Znaci smatras da rast nije ogranicen i da moze da raste na kolikogod procenata? Ne mislim u teoriji, nego to je ono sto ocekujes da se desi u praksi? I ovde pitam za konstantan rast, tu ne racunaml stagnaciju
Ja ljudi nemojte me sad bukvalno shvatati. Naravno da neće da raste na hiljade % i milione % kao što je bilo kod Slobe! Ali da neko očekuje PAD kamatnih stopa do 2026 mislim da nije realno. Pad na niži nivo od ovoga NEMA šanse ni teoretske! Na koliko će procenata da raste zavisi od puno faktora ali će da raste! Jednostavno shvatite EU finansira rat najvećim delom (pored US, ali nije na US teritoriji). Na to dodajte 12 miliona izbeglica (zvanično) ili 15 miliona nezvanično koje plaćaju po EU (školovanje, zdravstvo itd...).
Održavaju grivnu (ukrajinsku valutu) stabilnom
) Što opet košta.
Setite se samo Srbije 1991, 1992, 1993... I teorije " Srbija nije u ratu" (kao i EU mi nismo u ratu). Ali sve plaćamo ...
Keš se povlači sa svih mogućih mesta. Veliki je sistem i zato se ne vidi odmah, ali eto polako vidite.
@keks - Ideja da kamatne stope nemaju veze sa ekonomijom dok je rat. Pa logično, ako ste na ratnoj privredi. Poslednje što mislite je ekonomija. EU da misli samo o ekonomiji, ne bi uvela sankcije Rusiji, ne bi uvozila 3-5x skuplji gas. Ne bi uništavala gasovode i naftovode, mostove, itd... Nije tema ovog foruma. Ali vratite se samo 3 meseca pre šta su svi govorili, dostigli smo max kamatne stope nema više. Sad već dva guvernera (belgijski i austrijski) kažu kamate će ići gore. (odgovor ćete znati za 9 dana da li sam u pravu). Ja kažem kamate će RASTI ili ostajati na trenutnim nivoima barem do 2026 (dok kad su i NATO i Rusija napravili planove da rat traje). Ako ne i duže. Neće to biti sada opet da napomenem eksponencijalni, ali ili će pauzirati podizanje pa onda opet 0,25% pa pauza pa opet gore. Ali na niže NEMA.
Sačekajte pa ćete videti.
Većini zapadnih kompanija je naređeno da se povuku iz Rusije - šta je to ako nije rat. Jel to ekonomski opravdano da prodaš fabrike koje rade za 1e i napustiš tržište od 150 miliona ljudi za 1e. Pa ja bi platio 10e i 100e za Reno fabriku u Rusiji!
Ali niko mi ne nudi niti me pita da li hoću da kupim.