Pričaš o tržištu i daješ primer hleba - proizvod kome je cena regulisana od strane države
To što potražnju za kupovinom stana nazivaš "nuždom za ostvarenjem osnovnog ljudskog prava na krov nad glavom" ne menja njenu ekonomsku suštinu a to je - potražnja.
Da ne kažem da ti primer sa hlebom i po ovom osnovu nije na mestu.
Ipak, jedan deo tvog posta me naterao da se malo zamislim - ovaj deo u kome pominješ kartel i masu jedinki sirotinje raje. Mi defintivno ne vidimo tržište istim očima. Možda je u pitanju mikrookruženje, ne znam. Svako vidi da je u poslednjih X godina odlična zarada bila u gradnji. Na tržištu se pojavio ogroman broj investitora, tako da ne znam kako to možeš nazvati kartelom. Grade se i veliki kompleksi poput BgH2O preko srednjih npr K distrikt do pojedinačnih zgrada na sve strane i po manjim mestima. Takodje, svako vidi da se stanovi godinama prodaju po sve većim cenama, dakle nisu svi sirotinja. Meni ovo govori da samo ulazimo u kapitalizam i da je raslojavanje neminovno. Uspešne države imaju manju nejednakost, manje uspešne veću. Mi smo tačno tamo dokle smo u razvoju stigli - raslojavanje je veliko, daleko smo od uspešnih zemalja po skoro svim kriterijuma itd itd.
E sad, da se dotaknem i teme ovog dela foruma - cene stanova su kod nas možda veće u odnosu na prosečnu platu (verovatno zbog velike dijaspore) nego u nekim zemljama ali i dalje daleko od cena u razvijenim zemljama u apsolutnom iznosu. Obzirom da je kod nas prosečna plata i dalje jako niska dakle ima dosta prostora za rast isto tako imaju i cene nekretnina. Ovo je čisto moje mišljenje, iznosio sam ga par puta ovde. Dakle, dugoročno, očekujem rast cena. To apsolutno ne isključuje periode kao što je bila kriza 2008, 9 kada će biti padova.
btw, nisu ti potrebni komentari sa početka posta, to je kao kada bih ja tebe pitao - Da ne živiš ispod mosta? Zbog nicka pitam...