Šta je novo?

Cene nekretnina

Biće jako zaj**** ako i mi budemo morali ovakve drzavne kredite da uzimamo. Efektivno preko 9%. Šta tek onda čeka stanovništvo.

inflacija 15% - 9% i opet si u plusu 6%. Sjajni novi svet :) lepo su ga napravili. Zasu.

Ocekivano je da agencije za nekretnine lazu kao psi. Ocekivano je da im je u interesu da se pravi i drzi nestasica odnosno pomama. S druge strane, nije normalno da se vestacki pravi i odrzava kriza i nestasica a da drzavno-mafijaski aparat to tolerise pa i neguje. Nije normalno da se njihovo ponasanje brani i pravda.
Pa sad, da li se kriza vestacki odrzava ili se gradi i gde treba i gde ne treba. Kojim tacno mehanizmima se odrzava? Zabranom prometovanja nelegalnih nekretnina (kojih su i pored toga puni oglasi). Ukidanjem zakona o konverziji na koji svi kukaju?
Da se vratimo sad na nekretnine, da mi ne kukas na off. Elem, imajuci to u vidu, jel ti mislis da je u redu da ides okolo i govoris ljudima da je hohstapleraj normalan? Ili da ga nema? Da nema kartela? Da nema korupcije? Da nema bezakonja? Da nema kvarnih ivestitora? Da su stanovi kvalitetni? Da zivot u Beogradu vredi 4.000e po kvadratu i par stotina evra mesecno?
Da zapravo citas moje postove ne bi mogao da nadjes ista od toga. Te je ovaj gish gallop nepotreban.
Od kad znam za tebe na ovom forumu, ti oduvek pokusavas da stavis jednakost izmedju ocekivanog i normalnog. Da apologiras sve stetno i necovecno.
Smatranje da nismo najgori na svetu, da Srbija nije toliko lose mesto za zivot i da nema potrebe za tolikim pesimizmom === 'apologiranje svega stetnog i necovecnog'. Interesantno.
Da predstavis srozavanja (raznih vrsta) kao prirodan tok i odrziv trend.
Ti bas nisi citao nista od mojih postova.
I najgore od svega - da ismejes svakoga ko ne zeli da da vetar u ledja tome.
Ismevam svakoga ljude koji pisu gluposti. Kako forumom dominira struja koja kuka na sve zivo sa te strane dolazi i najvise gluposti.
Tebi ne treba ni cist protivnik u misljenju pa da ti zasmeta. Dovoljno ti je da uocis nekoga ko ne deli tvoju "Yes man" viziju i stavove o svemu i da se odmah obrusis da ga potopis i ismejes. Dakle nije tebi problem misljenje suprotno od tvog, problem je svako misljenje koje nije tvoje.
Interesantno si opisao modus operandi upravo histericnih kukaca kojima je svako ko ne deli njihov sumorni pogled na zivot Vucicev bot.
A to je jos i blago kakve sam uvrede ovde dobijao i ja i svako ko je iskakao iz cemernog sablona.

Sto se mene, postoji pregrst ljudi na ovom forumu sa cijim misljenjem se ne slazem ali ciju argumentaciju i nacin iznosenja iste izuzetno postujem i uzivam citajuci te postove. Cak i ti imas neke jako dobre postove i bili bi cesci kada ne bi tako lako padao u neki apsolutizam.
Isto tako ne znam nijedan post gde si napisao nesto kriticno na racun stanja i hohstapleraja s nekretninama (na ovoj temi
Ti bas bas nisi citao moje postove. Ili ih nisi razumeo.
Isto tako ne znam nijedan post gde si napisao nesto kriticno na racun stanja i hohstapleraja s nekretninama (na ovoj temi), na racun trenutnog socio-ekonomskog st(r)anja u svetu i u Srbiji (na ovoj i drugim temama gde pises), niti nijedan kriticki post na racun bilo kog trenutnog establismenta, kako u svetu, tako i u Srbiji
Isto kao i gore.
Da li je ad hominem ili nije, ne znam. Meni nije. Tebi jeste. Kao sto je meni ad hominem kada ti ides na temu Izbori samo da bi ismevao druge, a tebi to, pak, nije ad hominem.
Vrlo je lako razdvojiti dva. Da li napadas neciju ideju ili nekoga kao osobu.
Ja ako napadam (ili kako kazes ismevam) neciju ideju, ja ne komentarisem njega kao osobu. Eventualno taj napad moze implicirati da je ta osoba glupa, ali to je do citaoca.
Kada svoj napad formulises kao 'tebi je to ok jer si ovakav ili onakav', to je ad hominem, ali ovaj je jos i blag kakvih ovde imamo prilike da citamo.

Ali neverovao ili da - nije svaka objektivnost, svaka uteha pa ni svaka pohvala Srbije losa i nepozeljna.
Pa ocigledno ne kod nekih.

Jedini put kad sam ja nesto pohvalno rekao za racun vladajuce garniture bilo je u smislu da ekonomska politika nije toliko katastrofalna za okolnosti i da je tu vidljiv napredak i skok u zivotnom standardu (barem bio do 2021 i pojacane inflacije).
I neki infrastrukturni projekti koji su se razvlacili godinama pa i decenijama su pokrenuti sa mrtve tacke za njihovo vreme.
I opet naglasavam da to nije zbog neke njihove posebne sposobnosti vec zbog obilja jeftinog novca u svetu.

Nikada nisam rekao da je ovakav rast cena nekretnina pozeljan, pa cak ni normalan.
Nikada nisam iskazao nekakvo odusevljenje vodjom i njegovom interesnom grupom/kultom licnosti na vlasti. Cak sam i optimisticniji po pitanju brzine njegovog pada u odnosu na vecinu clanova sa teme izbori.
Nikada nisam negirao da u Srbiji ima mana, korupcije i bezakonja. To sto ne pristajem da o tom problemu pricam iskljucivo u nekim karikiranim do apsurda naduvanim dimenzijama, jbg.

Istina, umem da na klasican kafanski opstemestaski post, pogotovo kada predstavljaju neku zemlju napolju kao carstvo gde su kuce od cokolade i prozori od marmelade, odgovorim postom gde isto tako preterano hvalim Srbiju (Srbiju, ne vlast), mada mislim da je to uvek ocigledno zezanje.

Uglavnom, na kraju, imam svoj stil pisanja i nemam sta kome da ga pravdam.
Cak i da sam sve sto si nabrojao, vuciceva botina investitor kapitalista protivnik svega ljudskog, imam prava na to (zapravo bih voleo da zaista imamo na forumu predstavnike ijedne od grupacija za koje ljudi ovde vole da optuzuju druge da im pripadaju, jer me bas zanima njihova perspektiva).

Dovoljno ljudi na ovoj temi razume o cemu govorim.
Da se konstantno pravdam i objasnjavam onima koji ne razumeju, pogotovo kada su agresivni i bezobrazni i konstanto spustaju raspravu na licni nivo u tom nerazumevanju, to necu. Oni mogu samo da me motivisu da ih jos vise srdim i jedim. Ja nisam ovde da bih sticao drugare u echo chamberu vec da bih diskutovao, ako cu zbog toga biti negativac u necijoj bajci, nije moj problem.

Poslednja izmena:
Nismo najgori, ali ne verujemo u bajke o ekonomskom tigru koje navodno opravdavaju neralno visoke cene nekretnina. Glupo je uopste diskutovati o ovakvoj vesti. Ko zna na osnovu kojih podataka su izmanipulisali ovakve zakljucke. Otisao Perica na studentsku razmenu u inostranstvo i vratio se u Srbiju i oni napisu clanak "Povratak obrazovanih iz inostranstva". O tome koliko njih se vraca najbolje govori podatak o tome koliko njih odlazi. Po indeksu odliva mozgova smo medju vodecima u Evropi (https://www.theglobaleconomy.com/rankings/human_flight_brain_drain_index/Europe/), tako da je ova vest zaista smesna :)
Index meri neki ukupan uticaj brain drain-a od 2007-2022, tesko da je efekat istog ponisten pozitivnijim trendom u poslednje dve godine.

'Bajka o ekonomskom tigru' je do sad vec postao samo izgovor da se automatski odbacuje svaka vest koja nesto pozitivno govori o zemlji (ili dodatno naglasi neka negativna).

Kursadzije nisu svesne kakav neiskoriscen talenat ovde imaju.

Evo ti @Bender Rodriguez odmah slikoviti primer. Bukvalno napisem sve u sitna crevca i dobijem ovakvu smijesno.ba foru. I sad ja da krenem da demonstriram koliko njemu nista u glavu nije uslo ja sam zao i ja ismevam.

Poslednja izmena:
Neko je okacio ovo na temu o Izborima.

Mene je iznenadilo iskreno, ali lepo ako je tacno.
Despotovac od ~20k stanovnika, i beogradska leva obala Dunava od ~70K stanovnika...

Urbaniji će biti Despotovac. Jedini plus Krnjače, Ovče, Borče, itd. je što je preko mosta glavni grad i najveći grad ex Yu...

smejurija od države

kreću od repa, uz svo dužno postovanje prema Despotovcu i dr. sl. gradovima koji od davno zaslužuju i mnogo veća ulaganja.

ovde pod gradom i centralnom vladom mislim na isto - država... to je sve jedna kesa...

Nemojte vise da quotujete defketa, na ignore listi mi je pa jedino tako vidim njegove postove. Nemojte mi to raditi ljudi molim vas
Ti imas vise postova gde govoris kako ti je neko na ignore listi nego onih koji imaju veze sa temom.
Toliko da to sada lici na privlacenje paznje upravo tih koje kao ignorises.
Da je odnos obrnut mozda bi i tebe neko quotovao.

Evo ti jedan od mene, iako ga satro ne vidis :*

I full house je opet kompletiran.

Tvoj recnik je dovoljno o tebi rekao. Tako da nastavi ti da ‘pa******’ sam sa sobom. A mladji sam od tebe sigurno, samo se nenormalno dobro razumem u nekretnine i eto slucajno dodje mnogo informacija o realizacijama do mene. Opet kazem ako i zivis na Vracaru siguran sam da zivis u eliti i najboljem ambijentu posto je stvarno Vracar preurban i prelep u svakom smislu za nekog ko voli konjusnicu kao prirodno staniste. (Zivim u jedinoj mikrocelini na istom koja nije takva)

'Pokvarenije ni sujetnije ne moze'

Poslednja izmena:
Ne znam koliko vam znaci ova informacija, danas sam otisao na tehnicki pregled gde vec 9 godina registrujem auto (svaki put kod iste ekipe). Prosle godine, u martu 2022., morao sam po nekoliko dana da cekam na slobodan termin. Uglavnom im je 90% termina popunjeno, a medju poznatijima su na Zvezdari.
Posto sam dobar s njima, uzmem da prolistam njihov raspored zakazivanja, sto par dana unazad, sto par dana unapred, i gle, vidim, pa jedno 40% termina je zauzeto, a oko 60% slobodno, a dane da biras kako volis. Pa pitam, ima li krize u poslu? Oni kazu, kako nema, slabije sve, ne samo nama, nego i drugima... ali eto, guramo nekako.

Ovoga ce sve biti u svim porama drustva.
Ko ce sad da kupuje po ovim suludim cenama nekretnine, kad se mnogi muce? Nerealno je.

Poslednja izmena:
Ti imas vise postova gde govoris kako ti je neko na ignore listi nego onih koji imaju veze sa temom.
Toliko da to sada lici na privlacenje paznje upravo tih koje kao ignorises.
Da je odnos obrnut mozda bi i tebe neko quotovao.

Evo ti jedan od mene, iako ga satro ne vidis :*
Sad ga vidi ;-)

Ne znam koliko vam znaci ova informacija, danas sam otisao na tehnicki pregled gde vec 9 godina registrujem auto (svaki put kod iste ekipe). Prosle godine, u martu 2023., morao sam po nekoliko dana da cekam na slobodan termin. Uglavnom im je 90% termina popunjeno, a medju poznatijima su na Zvezdari.
Posto sam dobar s njima, uzmem da prolistam njihov raspored zakazivanja, sto par dana unazad, sto par dana unapred, i gle, vidim, pa jedno 40% termina je zauzeto, a oko 60% slobodno, a dane da biras kako volis. Pa pitam, ima li krize u poslu? Oni kazu, kako nema, slabije sve, ne samo nama, nego i drugima... ali eto, guramo nekako. Ovoga ce sve biti u svim porama drustva.

Ko ce sad da kupuje po ovim suludim cenama nekretnine, kad se mnogi muce? Nerealno je.
Vidi verovatno si u pravu i ako sagledamo realno mislim da svi imaju slican osecaj kao i ti osim mozda oni koji su striktno vezani za par industrija koje su u "bull marketu" (vojna, solar i slicno).

Sa druge strane nikakvo znacajno pojeftinjenje ili bolja ponuda nije vidljiva u oglasima. Ako i jeste zaista je vrlo neprimetno ili barem ja ne primecujem. Da bi na primer meni nesto znacilo trebalo bi barem 30% da bude neko pojeftinjenje pa da kazem wow ovo je odlican deal.
Ipak moze se reci da "odokativnom metodom" bez nekih specijalnih podataka mozemo reci da je rast usporio i da je inflacija mozda usporila ali treba nam barem jedan ceo kvorter sa podacima da to lepo utvrdimo. Usporavanje rasta se desavalo i ranije i onda odjednom puf krene vrtoglav rast.

Znas kako, niko od nas ne radi u vojnoj-namenskoj industriji nit u Miletu Dragiću, recimo. Ovo je forum gde dolazi običan, prostodušan narod, koji rade za uglavnom prosečne, a neki, čast izuzecima i za iznadprosečne plate.
Ko je u biznisu, i to ogromnom, taj verovatno ne dolazi na forum. Već se druži na Kopaonik biznis forumu koji si ti eto, ove godine propustio. Za sledeću godinu, očekujemo podroban izveštaj od tebe.

Što se tiče cena nekretnina - ove godine se može primeniti princip nepristojnosti, obaranje cene za više od 25%.
Šta je princip pristojnosti? Da nekome ponudiš do 10% nižu cenu za onu od oglašene, da ne uvrediš vlasnika.
Kao što je komšinica ispod bila neuvredjena sto je na 124.000 oglašene cene dobila ponudu od 100.000e.
Tako ima i kod drugih oglasa, ponudiš 20-30% niže jer ti se može, znaš da je nestandardna situacija, inflacija, dizanje u nebesa i sl.
Biće drastično nižih ponuda od oglašene - samo da bi se prodalo.
To je surova realnost.

Defke da se ne ponavljam. Toliko puta sam direktno rekao sta mislim. To se zove djubre i nije dovoljno los izraz da opise tebe i jos nekoliko clanova bez zivota koji dan noc epi napade zla i zinulog prodatog dupeta za pare imate, a takodje imate i nerealan nedostatak zivota koji pokazujete satnicom provedenom ovde. Tako da to jeste full krug. Vi svi. Vama veca kazna ne treba. Uzivajte

Defke da se ne ponavljam. Toliko puta sam direktno rekao sta mislim. To se zove djubre i nije dovoljno los izraz da opise tebe i jos nekoliko clanova bez zivota koji dan noc epi napade zla i zinulog prodatog dupeta za pare imate, a takodje imate i nerealan nedostatak zivota koji pokazujete satnicom provedenom ovde. Vama veca kazna ne treba. Uzivajte
Druze, za tvoje frustracije ti ja nisam kriv.

Svaki tvoj post je pijacarsko prepuvcavanje najgorim recnikom, za koje si izgleda umislio da su adekvatna zamena za inteligenciju.

Ne znam sta je gore, da mislis da je prozivanje za botovanje nekakva originalna provokacija ili da stvarno mislis da ce neko ovde za pare botovati, u kom slucaju si samo mentol.

Ja sam nedavno video na prodaju jedan stan u mom komsiluku ovde u Nisu. Renovirana starogradnja 66m2, prodavao se za 109.000 EUR, Od pre par meseci ga nema u oglasima, a na cenenekretnina.rs se u slicno vreme pojavio stan na istoj lokaciji sa istom kvadraturom koji je prodat za 90.000 EUR. Mozda nije u pitanju isti stan, ali vrlo je moguce da je prodat za 20% nizu cenu od oglasene. A nije prvi put da sam cuo price kako su neki kupili stan ili kucu za 20-30% nize cene od oglasenih. A otprilike tih nekih 20-30 % iznosi i razlika izmedju prosecne cene prometovanih stanova i prosecne cene stanova na oglasima. Pricamo o starogradnji, gde su izgleda podaci mnogo relevantniji nego za novogradnju, s obzirom na to da tu nemamo realizaciju ugovora zakljucenih pre godinu-dve dana kao u slucaju novogradnje, nego je skoro sve instant.

Poslednja izmena:
@Defke

Ovo što pišem i mislim je na osnovu mojih dosadašnjih iskustava sa tvojim postovima. Ako izuzmemo analize (što je po meni sasvim ok tema za ovde) svi drugi tvoji postovi na koje sam ovde naletao, imali su veze sa nekom relativizacijom ili apsurdizacijom. To je moja percepcija na osnovu mog posećivanja ove teme u zadnje ~ dve godine. I na osnovu onoga što si od nedavno počeo da pišeš na temi Izbori.

Uz to lično pamtim neke tvoje izjave i stavove koji su se svodili na: 1) divlja ili nepropisna (nekvalitetna, fušerajska) gradnja u Beogradu je jako mala; 2) javni prevoz u Beogradu je sasvim zadovoljavajuć; 3) investitori znaju šta rade, inače ne bi postojali (ne bi opstajali) ; 4) karteli i udruživanja ne postoje (stalno se sprdaš čak i na pomen bilo kakvog kartelisanja u bilo kojoj sferi društva); 5) najveći deo stanova koji se i sada kupuje (po ovim cenama) čine pošteni ljudi, tek mali procenat čine kriminalci, muljatori ili profiteri;

6) crknite svi vi koji mislite da će uskoro pad cena, ovo će da tera ovako još dugo - istina, ovo nije toliko imalo veze sa mnom, jer ja uglavnom ni ne predviđam ništa o nekretninama. Ali kad god uđem na ovu temu, u 1 od 4 slučajeva ti daješ neki komentar (skroz ok), a u 3 od 4 slučaja ti se, sa još par ljudi, prepucavaš sa nekim i poručuješ mu ''haha, i kad će više taj vaš pad cena?!'' Što je mislim legitimno, ali opet ostavlja utisak da je, pored povremene analize, poenta cele teme da se isprozivaju oni koji govore da ovo stanje nije normalno i oni koji misle (pa bili u pravu ili ne, nebitno) da ovo ne može i ne treba još dugo da traje.

I kažem, zaista kad god dođem i bacim pogled šta se dešava mimo meni najbitnijih podforuma, pored toga što vidim da si gotovo uvek online i na ovoj temi, kad god uđem u ovu temu u 3 od 4 slučaja vidim neku svađu (sa onima koji tvrde da će pad) ili pravdanje ili relativizaciju nečega od gore navedenog. Sad, da imam neku skriptu i permisije, pa da je pustim kroz forum, pa da prođe kroz sve postove i iznese mi ključne reči... ne znam, možda bi se ispostavilo da grešim u mojoj proceni. Problem je što je čak i pretraga ograničena, pa ne mogu da proverim neke činjenice. Ne samo za druge, nego ne mogu nekad ni sebi da iskopam neke stvari koje sam ovde kačio a trebaju mi (link, slika, citat...). Elem, da se vratim na suštinu - iskreno kažem da kad god dođem ovde, ako se ne radi o analizama, radi se o nekim raspravama iz kojih ispada neki od gore navedenih zaključaka.
Pa ocigledno ne kod nekih. Jedini put kad sam ja nesto pohvalno rekao za racun vladajuce garniture bilo je u smislu da ekonomska politika nije toliko katastrofalna za okolnosti i da je tu vidljiv napredak i skok u zivotnom standardu (barem bio do 2021 i pojacane inflacije).
Pa očigledno zavisi od slučaja do slučaja. Samo, po onome što sam ja video, ti nemaš prepucavanja sa jednom, dve, tri osobe... na jednoj temi. Nego imaš prepucavanja sa mnogo više, i to na više tema. A neka od tih prepucavanja počnu i tako što ti ismevaš svakog ko napiše nešto što se ne uklapa u tvoje viđenje.

Primer: neko je ljut na EU (ne mislim na sebe, ja sam i dalje iz praktičnih razloga za držanje uz EU). Pa kaže da Evropi odgovara da u okolini imaju primitivne Srbe za jeftine i prljave poslove. Prvo, ako misliš da je to neki ekstreman stav, čini se da onda nisi video neke druge koje se pišu i govore, i na forumu i generalno po srpskom društvu. Ako već hoćeš da prozivaš ekstreme, imaš brate sijaset mnogo gorih ljudi i izjava od toga širom Srbije. Drugo, ne vidim kako će izjave u stilu ''vi ste evroskeptične pijandure'' (parafrazirao sam) da nekome objasne da je EU potrebna Srbiji, da je EU najveći donator Srbiji, i tako dalje. Samo će da ih odgurne još više ka ekstremu. Treće, apsurdno je očekivati da u kompleksnim društvenim temama ljudi imaju čisto Mišljenje lepo ili Mišljenje ružno. Mišljenje ispravno ili Mišljenje neispravno. A iz tvojih pisanja ispada to. Ko ne kapira, npr to za EU, on je propalitet.

Inače, pošto smo na temi Cene nekretnina, da kažem samo da to sa EU sam uzeo kao primer i ilustraciju. Lakše mi je bilo da kroz taj primer rasčlanim i objasnim na šta mislim.

Istina, umem da na klasican kafanski opstemestaski post, pogotovo kada predstavljaju neku zemlju napolju kao carstvo gde su kuce od cokolade i prozori od marmelade, odgovorim postom gde isto tako preterano hvalim Srbiju (Srbiju, ne vlast), mada mislim da je to uvek ocigledno zezanje.
Percepcija zezancije u razgovoru uživo (ili preko videa, prenosa) i percepcija u razgovorima preko tastature su jako različite. Kažem jer se i meni dešavalo milion puta, i dešava se i dalje, da ja druge shvatam potpuno pogrešno samo zbog toga što komuniciramo preko mrtvih slova... a isto tako da i mene drugi shvate pogrešno, iz istih razloga.
Cak sam i optimisticniji po pitanju brzine njegovog pada u odnosu na vecinu clanova sa teme izbori.
Nikada nisam negirao da u Srbiji ima mana, korupcije i bezakonja. To sto ne pristajem da o tom problemu pricam iskljucivo u nekim karikiranim do apsurda naduvanim dimenzijama, jbg.
Pa mislim da onda nisi svestan koliko su ljudi depresivni, istrošeni i zabrinuti. I u Srbiji i globalno gledano. I nisi ni prvi ni poslednji na forumu za koga mi se čini da mu se to dešava, da prosto ne uviđa to, da nije svestan u kolikom kanalu je narod. Ovde na forumu u zadnje vreme sve češće nalećem na neke krajnje bizarne i apsurdne izjave nekih članova. ''Beogradski minimalac iznosi 60.000'' (mislim se - jel? a gde je, evo da se prijavim); ''sve treba više još da poskupi'' ; ''narod treba da iznese tu i tu žrtvu i plati tu i tu cenu'' ; ''ekonomija nikad bolje, svi na svetu posrću, samo mi pičimo ka uspehu'' i slično. Obični ljudi koji žive od plate do plate čitaju to i ne mogu da se načude.

Sad, da li će pesimizam i jadikovanje s druge strane nešto unaprediti? Kako kad. EU je kao kolektiv bila jako pesimistična i uplašena, pa su zato za zimu nakupili više gasa nego što je iko mogao da zamisli. E isto to važi i na nivou pojedinca. Čovek se priprema misleći na najgore. Da, veliki deo kukanja i pesimizma odlazi ''u prazno'' a usput škodi čoveku. Ali je to ujedno i priprema čoveka za ono što sledi. A nadam se da ne moramo da analiziramo koliko je svinjarija, a i izdaja i pljački, ovaj narod pretrpeo zadnjih decenija. A isto tako se nadam da ne moramo da objašnjavamo koliko je ceo svet syeban zadnje 3 godine, a na dva koraka je od toga da postane kameno doba. Tako da u ovim okolnostima ne vidim šta se drugo pa može očekivati od ljudi osim straha i pesimizma. I besa. Neshvatljivo mi je da se neko duri na ljude što su besni, pesimistični i uplašeni sve i da je sada 2021. godina. A tek mi je neshvatljivo da to radi sada, u 2023. godini. U godini koja je, uz 2020., najgora godina za ceo svet od Drugog svetskog rata pa do danas. Sa najavama i prognozama da će postati još gora. A naravno, svaki račun platiće - obični ljudi. Dok će moćni i bogati da se maste i bahate još više. E vala kakva budućnost, kakva lepa vizija... Dođe čoveku da peva od sreće. I da odmah napravi dete i donese ga u ovaj svet. Pošto sve puca od optimizma i dobrih najava. A i dobrih izjava, poput ''you will own nothing and you will be happy''. Msm jbt... dokle smo mi došli kao rasa...

Inače, nisam još stigao da pročitam ništa pisano na temi posle 22h. Pišem i čitam dalje sutra.

@Defke

Ovo što pišem i mislim je na osnovu mojih dosadašnjih iskustava sa tvojim postovima. Ako izuzmemo analize (što je po meni sasvim ok tema za ovde) svi drugi tvoji postovi na koje sam ovde naletao, imali su veze sa nekom relativizacijom ili apsurdizacijom. To je moja percepcija na osnovu mog posećivanja ove teme u zadnje ~ dve godine. I na osnovu onoga što si od nedavno počeo da pišeš na temi Izbori.

Uz to lično pamtim neke tvoje izjave i stavove koji su se svodili na: 1) divlja ili nepropisna (nekvalitetna, fušerajska) gradnja u Beogradu je jako mala; 2) javni prevoz u Beogradu je sasvim zadovoljavajuć; 3) investitori znaju šta rade, inače ne bi postojali (ne bi opstajali) ; 4) karteli i udruživanja ne postoje (stalno se sprdaš čak i na pomen bilo kakvog kartelisanja u bilo kojoj sferi društva); 5) najveći deo stanova koji se i sada kupuje (po ovim cenama) čine pošteni ljudi, tek mali procenat čine kriminalci, muljatori ili profiteri;

6) crknite svi vi koji mislite da će uskoro pad cena, ovo će da tera ovako još dugo - istina, ovo nije toliko imalo veze sa mnom, jer ja uglavnom ni ne predviđam ništa o nekretninama. Ali kad god uđem na ovu temu, u 1 od 4 slučajeva ti daješ neki komentar (skroz ok), a u 3 od 4 slučaja ti se, sa još par ljudi, prepucavaš sa nekim i poručuješ mu ''haha, i kad će više taj vaš pad cena?!'' Što je mislim legitimno, ali opet ostavlja utisak da je, pored povremene analize, poenta cele teme da se isprozivaju oni koji govore da ovo stanje nije normalno i oni koji misle (pa bili u pravu ili ne, nebitno) da ovo ne može i ne treba još dugo da traje.

I kažem, zaista kad god dođem i bacim pogled šta se dešava mimo meni najbitnijih podforuma, pored toga što vidim da si gotovo uvek online i na ovoj temi, kad god uđem u ovu temu u 3 od 4 slučaja vidim neku svađu (sa onima koji tvrde da će pad) ili pravdanje ili relativizaciju nečega od gore navedenog. Sad, da imam neku skriptu i permisije, pa da je pustim kroz forum, pa da prođe kroz sve postove i iznese mi ključne reči... ne znam, možda bi se ispostavilo da grešim u mojoj proceni. Problem je što je čak i pretraga ograničena, pa ne mogu da proverim neke činjenice. Ne samo za druge, nego ne mogu nekad ni sebi da iskopam neke stvari koje sam ovde kačio a trebaju mi (link, slika, citat...). Elem, da se vratim na suštinu - iskreno kažem da kad god dođem ovde, ako se ne radi o analizama, radi se o nekim raspravama iz kojih ispada neki od gore navedenih zaključaka.

Pa očigledno zavisi od slučaja do slučaja. Samo, po onome što sam ja video, ti nemaš prepucavanja sa jednom, dve, tri osobe... na jednoj temi. Nego imaš prepucavanja sa mnogo više, i to na više tema. A neka od tih prepucavanja počnu i tako što ti ismevaš svakog ko napiše nešto što se ne uklapa u tvoje viđenje.

Primer: neko je ljut na EU (ne mislim na sebe, ja sam i dalje iz praktičnih razloga za držanje uz EU). Pa kaže da Evropi odgovara da u okolini imaju primitivne Srbe za jeftine i prljave poslove. Prvo, ako misliš da je to neki ekstreman stav, čini se da onda nisi video neke druge koje se pišu i govore, i na forumu i generalno po srpskom društvu. Ako već hoćeš da prozivaš ekstreme, imaš brate sijaset mnogo gorih ljudi i izjava od toga širom Srbije. Drugo, ne vidim kako će izjave u stilu ''vi ste evroskeptične pijandure'' (parafrazirao sam) da nekome objasne da je EU potrebna Srbiji, da je EU najveći donator Srbiji, i tako dalje. Samo će da ih odgurne još više ka ekstremu. Treće, apsurdno je očekivati da u kompleksnim društvenim temama ljudi imaju čisto Mišljenje lepo ili Mišljenje ružno. Mišljenje ispravno ili Mišljenje neispravno. A iz tvojih pisanja ispada to. Ko ne kapira, npr to za EU, on je propalitet.

Inače, pošto smo na temi Cene nekretnina, da kažem samo da to sa EU sam uzeo kao primer i ilustraciju. Lakše mi je bilo da kroz taj primer rasčlanim i objasnim na šta mislim.
Nekome je apsurdizacija i relativizacija a meni je bas reakcija na apsurdizaciju sa druge strane.

To sa koliko se ljudi ja raspravljam nije bas merilo istinitosti ili ispravnosti necijih tvrdnji. I SNS ima glas vecine pa ne verujem da bi zbog toga mnogo ljudi prestalo da im prigovara.

Kao sto rekoh, kada neko pise nesto na sta prevrnem ocima, imam pravo da kazem to. Tebi su mozda MC_ evi postovi na izborima umerena frustracija prosecnog Srbina meni je neverovatno sta citam svaki put kad udjem tamo.
Kada neko proziva prvi, imam pravo da odgovorim.
Kada neko pise dobro, imam pravo da lajkujem.
I pre svega, imam pravo da odredjujem o cemu zelim da pisem bez da mi centralni komitet odredjuje dal sam ubacio dovoljnu kolicinu pljuvanja po vlasti ili Srbiji.
Ako je moja perspektiva pozitivnija od proseka, pa i ona valjda moze da se cuje. Svakako da izliva frustracije i nezadovoljstva prosecnog Srbija ne medostaje na bilo kojoj temi.

Nismo ovde da bi bili najbolji drugari vec da bi razmenili informacije, ukrstali misljenja i izasli iz toga pametniji. Neki misle da samo treba da cuju odjek sopstvenih misli, i to od mene nece dobiti.

Sa druge strane nece me ni coporativno kidisanje i vredjanje skloniti odavde. I ja imam najnize moguce misljenje o onima koji se bave tim hijenisanjem pa im opet ne bi zabranio da postuju.

Poslednja izmena:
Jel moze neki dipl. ekonomista da mi kaze kako se strucno naziva kad sve poskupi recimo 100% a i plata skoči isto 100%, i zapravo sve ostane isto?

E to nam se desava, nema nikakvog ni pada ni rasta, ni poskupljenja ni pojeftinjenja, samo su brojevi veći.
Hahhahahaa ne kazu dzabe u tesnoj kozi "Oliver Nedeljkovic, upamtite to ime, taj NE SME DA PRODJE" 🤣🤣🤣🤣
Trazio si dipl.Ekonomistu, congratulations, your wish is granted, here I am💪😎
A kako se strucno zove to sto si napisao, pa zove se FAIRY TALE, odnosno BAJKA😀
Jer nazalost ima stvari cije su skocile 100%, (totalno nenormalno i neopravdano, cista pohlepa gov*ra koja se nadam da nece proci jos dugo), ali ne verujem da postoji neko cija je plata skocila 100% za ove 2 godine, ako i postoji, broj tih ljudi je na nivou statisticke greske.. Cene stanova su u zadnje 2 godine skocile mnooogo vise nego sto je skok plata za 99% ljudi.. Dace Bog da se ovaj trend smanjivanja prodaje i potraznje nastavi pa da stvari i sa strane cene se vrate koliko toliko u normalu..

Ja sam rekao da je i mene vest iznenadila. Svakako je ne bih odbacivao po automatizmu.
Jbg, ovde je najveci greh ako eventualno pomislis da u necemu nismo najgori.
🎶🎶🎶🎶kakav sam ja sebi kralj…malo se opusti Defke, uzmi slobodan dan, nema šanse da se bar malo ne jediš dok ovde pišeš…

Ajde da vidim i to čudo da se gastosi zaista vrate. To nije novo, da gastosi kupuju po matici, ali retko kad se vraćaju(čast izuzecima). Često to bude samo nostalgični hir koji ih posle prođe.
Zavisi od koje su sorte gastosi.

Ako su od fabričke sorte,sljakaju po fabrikama Rajna-Majna via Garmiš,e ti moraju da ispune rodni san,da im kuća i kapija budu veći od komšijine,i oni se svi do reda vraćaju.

Ako su prekobarski,e oni se ne vraćaju,jer su pobegli od ovih iznad,i to ne glavom bez obzira,nego sa knjigom-znanjem u glavi,i njima ne pada na pamet,da se vraćaju u zlatno doba-anti vrednosti.

Zavisi od koje su sorte gastosi.

Ako su od fabričke sorte,sljakaju po fabrikama Rajna-Majna via Garmiš,e ti moraju da ispune rodni san,da im kuća i kapija budu veći od komšijine,i oni se svi do reda vraćaju.

Ako su prekobarski,e oni se ne vraćaju,jer su pobegli od ovih iznad,i to ne glavom bez obzira,nego sa knjigom-ynanjem u glavi,i njima ne pada na pamet,da se vraćaju u zlatno doba-anti vrednosti.
prekobarski kupuju BNV :)

To je samo prva sorta,koja želi,da bude sprat više od komšije:)
Njih prepoznaješ po obući, koju drže ispred ulaznih vrata:ROFLMAO:

Vrh