Suzuman
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 11.03.2024.
- Pohvaljen
- 3.873
Ja nedelju dana maks, čak i tu najčešće omašim.Svaka tebi cast kada mozes da vidis narednih 30-40 godina. Ja se mucim da pogodim sta ce biti u naredna 3 meseca
Ja nedelju dana maks, čak i tu najčešće omašim.Svaka tebi cast kada mozes da vidis narednih 30-40 godina. Ja se mucim da pogodim sta ce biti u naredna 3 meseca
Ok neka je i ovakva neka daleka budućnost, kao i kod razvijenijih zemalja, pad nataliteta koji su rešavali sa migracijom ljudi iz siromašnijih zemalja.Poenta klipa nije da li ce i kada da padnu cene, nego da se ukaze na to da rast cena nekretnina nije nesto sto je dobro (mozda jeste za pojedince, ali za sve ostale je lose), iako to neki ovde predstavljaju i kazu da je super sto cene nekretnina rastu i da je to znak progresa i da smo sve bogatiji. Visoke cene nekretnina, pored loseg uticaja na standard stanovnistva uticu izmedju ostalog i na demografiju sto dugorocno ugrozava i ekonomski razvoj. Takodje, kada se prica o demografskom kolapsu i uticaju na cene nekretnina koji ce se desiti za par decenija, to ne znaci da u medjuvremenu nece biti padova cena, nego to znaci da ce se dugorocno trend kretanja cena skroz promeniti i nekretnine ce biti kao ove prazne i neobradjene njive koje imamo po selima.
Ne vidim ja nista, ovo je tema o kojoj sam citao na vise razlicitih mesta. I ovo je samo teorija koja ce se mozda obistiniti, a mozda i nece. U sustini, demografija jeste problem i da nema migracija mnoge ekonomije bi skroz pukle. Razlika je samo u tome sto zapadne zemlje pored jeftine radne snage uvoze i nase inzenjere, lekare i ostale naucnike, dok je pitanje kog mi uopste mozemo da uvezemo sto se tice radne snage i kakve to ekonomske i socijalne efekte moze da ima. Ovo sa Rusima je samo anomallija, oni nisu dosli ovde jer smo dobar izbor, nego sto smo bili jedno od retkih mesta odakle su mogli da pobegnu iz situacije u kojoj su se nasli.Svaka tebi cast kada mozes da vidis narednih 30-40 godina. Ja se mucim da pogodim sta ce biti u naredna 3 meseca
Siroka tema, problem je u sistemu. Ulaganje u nekretnine definitivno treba destimulisati, ali to mnogima nije u interesu. Evo sad u Hrvatskoj kao uvode neke poreze na nekretnine, ustvari samo menjaju ime poreza koji vec postoji, povecavaju ga duplo, a i dalje je toliko nizak da nece imati nikakvog efekta, I ti opet pricas o investiciji, taj ko ima novac za investicije on nije ugrozen i lako mu je da ulupa u nekretnine koliko god hoce. Problem sa cenama nekretnina je u tome sto 95% ljudi i sa kreditom jedva moze sebi da priusti stan. A sto se tice toga u sta investirati, pa zavisi. Ako si lekar otvoris privatnu kliniku, ako se bavis poljoprivredom mozes da prosiris proizvodnju i recimo otvoris hladnjacu. Ako ne znas nista u zivotu da radis i ne zelis nista da radis, onda se slazem da jedino sto mozes da uradis jeste da kupis nekretnine.Ok neka je i ovakva neka daleka budućnost, kao i kod razvijenijih zemalja, pad nataliteta koji su rešavali sa migracijom ljudi iz siromašnijih zemalja.
Starosedeoci ili bogati imaju prevlast i u toj oblasti, to jest nekretninama.
Kasirke i razna zanimanja smo ustanovili da ne mogu da priušte sopstvenu nekretninu u glavnom gradu, dosta zanimanja će i izumreti sa dolaskom AI revolucije u budućnosti.
Ako hoćeš/hoćemo da ublažimo tu neku sliku budućnosti i pomognemo našim sugradjanima u tolikoj porasti cene stanova, tako što će prestati masovna kupovina kolekcionarskih stanova, koji čak i stoje prazni, šta bih njima preporučio u šta da plasiraju novce?
Ove mini investicione stanove i investicione kupce ne računam i njima je to neka sigurnost za budućnost i pravljenje dece koja će imati svoju nekretninu i koja će imati sigurnost da se što pre odlučuju za sledeće naraštaje.
Koja je najbolja opcija za narod(kod nas i u svetu)u koju realno bogati trebaju da ulažu i da imaju barem sličan profit kao što su to nekretnine?
Ju, a forumska svetinja tj ulaganje u americku berzu? Da umesto kod agenta za nekretnine, odes kod nekog kurjaka sa ws i kazes mu ulupaj mi sav novac u akcije?Ako ne znas nista u zivotu da radis i ne zelis nista da radis, onda se slazem da jedino sto mozes da uradis jeste da kupis nekretnine.
Koliko stanova i kvadrata će izgraditi tu?Realno sve sto se prodaje na ovom svetu je precenjeno jer kosta vise nego sto je cena kostanja.
Blok26 je nova kategorija - precenjeno, ali ce se prodati. Znaci mozda je cak i pocenjeno ako ce se prodati po trenutnoj ceni.
Primetices da mi kurjaci sa berze ne kukamo na ovoj temi vec kupujemo nekretnine usputJu, a forumska svetinja tj ulaganje u americku berzu? Da umesto kod agenta za nekretnine, odes kod nekog kurjaka sa ws i kazes mu ulupaj mi sav novac u akcije?
Jeste investiranje u akcije kompanija bolje, ali ako nemaš špekulativnu berzu i velike pohlepne igrače koji koriste brze AI softvere, tako da ti kao mali igrač ne možeš ni da trepneš dok oni već pokupovali prave akcije u pravo vreme. Tako da ćeš često biti u onih 95% koji gube na račun onih 5% koji dobijaju. Ako bi sve bilo poštenije onda naravno da nije loše.Na stranu cinizam, nije li investiranje u akcije kompanija ekonomski smislenija stvar za društvo nego investiranje u cigle?
Rentijerstvo je ekonomski besmisleno, vid parazitiranja nad tuđim radom na osnovu vlasništva. Ne treba ga podsticati već demotivisati.
Razvoj Premijum sadržaja je već počeo, ali treba vremena
Svako ulaganje van granica države u kojoj čovek ima državljanstvo je po meni veliki rizik. Možda je rizik za SP500 u tom smislu mnogo izvestniji, a možda i manji (mada otvoreno kaubojsko ponašanje poslednjih godina treba itekako uzeti u obzir za nas koji smo van zapadne družine - proguglajte kako su prošli Rusi...), ali ulaganje u nekretnine tek ima mnogo podvodnih prepreka, pa bih ja npr pre svega dobro izučio zakon države ( kod razvoda braka itd) naročito u tim za nas dalekim kulturama. Naročito sam skeptičan prema tim FOMO situacijama, gde se ludački usisava novac na tržište, da ne bude "dala baba dinar da se uhvati u kolo - sad bi dala 2 da izadje..." Agenti su kao brokeri, njima je bitno da se okreće, pa ih ne bih mnogo slušao.
Ja bih rekao da nismo u FOMO vec u new normal fazi sada, ljudi su se pomirili sa cinjenicnim stanjem i to je to.Ako period od kraja 2022 do danas nije period FOMO kupovine onda ja ne znam šta je....
FOMO = New Normal = Naje... smoJa bih rekao da nismo u FOMO vec u new normal fazi sada, ljudi su se pomirili sa cinjenicnim stanjem i to je to.