Treba, kao što treba uračunati da se na nekretninu može staviti hipoteka ako je potreban polog za neko drugo investiranje.
Uz održavanje stana treba računati i da se i mesečna renta od stana može isto oročavati itd...
Nekretnina ima svrhu a to je život u njoj ili omogućavanje nekome da živi u njoj.
Takodje se može i vršiti popularan ,,stan na dan,, time se omogućava veće zaposlenje naših ljudi ili tih agencija koje vode te stvari, gde se ipak generiše domaća privreda.
Omogućava se dolazak stranih turista koji isto ostavljaju ovde novce.
Rentanjem i kupovinom nekretnine se i kroz PDV i direktno pomaže svojoj državi...
Može se dati na korišćenje i prijateljima kao neka pomoć u snalaženju...
Svakako ti nekretnina daje neku vidljivu sigurnost koju je mnogo teže izgubiti od akcija ili zlata.
Mislim da gresis, mozda i ne, ali se zaboravljaju neke cinjenice (bar itekako bitne sa moje strane gledista):
* Investiciona nekretina nije "pasivan" prihod (u toku godine sigurno izgubis nekoliko dana na istu)
* Ukoliko koristis usluge agencija za nekretnine koje se izdaju kratkorocno (eto ja to radim sada za apartman na Kopu, vikend naselje) - ogroman deo prihoda sluzi za pokrivanje troskova agencije
* Odrzavanje i usluge agencije postaju sve skuplje i skuplje...
* Da li je neko nekada seo i izracunao koliko bi danas (ne racunam da je neko kupio nekretninu pre 5, 10 god po totalno drugim cenama) kostala kupovina stana (cekanje na isti, cimanje sa investitorima, izvodjacima?...), opremanje, poreske obaveze, rentiranje i odrzavanje stana za narednih X godina, prazan hod? i stvarno izracunao koliki je povracaj investicije, jos ako zivite u nekom drugom gradu (veliki broj ljudi ima nekretnine u Bg-u, a da ne zivi u istom)
* Ulaganje u nekretnine da bi se pospesio razvoj domace privrede - ovo je po meni veoma lose, mi treba da razvijamo privredu (usluge, proizvodi) i po meni je domaca berza daleko bolji potez (ali na zalost od toga nema nista, nase firme da se transformisu za izlazak na berzu ohohooo).
* A imamo i velikih ulaganja u nekretnine koje se ne izdaju uopste (vecina ljudi koja je na privremenom boravku u inostranstvu)
* Drzava sama po sebi bi mnogo bolje uradila da vise i jace emituje obaveznice svome gradjanstvu - em ljudi dobijaju kamatu, em se drzava zaduzuje po mnogo manjim kamatnim stopama u odnosu na ostale vidove zaduzivanja
* Turizam nece razviti izgradnja stambenih zgrada i solitera u turistickim centrima, vec izgradnja dodatnog sadrzaja, poboljsanje ponude i izgradnja hotela
Ne kazem da je ulaganje u nekretnine los potez, ali neko mora da racuna da nekretninom mora da se bavi - i da lepo stavi na papir koliko kosta sve danas oko nekretnine (kupovina po danasnjim cenama, odrzavanje.... i koliko vremena sve iziskuje)
Jeste ulaganje u Americku berzu itekako dobro za njihovu ekonomiju, ali jbg napravili su je i sada imas firme tipa MS koja je na svetskom nivou bitnija nego celokupan nas region. Eto razmisli, kada bi sad nestao ceo Balkan, ostatak sveta bi jedva primetio to (primetili bi samo Grcku) - da stane MS i da stanu njihovi servisi onda zamisli koji bi to uticaj na ekonomiju i funkcionisanje sveta imalo?