Šta je novo?

Cene nekretnina

vradovicu znas sta je fer, da kazes da izdajes prazan stan pa ti opremljuj i odrzavaj
a ne ovamo udari cenu sa opremom, ali ako crkne ti placaj

realno dok sam bio podstanar, svaki depozit na kraju je otisao gazdi da eto okreci i sredi, ako sam nesto zeznuo.
Po cenama molera jos ces da dugujes gazdi od depozita u tom slucaju :)
Kada budem izlazio iz ovog stana okrecicu ja stan sa burazerom lepo i to je to, odvojimo lepo vikend jedan i udri.

@BillHicks Fer bi bilo da se razlikuje investiciono od tekuceg odrzavanja.

Po pravilu:
- odrzavanje zgrade
- porez na imovinu
- investiciono odrzavanje

bi trebalo da placa vlasnik stana.
Hoce sve trce da placaju odrzavanje i investiciono odrzavanje, sve to placa zakupac.

vradovicu znas sta je fer, da kazes da izdajes prazan stan pa ti opremljuj i odrzavaj
a ne ovamo udari cenu sa opremom, ali ako crkne ti placaj
ja bi snosio troskove realno za sve sto se pokvari. Ako polomis onda ili ti ili tvoje osiguranje.

Ono sto je meni gore od toga sto ti navodis kad “vlasnici stana” njuskaju i dolaze da vide sta radis u stanu e to je blagi uzas. Ako si izdao onda si izdao i zaboravi na stan na godinu dana.

ja bi snosio troskove realno za sve sto se pokvari. Ako polomis onda ili ti ili tvoje osiguranje.
Tako funkcionišem ja sa gazdom. Ne tražim mu ništa, menjam šta se pokvari, a on mi uzvraća nepriksnovenom privatnošću. Ne zanima ga šta radim, šta sam zamenio, ne pita ništa niti ga zanima.
Idila jedna i za mene i za njega.
Evo recepta za suzumana, sijalica po sijalica, stan u novogradnji.
E, posmatraču stari, nisam ti ja taj tip. Ali ne brinem se: ne može balon da se naduva toliko koliko sam ja lagan.

Poslednja izmena:

Ono sto je meni gore od toga sto ti navodis kad “vlasnici stana” njuskaju i dolaze da vide sta radis u stanu e to je blagi uzas. Ako si izdao onda si izdao i zaboravi na stan na godinu dana.
Па кад је код нас издавање потпуно неуређена категорија. То може у УСА, лепо све преко агенције које буквално има увид у досије станатра, обавезе се пребаце на станарево име, плати се осигурање итд. И не само да станодавци не долазе већ у немају то право да раде, сваки долазак би био узнемиравање.

Najskuplji izdat stan po odnosu cene i kvadrature West65 1.5 soban za 1800 eur mesecno, lagana prica :)
Koliki je ROI tu pitam se, ljudi koji pljuju West u neverici.

Mislim da je vecina clanka odsecena od realnosti doduse.
Zivo me zanima da li stvarno gori svetlo u tom izdatom jednosobnom za 1800 ;) gde nadju nekoga ko je toliko pametan da zaradi tolike pare i toliko glup da toliko plati za jesnosoban u podnozju Bezanije.

Sramno je kako se stanodavci ponašaju u Beogradu. Ima normalnih, ne kažem, ali većina bi najradije da ne živiš u stanu uopšte i da im plaćaš kiriju.
Ima normalnih samo kada su stanodavci dobrostojeci.

Trenutni stanodavac kod koga iznajmljujem je isto programer samo stariji od mene i apsolutno je normalan odnos sa njim, bitno mu je da je normalna osoba u stanu a ne da gleda 50-100 eura da ustedi ili naplati vise mesecno.

Najgori su stanodavci koji manje vise zive od izdavanja stana.

Stanodavci dolaze da gledaju stan koji su izdali nekome? Proveravaju, kao u Grčkoj oni stanodavci uglavnom bake i dede, koji proveravaju da li si ostavio uključenu klimu a izašao iz apartmana...
Ne razumem, ja kada izdam stan zaboravim na taj stan sve dok je tamo neko i dok mi se redovno plaća kirija.
Krečenje kao i ostala investiciona održavanja plaćam ja, kao i popravke uredjaja ili menjanje bojlera itd...
Jedino ako bi neko oštetio/polomio/uništio neku stvar onda je bila popravljena/kupljena od strane stanara(to jest dati novci) za nabavku iste.

Kako ne plaćati održavanje kao podstanar ako je objedinjeno na računu za infostan? Jedino da stanodavac izdaje stan sa svim uključenim troškovima sem struje. A tu opet dolazimo da većina stanodavaca izdaje bez ugovora pa se ne zna ko pije, a ko plaća.

Kako ne plaćati održavanje kao podstanar ako je objedinjeno na računu za infostan? Jedino da stanodavac izdaje stan sa svim uključenim troškovima sem struje. A tu opet dolazimo da većina stanodavaca izdaje bez ugovora pa se ne zna ko pije, a ko plaća.

ali na primer ovo odrzavanje sto sam ja placao, meni je uvek stizalo kao posebni racuni, nikada uz infostan

Jedno je plaćati održavanje zgrada a drugo zamenu bojlera i šporeta...... Ti živiš tu 🙂, ti želiš da dodje neko i da oriba podove, zameni sijalice u ulazu itd....krečenje....udješ u čisto, kada se iseljavaš isto treba da ostane čisto. Ako živiš 5 godina u stanu i ne krečiš u međuvremenu to je tvoj problem.

Nemam ništa protiv da onaj ko živi u stanu i koristi zajednički prostor poput liftova, hodnika i slično plaća održavanje zgrade od 500-1000 dinara, ali ako na primer prokišnjava krov komšijama i radi se veća popravka tog tipa ili na fasadi ili se menjaju pločice na atepeništu pa neće podstanar da plaća to....

Misli se na odrzavanje zgrade, popravka lifta, krecenje ulaza, sredjivanje dvorista ili neka druga investiciona ulaganja u okviru zgrade koja definise stambena zajednica. To ne treba da placa podstanar.

Nemam ništa protiv da onaj ko živi u stanu i koristi zajednički prostor poput liftova, hodnika i slično plaća održavanje zgrade od 500-1000 dinara, ali ako na primer promišnjava krov komšijama i radi se veća popravka tog tipa ili na fasadi ili se menjaju pločice na atepeništu pa neće podstanar da plaća to....
How yes no.
Placao sam uvecano odrzavanje nakon sto su se gazdarice dogovorile da se sanira krov.

"Pa to je odrzavanje, svi to placaju"

Nemam ništa protiv da onaj ko živi u stanu i koristi zajednički prostor poput liftova, hodnika i slično plaća održavanje zgrade od 500-1000 dinara, ali ako na primer prokišnjava krov komšijama i radi se veća popravka tog tipa ili na fasadi ili se menjaju pločice na atepeništu pa neće podstanar da plaća to....
To je investiciono održavanje. To treba vlasnik. (Zamena krova, zamena lifta)
Tekuće održavanje zakupac. (Čišćenje ulaza, servis liftova, zamena sijalica itd)
E sad....druga je stvar što se malo svi pravimo ludi i neinformisani 🙂

Poslednja izmena:
Vrh