...
Meni kao ni ovom Djuki nikad neće biti jasno zašto toliki procenat ljudi hoće na more?? Kako je moguće da je kod nas standard tako visok??
"Zdravlje nema cenu!" ili možda "Radimo da bi živeli a ne živimo da bi radili", konačno na ovim prostorima moraš da se više boriš da bi u osrednjoj okolini uspeo, nego negde na zapadu, i to više zamara. Vidiš da i ovde na forumu vrvi od takvih, često se iznose pijačarski plaćeni podaci itd. Naš narod voli da ode na more zbog zdravlja, relaksacije, odmora...ja se uvek iznenadim kad i na Zlatibor krenem kad vidim kakva sve dobra kola dolaze tamo. Čudio sam se i otkud da hoteli sa relaks sadržajima budu rezervisani i pre sezone, i onda sam upoznao jednu porodicu koja spada u srednju klasu, možda i onaj donji deo, i ljudi su ladno uplatili produženi vikend u hotelu Grand Tornik koji je poznat kao jedan od skupljih plativši na nekoj akciji 200 evra/dan. Znam da su imali sve uključeno od švedskog stola do spa&wellness programa. I dan danas se začudim ali eto ljudi prosto vole sebi da daju oduška. Ali definitivno dođeš do zaključka da ZDRAVLJE NEMA CENU!
Stampace sigurno, samo je pitanje da li ce stampati jer ce nesto puci ili ce stampati jer ce misliti da je sada ok da stampaju. Istorija opet govori da spustanje kamata prvo nikada nije izaslo na dobro, uvek nesto pukne. Kada se to desi onda je nezaposlenost veca, ekonomija zestoko usporava i pojavljuje se strah, u tom momentu moze da se pojavi i strah kod nas jer bi ta kriza bila globalna i onda u tom trenutku moze da se ocekuje taj pad cena ALI nakon toga ce centralne banke dati sve od sebe da sto pre opet stimulisu ekonomiju. Setite se kovida, ogroman strah je bio, ekomonija usporila zestoko i oni su odstampali jako veliki novac da bi sto pre to preokrenuli, sto znaci da ako hoce isti efekat, da se sto pre ekonomija vrati na noge, morace da odstampaju daleko vise novca, bukvalno da poklanjaju pare i da objasne ljudima da je sve u redu i da nema sta da brinu i da kompanije mogu da pozajmljuju kao blesave ali to ce pokrenuti opasnu inflaciju, mnogo goru od ove sto smo imali.
To je zakljucak, kako ce oni predstaviti to sve nama, sve je u tom narativu. Mogu i da odstampaju novac i da spuste kamate ali ako mi, obicni ljudi, budemo uplaseni zbog krize koja nas je pogodila, onda nece biti motivacije da se trosi i sve ce zestoko da uspori i konacno bi dosli do toga da se ljudi po prvi put PLASE i zapravo STEDE.
Odlično rezonuješ, ali pazi, zašto bi štedeo ako bude inflacije, da gledam kako mi se topi vrednost onoga što sam teško zaradio, možda čak i ubrzano! A po svim pokazateljima inflacije MORA da bude zbog prethodno naštampanih para, znači mi sada tek treba da "ispravimo" prethodno stanje...a realno, to je trenutno nemoguće zbog skupih država, dugova koji već polako značajno nadvisuju BDP država itd itd. EU ima dodatni problem što finansira rat, i već se primećuju zemlje koje se sa tim finansiranjem ne slažu jer im značajno slabi ekonomije. Ne bi bilo čudno da istupe u narednih par godina, kao što je i sama UK svojevremeno napustila EU. Svako ipak na kraju gleda svoje interese. Onda i evro može da doživi zlu sudbinu.
Trenutno se u ekonomiji sve veštački održava, takoreći na aparatima, i čeka se...a šta se čeka ni oni sami kao da ne znaju. Čak i kad krene značajna inflacija ovi sitni troškovi mislim da nikad neće biti upitni, tipa za turizam i sl., ali kupovina nekretnine je ipak nešto drugo...a svako će želeti da sačuva svoju ušteđevinu. Svakako biće perioda od kvartala do kvartala kada će biti manje ili više (ne)povoljno, pa ćemo u skladu sa tim meriti. Globalni svet kakav poznajemo mislim da sebi ne može dozvoliti da padne u recesiju, jer će ga ona ustvari najviše i koštati. Naravno ubeđivaće nas preko svih medija da je suprotno i da znaju šta rade, ali...
Ima jedna "lepa" slika na tu temu
Ostaje nam stoga da napravimo samo najbolji izbor tipa nekretnine i samog kraja gde ćemo je kupiti. I tu ne treba biti plitak i sa pijačarskom logikom, treba gledati trendove razvoja