Verovatno je ista stvar zbog kojih smo "specificno trziste" istovremeno i uzrok ovolikog odliva mozgova.Nije stvar bogatstva ili siromaštva, već elementarne ekonomske logike. Ljudi su uzimali kredite u zemljama Zapada sa fiksnom kamatnom stopom od 1,5%. Jesu li takvi uslovi finansiranja ikada bili prisutni na srpskom tržištu? Nije da mi baš toliko volimo da se istresemo iz gaća, nego nemamo alternativu. Kada to shvatiš, uvidećeš da je Beograd veoma specifično, da ne kažem anomalicno tržište u svakom smislu te reči i sve ove komparacije i predikcije ništa ne vrede jer su ti polazne premise pogrešne.
Jeste da postoji neka specificnost, ali cinjenica je da se mnogo stvari promenilo u poslednje 2-3 godine. Recimo, u Nisu je 2020. prosecna plata bila oko 475 evra, a cena stanova u centru su bile 1.200 evra, s tim sto si u izgradnji mogao da ih kupis za 800-900-1000 evra, u zavisnosti od toga u kojoj fazi izgradnje kupuje stan. Znaci, tad je trebalo 2-2.5 prosecne plate za m2 stana u centru. Sad, 2023. godine, prosecna plata u Nisu je 670 evra, tj. porasla je 40%,a cena stanova u centru su 2.000-2.200 evra, s tim sto prakticno u izgradnji nije nista jeftinije, tj. sad je potrebno 3 plate da bi kupio m2 stana u centru (ne mora svako da kupi stan u centru, nego uzimam tu cenu kao reper), tj. cene su porasle prakticno 70-80%. Cena gvozdja sad je recimo ista kao 2020, a mnogi to navode kao razlog povecanja cene stanova. Dalje, investitorima troskovi radnika nisu poevcani 80%, nego 40%, a mozda i mnogo manje jer su poceli da uvoze Turce, Indijce i ostale. Benzin je 2020. bio 130 RSD, sad je 180, tj. porasla je oko 40%. Ne znam sta je poskupelo u odnosu na 2020. godinu sto je uticalo na ovoliki rast cene, osim pohlepa, jednostavno cena je u odnosu na 2020. godinu relativno veca za barem 30ak%, koliki pad cena i ocekujem. Bukvalno, ja ovo ne mogu da vidim drugacije osim kao balon pred pucanjem, isto kao i Bitcoin kad je bio na 65k USD, pa je pao na 17k USD.
Poslednja izmena: