Isto kao i do sada. Svih godina je isto.Ma verovatno ima sporadicnih slucajeva tipa ne zele da drze novac u banci ili zele da im odmah ide na amortizaciju ali to je mali broj. Cisto sumnjam da ih je toliko.
Realnije je da BNV ima konacne ugovore odmah a da je isplata na rate a da drugi imaju predugovore pa tek onda kad bude konacni ugovor kasnije (sto je onda losije nego BNV).
Problem je samo sto ako je ovo tako onda znaci da ima puno nekretnina koje su u "procesu" tj nisu jos zavrsene a dali ljudi novac i onda ce tek to da se vidi na cene nekretnina u narednih 2-3 godine.
Isto kao i do sada. Svih godina je isto.
Ako je pravilo isto za sve da se odmah vide 100% uplate u kesu, onda je OK.Isto bi bilo ako bi BNV bio jedina novogradnja koja se odmah vidi na RGZ, a da se sve ostale vide tek kada budu zavrsene. A ako je mesano meso, da svake godine imamo razlicit procenat novogradnji koje se odmah vide, onda su sve ove statistike koje ukljucuju novogradnju netacne.
Onda sam u krivu i sve je dosta off.Ugovor se vidi onda kada je potpisan. Kod nekih zgrada se potpisuje predugovor, on se ne vidi u registru
U kenedi rezidens se nijedan ugovor nije video do oktobra 2022, iako su stanovi prodavani godinama pre toga.
U viva rezidens se potpisivao ugovor odmah bez predugovora, a placas u ratama dok se zgrada gradi. Taj ugovor se vidi u registru iako zgrada jos ne postoji.
Tako da to nema veze da li ste stan isplatili u celosti, bitno je samo kada je potpisan ugovor.
Starogradnja je u februaru pala isto tako da je realno ocekivati slicno i za novogradnju. Ja kod svih tih mesecnih podataka samo starogradnju i gledam.Znaci sto se novogradnje tice "strahoviti pad" februara mozda nije strahovit a mozda nije ni pad. Podaci su toliko "prljavi" da se nista sa sigurnoscu ne moze zakljuciti iz njih.
Ovaj predugovor sta sam okacio gore je overen kod javnog beleznika i nema ga u RGZ a samim time ni na cenenekretnina.rs. Plus stan koji sam okacio je bas kod Pionira (vidi se adresa) i isplacen je u 80%. (da bi se dobio taj neki zesci popust na "2300" eura) a 20% ce biti isplaceno tek kada je izgradjeno valjda.Otkud nekome ideja da će se videti predugovori?
Samo ugovor overen kod notara, ne predugovor, se računa kao promet.
Predugovori, rezervacije itd makar i bili overeni su samo namere kupovine.
Kad je Bitcoin bio 65k USD, neki su pricali o tome kakvo je trziste, neki su pricali o tome da je to balon. Ko je bio u pravu? Ja smatram da je trenutno trziste nekretnina balon. Ne mora da znaci da sam u pravu, samo kazem da ti dzabe sve informacije ako balon pukne, kao sto su kripto zaludjenicima bili dzabe svi grafici koje su pratili kad je Bitcoin izgubio 70-80% svoje vrednosti.Tržište - kakvo je, takvo je. Bolje da pričamo i koristimo informacije koje god imamo nego da to ne radimo. Sloboda govora.
Ja sam zadovoljan koliko sam korisnog naučio ovde za kratko vreme čitajući i zahvaljujem se svima.
Balon je svega. Imamo nerealne vrednosti, prvo padaju najrizicniji pa onda ostali.Kad je Bitcoin bio 65k USD, neki su pricali o tome kakvo je trziste, neki su pricali o tome da je to balon. Ko je bio u pravu? Ja smatram da je trenutno trziste nekretnina balon. Ne mora da znaci da sam u pravu, samo kazem da ti dzabe sve informacije ako balon pukne, kao sto su kripto zaludjenicima bili dzabe svi grafici koje su pratili kad je Bitcoin izgubio 70-80% svoje vrednosti.
Pa onda je cudno za BW Rivijeru jer tu nemaju ni temelj a eno ih na cenenekretnina.RGZ objavljuje ugovore gde je došlo do uknjižbe kupca. Da bi se to desilo ugovor mora da sadrži klauzulu intabulandi. A sa bi se to desilo objekat mora da ima tehnički prijem ili tako nešto. Tj moraju se steći uslovi sa bi se nekretnina prometovala. Prodavac može da pusti kupca da se uknjiži a da mu ovaj plati za godinu dana ali to se retko dešava.
Podaci, koji bi nam koristili u proceni stanja na tržištu, se nalaze kod notara
Sustina naseg pracenja i diskutovanja je da imamo pouzdane podatke. Mi nista ne mozemo da ucinimo da sprecimo balon ili da nesto uradimo nakon sto balon pukne to je tacno ali ipak ako cemo da diskutujemo o necemu treba da imamo pouzdan dataset. Ovako samo nagadjanje, krenule su cene na dole, mozda jesu, mozda nisu i slicno.Kad je Bitcoin bio 65k USD, neki su pricali o tome kakvo je trziste, neki su pricali o tome da je to balon. Ko je bio u pravu? Ja smatram da je trenutno trziste nekretnina balon. Ne mora da znaci da sam u pravu, samo kazem da ti dzabe sve informacije ako balon pukne, kao sto su kripto zaludjenicima bili dzabe svi grafici koje su pratili kad je Bitcoin izgubio 70-80% svoje vrednosti.