Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja pricam o Beogradu. Kao sto BataDz kaze, manji gradovi ce biti ‘kanarinac u rudniku’. Tek treba u njima da vidimo koliko nakon pada prometa pocnu i cene da padaju.
Ovo jeste tacno u sustini, ali cene nekretnina su medjusobno povezane u vecim i manjim mestima. Npr. ako neko iz Nisa zeli da se seli u Beograd i zeli da proda svoj stan, ako spusti cenu nece moci da priusti sebi stan u Beogradu (mislim, moze uz doplatu, ali pricam generalno). Mozda proces bude isao obrnuto ili paralelno, jer ako ovaj iz Nisa ne moze da kupi stan u Beogradu, to uzrokuje pad traznje za stanovima u Beogradu, i pad cena, pa se onda tek tad on odluci da spusti cenu da bi ostvario transakciju. U svakom slucaju, za promene cena cemo verovatno jos malo da sacekamo, ali promene u prometu cemo verovatno videti tokom narednih meseci.

Ako se dobro secam, SEKA 2008. je dosla neocekivano i nenadano. Cene su polako padale i minimum je usledeo posle 6-7 godina. Ovo sada je ipak drugacije. Ima vise komplikacija i faktora koji uticu na kriyu. Ovakav rast nikada do sada nije viđen. AKo je rask bio tako žestok onda će i pad biti žešći/brži nego 2008.

Ako se dobro secam, SEKA 2008. je dosla neocekivano i nenadano. Cene su polako padale i minimum je usledeo posle 6-7 godina. Ovo sada je ipak drugacije. Ima vise komplikacija i faktora koji uticu na kriyu. Ovakav rast nikada do sada nije viđen. AKo je rask bio tako žestok onda će i pad biti žešći/brži nego 2008.
Treba imati u vidi da je uporedo sa cenama tada padala i prosecna plata.

Pisao sam i ranije, to je najgori put ka nizim cenama.

Ako dizanje kamata uspe samo da smanji traznju bez da se to odrazi previse na zarade onda smo na konju, mada nisam siguran koliko je to ostvarivo.

Dugorocno, samo je veca i kvalitetnija ponuda zdrav put ka priustivijim stanovima.

Управо тако.
Пошто ће све да пада, падаће и плате. Људи неће моћи да приуште, пошто се све креће ка штедњи и стезању каиша.
У најгорем случају, евро скаче на 150 или 180, да се то изнивелише, а на штету увозничког лобија које штити СНС.

Ja se nesto ne secam da su od 2000 padale ni cene, ni plate, osim sto su cene nekretnina pale 09. pa se posle par godina vratile na isti nivo.

Ja se ne sećam da su padale plate posle 2008. Ali se sećam masovnih otpuštanja i zatvaranja firmi.

Кад неког не можеш да задржиш, да му понудиш да остане да ради за мању плату, немаш друго решење него да га отпустиш. Ако је неко радио за 500 евра, радиће за 400. Или 350 у најгорем случају... тако и неко ко је радио за 800, радиће за 600, само да не изгуби посао.

Baš me zanima gde će to biti otpuštanja i gde je to višak radnika za otpuštanje, u kojim branšama? U državnoj službi možda?

Ja se nesto ne secam da su od 2000 padale ni cene, ni plate, osim sto su cene nekretnina pale 09. pa se posle par godina vratile na isti nivo.

U evrima su padale. A i cene nekretnina su padale sve do 2015.

Plate u dinarima mozda cak nisu padale uopste ali je dinar otisao sa 80 na 120+

Baš me zanima gde će to biti otpuštanja i gde je to višak radnika za otpuštanje, u kojim branšama? U državnoj službi možda?
Koд приватника највише. А у државним фирмама, прво се уклањају беспосличари, ПП послови, они који немају за стално, нису страначки војници и сл.
Кад приватници више не могу да зараде и уплаћују у буџет Србије, то вуче све остало.

Koд приватника највише. А у државним фирмама, прво се уклањају беспосличари, ПП послови, они који немају за стално, нису страначки војници и сл.
Кад приватници више не могу да зараде и уплаћују у буџет Србије, то вуче све остало.
Nema ništa od otpuštanja u državnim firmama. Vuk mora biti sit, a ovce na broju. Taj balans ne valja narušavati. A i kod privatnika nema viška, sve je manje, više utegnuto. Da ne pričam o deficitarnim zanimanjima...

Bio danas na razgovoru sa jednim agentom za nekretnine u vezi nekog lokala, pošto je znam od ranije pitao sam malo oko prometa stanova. Kaže bukvalno od decembra kao da je neko presekao promet, jedino se BnV koliko toliko drži ali je i tu primetan pad. Ima neki rus trenutno kupuje deveti stan u BnV ali kaže većinom su naši i gastarbajteri. Kao što smo već i rekli to će se na cenenekretnina videti tek za par meseci, kada se završe stari ugovori.

Šuplja priča Marko.... Da li ti dodje nešto Mira? Zbog prezimena pitam.. Tamo gde imaš nekoliko krupnih igrača (drzava, narko investitori, investitori) i masu jedinki (sirotinja raja sto bi da proda stan u kom živi za 10m2 veći) igru kreira KARTEL dakle skup velikih!!!
Koje crno tržište!?! Tržište može da bude tržište hleba, pa kad dignu cenu ješću bez leba... Al kod "krova nad glavom" nema varijante skupo je biću na ulici, nego danas prosečna četvoročlana porodica umesto nekadašnjih 70m2 kupuje stan od 45m2... Za iste ili veće pare nego nekada za taj od 70m2.... I kažete potržanja??? Nije potražnja nego nužda za ostvarenjem osnovnog ljudskog prava na krov nad glavom!!
Pričaš o tržištu i daješ primer hleba - proizvod kome je cena regulisana od strane države 🤦‍♂️
To što potražnju za kupovinom stana nazivaš "nuždom za ostvarenjem osnovnog ljudskog prava na krov nad glavom" ne menja njenu ekonomsku suštinu a to je - potražnja.
Da ne kažem da ti primer sa hlebom i po ovom osnovu nije na mestu.
Ipak, jedan deo tvog posta me naterao da se malo zamislim - ovaj deo u kome pominješ kartel i masu jedinki sirotinje raje. Mi defintivno ne vidimo tržište istim očima. Možda je u pitanju mikrookruženje, ne znam. Svako vidi da je u poslednjih X godina odlična zarada bila u gradnji. Na tržištu se pojavio ogroman broj investitora, tako da ne znam kako to možeš nazvati kartelom. Grade se i veliki kompleksi poput BgH2O preko srednjih npr K distrikt do pojedinačnih zgrada na sve strane i po manjim mestima. Takodje, svako vidi da se stanovi godinama prodaju po sve većim cenama, dakle nisu svi sirotinja. Meni ovo govori da samo ulazimo u kapitalizam i da je raslojavanje neminovno. Uspešne države imaju manju nejednakost, manje uspešne veću. Mi smo tačno tamo dokle smo u razvoju stigli - raslojavanje je veliko, daleko smo od uspešnih zemalja po skoro svim kriterijuma itd itd.

E sad, da se dotaknem i teme ovog dela foruma - cene stanova su kod nas možda veće u odnosu na prosečnu platu (verovatno zbog velike dijaspore) nego u nekim zemljama ali i dalje daleko od cena u razvijenim zemljama u apsolutnom iznosu. Obzirom da je kod nas prosečna plata i dalje jako niska dakle ima dosta prostora za rast isto tako imaju i cene nekretnina. Ovo je čisto moje mišljenje, iznosio sam ga par puta ovde. Dakle, dugoročno, očekujem rast cena. To apsolutno ne isključuje periode kao što je bila kriza 2008, 9 kada će biti padova.

btw, nisu ti potrebni komentari sa početka posta, to je kao kada bih ja tebe pitao - Da ne živiš ispod mosta? Zbog nicka pitam...

Besmisleno je porediti cene u apsolutnom iznosu između nas i uređenih zemalja.
Nije stan izolovana jedinica vec deo sire strukture u koju spada ceo sistem tog grada i zemlje. Sta se dobija u pogledu kvaliteta zivota u Berlinu a sta u Beogradu kad covek izadje iz tog stana na ulicu? Zato nema smisla poredjenje apsolutnih cena jer u njih ulaze i sve te druge okolnosti okruzenja gde se nekretnina nalazi.

U evrima su padale. A i cene nekretnina su padale sve do 2015.

Plate u dinarima mozda cak nisu padale uopste ali je dinar otisao sa 80 na 120+
1990. kad je vec pominjes je novogradnja kostala 3000 dem, ali to je neka daleka proslost.

Jedini ozbiljniji pad prosecne zarade je bio 2009. (gledam taj tvoj link) sa 400 na 350, posle toga uglavnom rast.

1990. kad je vec pominjes je novogradnja kostala 3000 dem, ali to je neka daleka proslost.

Jedini ozbiljniji pad prosecne zarade je bio 2009. (gledam taj tvoj link) sa 400 na 350, posle toga uglavnom rast.
Pa nije bas uglavnom rast ima dva jos perioda pada posle toga. Sve u svemu, 2008. smo stigli tek 2018. realno jos malo kasnije zbog inflacije.

Pričaš o tržištu i daješ primer hleba - proizvod kome je cena regulisana od strane države 🤦‍♂️
To što potražnju za kupovinom stana nazivaš "nuždom za ostvarenjem osnovnog ljudskog prava na krov nad glavom" ne menja njenu ekonomsku suštinu a to je - potražnja.
Da ne kažem da ti primer sa hlebom i po ovom osnovu nije na mestu.
Ipak, jedan deo tvog posta me naterao da se malo zamislim - ovaj deo u kome pominješ kartel i masu jedinki sirotinje raje. Mi defintivno ne vidimo tržište istim očima. Možda je u pitanju mikrookruženje, ne znam. Svako vidi da je u poslednjih X godina odlična zarada bila u gradnji. Na tržištu se pojavio ogroman broj investitora, tako da ne znam kako to možeš nazvati kartelom. Grade se i veliki kompleksi poput BgH2O preko srednjih npr K distrikt do pojedinačnih zgrada na sve strane i po manjim mestima. Takodje, svako vidi da se stanovi godinama prodaju po sve većim cenama, dakle nisu svi sirotinja. Meni ovo govori da samo ulazimo u kapitalizam i da je raslojavanje neminovno. Uspešne države imaju manju nejednakost, manje uspešne veću. Mi smo tačno tamo dokle smo u razvoju stigli - raslojavanje je veliko, daleko smo od uspešnih zemalja po skoro svim kriterijuma itd itd.

E sad, da se dotaknem i teme ovog dela foruma - cene stanova su kod nas možda veće u odnosu na prosečnu platu (verovatno zbog velike dijaspore) nego u nekim zemljama ali i dalje daleko od cena u razvijenim zemljama u apsolutnom iznosu. Obzirom da je kod nas prosečna plata i dalje jako niska dakle ima dosta prostora za rast isto tako imaju i cene nekretnina. Ovo je čisto moje mišljenje, iznosio sam ga par puta ovde. Dakle, dugoročno, očekujem rast cena. To apsolutno ne isključuje periode kao što je bila kriza 2008, 9 kada će biti padova.

btw, nisu ti potrebni komentari sa početka posta, to je kao kada bih ja tebe pitao - Da ne živiš ispod mosta? Zbog nicka pitam...
Aplauz bravo priznajem... Trziste hleba reguliše država... Mislio sam figurativno kad sam davao primer, ali ti očigledno bukvalno... Zameni u mom postu reč hleb sa sintagmom "pirotska peglana kobasica"... Dakle kad cena ode neću je jesti... Al kad cena stana ode ne mogu da kažem živeću na ulici, ili pećini jer ni pećina više nema ko nekad ;) ... To beše poenta!

Nema ništa od pada cena, tek neke 2028 možemo da očekujemo. Tada će se završiti i rat u Ukr i biće izgrađena nova globalna multipolarna struktura. Do tada će sve da raste, dok se ne obezvrede sve zapadne valute i ne pređu svi na državne digitalne valute i jedinstveni ID.
Pad bi morao da se desi pre, ne znam kako ljudi ne kontaju da ako se ne moze uzeti kredit onda nema novca, time nema prometa. Sad se ponavljam kao papagaj. Centralne banke nece jos dugo dugo raznisljati da krenu sa spustanjem kamata i time imate okruzenje kada niko ne razmislja o kreditu i stednja je neminovna. Evo 10og marta dobijamo job report u usa i videcemo da li je zaposlenost i dalje jaka. Ako bude jace nego sto se ocekuje, onda 22og marta mozemo na FED sastanku mozda dobijemo opet povećanje kamate od 0.5% umesto 0.25%, ako se to desi, ode sve dole zestoko u suprotnom povećava se 0.25%. Znaci mi jos nismo stigli do faze gde stajemo sa podizanjem da bi videli kako ce ekonomija da reaguje na svo ovo dizanje do sada a navodno ce se podici jos ukupno za 0.5% mada ja mislim da ce morati i vise od toga. Pad prometa je neminovan, a to sa sobom vodi i pad cena.

Chart zvani IGLA
IMG_20230306_221357.jpg

Sve mi više deluje kao da se igraju ekonomije...

Iskreno, zvučna izolacija je loša i u starogradnjama, bar onim u kojima sam ja boravio. Što ne umanjuje tugu i nesreću istog problema i u novogradnji.

Meni je zvučna izolacija jedan od najbitnijih faktora, i dok sam još razmišljao o kupovini stana u BG raslitivao sam se kod ljudi koji su rentali u izvikanim novogradnjama (npr. A-blok) u nadi da je to danas malo bolje rešeno ali nažalost ista priča...

Svuda je ista prica. I Ja imam ko zna koliko neprespavanih noci jer komsije ostave decu da placu same u sobi pored dok oni spavaju u drugoj na drugom kraju stana. Srecom je ostala izolacija ( spolja, iznad…) veona dobra. Link deluje kao neki PR tekst za starogradnje, ocigledno ljudi nisu toliko ludi da pored ovih prevelikih cena kupuju starogradnju po ceni novogradnje.

Vrh