Svakako da treba analizirati to ulaganje, kao i svako, ukoliko se ulazi investiciono.
Sigurno ne bih išao na luks opremanje u nekom delu gde nemaš takvu klijentelu koja bi tu bila podstanar za meni isplativu investiciju ili kasniju preprodaju takvog luksuzno renoviranog i opremljenog stana.
Ukoliko je starogradnja na odličnoj lokaciji, ok održavanoj zgradi i ima potencijalne klijente onda vredi.
Ja sam ovde krenuo računanje ukoliko bi taj stan kupio za 1800-1900eur i sa komplet opremanjem sam došao do cifre od 2700eur.
Ukoliko je novogradnja 3000eur, to bi mi značilo da treba dodati još novaca za sredjivanje i opremanje pošto u ovom slučaju pričamo o totalno opremljenom luksuznom stanu u mojem slučaju.
U BG za potpuno renoviranje (vracanje u sivu fazu pa sve iz pocetka) treba minimum 500 EUR/m2. Govorim naravno o pravom renoviranju, sto ukljucuje:
- Kompletan projekat arhitekte
- Demontazu ugradnog namestaja, podnih obloga (parket, plocice, linoleum, itd.), keramike, sobnih vrata, rusenje pregradnih zidova (gde je predvidjeno), demontazu starih prozora, balkonskih vrata, starih radijatora, itd.
- Zidanje novih zidova (ukljucuje iznosenje materijala (cigle/siporex), rabaciranje novih i postojecih zidova (ako su krivi sto je uvek slucaj)
- Uvodjenje trofazne struje (obicno je monofazna bar u centru BG), zamena brojila i atest EDB.
- Izvodjenje novih elektroinstalacija po industrijskom standardu (kroz buzire), priprema za smart sistem
- Popravka kosuljice koja negde sigurno mora da se ravna pogotovu sa novim rasporedom zidova, te ako je negde bio linoleum umesto plocica to mora da se razbija pa da se lokalno izliva
- Kompletni vodovodzijski radovi (vodovod i kanalizacija), parcijalna zamena vertikala, polaganje novih cevi, ugradnja ventila, itd. u kupatilima/kuhinji
- Nova hidroizolacija na terasi, u kupatilu, kuhinji i novi ravnajuci slojevi gde je potrebno
- Adaptacija ventilacionih kanala u kuhinji/kupatilu ako je potrebno
- Zamena radijatora, modifikacije cevi gde je potrebno, testiranje i farbanje cevi
- Postavljanje nove keramike, sto ukljucuje kupovinu plocica, iznosenje, postavljanje plocica, fugiranje
- Postavljanje novog parketa, opet kupovina istog, iznosenje, postavljanje parketa, gitovanje i lakiranje
- Gipsarki radovi: spusteni plafoni gde je potrebno, gips oko geberita za vodokotlic, gletovanje spojeva, busenje rupa za rasvetu.
- Postavljanje novih sobnih i ulaznih vrata
- Postavljanje nove fasadne stolarije (prozori, balkonska vrata, itd.) ukljucujuci hidroizolaciju, izradu spaletni, itd.
- Elektro radovi pre krecenja (nakon gipsarskih radova)
- Molersko farbarski radovi: krecenje i gletovanje, kod starijih zgrada cesto je potrebno postavljanje termike iza radijatora gde postoji problem disipacije toplote
- Sredjivanje terase obicno zahteva bravarske radove (ograda), postavljanje tende i slicno
- U raznim fazama neophodno je ciscenje stana (grubo) i zastita podova i to obicno par puta
- Postavljanje novih klima i razvlacenje instalacija za freon i kondezat
- Ugradnja sanitarija u kupatilu nako postavljanja plocica i ciscenja fug mase
- Zavrsno postavljanje rasvete i elektrogalanterije
Sigurno sam i nesto zaboravio ali to je u principu to.
Ja sam recimo za svoj stan potrosio 750 EUR/m2 za gorepomenuto renoviranje, ali sam postavljao egzotican parket, prvoklasne sanitarije/djakuzi, kvalitetne radijatore, fasadnu stolariju vrhunsku alu-drvo, itd.
Doduse imao sam i dodatne radove u smislu hidroizolacije betonske ograde na krovu jer je u pitanju poslednji sprat gde jesmo radili komplet novu hidroizolaciju krova, ali nije radjena hidroizolacija betonske ograde, sto zahteva i alpinisticke radove. Doduse isti alpinista je radio i reparaciju betonske ploce balkona. Takodje u pitanju je bio visok sprat sa malim liftom, sto zahteva konstantno angazovanje fizikalaca za iznosenje kabastih predmeta stepenicama, a ponekad i rentiranje krana npr. za balkonski zid koji je mogao samo kranom da se podigne...
Ugradni namestaj je posebna stavka, najjeftinije je kupovati komadni namestaj, dok ugradni kosta pravo bogatstvo. Velika kuhinja, ugradni elementi u kuptilu, ugradni plakari u svim sobama, TV zidovi itd. to kosta od 200 EUR/kvadratu (grubo) pa nagore.