Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovaj post treba da bude zakacen na vrhu.

Realno je tako. Ja sam isto u šoku koliko je u Kaliforniji los zdravstveni sistem. Neverovatno realno. Plus da ne pricamo beskucnici, nakomani i lopovi.

Najgore od svega je sto ce biti jako tesko nekim ljudima da “izadju” i jako je tesko vecini ljudi da priznaju da su se zaj*bali.

Evo jedan primer. Covek kupio stan u San Francisku 1.5M USD (na kredit). Ucesce 300k. Rata i odrzavanje neka nenormalna taman toliko da mora da isplaniras da si u minusu mesecnom ako dvoje ne rade. Sad je cena stana pala na 1.1M a da bi izasli tj prodali banka im kaze ok mozete vi da prodate ali morate 100k da nam doplatite (plus da se pozdravite sa 300k) pa izadjite. Druga opcija je da proglase bankrot. Inace stan je super ali da izadjes ispred zgrade nema sanse jer su sve beskucnici i narkomani.
Sad neko ko je u takvoj situaciji se oseca bespomocno i mora da tesi sam sebe “ma ok mi je” u fazonu “moglo je i gore” jer bi upao u zescu depresiju. Ustedeo si kintu i zarobio si se da otplacujes nekretninu a okolo plivaju go*na. Pogotovo kad vidi kako u Beogradu toga nema i kako se grad realno poboljsava.
Inace odselili su se van grada placaju rentu a taj stan zvrji prazan jer nema nikoga ko ce da rentira.
Kazu trpece dok mogu.

Jedan od razloga sto nema veci broj povratnika je upravo i taj jer su zarobljeni u paklu od zivota al ajde i to je sve ok ako je trenutno ali ja ne vidim da je trenutno. Kad dodju iz dijaspore u Beograd na vodi pomisle wow sta je bre ovo.
Po toj logici, onda je Minsk raj na zemlji u odnosu na Beograd. Za dimenziju cistiji grad, socijalna politika, kriminal na minimumu, nemaju predsednika koji se druzi sa likovima koji odsecaju glave po Beogradu, nemaju agresivne migrante, nemaju nehegijanska romska naselja itd.

U Vranju investitor traži za 1900€/m2. Znači Vranje je nivo Mirijeva i Maribora. 😎

Šta kaže Vradovic i ChatGPT ekipa?

Poslednja izmena:
Po toj logici, onda je Minsk raj na zemlji u odnosu na Beograd. Za dimenziju cistiji grad, socijalna politika, kriminal na minimumu, nemaju predsednika koji se druzi sa likovima koji odsecaju glave po Beogradu, nemaju agresivne migrante, nemaju nehegijanska romska naselja itd.
Minsk je raj na zemlji u odnosu na 99% gradova u svetu, ne samo u odnosu na Beograd.

A imaju li čist vazduh, infrastrukturu, kanalizaciju i nezagađene reke?

Srce mi se slama i duša me boli kad pročitam ove tužne priče gastosa koji su u Kaliforniji kupili stan od 1.5 miliona USD i moraju da se leče u užasnom zdravstvenom sistemu.

Od srca im želim da se reše bede i što pre pređu u blagostanje u kakvom mi živimo u Srbiji - nisu svesni šta propuštaju, koliko im se god iz daljine činilo da je dobro, ovde je u stvari još bolje. Požurite - još malo pa nestalo (Srbije).

https://javnidug.gov.rs/rsc/javnidug

Vradovicu zašto širiš laži da država obmanjuje narod ?
pa jel tebi ovo izgleda kao dug?

Dug su trebali da dignu na 150-200% GDP-a od 2012 pa na ovamo. Kada je krenuo da kazes QE malo ozbiljnije a + spustanje kamata (a realno i pre toga). Taj novac su trebali da iskoriste da se modernizujemo i nabijemo veci promet u drzavi. Ne kao mi igramo "siguricu". Ceo zivot slabo zaduzena drzava a imali su konkretni ekonomski uslovi od 10+ godina da se zaduzimo ljudski i to jeftino. 51.4% GDP-a. Mislim sad kad rastu kamate je to nevidjeno veliki rezultat ali smo propustili 10 godina negativne kamate i velike inflacije.

Možda uskoro dođemo do tačke da ne možemo lako da otplaćujemo dugove i da se zadužujemo. (Vi procenite da li ćemo)

Ako se to desi, kurs evra neminovno kreće da raste. Ako evro npr. bude 200 dinara, to automatski znači da nam dug preko noći ide na otprilike 80-90% BDP-a.

Sve bajke o prosečnoj plati padaju u vodu takođe preko noći.

pa jel tebi ovo izgleda kao dug? .
Da, kada si zadužen za preko 50% svojih ukunih prihoda- zadužen si ohoho.
Jedino može biti opravdano novo kreditno zaduženje- isključivo ulaganje u infrastrukturu ili energetiku. Ništa drugo.
Imaš platu 1000e, a svakog meseca ti stiže rata kredita od preko 500e. O da zadužen si.

Dug su trebali da dignu na 150-200% GDP-a od 2012 pa na ovamo. Kada je krenuo da kazes QE malo ozbiljnije a + spustanje kamata (a realno i pre toga). Taj novac su trebali da iskoriste da se modernizujemo i nabijemo veci promet u drzavi. Ne kao mi igramo "siguricu". Ceo zivot slabo zaduzena drzava a imali su konkretni ekonomski uslovi od 10+ godina da se zaduzimo ljudski i to jeftino. 51.4% GDP-a. Mislim sad kad rastu kamate je to nevidjeno veliki rezultat ali smo propustili 10 godina negativne kamate i velike inflacije.
Razumem da uzimanjem dugova moze se doprineti jacoj ekonomiji u smislu razvijanja i ako naravno mozemo to da vracamo ali ne razumem zasto mislis da je trebalo vise duga da se uzme? Sta bi onda radili sa vise duga u ovakvim periodima?

Možda uskoro dođemo do tačke da ne možemo lako da otplaćujemo dugove i da se zadužujemo. (Vi procenite da li ćemo)

Ako se to desi, kurs evra neminovno kreće da raste. Ako evro npr. bude 200 dinara, to automatski znači da nam dug preko noći ide na otprilike 80-90% BDP-a.

Sobzirom kakve su cene osnovnih namernica, osećaj je da je evro već 200 dinara

Pad kursa dinara u odnosu na evro bi za domaću privredu bio poput udara atomske bombe, s obzirom na količinu kredita indeksiranih u evrima. Gomila nekretnina bi se od jednom našla na prodaju na ovakvom nelikvidnom tržištu, i veliko je pitanje kada bi se isto oporavilo. Šta bi bilo s bankama, i to je veliko pitanje. Po meni, zaslužuju da dobiju po turu s obzirom da izdaju kredite indeksirane u stranoj valuti građanima i preduzećima koje prihode ostvaruju u dinarima.

Nebojša Katić već godinama prognozira pad dinara, mislim da bi ovog puta mogao biti u pravu s obzirom da likvidnost u svetu presušuje brzinom munje. Da li ćemo postati nova Turska, vreme će pokazati.

Kako bi opisao čoveka koji na platu od 1000 evra, uzme tri stambena od po 400 evra rate, novi auto na kredit sa ratom 300 evra, tri potrošačka kredita za luksuz belu tehniku ukupno rate 250 evra i minus po kartici od 1500 evra?

Verovatno kao ''lud''.
Zašto misliš da je to mudro, ako je država u pitanju?

Pad kursa dinara u odnosu na evro bi za domaću privredu bio poput udara atomske bombe
Jeste, ali kad dođe do toga nemaš izlaz.

Ili pad dinara ili da kažeš narode u javnom sektoru od prvoga vam smanjujemo platu za 20%.

Nama sada lažno raste BDP na osnovu inflacije, a onda na osnovu takvog rasta uzimamo još kredita jer je "tO SaMO 51% bdPa".

Koliko treba biti lud kao država koja nije clanica NATO i EU da uzimamo basnoslovne kredite i ko će da ih ulaze “kad ste svi vi pismene patriote” preko, hoće ovi “polupismeni da ulazu” taj novac…i šta onda sa tim kreditima ako ekonomija nije uzela zamajac i dosle ove kamate, ko će to da placa…aman vradovicu prodaj tu garsonjericu u BW dok ne budeš na gubitku i ne palamudi ovaj narod…

Jeste, ali kad dođe do toga nemaš izlaz.

Ili pad dinara ili da kažeš narode u javnom sektoru od prvoga vam smanjujemo platu za 20%.

Nama sada lažno raste BDP na osnovu inflacije, a onda na osnovu takvog rasta uzimamo još kredita jer je "tO SaMO 51% bdPa".
A i jača kurs dinara da dodje do sledećih izbora prosečna plata 800€….a onda …jbg…držimo se braco, stiže rollelcoster …

Da, kada si zadužen za preko 50% svojih ukunih prihoda- zadužen si ohoho.
Jedino može biti opravdano novo kreditno zaduženje- isključivo ulaganje u infrastrukturu ili energetiku. Ništa drugo.
Imaš platu 1000e, a svakog meseca ti stiže rata kredita od preko 500e. O da zadužen si.
Po tvom modelu vratio bi ceo dug za mesec dana :)

Po tvom modelu vratio bi ceo dug za mesec dana :)
Ajde Vradovicu, doktore ekonomije (koji izjavljuje da je dug trebao biti 150%-200% lol), reci mi koliko treba još da se zadužimo?

PS: Neverovatno mi je da svi SNS bo…. glasači na forumima idu sa pričom kako trebamo još da se zadužimo da bi imali jači ekonomski rast. Čak sam video komentar “Pa šta ako bankrotiramo? Oprostiće nam dug”.

Kako bi opisao čoveka koji na platu od 1000 evra, uzme tri stambena od po 400 evra rate, novi auto na kredit sa ratom 300 evra, tri potrošačka kredita za luksuz belu tehniku ukupno rate 250 evra i minus po kartici od 1500 evra?

Verovatno kao ''lud''.
Zašto misliš da je to mudro, ako je država u pitanju?
Obzirom da se osvrćeš na Vradovićev post, gde je naglasio da je period nakon 2012e, mislim da si upravo dao argument njegovoj tvrdnji, iako ti to nije bila ideja.

Da je taj neki čovek kupio 3 stana, auto i belu tehniku, po fiksnoj kamatnoj stopi, odlično bi prošao. Stanovi bi mu se otplaćivali od kirije. Danas bi imao imovinu vredniju makar 60-70%(nominalno, u EUR), nego u trenutku kupovine.

to je naravno budalastina. pa onda bi svaka zemlja na planeti to uradila i tako procvetala.

@radovicu sad i u mojim ocima sve vise licis na sns botinu.
Vradovic je tako paradoksalan lik. Prvo kaže država i političari rade odličnu fininansijsku politiku, nikada nam bolje nije bilo. A u drugom postu kaže da nemaju pojma, da se ne razumeju u biznis, da je trebalo više da se zadužuju. On je neka vrsta auto-bota, sam sebe botuje. Greška u matrixu. Dok je MrGood2016 unapređena verzija, ali dosta povoljan na AliExpressu. Ipak nedostaje ultimativni dijalektičar @Defke sa njegovim zaista ponekada objektivnim postovima.

Vrh