Sukobi kao što je u Ukrajini nisu od juče - ne znam da li smo kao ribice pa zaboravljamo ono što se dešavalo u Koreji, Vijetnamu, Avganistanu (2x), pa čak i delimično u ex-YU... Ali dikrenog okršaja između US (i satelita) i Rusije (i satelita) nije bilo - ako se i desi, kakva crna Holandija ili Srbija.
Ako te nešto istorija nauči, nauči te to da su im države sa velikim unutrašnjim problemima, a bez jakih saveznika (da bi neko totalno stao uz neku stranu) najplodnije da započnu neki haos (rat) radi njihovih interesa. Sve je ovo već viđeno kroz istoriju, a zarad nečijih interesa
Da li znaš koliko isporuka oružja sada ima od strane US prema Tajvanu (koji inače ni Amerika ne priznaje kao nezavisnu državu)?
A zašto je i dan danas daleko lakše poslovati sa Kinom iz EU nego iz Srb (a prezentuju nam se vesti o nekakvim specijalnim vezama)? Politika, kao i biznis (a nema jednog bez drugog), ne poznaje "specijalne" veze, bratstvo i jedinstvo - već samo i isključivo interes i koliko se može zaraditi negde. A nama je bitno samo kako se mi tu nekako uguramo i izborimo za naše i izbegavati manipulacije velikih sila, mi smo u njihovim očima samo pioni na šahovskoj tabli.
Misliš da će oklevati da zapale bure baruta sa našom južnom pokrajinom ako im nekada to treba? Suviše smo mi nebitni i mali, a u okruženju smo takvom da se ipak trebamo držati strane koja je ovde itekako dominantna, dokle god je dominantna
my 2 cents