Šta je novo?

Cene nekretnina

Nije to uopšte za z...banciju.
Skoro sam zvao groblja da pitam za kolumbarijum (kaseta za dve urne), cena je bila 90-100k. Rozarijum, ako se ne varam (na podu sa četiri) je 150K a najjeftinije grobno mesto mislim da sam čuo da je 3-5K EUR i to ima Lešće, Orlovača i Bežanijsko. Ali ne daju da kupuješ za života sem na Bežanijskom.
To je to... biznis budućnosti. @BillHicks je u pravu. Groblja, sahrane, starački domovi, kućna nega...

Broj beograđana starijih od 65 je 17% veći nego pre 10 godina. A još ih je kao korona desetkovala!?
Broj stanova u Beogradu je 33% veći od broja domaćinstava

nema tu leba dokle god se kroz medije i tabloide provlače vesti:

-poznata pevaljka iskeširala 500K za stan u renomiranom i atraktivnom naselju xyz... istakla da je to najsigurnija investicija jer je eto tako čula, savetovala se sa roditeljima
-čuveni sportista uložio i dodao portfolilju u premijum nekretninu u luks Bg naselju...
....
i šta onda prosti narod da misli kad čuje da tako rade pametniji i sposobniji od njega, a još i njegovi idoli?

E onda kad čuje
"poznati pevač je uložio u kripto, etf, S&P, zlato.." jer veruje da je to najbolja investicija"
tad će narod da se počeše, pa da se zainteresuje :)
Pametni ljudi ne vole da se suviše eksponiraju. U svetu sporta ima pregršt ljudi koji investiraju u akcije. Zahvaljujući G.I.Joe sam još odavno odgledao kako pokojni Dejan Milojević govori za Senzal (dva puta je gostovao) o svojim strategijama ulaganja, o svom portfoliu itd. Veoma promišljen pristup i puno dobrih saveta. Tu spominje i usputno situaciju u svetu u vezi sa nekretninama.
Skroz se slažem s tobom da je zastupljeno u niskoj meri. Ali tako možeš reći za sve skoro Vladine programe da su zastupljeni u niskoj meri. Evo i čuveni povrat PDVa?! Pa ne znam da li može negde da se nađe podatak koliko to ljudi koristi (kupaca) ali po mojoj odokativnoj metodi MANJE od 5% kupaca.
Belex je loš, ali ko te tera da tamo investiraš?!
Mislim da velika većina ljudi što ulaže ovako se ne K**** u kafiću i ni ne znaš šta rade i koliko imaju. Ćute rade, ulažu i kraj. Naravno da nismo mi ni blizu US tržišta, niti treba da budemo.
Ali u US, šta misliš koliko njih zapravo ulaže? Isto mali procenat. Većina ulaže u berzu zato što MORA jer im je to penzija ili njihov 401k! Pa onda su "prinuđeni ili stimulisani" da ulažu! Inače da ne moraju, % bi bio kao i kod nas. Pa pogledaj samo US i zdravstveno osiguranje, čim ne moraju da ga imaju trećina NEMA zdravstveno! Isto bi bilo i kod nas da dopuste to. Ljudi su ljudi!
Niko te ne tera da ulažeš u Belex, ali bi jednostavno bilo dobro (domen mašte) da bude dovoljno razvijen da nas podstakne da aktivno ulažemo. Sa porastem ulagača bi se verovatno poboljšala i celokupan sistem, od aplikacija pa nadalje.
Ali dobro, sve što si rekao je generalno tačno i slažem se. I u Americi sigurno ulažu u daleko manjoj meri nego što mislimo, ali im je ogromna populacija pa možda tako deluje. Ljudi su ljudi...

Intesa ima neki program ulaganja u fondove i sve radi preko aplikacije. Ali ono sto sam mogao da zakljucim da sva ta ulaganja su samo cuvanje para od inflacije nema tu neke zarade. Jer sto je veci ROI to su rizicnija i ulaganja ako pricamo o preko 10% roi. Ovo sa akcijama je verovatno bolje ali to su dugorocna ulaganja i to moras potrefiti firmu koja ce da raste (tipa Tesla). O kriptu ne znam puno ali po ljudima koji ulazu u to u mojoj okolini treba imati stomak za to jer je spekulativno ulaganje. Svakako za bilo sta od ovoga treba vreme a nekretnine su se na ovom podrucju pokazale kao najsigurniji nacin ocuvanja i ostvarivanja prihoda.

Zahvaljujući G.I.Joe sam još odavno odgledao kako pokojni Dejan Milojević govori za Senzal (dva puta je gostovao) o svojim strategijama ulaganja, o svom portfoliu itd. Veoma promišljen pristup i puno dobrih saveta. Tu spominje i usputno situaciju u svetu u vezi sa nekretninama.
Idealan primer zašto čovek ne treba biti opterećen investiranjem i generalno očuvanjem vrednosti novca...

Pa dobro, kao neki "side job", ili kako god to da nazovemo, možda i ima nekog smisla. Samo... Žal je što nam je tržište kapitala toliko nerazvijeno, što smo, generalno, toliko slabo ekonomski pismeni i toliko neinovativni u rešenjima, da bukvalno svaka druga para završi u betonu. Jednostavno rečeno: pre bi imao tri apartmana i vrteo nešto u suštini u prazno, nego da uloziš malo vremena i truda da naučiš nešto novo i oprobaš se u tome. Naravno, država ima veliki udeo u tome, ali je i narod jednako "kriv". Životni prostor nam se skroz naskroz pretvorio u investicioni aparat. Toga ima svuda, doduše, ali kod nas postaje toliko izraženo da je to već degutantno. I ova pompa oko inflacije koja jede pare je postala buliš trend sama za sebe.
Baš tako ,,side job,, je to za većinu.
Može to da prilično poraste ako si u materiji, imaš znanje, pamet, razumevanje u ekonomiju, okružiš se sa sličnim ljudima i zajedno uložite i u samu izgradnju zgrade za prodaju ili izgradnju sopstvene zgrade za izdavanje.
Može više ljudi da se udruži i napravi neki hotel, starački dom itd...
Ali to svakako ne možeš bez organizacije, znanja, vodjenja itd... Nisu dovoljni samo novci.
Tu može da ispadne brdo problema i svakako nije sigurno, ali može i odlično.
Zato je najlakše i najsigurnije ljudima da kupe već gotovu novogradnju ili sredjenu i renoviranu starogradnju i da odmah možda rentaju i to uknjiženu.
Zato i jesu ti stanovi najskuplji sa najvećim ROI i to nekad čak i precenjeni sa cenom APP(ako prodje prodje😉).

Idealan primer zašto čovek ne treba biti opterećen investiranjem i generalno očuvanjem vrednosti novca...
Šta si hteo da kažeš, da ne treba da ulažeš ništa jer sutra može da te nema? Pa, suvišno opterećivanje jeste loše, treba uživati u životu. On, konkretno, nije izgledao nimalo opterećen čovek, više je uživao u procesu, učenju, ja bih rekao barem. Kome je stres treba da batali. Ja sam recimo dao otkaz u baš jakoj kompaniji jer mi je malo falilo da lipšem od stresa. Prvo stabilan život bez stresa, posle sve ostalo.

Poslednja izmena:
Intesa ima neki program ulaganja u fondove i sve radi preko aplikacije. Ali ono sto sam mogao da zakljucim da sva ta ulaganja su samo cuvanje para od inflacije nema tu neke zarade. Jer sto je veci ROI to su rizicnija i ulaganja ako pricamo o preko 10% roi. Ovo sa akcijama je verovatno bolje ali to su dugorocna ulaganja i to moras potrefiti firmu koja ce da raste (tipa Tesla). O kriptu ne znam puno ali po ljudima koji ulazu u to u mojoj okolini treba imati stomak za to jer je spekulativno ulaganje. Svakako za bilo sta od ovoga treba vreme a nekretnine su se na ovom podrucju pokazale kao najsigurniji nacin ocuvanja i ostvarivanja prihoda.
Nije kripto spekulativan, nego je percipiran kao "laka zarada".
Ono što treba je: Kupi nešto BTC i ostavi 10 godina, zaboravi na to. Ove ostale shitcoine ne.

Poslednja izmena:
Nije kripto spekulativan, nego je percipiran kao "laka zarada".
Ono što treba je: Kupi nešto BTC i ostavi 10 godina, zaboravi na to. Ove ostale shitcoine ne.
Mislim da dosta ljudi se isto plasi kradje BTCa... nije da se nije desavalo da centralizovana platforma bankrotira i ostanes bez svog BTC ili da ti neko drainuje wallet.
Moras se prilicno dosta pobrinuti da sigurno skladistis BTC dok ipak nekretninu ne moze neko da ti ukrade.

Ali da ETH i BTC ako se spekulativno investira, i mislim da tu ima smisla odvojiti maks 10% svog budzeta za investiranje.

Mislim da dosta ljudi se isto plasi kradje BTCa... nije da se nije desavalo da centralizovana platforma bankrotira i ostanes bez svog BTC ili da ti neko drainuje wallet.
Moras se prilicno dosta pobrinuti da sigurno skladistis BTC dok ipak nekretninu ne moze neko da ti ukrade.

Ali da ETH i BTC ako se spekulativno investira, i mislim da tu ima smisla odvojiti maks 10% svog budzeta za investiranje.
Upravo tako, uložiti višak love od kojeg si spreman da se oprostiš bez nekog preteranog kajanja.
Ako ima više BTC ili neka ozbiljnija suma, prebaciš na Trezor ili Ledger hard wallet, svakako ne treba držati na Binanceu

Pogledajte prilog 209358
Pocetkom proslog veka se desila visoka stopa inflacije u SAD da bi onda doslo do deflacije. Cena stanova na Menhetnu je pala i do 60%. Tad je keš bio kralj :)
Evo ih razlozi:
What were the major causes of the Great Depression? Among the suggested causes of the Great Depression are: the stock market crash of 1929; the collapse of world trade due to the Smoot-Hawley Tariff; government policies; bank failures and panics; and the collapse of the money supply.
Ove tarife su uveli da bi se zastitila americka privreda od uvoza pa su onda druge zemlje uvele kontra mere te unakazili americki izvoz.
Da bi se desio ozbiljan pad, treba da se desi nesto slicno tj da se poremeti protok robe, sto ce dovesti do propadanja firmi a to vodi ka rastu nezaposlenosti odnosno padu kupovne moci.

Svaki drugi scenario mi se cini kao rizican u pogledu drzanje gotovine. Doduse Bafet se kladi na kesh pa je 25% u istom :)
Carine na kinesku robu su nešto slično, ali je razlika u tome što tada nisu mogli lako da štampaju kao sada.

Ako se bojiš kupi ETN koji prati cenu bitcoina preko običnih platformi kao Interactive brokers i ne moraš ništa da brineš. Jeste imaš neki fee za taj derivat ali eto.

Ako se bojiš kupi ETN koji prati cenu bitcoina preko običnih platformi kao Interactive brokers i ne moraš ništa da brineš. Jeste imaš neki fee za taj derivat ali eto.
Znam ja ali prosecan covek ne zna :D
Mislim da su jednostavno nasi ljudi dosta vise risk averse od zapada sto se tice ulaganja para, zbog nase skore istorije sa hiperinflacijom, politickim situacijama, prevarama tipa jezda i dafina itd.

Mislim da se to polako menja sa novijim i mladjim generacijama koje ne nose strah koja su nosila ta vremena.

Mislim da su jednostavno nasi ljudi dosta vise risk averse od zapada sto se tice ulaganja para, zbog nase skore istorije sa hiperinflacijom, politickim situacijama, prevarama tipa jezda i dafina itd.

Mislim da se to polako menja sa novijim i mladjim generacijama koje ne nose strah koja su nosila ta vremena.
Kako ne, postoji i dalje strah čak i od banaka i oročene štednje, a kamoli od drugih, "nesigurnijh" vidova baratanja novcem. I dalje se ljudi mršte kad im pričaš o ulaganju u akcije jer smatraju to "kockom" i špekulantstvom. Doduše, teško je običnom Žiki objasniti kako funkcioniše ETF, da možeš da biraš između pregršt njih, da je unutra puno kompanija, da se rizik diversifikuje, da je povrat na duže staze toliki i toliki...Ali, idemo mladi, samo jako!

Mislim da nisu više risk averse već nemaju tog "viška" para za igranje na drugim poljima. To igranje s akcijama, ETFovima i bitcoinima ide tek posle 2-3 nekretnine, a naši obično teško skupe za prvu ili drugu.
Ja bi sebe lično klasifikovao baš u tu grupu što si ti rekao "risk averse" ili što bi ja rekao konzervativnu grupu ulagača. I tek sam aktivno krenuo s ovim sad nakon trećeg stana. I to samo s 10% godišnjeg neto prihoda. Malo da se uhodam, da vidim kako funkcioniše, uz to čitam knjige, gledam YouTube videe, pratim neke na Twiteru ili X-u sada. Ako me pitaš da li bi umesto u prvi ili drugi stan kupio pre ETFove da mogu da se vratim u prošlost rekao bi ti i dalje NE. Bez obzira što je i prinos veći i sve. Jednostavno imati SVOJU adresu i svoju kuću je po meni neprocenjivo. Da ne moram stalno da se tresem da li će doći mail od gazda da mi se diže rent, da li smem ekser da zakucam u zid i slično. Rekao sam već dok si student ili možda dok se ne oženiš to je ok biti podstanar i tako, ali s decom hvala lepo. Ima vremena i za ETFove i bitcoine i zlato i sve. Najvažnije je da čovek zna šta hoće i da ulaže onako kako se on oseća komforno. Nismo svi isti. Neko bi sve uložio u bitcoin, neko u obveznice, neko u stanove, neko u zemlju i bavio se poljoprivredom iako je tu zarada najmanja i tako zadnjih 80 godina ali opet ulažu... Ne treba nikog osuđivati.
I glavno je KEŠ moraš imati zbog nepredviđenih situacija (rat, sankcije, i slično).

Tolika inflacija (znatno viša nego u EU) uz fiksni kurs i odsustvo bitnog rasta produktivnosti neposredno dalje obara konkurentnost srpske privrede, povećava uvoz, smanjuje izvoz i obara verovatnoću privrednog rasta baziranog na izvozu. Privrede sa takvim tendencijama, po pravilu, pokazuju veće sklonosti ka nižim stopama privrednog rasta i većem prirastu duga u budućnosti.
Reče čovek, koji je dok je bio guverner, imao pad vrednosti dinara sa 100 na 118 za evro, nflaciju od desetak posto godišnje, i rast bdp oko nule.

Kad je otišao rast bdp-a je bio mršav narednih nekoliko godina, ali se kurs stabilizovao a inflacija je pala na 2%.

Jednostavno imati SVOJU adresu i svoju kuću je po meni neprocenjivo

Zato si ti pre daljeg investiranja odlučio da kupiš tri svoje adrese :)

Ja se stvarno nadam da niko ne čita ovu temu za savete o investiranju (ili životu) jer se ovde skupljaju članovi foruma koji uglavnom imaju jak fetiš na cigle i blokove i onda troše stotine strana da isti racionalizuju.

Meni deluje da je vise onih koji priznaju samo investiranje u berze, ali cek prvo da kupe stan pa ce onda oni da investiraju u berze. Do tada koristice svaku priliku da pljucnu po ovima sto investiraju u stanove, ali ne zato sto su im oni konkurenti na trazistu nekretnina. A novac za ucesce za taj stan sto hoce da kupe, sumnjam da stekaju u akcijama.

Reče čovek, koji je dok je bio guverner, imao pad vrednosti dinara sa 100 na 118 za evro, nflaciju od desetak posto godišnje, i rast bdp oko nule.

Kad je otišao rast bdp-a je bio mršav narednih nekoliko godina, ali se kurs stabilizovao a inflacija je pala na 2%.
Baš tako! Jedan od najgorih guvernera posle 5. oktobra! On i ona Kori Udovički - oboje NAJGORI!
Ja priznajem da sam za sadašnju guvernerku (Jorgovanka Tabaković), s Univerzitetom u Prištini, mislio da će biti najgora i da dinar ima da pada, a ona se pokazala NAJBOLJA guvernerka od 2. Svetskog rata na ovamo. Ja joj skidam kapu ali stvarno. Najbolja i najsposobnija, prvenstveno što je održala kurs dinara stabilnim 12 godina za redom and counting što bi rekli Ameri!

Zato si ti pre daljeg investiranja odlučio da kupiš tri svoje adrese :)

Ja se stvarno nadam da niko ne čita ovu temu za savete o investiranju (ili životu) jer se ovde skupljaju članovi foruma koji uglavnom imaju jak fetiš na cigle i blokove i onda troše stotine strana da isti racionalizuju.
Fetiš za cigle kako ti kažeš mislim da imaju SVI ljudi na ovoj planeti. Jer normalno je imati kuću (stan). To ide prvo pa onda ostalo.
Pa i svi multimilijarderi imaju svoje kuće,stanove, jahte i slično pa onda još ulažu sa strane. ne mislim da je iko od njih u rentiranom :) Osim ako ne rade "marketinške šeme" kao Elon Musk, pa kao Šojić on nema ništa ni kuću ni ništa jadan, ali sve "ima" njegova firma :)) Ha, ha... Nije šija nego vrat.

Meni deluje da je vise onih koji priznaju samo investiranje u berze, ali cek prvo da kupe stan pa ce onda oni da investiraju u berze. Do tada koristice svaku priliku da pljucnu po ovima sto investiraju u stanove, ali ne zato sto su im oni konkurenti na trazistu nekretnina. A novac za ucesce za taj stan sto hoce da kupe, sumnjam da stekaju u akcijama.

Po meni sve opcije su relevantne i OK, pitanje je sta je kome bitno:
Nekretnina - nizak rizik, nije potrebno veliko znanje za ulaz u pricu, nizak-srednji rast cena generalno
Berza - srednji-visok rizik, srednji-visok rast cena ako pametno ulazes pare, zarada zavisi od strategije i pameti
Kriptovalute - visok rizik, visok rast cena, nepoznata buducnost

Sve ima svoje, nemam ja problem sa ljudima koji kupuju investiciono ili za rentu nekretnine, njihove pare njihova stvar.
Doduse neki clanovi na forumu su prilicno bahati sto se tice ponasanja vise mi to smeta nego kako neko raspolaze sa parama koje je on stekao.

G.I. Joe ne spada u gore pomenute, ima skroz OK rezonovanje, mozda se ne slazem oko svega sa njime ali moze se voditi normalna diskusija barem.

jedno je investiranje, a drugo kupovina stana za život.

Ne vidim prepreku da se novac za stan, do kupovine stana/uzimanja kredita, drzi u akcijama. Evo na temi imamo ljude kod kojih taj proces traje godinama. Zasto taj novac drzati u slamarici/neorocenoj stednji, umesto u akcijama?

Nekretnina - nizak rizik, nije potrebno veliko znanje za ulaz u pricu, nizak-srednji rast cena generalno

Kako su nekretnine nizak rizik? Pa zar ne predvidjaju razne ivicie i kurjaci pucanja balona, najvece ekonomske krize u istoriji homo sapiensa za 5 meseci (ali ce oni za 4 meseda ipak da kupe stan) itd?

Da li je rizik nizak ako kupis stan u izgradnji?

Da li je nizak rizik kupiti investiviono stan u bnv gde "nezavisni mediji" najavljuju urusavanje usled podzemnih voda, promene vlasti itd?

Da li je nizak rizik kupiti stan u savskim blokovima za koje aktivisti predvidjaju da ce biti zatrovani usled iskopavanja jadarita?

Berza - srednji-visok rizik, srednji-visok rast cena ako pametno ulazes pare, zarada zavisi od strategije i pameti

Ne kapiram kod kog ulaganja zarada ne zavisi od strategije i pameti?

Sto se znanja tice, ako npr imas 200k u keshu, isto znanje ti je potrebno da udjes u neku agenciju za nekretnine i kazes "ja hocu da investiram" ili da udjes u erste/raiff i kazes "Ja hocu da investiram"

Alternativa je zakucan kurs i inflacija u robi koji imamo danas 🙂. Nemoj posle da se čudite kako je stan u centru Temišvara 1500-2000evra a mi posle skoro 10 godina vodjenja te politike imamo ovo:
U principu, gastarbajteri koji su najgore prošli najviše brane ovo 🙂. Umesto 2.5-3 stana, kupe 1 i brane Jorgovanku & friends & family. A kada dodju u Srbiju sve im je skupo i beže iz maksija 🙂
Ili ovako nešto:

I ovde samo bull 🐂 🙂

Poslednja izmena:
Vrh