E ovo ti je prvi normalan post, ali ne u optpunosti. Nije to panika, racionalno zakljucivanje. Tako je, mi nismo ludi, a znaci navoda su potpuno nepotrebni, jer kao sto vidis kes je kupovinom nekretnine spasen.
I ti da si ovu danasnju pamet imala 2020te, i kupila šupu 2020te, sada bi u novcanom smislu imala vise novcanica nego sto si cuvala slamaricu, i danas bi duplo vise kesa stavila na to tvoje orocenje. Ali dobro, tvoje vreme tek dolazi.
Kes jeste sacuvan kupovinom nekretnine, s tim sto je onaj ko je kupio recimo 2019. mnogo bolje prosao od onog ko je kupio recimo 2022. godine, jer cak i kad bude pala cena onaj ko je kupio 2019. je u plusu (barem nominalno), dok se ovaj ko je kupio 2022 kupio u piku manje-vise samo zarobio novac u nekretninu, pitanje je da li je uopste nesto i sacuvao, jer je tokom proteklih godinu dana novogradnja poskupela samo 3%, a inflacija je mnogo veca, a postoji i velika sansa kad budu pale cene da bude nominalno u minusu. Da, tacno je da on taj stan moze da izdaje, ili da zivi u njemu ako je kupio zbog toga, ali od 2022. godine vise ne postoji motiv za kupovinom stana zbog straha od inflacije.
A kupovina stana zbog straha od inflacije, pitanje je da li je to racionalno zakljucivanje ili panika. Ako nesto radis u strahu, koliko racionalno mozes da zakljucis? Da, kupovina stana jeste verovatno prva stvar koja nekom padne na pamet ako zeli da zastiti novac od inflacije, i ne kazem da je to iracionalna odluka jer realno da sam ja imao puno kesa tokom proslih par godina i ja ne znam da li bih mogao da ga iskoristim za nesto pametnije osim kupovine nekretnina da bih ga sacuvao od inflacije.
Ali, da nije inflacije, ljudi se sigurno ne bi tek tako lako zaletali u kupovinu nekretnina i ne bi kupovali po ovim cenama verujuci da ce cene jos da rastu. Verujem da su mnogi od straha zbog inflacije kupovali nekretnine iako su smatrali da su cene previsoke, jer su ocekivali da i dalje rastu, pa da budu u plusu,. Da nisu bili u strahu, oni ne bi kupovali po tim cenama, tako da kupovina nekretnina nije bas u potpunosti racionalna odluka. Evo, sad kad je malo opao strah od inflacije, vidimo da ljudi mnogo opreznije kupuju nekretnine i promet je vec 30-40% manji.