50% породица има 3000 и више евра? Ма дај брате немој ме зајебавати.
Нема ни 15% породица те паре.
AJmo ovako, u Beogradu ima max 700k porodica, otprilike. Hoces da kazes da samo 100k porodica prihoduje vise od 35.000 eura godisnje od plata, renti, dividendi, pomoc iz inostranstva jednog clana, tantijema, intelektualne svojine, mita i korupcije, raznih kes koverti, kriminala....?
Svaki taksista u Beogradu koji je vredan pravi vise od 2.000 eura mesecno, bukvalno svaki koji radi 40 sati nedeljno, a rade i vise. Radoholici su na prosecnom dnevnom prihodu 15-20.000 dinara, pa voznja od Cvetka do aerodroma je 3.000 dinara. Ima ih preko 12.000, samo taksista. U Beogradu sigurno ima 100k preduzetnickih porodica, plus zanimanja koja se lepo placaju ( zubari, lekari privatna praksa, IT, arhitekte, notari, advokati, sportisti, investitori, brokeri, voditelji, estrada, glumci, politicari.). Ima bar 30/40 hiljada porodica ciji je jedan clan u inostranstvu na plati koja je 3 puta veca od iste u Srbiji i dobar deo salje u Srbiju. Doznake 4 milijardi godisnje. Mito i kurupcija, milijarde koje se slivaju u dzep ljudi koji opet zive i trose u istom tom Beogradu. 100k nekretnina se renta, a 10% se oporezuje.. Pa gde zavrse te pare u dzepu Marsovaca ili Beogradjana?
50% je vise nego realna slika, a to se vidi po ceni nekretnina, voznom parku, skijanjima i letovanjima, deviznoj stednji itd. Neka sam i preterao, ali nije daleko cifra od 50% porodica.
Nije prosecna plata merilo kad ima toliko nacina da se dodatno prihoduje. Skoro sam pricao sa drugarom koji je direktor u jednoj velikoj domacoj firmi sa vise hiljada zaposlenih. Oni imaju 500 zaposlenih koji imaju preko 1500 eura mesecno neto. A 150 zaposlenih koji imaju preko 3.000 eura. I plate ce tek da rastu jer je i to malo, realno.
Problem su male penzije, nefunkcionalan javni sektor gde su male plate, a ti ljudi namju ambiciju da izadju i da uzmu stvar u svoje ruke.. U Narodnoj Banci radi vise ljudi nego u Svedskoj, Danskoj i Finskoj centralnoj banci zajedno.. To je srpski mindset, plata je plata, sigurna je pa koliko ima..Ali to se menja, shvataju ljudi da gube vreme i da yivot nema reprizu.
1100 eura je prosecna plata u Hrvatskoj, u Zagrebu je verovatno 1.500. Mi smo daleko jos od toga, ali ovde ima mnogo crnih para, a sve se sliva u Beograd.
Opet kazem moje misljenje, pogresno su mnogo shvatili da sam snob i da vredjam ljude.. Nije mi to namera, samo mi je neverovatno da ne shvatate gde zivite i koja kolicina crnih para je u opticaju. Sve to zavrsi u privatnim dzepovima i sve se to polako rasporedjuje i zavrsava u Beogradu. Onda zapadne krporacije to lepo naplate, izvuku dobit u maticne zemlje i odose parice... Nekretninu ne mogu da odnesu, tu smo gde smo, zivimo, radimo, placamo racune, poreze.. I nekako funcionise jbg. Sad vidim da se kupuje Dubai, Turska, Kipar, Spanija, ulazu ljudi u kripto u berzu, mali broj u start-up... 25 godina bez rata, to je lepa cifra za nase standarde