Mislim da si mnogo mlađi od mene pa mogu da komentarišem oko cena i svega. Dobijanje doma zavisi od proseka iz srednje škole ali i od primanja roditelja. E sad oko tih primanja obično ima dosta malverzacija. Problem na prvoj godini da se dobije dom je što se daje mnogo manji broj mesta nego na svim sledećim godinama. Zašto je tako ne znam ali tako je bilo oduvek i domovi su obično najlošije klase za brucoše.
Nema se za menzu... Dajte molim vas. Pa sada NE može biti teže i gore nego kad sam ja počeo studirati. Da li znate da je plata moje majke (apotekarka - ne tehničar) je bila 80 DM, a soba studentska kod baba preko puta fakulteta 150 DM i cena za bonove (ceo mesec sva tri obroka je bila oko 30DM). Znači hrana u menzi je bila kao trećina plate VSS osobe. To bi značilo prenešeno na današnje plate da samo bonovi (kartice) za menzu koštaju 300 eura!
Danas je NEUPOREDIVO bolje stanje i standard u odnosu na 1998 ili 1999 godinu. Plus posla za svakog ima da biraš. Ne kažem da je sve bajno, ali NEMATE pojma kako je bilo.
Tada u menzi mesa je bilo 1-2x nedeljno, sve ostalo sojine pljeskavice. Čaj bez šećera se služio (jer naravno šećera nije bilo nigde) - ja uvek kažem da me je Sloba naučio da pijem mleko i čaj bez šećera
)) Prvo mi bilo čudno posle 5 dana se navikao i dan danas ne koristim šećer nigde. Posle 5.oktobra se kvalitet hrane značajno poboljšao, ali baš značajno.
Bio sam pre nekih 5 godina u menzi (kupio ekonomski bon) da pokažem deci gde smo jeli i svi smo jeli tamo. I dalje je hrana jako dobra i kvalitetna i NEMA redova. Pre su redovi bili ogromni. Sad čekaš +/-5 min. Stanje je sada mnogo dobro. A menze su BOLJE nego holandske (zato što ovde ni nemate menze)! Tako da je neuporedivo lakše studirati u Srbiji nego u NL barem što se logistike tiče. Inače ovo važi za sve zemlje Istočne Evrope u odnosu na Zapadnu Evropu koji nemaju kulturu da imaju menze i da imaju domove studentske. I ako imaju to je baš jako loše (kao naša Karaburma) ako mogu da poredim tako. Ali menze u najboljem slučaju imate samo ručak. Dok u zemljama Istočne Evrope je to mnogo bolje rešeno.