Šta je novo?

Cene nekretnina

Sta da ti kazem.. Kao programer sam nasao i drugi posao koji radim do kasno uvece i rano ujutru da bih sto vise ustedeo i usao u sto manji dug i imao sto veci kapital u slucaju da ovi ludaci krenu sa stampanjem da mogu da uletim kao blesav u rizicne asset-e.
Nisam programer, ali bukvalno radim isto kao ti. I već sam krenuo polako ka rizičnim assetima...

Ali najjače kad čovek izjavi kako "ima kompletan uvid i zna 3-5 godina unapred sta ce da se desava". Možda i zna, ali očigledno nema uvid u to koliko ovo nadmeno i arogatno zvuči.
A u narednom postu piše kako krajem 2019 nije mogao da predvidi štampanje 70% svih dolara koji postoje u opticaju. Toliko o inajderskim informacijama....
Nisi cuo za business plan? Svaka korporacija mora da ima maltene jasnu sliku naredne 3 godine (svi troskovi i prihodi. Tu spadaju i povecanja sva npr (minimalac, struja, transport itd). 5 je vec malo maglovito. Nista ja novo nisam smislio. Pa niko ne ulaze novac napamet 🤷. Ocekuje da se to vrati....

Nisi cuo za business plan? Svaka korporacija mora da ima maltene jasnu sliku naredne 3 godine. 5 je vec malo maglovito. Nista ja novo nisam smislio. Pa niko ne ulaze novac napamet 🤷. Ocekuje da se to vrati....
Kojim se to poslom baviš kad imaš uvide u buisness planove svih kompanija u Srbiji, pa tako samouvereno tvrdiš da 95% firmi plaća minimalac+20%? Nadam se da shvataš koliko suludo zvuči takva izjava. Osima ako ne misliš da su pekare, transportne kompanije, gradilišta i ostalo državni aparat?

Ja ne znam, zivim u paralelnoj srbiji izgleda jer ja ne znam nikoga ko radi na NBGD ispod 70-80k mesecno, a po Saletu bi to znacilo da svi ti ljudi rade u drzavnim institucijama.
Kreni malo na periferiju van najuzeg gradskog jezgra. Ali kreni gradskim prevozom 🙂.

Kojim se to poslom baviš kad imaš uvide u buisness planove svih kompanija u Srbiji, pa tako samouvereno tvrdiš da 95% firmi plaća minimalac+20%? Nadam se da shvataš koliko suludo zvuči takva izjava. Osima ako ne misliš da su pekare, transportne kompanije, gradilišta i ostalo državni aparat?
Nemam komentar na ovo, topi 🧠 sta si ti sad napisao.

Sale:
Medijalna plata za mart 2024. godine iznosila je 72.979 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Znaci pola srbije je imalo iznad 73 hiljade dinara mesecno a pola ispod u martu, i to ne racunamo sistem placanja na ruke koji je opste rasprostranjen.

Evo neki presek plata po pozicijama, za BG-NS treba povećati.
Svakako treba uračunati dodatak koji se dobija uz prijavljenu platu, naravno da skoro svi vozači, pekari(ne prodavačica),bageristi imaju preko 100k.
Frizeri, konobari i slična zanimanja koja su prijavljena na minimalac imaju od bakšiša i više od prosečne plate.
Ako je Sale u korporacijama
onda i mozda imaju ti radnici za mašinama ili kako bi neki rekli na motanju kablova najmanje plate plus su bez bakšiša i neke dodatne zarade tokom posla. Oni kao i ljudi čija zanimanja će biti zamenjena robotima mislim da će u budućnosti sve teže i dobijati stambeni kredit.

Nisam mislio na motace kablova. Mislim na prosecnog radnika u industrijskoj proizvodnji.
Vec sam navodio da deo ovih radnika radi ta zanimanja. Ovde su zbog staza. Plata im je sigurna+ zarade malo privatno. Tako da kada se sabere nisu toliko losi. Druga je stvar sto ce ih zameniti ovi iz uvoza 🙂. Ja sam o tome pricao.
Isto na kraju izadju kao taj konobar. Samo sto konobar placa (tj njegov poslodavac) manje poreza i doprinosa pa ce imati jos manju penziju od cak i motaca kablova.
Nema elektricara 😂. Svi su maltene pobegli iz zemlje. Samo priuceni ostali. Vodoinstalatera ima. Molera mnogo mnogo vise

Poslednja izmena:
Ajmo Sale sta cekas ceka te med i mleko.

Krece garaza Bull market.
🚀
🚀
🚀

Mislim da ce potraznja za garazama sada da krene kao Rusi pre 2 godine. Prosto otvaraju da mogu da se uvoze automobili iz Amerike bez problema. Cela dijaspora u USA prica o ovome. Ocekujem da u BNV dodje barem 1000 US automobila i to jako brzo. Garaza +1.

Poslednja izmena:
Ajmo Sale sta cekas ceka te med i mleko.

Krece garaza Bull market.
🚀
🚀
🚀

Mislim da ce potraznja za garazama sada da krene kao Rusi pre 2 godine. Prosto otvaraju da mogu da se uvoze automobili iz Amerike bez problema. Cela dijaspora u USA prica o ovome. Ocekujem da u BNV dodje barem 1000 US automobila i to jako brzo. Garaza +1.

Kakve veze garaže sad imaju sa ovim? Zašto bi uvoz iz USA povećao tražnju?

Ja se zestoko borim da odlozim kupovinu na barem jos 6 meseci da bi mi bilo jasnije u kom pravcu idemo... Znam da se cena nece promeniti drasticno ali me brine stanje u kojem cemo biti i koliko to moze da se prelije kod nas.
Slično razmišljam. Gledam stanove pa ako iskoči baš nešto dobro onda ću kupiti ali bi sačekao razvoj situacije.

Nasi ljudi su imali zestoko ogranicenje da uvezu US vozila i sad su shvatili “auu konacno moze”. Iskreno ovo jeste big deal. Da ne delim previse ali svi pricaju o tome.

IMG_7034.jpeg

Automobili iz USA su jeftiniji 20-30% (sa boljim paketom opreme) u odnosu na EU. Mozda dovede i do pojeftinjenja vozila u odredjenom %. Nisam gledao detalje pa ne mogu da tvrdim

Sto se vise bude uvozilo automobila iz SAD to ce se manje uvoziti iz EU, zero sum game. Uvoz iz SAD nece povecati traznju za garazama ni za promil.

Postoje neke stvari na koje ne mozes da utices. Krajem 2019 su svi parametri bili da ulazimo polako u recesiju 2020....i sta se dogodilo? Nastampali su 70% svih dolara koji postoje u opticaju. Ko je to mogao da predvidi? Niko. Kada se dogodilo ja sam prvi pricao da ce poskupeti sve. To je kod nas otislo u drugu krajnost od kraja 2021. Svi gledaju da obuzdaju inflaciju a mi je pospesujemo.
Ja kazem sta ocekujem na osnovu parametara za Srbiju, Evropu i USA. Svi parametri opet kazu da idemo ka recesiji. Da li ce kod nas vlast da se zaduzi i da podigne plate drzavnim cinovnicima na 1500evra (1000e od 1 januara) sa 570-600e koliko su imali 2020 to ne znam. Znam samo da mi te pare nemamo, produktivnost nam je ocajna i da dizemo kredite za to i da ce sve doci na naplatu kao sto uvek dodje na naplatu.
odlaganje reseta stapmanjem para samo moze da odvede u novu veliku depresiju....nikako da donese stabilnost ili prosperitet...ponekad ti ne treba previse skole ili znanja, samo malo zdrave pameti da vidis kad je nesto neodrzivo....Salev mudro zbori ;)

odlaganje reseta stapmanjem para samo moze da odvede u novu veliku depresiju....nikako da donese stabilnost ili prosperitet...ponekad ti ne treba previse skole ili znanja, samo malo zdrave pameti da vidis kad je nesto neodrzivo....Salev mudro zbori ;)
U sustini iz moje perspektive dodavanje stimulansa vodi u hiperinflaciju. Mada i to ce biti depresivno.

Haha, mene si poturio ispred a. Baš sam sad gledao neki model house, slučajno nabasao iz parka na agenta koji postavlja oglasnu tablu ispred neke gajbe. Šta će sve da urade da ti prodaju nekretninu na tržištu koje slabo ide! Još mu kažem da živim u inostranstvu i da neću skoro da dolazim, a on mi kaže: nema veze, ako se budeš selio ovde nekad javi se nama. Sat čuke mi pokazivao kuću, a da sam pokazao malo više interesovanja vozio bi me fazon po celom gradu gde hoću. Još mi izvadio celu specifikaciju kuće kad smo započeli razgovor o toplotnoj izolaciji, da mi dokaže da je to najbolji materijal.
Eh, koliko nama prodaja nekretnina ide dobro, to je neverovatno!

Pošto su se spomenule garaže pa da dodam moja zapažanja, takođe bi bilo dobro da i drugi forumaši, pogotovo oni koji žive u kompleksima kažu svoja iskustva.
U Bloku 65 u mom kompleksu, koji je da kažem useljen već preko nekih 9meseci kompletno ili barem preko 90/95%.
Slobodnih parking mesta i koja se ne koriste(po mojoj proceni) je sigurno u svakom trenutku 30-40%, oglasa za izdavanje na oglasnim tablama kompleksa je u svakom trenutku po 5-6, kao i što po nekoliko komšija na Viber grupi zajednice stanara stalno oglašavaju da izdaju svoja parking mesta. Otprilike je zakup parking mesta od 60-100eur mesečno.
U Novom Sadu se pogotovo reklamira prodaja parking mesta u kompleksima i zbog specifičnog tržišta(drugačijeg od BG-a) je manja potreba i manje ljudi kupuju i parking mesto uz stan, koje je svega 10-20% jeftinije od BG-a.
Iako sam do sada uvek računao(i kupovao) parking mesto kao obavezno uz kupovinu stana, nakon ovakvog stanja na terenu, počinje da mi ne bude obavezna ta stavka, to jest kupovina istog.

Vrh