Filip 01
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 27.02.2023.
- Pohvaljen
- 2.163
Računao sam sa 250-300k da imaš 4 apartmana i da ti ostaje amortizacija od jednog apartmana sa strane a da imas 1250eur mesecno za sebe.Nisam pratio, ali me je ovo zaintrigiralo. Daš od 250-300k, izdaješ tri apartmama, ne odvajaš za amortizaciju, nemaš socijalno, zdravstveno itd, i izađeš na kraju 1260 evra mesečno? Meni zvuči toliko neisplativo, da je bukvalno bolje da si krckao tih 300k na 20 godina. 300k/240 = 1250?
EDIT: Ovaj primer za Bnv je takođe veoma zanimljiv. 300k/1200 = 250. 20 godina ti treba da vratiš uloženo, bez odvajanja ikakvog. I da pritom nemaš nimalo praznog hoda. Jedino ako voliš da imaš stan tu, ostavićeš ga nekom, pa usputno ubireš povrat investicije. Kao čista, gola investicija, totalnooo neisplativo.
U prevodu bi imao 1680eur mesečno.
Da i za BNV je otprilike ta cifra i godine otplate. Ok verovatno će se godinama povećavati kirija i tu zaradu možeš da oročavaš i reoročavaš tako da se smanji dosta taj ROI, ali zbog amortizacije i tog praznog hoda ispadne možda toliko.
Pa da investicija je to nije posao i mislim da ljudi koji kupuju stanove od preko 200k eura stvarno ne gledaju da prestanu da rade i da žive od toga.
Jer da imaju takav pogled ne bi nikad ni skupili tih 200-300k.
Ok možda će deca to naslediti i tako živeti od rente, ali to je već do nekog vaspitanja i usmeravanja itd...