednji rok i to pod pretpostavkom da su svi uzeli poslednjeg dana ove godine a nisu :D
Banke u fazonu "meeh"
Pogledajte prilog 216063Pogledajte prilog 216066

U prethodnom postu si napisao da ocekujes šok i da razmišljaš da izlaziš iz nekih aseta. Imas li na umu nekakav timeline?
Onaj vradovicev bloger ocekuje deflaciju za 10ak godina.

Ako ispratimo Bafeta, on se pojacava u keshu. Firme i fondovi u USA se pojacavaju u akcijama i u BTC. Kod nas cene boljih nekretnina rastu jer ljudi koji imaju kesh imaju strah od inflacije. Pravio sam, uslovno receno anketu, sa 5-6 bogatih ljudi iz mog okruzenja - imaju u asetima od 1MIO, drugi imaju 2 MIO +, dvojica imaju preko 5MIO, uglavnom zive u Srbiji, jedan zivi u Cikagu. Svi kupuju nekretnine na dobrim lokacijama, imaju vec pozicije u zlatu ali mnogo manje tj ne vise od 10%, Neki kupuje nekretnine u inostranstvu tipa CG na moru, Ovaj u Americi ulaze u neke real-estate fondove. Tamo mu iz tih fondova govore da sve ide gore itd Samo jedan ce da flipuje zemlju za BTC ali on vec ima poziciju u BTC odavno.

Moje je neki utisak da ce ta klasa ljudi (2 MIO+ ) da ulazi u nekretnine i to ove skuplje (BW, centar itd). Ovi sto im prodaju ce opet u nekretnine i to ce se vrteti jos neko vreme dokle se ne ispucaju "kvalitetne" nekretnine i kvalitetni placevi. ITevci, advokati, da kazemo srednji sloj (sad treba definisati kvantitativno sta je srednji stalez, mozda je min 1 MIO za srednji sloj? :)) kupuju manje stanove u keshu ili standardne stanove na kredit. Ako krene QE oni ce vise kupovati. Verujem da ce sve ovo trajati bar jos 2-4 godine osim ako nemamo neki veliki dogadjaj - rat, zemljotres, Coronu 2, politicku nestabilnost...

Ono sto je porazavaujce je rast individualizma i sebicnosti. Ok, mi se ovde bavimo nekretninama jer mozemo da kupimo ili investiramo u iste. Nemamo mnogo izbora jer je glubo da nam propadne novac pa gledamo use i u svoje kljuse. Ali pre ili kasnije ce ta sebicnost da pogodi i nekog ko je multimilioner i zivi ovde. Imam primer rodjaka ciji pacijent se leci od raka u Srbiji. Sin ITevac je potrosio desetine hiljada evra da bi ga izlecio. Ispostavilo se da je dobio tretman i terapije koje su 10 godina iza onih u Nemackoj. Znaci imas pare ali dzaba. Sistem, drustvo, zdravstvo, prosveta - ide dole nezaustavno. Ako nemate decu nece imati ko da brine o vama jednog dana!

Secate se Tomice Milosavljevica, ministra zdravlja koji je isao u NEmacku da operise kicmu? Zex je bio u inostranstvu. Sale Grand takodje... To je eto estrada pa znamo. Gde idu deca politicara, uglavnom u rusku i francusku skolu.

Kad smo vec kod toga, da li znate neko zdravstveno osiguranje koje omogucava/pokriva lecenje u inostranstvu?
Sa svime se slazem osim sa “ako nemas decu nece imati ko da brine o tebi” jer nema nikakve garancije ni da ce deca brinuti i sto je jos vaznije, ne bih zeleo da im namecem tu obavezu i to nikako ne sme biti jedan od razloga za dobijanje dece. I to je po meni sebicnost o kojoj pises.Neka idu u svet, neka zive svoj zivot, meni ne duguju nista, ne ocekujem nista, a ako budu tu bicu zahvalan.

Sa svime se slazem osim sa “ako nemas decu nece imati ko da brine o tebi” jer nema nikakve garancije ni da ce deca brinuti i sto je jos vaznije, ne bih zeleo da im namecem tu obavezu i to nikako ne sme biti jedan od razloga za dobijanje dece. I to je po meni sebicnost o kojoj pises.Neka idu u svet, neka zive svoj zivot, meni ne duguju nista, ne ocekujem nista, a ako budu tu bicu zahvalan.
Znači ok je da neko umre od raka jer nema para ili vezu ili znanja da se leči a neće da cima decu koja su inostranstvu da mu pomognu jer im deca ne duguju ništa? To je samo jedna primer. Drugi primer je što čovek, jednostavno ostari, izgubi kompas oko "novih" vremena u kojima živi. Evo primer: danas se očekuje od penzosa da ili čekaju red u banci, gde su smanjili broj šaltera ili da koriste mobilne aplikacije. Valjda je lakše da im unuci pomognu sa tim aplikacijama?

Pogledaj uspešne porodice bilo gde u svetu. Većina njih je startovala uz pomoć porodice. To, idi razvijaj se, "rasti" tamo negde ima smisla ako dete ima talenat i ovde ne može da ga ostvari ili ako živi u porodici koja ne može da ga podrži da li zbog nedostatka novca ili znanja da ga usmere.

Naravno da je sputavanje dece pogrešno ali isto tako nije baš sreća da dođe do otuđenja.

Nemoj da banalizujes stvari. To sto ne zelim da sputavam decu da imaju osecaj obaveze “da mi donesu casu vode kad ostarim” ne znaci da zelim otudjenje. Ako su normalno podignita deca, nece sigurno pustiti da im roditelj umre od raka ako mogu da pomognu.
Nesputavanje dece da zive svoj zivot ne znaci da treba prekinuti kominikaciju sa njima. Naravno da ce matori roditelj da pita za pomoc oko tehnologije i da ce normalno dete da pomogne.
Malo se razlikuje moje misljenje od vecine na ovom forumu po pitanju pomaganja deci. Mislim da je zdravo pruziti im najbolje uslove (obrazovanje, ljubav, podrsku…) ali sam protiv kupovine stanova i kola pod obavezno, “da se ne muci”. Neka se pomuci. To gradi i jaca karakter. Naravno da cu pomoci i finansijski ako vidim da se trudi i da mu treba pomoc, ali ne zelim da gajim trutove kojima je sve pruzeno na izvolte
Edit: neka mi dodje sa biznis idejom i iskrenom voljom, naravno da cu mu pomoci da pokrene posao, pa cak i ako mislim da je ideja losa. Neka uci, neka proba, neka dozivi neuspeh i neka nauci iz toga.

Da se ne lazemo, ovo je jedna od najboljih terotorija za život u svetu, neće ostati nenaseljena, ali moć je u našim rukama …

@mariks
Znaci Nepalci vec imaju problema u Hrvatskoj.

Ujaci su rasisti i prema turistima, možeš misliti kako se odnose prema nekim ubogim radnicima. Nije čudo sto je tisućljetnji san trajao toliko (a ni pre hiljadu godina nisu imali državu), nisu svi narodi spremni da imaju državu.

U prethodnom postu si napisao da ocekujes šok i da razmišljaš da izlaziš iz nekih aseta. Imas li na umu nekakav timeline?
Onaj vradovicev bloger ocekuje deflaciju za 10ak godina.

Ako ispratimo Bafeta, on se pojacava u keshu. Firme i fondovi u USA se pojacavaju u akcijama i u BTC. Kod nas cene boljih nekretnina rastu jer ljudi koji imaju kesh imaju strah od inflacije. Pravio sam, uslovno receno anketu, sa 5-6 bogatih ljudi iz mog okruzenja - imaju u asetima od 1MIO, drugi imaju 2 MIO +, dvojica imaju preko 5MIO, uglavnom zive u Srbiji, jedan zivi u Cikagu. Svi kupuju nekretnine na dobrim lokacijama, imaju vec pozicije u zlatu ali mnogo manje tj ne vise od 10%, Neki kupuje nekretnine u inostranstvu tipa CG na moru, Ovaj u Americi ulaze u neke real-estate fondove. Tamo mu iz tih fondova govore da sve ide gore itd Samo jedan ce da flipuje zemlju za BTC ali on vec ima poziciju u BTC odavno.

Moje je neki utisak da ce ta klasa ljudi (2 MIO+ ) da ulazi u nekretnine i to ove skuplje (BW, centar itd). Ovi sto im prodaju ce opet u nekretnine i to ce se vrteti jos neko vreme dokle se ne ispucaju "kvalitetne" nekretnine i kvalitetni placevi. ITevci, advokati, da kazemo srednji sloj (sad treba definisati kvantitativno sta je srednji stalez, mozda je min 1 MIO za srednji sloj? :)) kupuju manje stanove u keshu ili standardne stanove na kredit. Ako krene QE oni ce vise kupovati. Verujem da ce sve ovo trajati bar jos 2-4 godine osim ako nemamo neki veliki dogadjaj - rat, zemljotres, Coronu 2, politicku nestabilnost...
Pricao sam decembar i pametno je sto pratis sta rade najjaci posto oni uglavnom ubodu neki all time high.
Isto sam rekao da bih prodao negde u oktobru ali kao sto vidis, dosli su podaci kako ekonomija u USA i nije tako losa pa se sada svi pitaju da li je ono spustanje od 0.5% bio pravi potez iako sam 100% ubedjen da je sve to namestaljka radi izbora tako da cu verovatno odloziti prodaju, moram videti da se nesto desava da bi me nateralo da prodam niti ja jurim ATH i isto tako sam vec napisao da sam prodao 50% jos pre mesec dana otprilike. Kako se namesta prica, izgleda da nas ceka monster rally posle izbora ako Trump pobedi i onda treba pratiti. Ono sto je drugacije sada je sto smo apsolutno navuceni na dugove tako da taj rally mozda i potraje.

Zakljucak: Pratim i dalje, za sad ne prodajem, cekam da me nesto natera da prodam.

Da se ne lazemo, ovo je jedna od najboljih terotorija za život u svetu, neće ostati nenaseljena, ali moć je u našim rukama …
Mozda nece ostati nenaseljena, al nisam bas siguran ko ce tu ziveti. :( Banglades ima vise stanovnika nego Rusija i to na povrsini od oko 1,5 Srbije. Gustina naseljenosti u drzavi im je veca nego u nekim gradovima u Evropi. Gledajuci neko moje okruzenje, koje je dobrano zagazilo u 40, mnogo je ljudi koji nisu ozenjeni i nemaju u planu porodicu. Neudate zene koje su prebacile platu od magicnih 1500 nema sanse da se udaju, ako i razmisljaju o tome, prohtevi su im ne-mo-gu-ci... Zavrsile faks i rade u sugavoj korporaciji od 9 do 17 i duze, a hodaju podignutog nosa kao da su postale Ilon Mask, ili Nikola Tesla on sam :) Tako da nisam bas optimista sto se toga tice. Bice nas manje, a neko ce verovatno doci na brisani prostor.

Nemoj da banalizujes stvari. To sto ne zelim da sputavam decu da imaju osecaj obaveze “da mi donesu casu vode kad ostarim” ne znaci da zelim otudjenje. Ako su normalno podignita deca, nece sigurno pustiti da im roditelj umre od raka ako mogu da pomognu.
Nesputavanje dece da zive svoj zivot ne znaci da treba prekinuti kominikaciju sa njima. Naravno da ce matori roditelj da pita za pomoc oko tehnologije i da ce normalno dete da pomogne.
Malo se razlikuje moje misljenje od vecine na ovom forumu po pitanju pomaganja deci. Mislim da je zdravo pruziti im najbolje uslove (obrazovanje, ljubav, podrsku…) ali sam protiv kupovine stanova i kola pod obavezno, “da se ne muci”. Neka se pomuci. To gradi i jaca karakter. Naravno da cu pomoci i finansijski ako vidim da se trudi i da mu treba pomoc, ali ne zelim da gajim trutove kojima je sve pruzeno na izvolte
Edit: neka mi dodje sa biznis idejom i iskrenom voljom, naravno da cu mu pomoci da pokrene posao, pa cak i ako mislim da je ideja losa. Neka uci, neka proba, neka dozivi neuspeh i neka nauci iz toga.
Najbeskrupolozniji ljudi koje znam su oni koji su nasledili sve i nastavili istim tempom kao roditelji (videli njihov tempo i nastavili isto). Oni ne znaju za bedu i empatiju za zaposlene ili bilo šta u životu nemaju. Njihovi roditelji/dede su krenuli od nule. Znaju kako je to biti na dnu.....i mahom imaju sve više empatije prema drugim ljudima kako zalaze u godine. Ovi mladji auuuu.

Nije to banalizovanje. To se desava. Pogledaj koliko je ljudi smesteno po starackim domovima u Srbiji a proveli su radni vek u inostranstvu. Deca su im i dalje u inostranstvu. Smestili ih ovde. Jeftinije i zbog jezika. Obilaze ih jednom u 2-3 meseca.

Ako si ispratio ankete starijih ljudi - sta bi mogli da promene da su opet na pocetku - svi se rekli da bi vise vremena provodili sa decom, manje bili optereceni karijerom/novcem i napravili bi dublju vezu sa njima.

Sve se slazemo samo mislim da ne moze sve da se planira. Deca su razlicita. Razliciti sensibiliteti, sklonosti. Ovi sto imaju vise dece to mogu najbolje da vide. Jedno odlicno u skoli, sam uci, drugo ne zanima ucenje, trece voli fudbal, sve bi dalo za to itd Sto vise dece to bolje.

A kako nam ne daju neku prognozu za tipa 15 godina :) Ovo za 30 je malo kasno :)

Ja decu vaspitavam da budu dobri ljudi i pomažu i znanim i neznanim. Kakav bi to fejl bio da ne brinu o sopstvenim roditeljima kada nam bude trebala pomoć.

Bilo je priče o odnosu BDP-a Srbije i njenog duga; evo podataka za USA:

Dug američke federacije porastao je sa 426 milijardi dolara 1971. godine na skoro 36 triliona dolara danas, što predstavlja porast od 82 puta, dok je BDP porastao samo 26 puta. Ova rastuća razlika ukazuje na to da je sve više duga potrebno za veštački ekonomski rast, pa je odnos duga prema BDP-u porastao sa 39% na 122% u istom periodu.

Realno gledajući USA će samo nastaviti da štampa dolare, zato je zlato počelo svoj melt-up period gde će verovatno multiplicirati cenu, i jednostavno "front-ranuje" ponovno paljenje štamparije a ovaj dug će do 2035-40 verovatno dostići $100tn, što ne znači da nećemo izmedju imati veliku krizu.

Još jedan zanimljiv podatak/indikator
1729366509921.png

na istorijskom maksimumu od 197%. Prethodni vrhunac 2021. godine bio je 193%, što je dovelo do pada od 40%.

Vrh 2000. godine iznosio je 138%. Nasdaq je potom pao za 80%. I postoje sličnosti u smislu da su tech/AI akcije takođe u balonu ove godine

Pricao sam decembar i pametno je sto pratis sta rade najjaci posto oni uglavnom ubodu neki all time high.
Isto sam rekao da bih prodao negde u oktobru ali kao sto vidis, dosli su podaci kako ekonomija u USA i nije tako losa pa se sada svi pitaju da li je ono spustanje od 0.5% bio pravi potez iako sam 100% ubedjen da je sve to namestaljka radi izbora tako da cu verovatno odloziti prodaju, moram videti da se nesto desava da bi me nateralo da prodam niti ja jurim ATH i isto tako sam vec napisao da sam prodao 50% jos pre mesec dana otprilike. Kako se namesta prica, izgleda da nas ceka monster rally posle izbora ako Trump pobedi i onda treba pratiti. Ono sto je drugacije sada je sto smo apsolutno navuceni na dugove tako da taj rally mozda i potraje.

Zakljucak: Pratim i dalje, za sad ne prodajem, cekam da me nesto natera da prodam.
Pitanje i za tebe i za ostale. Da li mislite da kod nas postoji kultura diverzifikacije? Da li neko ima podatke o tome ili iskustvo sa prijateljima u pogledu kupovine zlata, BTC-a i slicno?
Vidim da raste broj pravnih lica koje kupuju BTC u svetu. ETFovi su olaksali komplikacije i rizike oko CEX-a, novcanika... kako za firme tako i za fizicka lica.
Kod nas mi se cini da retko ko od bogatijih kupuje BTC pa i ETFove. Verovatno se vise kupuje zlato posto je nesto sto je opipljivo. Cini mi se da ce i to moze uticati na potencijalno zaustavljanje rasta cena nekretnina kod nas. Vlast ide i udruge industrije (uvoz tehnike, restorane, proizvodnja baterija, mozda i rafinerija litijuma) tj vec su diverzifikovali.

Dug američke federacije porastao je sa 426 milijardi dolara 1971. godine na skoro 36 triliona dolara danas, što predstavlja porast od 82 puta, dok je BDP porastao samo 26 puta. Ova rastuća razlika ukazuje na to da je sve više duga potrebno za veštački ekonomski rast, pa je odnos duga prema BDP-u porastao sa 39% na 122% u istom periodu.

Realno gledajući USA će samo nastaviti da štampa dolare, zato je zlato počelo svoj melt-up period gde će verovatno multiplicirati cenu, i jednostavno "front-ranuje" ponovno paljenje štamparije a ovaj dug će do 2035-40 verovatno dostići $100tn, što ne znači da nećemo izmedju imati veliku krizu.

Pogledajte prilog 216233

na istorijskom maksimumu od 197%. Prethodni vrhunac 2021. godine bio je 193%, što je dovelo do pada od 40%.

Vrh 2000. godine iznosio je 138%. Nasdaq je potom pao za 80%. I postoje sličnosti u smislu da su tech/AI akcije takođe u balonu ove godine
Znaci zato je Buffet u keshu :)

Hteo sam da vam pokazem relaciju izmedju m2 i inflacije. Ovo je inflacija sada, znaci spike, pa naglo dole, pa pauzica i opet je krenulo na dole.
1729367462611.png

A sada m2, spike, naglo dole pa pauzica i ode dole.
1729367761463.png

Inflacija kasni za m2 nekih 18 meseci i izgleda da izlazimo iz faze pauzice, zbog ovoga ja mislim da nam ide deflacija i ona se uvek pogadja kada pocne recesija.

Pitanje i za tebe i za ostale. Da li mislite da kod nas postoji kultura diverzifikacije? Da li neko ima podatke o tome ili iskustvo sa prijateljima u pogledu kupovine zlata, BTC-a i slicno?
Vidim da raste broj pravnih lica koje kupuju BTC u svetu. ETFovi su olaksali komplikacije i rizike oko CEX-a, novcanika... kako za firme tako i za fizicka lica.
Kod nas mi se cini da retko ko od bogatijih kupuje BTC pa i ETFove. Verovatno se vise kupuje zlato posto je nesto sto je opipljivo. Cini mi se da ce i to moze uticati na potencijalno zaustavljanje rasta cena nekretnina kod nas. Vlast ide i udruge industrije (uvoz tehnike, restorane, proizvodnja baterija, mozda i rafinerija litijuma) tj vec su diverzifikovali.
Iskreno ne. Ne znam nikoga ko je u tome ali mislim da moje okruzenje nije bas merodavno za tako nesto. Samo znam da ako krenu da me pitaju mnogo za kripto, da je vreme da prodam uskoro :D
EDIT: Jedino onaj kolega o kojem sam pricao sto je prodao stan, kupio BTC i prodao na 69k u martu ali to je samo kolega

Šta mora da se desi da se taj tok zaustavi?
Smanjenje gradnje? Pad novih odnosno svežih kupaca iz drugih industrija tipa IT, advokati, privrednici?
Verovatno će započeti kao domino efekat od US privatnog sektora koji je na staklenim nogama a znamo da IT u Srbiji direktno zavisi od IT US i zapadne evrope, pa čak i večina drugih industrija.
Unemployment rate je pao sa 4.22% na 4.05% uglavnom zbog nekog neobjašnjivog skoka od 785k dodatih državnih poslova u septembru
1729368065491.png

Već smo čuli priče članova sa foruma iz njihovih kompanija da se privatni sektor steže.

Amazon planira da od januara 2025. uvede 5 obaveznih radnih dana u kancelariji za korporacijske pozicije sa čime se ne slaže 73% zaposlenih.
Razlog za ovo je verovatno plan da se legalno otpuste radnici kojima to ne odgovara umesto da se uradi masivni layoff koji bi podigao prašinu.

Poslednji put kada smo imali revizije koje su promenile drastično stanje na tržištu od ranije predstavljenog je bilo za vreme SEKE.
Ja više trenutno naginjem ka tome da ovaj put moraju da puste korekciju. Previše para treba. Ne mogu da pokriju sve. Zaviće pola sveta u recesiju i fin. krizu ali to nije njihov problem. To su trebale druge zemlje da razmišljaju a ne da se zadužuju kao blesave. Retail u kreditima do guše. Štednja mu je na minimumu i nema para da kupi jeftino. Tako jedno dve godine, dok veliki ne pokupuju manje kod njih i onda stimulansi....da brzo izadju iz krize i pokupuju sve van USA što im treba dok ostali grcaju još par godina. Na tako nešto mi miriše.
Nešto ma tu temu. Pitanje je da li će "vaditi" banke ovaj put ?

Pogledajte prilog 216233

Sistem koji je izgradjen nakon drugog svetskog rata čeka reset… svi imaju ogromne dugove, a ko kome duguje i koliko je to dalje odrzivo je veliko pitanje …

Vrh