Ulaganje gastarbajtera u Srbiju!
Pošto vidim da mnogi komentarišu zašto gastarbajteri ulažu u Srbiju i da ima "jeftinijih" ili za iste pare stanova po Evropi. Evo ja ću vam kao gastarbajter objasniti sve taksativno zašto se ulaže u Srbiju:
1.) Gastarbajteri ulažu srcem - delimično tačno. Jeste da ulažemo u Srbiju jer smo tu rođeni i živeli, ali i zato što znamo sistem, državu, uređenje, itd. To nije zanemarljivo, jer da npr. hoćeš da kupiš nekretninu na Tajlandu, ti sve moraš da izučiš - pravni sistem, poreze, itd. Možeš i da platiš te usluge, ali opet ti si vlasnik, i ti si odgovoran pred sudom i državom za sve... Znači ti se moraš boriti sa svim i sve to znati.
2.) JAKO važna stavka što mnogi naši ljudi iz Srbije ne znaju je porez na nasledstvo! U SR je porez na nasledstvo prvog reda (znači roditelj ostavi deci rođenoj) šta hoće i koliko hoće i to sve bez poreza, tj. samo neka administrativna taksa. To u Evropi ili USA ne može. Već deca moraju da u proseku plate 30% poreza na nasledstvo i to po tržišnoj vrednosti?!?! Iako je otac već sve moguće poreze platio. (Opet pričam za običan svet a ne za Bill Gatesa i slične koji imaju načine da izbegnu te poreze preko Trustova, itd).
3.) Pravna regulativa za izdavanje - u Srbiji je relativno dobra za stanodavca. Kažem relativno jer je najbolja za vlasnika u USA, pa Srbija pa EU. EU je zadnja zato što i same države jako ograničavaju cenu renta, kome smeš da izdaš, koliko dugo, itd. Znači EU stavlja milion prepreka koje naši ljudi iz SR ne vide ili neće da vide. A da ne pričam o mogućnostima za izdavanje stan na dan koji kod nas super ide, dok u EU su svuda ili ograničili ili su doneli lude zakone da možeš maximum 30 ili 40 dana godišnje da iznajmljuješ svoj stan na dan, itd...
4.) Klima - Srbija ima jako dobru klimu, znači oko 2500 sunčanih sati, a vidim da neko poredi sa Štokholmom - pa tamo ima oko 1500 sati sunca godišnje. U novembru bude i 3 nedelje da ne bude sunca ni malo!! Znači nakon 2 godine ili si na tabletama (depresija teška) ili alkos notorni.
5.) Porezi - na nekretnine u EU ti plaćaš u proseku oko 1% vrednosti kuće ili stana godišnje državi. Tu ne mislim samo na porez na stan, već oni imaju razne poreze (porez na odlivne vode, na brane, na vodostaje, na lokalne takse, na vazduh, itd). No sve u svemu to vas dođe oko 1% vrednosti nekretnine državi svake godine.
Većina naših koji imaju decu, što zbog sebe, što zbog dece imaju 2 pasoša i onda na EU pasoš ima nekretninu u EU, a na SR pasoš ima nekretninu u SR. Zato što zapadnjaci imaju u svom zakonodavstvu i "worldwide assets" tako da ti bi morao vamo u EU plaćati i porez za stan koji poseduješ u SR. E sad naravno da mogu da te otkriju da hoće ali ako si običan čovek to je skoro nemoguće jer nemaju ljudi da to sve rade...
6.) ROI (return on investment) - je tačno da je u Srbiji ali sada i bilo gde po EU oko 2-3% godišnje. Ali kako barem ja razmišljam je, kupim nekretninu i nebitno mi je koliko će da poraste vrednost ili da padne, uvek ću moći da je iznajmim. Kad se i kod Slobe garsonjera iznajmljivala za 250 DM u Beogradu, iznajmljivaće se i sada za 250e min minimuma. I to mi dođe kao minimalna penzija a ne moram da čekam 70 godina da se penzionišem.