@Defke
Ovo što pišem i mislim je na osnovu mojih dosadašnjih iskustava sa tvojim postovima. Ako izuzmemo analize (što je po meni sasvim ok tema za ovde) svi drugi tvoji postovi na koje sam ovde naletao, imali su veze sa nekom relativizacijom ili apsurdizacijom. To je moja percepcija na osnovu mog posećivanja ove teme u zadnje
~ dve godine. I na osnovu onoga što si od nedavno počeo da pišeš na temi Izbori.
Uz to lično pamtim neke tvoje izjave i stavove koji su se svodili na: 1) divlja ili nepropisna (nekvalitetna, fušerajska) gradnja u Beogradu je jako mala; 2) javni prevoz u Beogradu je sasvim zadovoljavajuć; 3) investitori znaju šta rade, inače ne bi postojali (ne bi opstajali) ; 4) karteli i udruživanja ne postoje (stalno se sprdaš čak i na pomen bilo kakvog kartelisanja u bilo kojoj sferi društva); 5) najveći deo stanova koji se i sada kupuje (po ovim cenama) čine pošteni ljudi, tek mali procenat čine kriminalci, muljatori ili profiteri;
6)
crknite svi vi koji mislite da će uskoro pad cena, ovo će da tera ovako još dugo - istina, ovo nije toliko imalo veze sa mnom, jer ja uglavnom ni ne predviđam ništa o nekretninama. Ali kad god uđem na ovu temu, u 1 od 4 slučajeva ti daješ neki komentar (skroz ok), a u 3 od 4 slučaja ti se, sa još par ljudi, prepucavaš sa nekim i poručuješ mu ''haha, i kad će više taj vaš pad cena?!'' Što je mislim legitimno, ali opet ostavlja utisak da je, pored povremene analize, poenta cele teme da se isprozivaju oni koji govore da ovo stanje nije normalno i oni koji misle (pa bili u pravu ili ne, nebitno) da ovo ne može i ne treba još dugo da traje.
I kažem, zaista kad god dođem i bacim pogled šta se dešava mimo meni najbitnijih podforuma, pored toga što vidim da si gotovo uvek online i na ovoj temi, kad god uđem u ovu temu u 3 od 4 slučaja vidim neku svađu (sa onima koji tvrde da će pad) ili pravdanje ili relativizaciju nečega od gore navedenog. Sad, da imam neku skriptu i permisije, pa da je pustim kroz forum, pa da prođe kroz sve postove i iznese mi ključne reči... ne znam, možda bi se ispostavilo da grešim u mojoj proceni. Problem je što je čak i pretraga ograničena, pa ne mogu da proverim neke činjenice. Ne samo za druge, nego ne mogu nekad ni sebi da iskopam neke stvari koje sam ovde kačio a trebaju mi (link, slika, citat...). Elem, da se vratim na suštinu - iskreno kažem da kad god dođem ovde, ako se ne radi o analizama, radi se o nekim raspravama iz kojih ispada neki od gore navedenih zaključaka.
Pa očigledno zavisi od slučaja do slučaja. Samo, po onome što sam ja video, ti nemaš prepucavanja sa jednom, dve, tri osobe... na jednoj temi. Nego imaš prepucavanja sa mnogo više, i to na više tema. A neka od tih prepucavanja počnu i tako što ti ismevaš svakog ko napiše nešto što se ne uklapa u tvoje viđenje.
Primer: neko je ljut na EU (ne mislim na sebe, ja sam i dalje iz praktičnih razloga za držanje uz EU). Pa kaže da Evropi odgovara da u okolini imaju primitivne Srbe za jeftine i prljave poslove. Prvo, ako misliš da je to neki ekstreman stav, čini se da onda nisi video neke druge koje se pišu i govore, i na forumu i generalno po srpskom društvu. Ako već hoćeš da prozivaš ekstreme, imaš brate sijaset mnogo gorih ljudi i izjava od toga širom Srbije. Drugo, ne vidim kako će izjave u stilu ''vi ste evroskeptične pijandure'' (parafrazirao sam) da nekome objasne da je EU potrebna Srbiji, da je EU najveći donator Srbiji, i tako dalje. Samo će da ih odgurne još više ka ekstremu. Treće, apsurdno je očekivati da u kompleksnim društvenim temama ljudi imaju čisto Mišljenje lepo ili Mišljenje ružno. Mišljenje ispravno ili Mišljenje neispravno. A iz tvojih pisanja ispada to. Ko ne kapira, npr to za EU, on je propalitet.
Inače, pošto smo na temi Cene nekretnina, da kažem samo da to sa EU sam uzeo kao primer i ilustraciju. Lakše mi je bilo da kroz taj primer rasčlanim i objasnim na šta mislim.