Haha, izgleda da napinjemo snagu za još jedan vrtoglavi juriš. Budnog oka pratite skok našeg ekonomskog tigra. Ova igra tek dobija na žestini.Cene only go up znaci, vradovic strikes again
Ja samo kao izbeglica iz Hrvatske mogu da potvrdim sve to. Od ovih mlađih što su došli 95% se njih NEĆE nikada vratiti. NIKADA! Rat već traje 2,5 godine i trajaće još min toliko. Jedino ko možda će se vratiti su ljudi koji su došli u Srbiju a imaju preko 50 ili 55 godina a takvih je malo (da ne kažem da ih ni nema). Od mlađih i njihove dece skoro niko.Ako su se oni ovde doselili pre 2-3 god i treba da čekaju još 3 god da bi možda mogli da se vrate u Rusiju.
To je skoro celo odrastanje deteta do polaska u školu. Ili celo školovanje osnovne škole za njihovu decu.
Prihvaćeni su odlično, imaju i svoje vrtiće, škole, prodavnice itd...
Kupuju stanove, otvaraju biznise, rade online.
Stvaraju se mešoviti brakovi.
Stekli su nova prijateljsva koja će trajati 6 god, neki su napravili da kažem svoju komunu ili balon u kom im je idealno itd...
Ne vidim ja da će se oni vraćati u nekom ozbiljnijem broju nazad za Rusiju, gde će biti označeni kao pobegulje ili povratnici.
U kompleksima za stanovanje će biti normalno(a i već je) da se vidi Rus i Kinez, što se tiče BG-a i NS-a.
Rekao sam ono što sam čuo. Pri ovim cenama svako može da gradi. Traži se plac više za gradnju. Uvek krenu neke priče lupam, ako je prethodna zgrada bila 1800 i sad treba nova da se radi, "ma to ide lagano za 2000-2200" i na kraju izadju sa cenom 1900.Za novogradnju je teško reći ako nemaš inside info, mada je @Salev85 rekao da će tako biti, tj. da će dizati cene.
Podaci o prodaji starogradnje pokazuju da su cene iste rasle ove godine.
Mi kao država nismo u recesiji, evrozona nije u recesiji i SAD nije u recesiji. Aktivnost na tržištu nekretnina je porasla ove godine u odnosu na 2023. Država je najavila spuštanje kamatnih stopa zakonom, i na sve to znamo da nam sledi novi ciklus javnog trošenja u formi Ekspa.
Ja prosto ne vidim zbog čega cene stanova ne bi dalje rasle u ovom momentu.
Ti bogatasi da su clanovi ovog foruma sve bi ulagali u americku berzu, to je forumska svetinja za ulaganje.
Ma jok, EXPO obveznice u oktobru prošle godine su bile top šansa da izdominiraš na domaćoj sceni. Samo domaća priča, obveznice, Belex bato.Ti bogatasi da su clanovi ovog foruma sve bi ulagali u americku berzu, to je forumska svetinja za ulaganje.
Index fondovi ubedljivo prednjače ali u njima ne možeš da živiš! I moraš vrlo dobro da paziš kada ćeš da izađeš iz Fondova jer padaju mnogo više od stanova. To poređenje važi samo za investicione kupovine. Za sopstveni stan nema ni rezona porediti.Bilo bi dobro da neko uradi poređenje nekretnina u BG vs zlato vs index fondovi
Ima AV na TVu ispod kišobrana na jednoj od slikaJe li se gradi jos jedna zgrada pored Vizantije, video sam na cenenekretnina.rs da ima neke prodaja od 2500 evra na toj lokaciji, ne pise koja je zgrada u pitanju?
Ima stanova koji stoje bukvalno godinama 4+ godine u oglasima.
Mislim da je ova kuca u oglasima barem 3 godine na primer.
Kuća na prodaju, Stojana Aralice, 395.000€, 270m²
Kuća za prodaju, uknjižena, Bežanijska kosa, 270 m2. Stanje - održavano, ima terasu, ima lođu, ima kupatilo. Ima parking mesto.www.4zida.rs
Ali od stanova pored apricijacije imas i rentu, ako se to uzme u obzir koja je matematika da su fondovi ili zlato isplativiji za dugorocne investicije kao sto mnogi tvrde?Evo poredjenje zlata, S&P 500 u periodu od 10god to jest od 2014-2024god:
Zlato povećanje od 130%.
S&P 500: 2100(2014god) - 5400(2024god)to je povećanje 157%.
Nekretnine 1170 - 2380 povećanje 103%.
Ali od stanova pored apricijacije imas i rentu, ako se to uzme u obzir koja je matematika da su fondovi ili zlato isplativiji za dugorocne investicije kao sto mnogi tvrde?
Zlato je najjače jer možeš da ga držiš kraj uzglavlja i svake večeri se diviš njegovoj svetoj lepoti, a to je neprocenjivo. Ali da bi mogao to da učiniš moraš da imaš i stan, i tu situacija postaje nezgodna. Ali da ne širim i ja u off topic...I na akcije mozes da generises mesecne prihode, mozes da prodajes covered calls za akcije koje imas ili da prodajes puts za akcije koje zelis da kupis, svakako ako planiras dugorocno da ih drzis svejedno ti je.
Ali da ne idemo u offtopic opet
Da, ali se najlepše presijava i neizrecivo godi oku i greje dušu, tako da mu ipak nema premca.Zlato ti ne doprinosi pasivni dobitak, čak ti doprinosi i gubitak njegovim čuvanjem u sefu banke,
S&P500 ima dividendu koja je pandan renti.Ali od stanova pored apricijacije imas i rentu, ako se to uzme u obzir koja je matematika da su fondovi ili zlato isplativiji za dugorocne investicije kao sto mnogi tvrde?