Manja mesta crkla što se tiče prodaje i prometa.
Evo da vam prenesem iskustvo sa terena
.
Desetak investitora sam pozvao (NS) zbog dragih ljudi koji gledaju nešto da kupe a i možda ja uzmem nešto (čekam povratnu informaciju od kupca). Ovo je struktura investitora:
1. Veći kompleksi podigli 4-5% cene od letos. Stanova ima ali su skupi i možeš opušteno da odabereš. Problem je visoka cena. Garaže čak nude na rentu ili rate. Izvukli su novac i malo ih zab**e za sve iskreno.
2. Prodao sve stanove. Ostali su mi penthaus-i, ne planiram ništa uskoro da gradim makar neko vreme dok se ne steknu uslovi ?!?
3. Zgrada maltene useljiva. Pravim razliku od 50e da li isplaćuješ sve u kešu ili kredit. (Ne znam u čemu je fora kad banka isplaćuje za 20 dana). Stanove od 60-100m2 možeš da biraš. Nisu prodati.
4. Investitoru ostao 1 manji stan. Zgrada u izgradnji. Ostalo prodao odavno. Digao 5% cenu. Ne planira da pravi zgradu 2-3 godine iako ima lokacije spremne. Radiće neki hotel. Hoće da spusti cenu.
5. Investitoru ostao 1 stan, zgrada gotova, podigao cenu 5% ali daje parking mesto. Zgradu pravi sledeću na najluks lokaciji sa cenom većom od NBG (50m2=250k...
.....).
6. Ostali stanovi oko 70-80m2 maltene svi. Spušta cenu na garažu a možda će i na stanove.
7. Prvi put pravi zgradu, jeftinije od svih ostalih 10-15 %. Ostavlja i za sebe stanove.
8. Urbane vile sa boljom opremom (alu stolarija, podno grejanje na gas itd) malo skuplje od stanova u regularnim zgradama.
9. Vraćaju cenu sa početka izgradnje i daju akcije. Lošije su lokacije u pitanju.
10. Za loše lokacije traži 30% učešća, za bolje 50% učešća.
Mešano meso na tržištu.
Manji investitori su videli da tržište više nije likvidno i trajno odlažu gradnju. 2 godine je sigurno da će odložiti početak neke nove gradnje. Čekaju da budu sigurni da će se prodati ono što prave. Zavise od keša kupaca i kompenzacija.
Srednji investitori, imaju para, nervira ih što nisu prodali sve ali mogu donekle da čekaju. Uspoooorili su izgradnju skroz. Udružuju se pa rade projekte u inostranstvu.
Veliki, imaju neprodate stanove. Ne počinju nešto novo. Čekaju i prodaju polaako ovo što imaju. Orijentišu se na najluks izgradnju.
U principu.....još se vrte pare na tržištu, prodaju se stanovi ali staje izgradnja, smanjuje se ponuda jer je neizvesno. Najviše ima kupaca do 80-130k kao i u prethodnom periodu, samo se vremenom sve manja kvadratura dobija. Ovo ostalo baš slabo...ako neko zaluta
.....
Deluje mi da će 2025 biti godina prodaje gotovih stanova i najluks stanova. Makar za NS. Verujem da će biti tako i u BGu. Ovo ostalo samo APP cene.
14 novogradnji ima samo NBG za jul....
sramota