Pogledajte prilog 168116
Meni je ovo najsmesniji argument, da je ponuda slabija od traznje zbog toga sto nema dovoljno kvalitetnih nekretnina. I sad navodno zbog toga sto nema dovoljno kvalitetnih nekretnina poskupljuju nekvalitetne nekretnine 100% za 3-5 godina. Zbog cega je Mirijevo poskupelo sa 1000 evra na 2000 evra za 3 godine? Jel su nekretnine na Mirijevu postale kvalitetnije iako u medjuvremenu nista nije ulozeno u njih? Nidje veze.
Hrvatska je specifična zbog nekoliko momenata;
svi sa primorja (plus hercegovci) koji zarade pare od turizma kupuju stanove u Zg da im deca studiraju, "da imaju nešto" kod Kaptola, da dođu zimi, itd, dakle kao crnogorci u BG.
A Zagreb donji grad je devastiran potresom, zaista sve samo što se ne uruši, ostale samo socijalističke zgrade na obodu, i nešto novogradnje za 4,5K+ koja je preskupa za domaće stanovništvo.
U primorju ono što valja kupuju stranci, doduše bili i primeri dobro sređenih stanova po pristojnim cenama u Rijeci i Puli koji su ipak urbana i prijatna mesto za život cele godine.
E sad i to poskupelo pa čak i Trst jeftiniji.
Najporaznije po meni je što se jedna Slavonija, poljoprivredno bogata regija, prazni, ostali starci, omladina pobegla (što i nas čeka) i imate jeftine stanove ali tamo više niko ne želi da živi. Problem što će Hrvatska 2050.pasti na 3mil ljudi i što će stranci iznajmljivati stanove domaćima za život (ako i ti mladi ne odu u Irsku jer nema perspektive u Hr).
Opet sa druge strane ne mogu ni da ih kritikujem: Hrvatska je zacrtala svoje strateške interese: da postane član NATO, EU, da udje u Šengen, uvede Euro, povlači novac iz fondova po potrebi.
I sve su ostvarili.
A mi već 30god sedimo u nekom magnovenju: ne znamo ni gde ćemo, ni šta ćemo, koji su nam ciljevi, čemu zapravo stremimo, šta želimo, i koji je naš put, ma kakav on bio.